5 mesiacov čakám na papiere zo súdu

queenofdisaster
17. sep 2017

Ahojte potrebujem radu. 24.Apríla som podala návrh na úpravu práv a povinností k dieťaťu a taktiež určenie otcovstva kedže bývali odmietol podpísať lebo sme sa nezhodli na priezvisku. Rozišla som sa s ním už počas tehotenstva. A neplatí mi nič ani nechodi za maly ktory nal teraz rok. Problém je v tom že už takmer 5m čakam na papiere zo súdu a stále nič a mne ako slobodnej matke tie peniaze chýbaju... dá sa to nejak riešiť? Podať nejaku sťažnosť? Alebo návrh na predbežne opatrenie kým prebehne súdne konanie i napriek tomu že v RL nie je uvedený? Ako postupovať? Budem vďačna za všetky rady... Poprosim hlavne tie ktoré si niečim podobnym prešli alebo sa tomu rozumejú. Tiež ma zaujima čo mu hrozi ak mi potom spätne nevyplati zameškané výživné alepo popripade nebude platiť? Ďakujem vopred

antonia05
17. sep 2017

Ja čakám na zvýšenie výživného od januára. Neviem či sa to dá nejak urýchliť.A čo mu hrozí? Odobratie vodičského preukazu,exekúcia, trestné oznámenie a basa. Všetko záleží od toho či bude platiť ,alebo nie a či bude platiť celú splátku každý mesiac.

queenofdisaster
autor
17. sep 2017

@antonia05 Je hrozné ako oni na tých uradoch majú čas a nikoho nezaujíma či matka a dieťa maju z čoho žiť... trestné oznámenie môžem podať hneď ak nezaplatí napr. Jeden mesiac alebo mi nevyplati výživne spätne do termínu do ktorého určí súd? (Som si ista že bude robiť problemy kôli tomu sa pýtam)

pribinak
17. sep 2017

@queenofdisaster nemozes podávať ziadne predbezko pokial nie je RL.
Najskor musis dat navrh na určenie otcovstva a potom budes riediť zverenie, vyzivne a styk. On pokial nie je v RL nema ziadne povinnosti, ale ani práva voči dietatu.

Dlho to trva preto, lebo zrejme nepreberá postu. A na sude neriešia len tvoje veci. Najmä ak das nezmyselným navrh, musia ti odpísať a zas sa termin bude posúvať.

pribinak
17. sep 2017

@queenofdisaster trestne mozes podať ak ti nevyplatí 3 mesiace za sebou. Nie 1 mesiac. Ale mozes ist aj za exekútorom a potom riesit náhradné vyzivne

1 mesiac nie, aj on moze byt v situacii, ze sa zamestnávateľ napr omešká, ci firma skrachuje, alebo sa nieco udeje.

Nikto nebude riesit, ze peniaze ma vyplatiť do 15teho a vyplatí ich 20teho. To by sa súdilo polrepubliky.

antonia05
17. sep 2017

@queenofdisaster tak ako ti napísala @pribinak

antonia05
17. sep 2017

Lenže co ja viem ,nemusia byť tri za sebou idúce mesiace.Tri nezaplatené mesiace bohom asi 2 rokov. A aj nevyplatenia celá mesačná suma na vyzivnom cez exekútora,ktorej dlh je trojnasobok....môžeš podať trestné oznámenie.

queenofdisaster
autor
17. sep 2017

@pribinak No nezmyselny navrh to asi nie je keď som to na sud brala osobne a čitali si to tam a normalne mi to zobrali. A čo sa tyka tej neprebratej pošty tak v tom to nebude kedže ani mne nič neprišlo ešte.

queenofdisaster
autor
17. sep 2017

@antonia05 on mi neplatil vobec takže mi aktualne dlži vyživne za rok a ho nevyplati mozem podat to? Mysli po pojednavani. Za malym predtym chodil teraz uz vobec asi 2m

deti95060810
17. sep 2017

súdy si pracujú svojim tempom .... je to banda darebákov....

antonia05
17. sep 2017

No môžeš podať až po súde,všetko záleží ako dopadne pojednavanie

pribinak
17. sep 2017

@queenofdisaster ako ti moze dožiť za vyzivne, ked vyzivne nebolo určené sudom a on nie je v RL?
Ty si to dost pletieš........

pribinak
17. sep 2017

@queenofdisaster eeeee nie dožiť, ale dlzit

Ty mizes poziadat sud, ked bude otec zapísaný v RL, aby ti napr vyplatil vyzivne od podania tvojho navrhu

Stale mi akosi nie je jasne, co si davala ako navrh na sud

queenofdisaster
autor
17. sep 2017

@pribinak presne Návrh na určenie otcovstva k domnelému otcovi a úprava práv a povinnosti k maloletému dieťaťu 😉
Ideme sa tu chytať za slovíčka rýpať môžeš isť niekam inam nikto tu na to nie je zvedavy ☺️☺️

queenofdisaster
autor
17. sep 2017

@pribinak Ja si nič nepletiem nemôžem zato že si nevhápavá 🙂 spätne sa platí výživne tiež pokial dobre viem ale nebudem sa tu s tebou dohadovať 😉 Takže ano dlží čo mi aj bude musieť vyplatiť po pojednavani o tom je tu reč tak potom neviem o čom

pribinak
17. sep 2017

@queenofdisaster vela stastia vasilisa najmudrejsia

vroni
17. sep 2017

@queenofdisaster, no, kym sud neprebehol, jemu nebolo urcene otcovstvo, tak voci tebe ani voci dietatu nema pred zakonom ziadne zavazky. Do pravoplatnosti rozsudku su jeho dlzoby voci tebe aj dietatu 0€. Cize ani exekutorom ani nijako inak nemas co vymahat. Az bude zapisany v rodnom liste a bude mat sudom urcene, kolko a odkedy (to byva spravidla od narodenia dietata) musi platit na dieta a pripadne i teba, potom ho mozes nahanat, ak nebude platit. Teraz zatial nie. Mozes sa na sude sice stazovat na prietahy v sudnom konani, ale ak nemas dobreho pravnika, nerobila