Ak súd zruší výživné, je možnosť žiadať výživné späť?

10. okt 2024

Dievčatá manžel dával žiadosť o zrušenie výživného v auguste keďže sa jeho dcéra nijak nevyjadrila či plánuje študovať ďalej podľa všetkého nenavštevuje žiadnu školu maturovala tento rok , ak súd zruší výživné je možnosť žiadať výživné späť? Dá sa podať takú žiadosť o vratenie spotrebovaneho výživného plnoletou Ďakujem za odpoveď

draculla
10. okt 2024

Vyzivovacia povinnost je do 26 roku zivota dietata. A ziadne spatne vyzivne nieje mozne ziadat. Neciem ako je to, ak by dcera nadtupila do prace. Ale pokial nerobi, musi platit vyzivne

minenkak
10. okt 2024

Áno k že žiadať späť výživné k dňu zrušenia

minenkak
10. okt 2024

@draculla nepravda všetko čo píšeš

lienka.7
10. okt 2024

Ano, moze. Pokial nestuduje, nema už na vyzivne narok.
@draculla ty tu prosím ta nepis "drakuloviny"🤦‍♀️👎

rachel36a
10. okt 2024

Tu si moze podla RČ overit ci je studentkou nejakej skoly
https://www.potvrdeniaonavsteveskoly.sk/

misinka20
10. okt 2024

Och... takže milá macocha... vyživovacia povinnosť trvá v zmysle zákona o rodine do doby kým dieťa nie je schopné sa samo živiť. Takže ukončenie vzdelania nie je dôvodom na zrušenie vyživovacej povinnosti. Ešte dodám, že výraz "nie je schopné sa samo živiť" znamená do doby kým sa nevie plnohodnotne a trvalo o seba postarať. Plnohodnotne sa o seba postarať znamená, že tzv. je schopné sa uživiť. Trvalo sa o seba postarať znamená, že napr. ak po ukončení štúdia strednej školy dieťa nenastúpi na vysokú školu ale sa zamestná vyživovacia povinnosť sa preruší, avšak ak o rok nastúpi na dennú formu vysokoškolskeho študia, vyživovacia povinnosť sa opäť obnoví... k vráteniu výživného sa radšej nevyjadrím lebo rodič, ktorý je schopný toto žiadať nie je podľa mňa ani rodič...

lienka.7
10. okt 2024

@misinka20 nemáš pravdu. Vyzivovacia povinnosť trvá, pokial sa dieta neustále pripravuje na budúce povolanie a študuje dennou formou štúdia na VS. Vtedy sa vypláca vyzivne max.do 26 rokov. Neplatí to automaticky, ze v 18tke skončím školu, budem sa flákať a nic nerobit a rodicia mi majú platiť vyzivne, lebo nerobim. Tak to sa sakra mýliš. A ano, neoprávnene vyplatene vyzivne možno žiadať naspäť.

draculla
10. okt 2024

@minenkak Vyživovaciu povinnosť zrušuje súd, ak bola určená súdnym rozhodnutím. Ak nebola určená súdnym rozhodnutím nie je čo rušiť. Výživné je potrebné platiť až do mesiaca, v ktorom nadobudne právoplatnosť rozhodnutie súdu o zrušení výživného. Dokiaľ rozsudok právoplatnosť nenadobudne, tak platí povinnosť platiť výživné podľa pôvodného súdneho rozhodnutia, ktorým bolo výživné naposledy určené.

draculla
10. okt 2024

@lienka.7 nie nemoze, nepisem "draculloviny"

misinka20
10. okt 2024

@lienka.7 Študovala si právo? Ak nie tak tu láskavo nezavádzaj a naštuduj si zakon o rodine a jeho výklad prosím... vyživovacia povinnosť nie je vekom ani štúdiom ohraničená! To si mýliš s prídavkami na dieťa!

lienka.7
10. okt 2024

@draculla vyzivovaciu povinnost ruší súd, pokial sa účastníci nedohodnú inak, resp.si chcú robiť zle a nechcú sa dohodnut.
Pokial sa nedohodnú, podáva sa návrh na sud na zrušenie výživného. Ano, za ten čas je povinná osoba stale samozrejme platit vyzivne. Akonáhle však súd túto povinnosť zruší, moze otec/matka podať návrh na vrátenie tej časti výživného, na ktorý už osoba narok nemala. A tato osoba ho bude vracať, tomu ver. Poznám prípad, kedy si to slečna aj s ex nechceli dat vysvetliť po dobrom, chceli robiť zle, takze otec podal návrh na vrátenie výživného, a mladá súd prehrala a musela túto časť výživného vrátiť, plus uhradiť aj trovy konania. Takže asi tak 😉

lienka.7
10. okt 2024

@misinka20 nič si nemýlim, "pani pravnicka". Verím, že ňou v skutočnosti naozaj nie si, lebo ty by si aj ten rozvod prehrala 👌🤦‍♀️

misinka20
10. okt 2024

@lienka.7 Hlavne, že ty si múdra ako rádio...

lienka.7
10. okt 2024

@misinka20 aspoň tu nesplietam hrušky s jablkami ako ty 🤦‍♀️

misinka20
10. okt 2024

@lienka.7 Ty si dobre mimo... ako v každej diskusii 🤦‍♀️

lienka.7
10. okt 2024

@misinka20 vieš co, nemudruj a chod radšej spať 😉

draculla
10. okt 2024

@lienka.7 dosiahnutie plnoletosti nespôsobuje zánik vyživovacej povinnosti. Tento fakt je vyjadrený jednak v Zákone o rodine § 62 ods.1, podľa ktorého "Plnenie vyživovacej povinnosti rodičov k deťom je ich zákonná povinnosť, ktorá trvá do času, kým deti nie sú schopné samé sa živiť." a vyplýva aj z rozhodovacej praxe súdov.

slavka1988
10. okt 2024

Vieteco aj keby neštudovala je to jej otec !hanba by ma fackovala pýtať od dcéri peniaze naspäť a ty musíš byt tiež riadna macocha

misinka20
10. okt 2024

@lienka.7 🤣🤣🤣🤣🤣 rozkaz mami 🤣🤣🤣🤣🤣

minenkak
10. okt 2024

@draculla a ja som napísala niečo iné?

draculla
10. okt 2024

@lienka.7 nemoze pytat spat, prestuduj si ty aspon na nete. Musi to ukoncit sud

sissy27
10. okt 2024

@draculla nie, vyzivovacia povinnost rodica voci dietatu ani nahodou netrva do 26.roku, dokonca neexistuje vekovy limit na toto, tak nepis bludy. Vyzivovacia povinnost trva do casu, kym dieta nie je schopne sa samostatne zivit - co moze byt kludne v 17 alebo aj nikdy…

matkahelka
10. okt 2024

Mne je na zaplakanie z takych otcov a este viac z takychto uzasnych nevlastnych mamiciek, co svojmu decku daju prve a posledne, ale to muzove decko nech dnom skoncenia SS skonci hoci aj na ulici. Uplny grc toto! Ja teda dufam, ze chlap neplati na dieta nejakych smiesnych 150€ mesacne a ze sa nebude pred sudom strapnovat, aby od vlastneho dietata ziadal tych par stovak spat! ze ta hanba nefackuje!

lienka.7
10. okt 2024

@draculla
@misinka20 nemienim sa tu s vami dvoma "lietadlami" dotahovat.
@draculla Ale ak si myslíš, ze ked decko skonci v 18tke strednú skolu, ďalej nebude studovat a bude sa flákať a nerobiť, ze si povinný mu do 26tky platit vyzivne, tak sa sakramentsky mýliš.

slavka1988
10. okt 2024

@matkahelka autorka nakoniec napíše že platí 50€ 😂🙈🙈hanba by ma bila keby pýtam od dceri peniaze naspäť

matkahelka
10. okt 2024

@slavka1988 to tak zvacsa je, ze taki co platia smiesne €, si myslia, ze to decko je vdaka tomu miliardarom. a teda, keby sa k tej vyzivovacej povinnosti rovnako postavila aj matka dietata, tak 19 rocne decko nech skonci na ulici, lebo neviem odkial by nabralo hned po skole na depozit na podnajom.

misinka20
10. okt 2024

@draculla Bohužiaľ môže žiadať "spätné výživné" alebo teda "preplatok na výživnom" ... ale až potom ako súd zruší rozsudkom výživné. Spravidla to môže urobiť spätne... Avšak toto už rieši samostané konanie/samostatna žaloba kde sa bude domáhať "bezdôvodného obohatenia".

misinka20
10. okt 2024

@lienka.7 Neboj ani my s tebou 🙈🙈

slavka1988
10. okt 2024

@matkahelka môj ex platil roky rokuce 50€ a ešte mi povedal že ma nebude živiť takze tak 😂

dadis
11. okt 2024

Ano, ak uz nestuduje a sud vyzivne zrusi (pravdepodovne ku koncu augusta), tak vyzivne od septembra mozete potom ziadat spat.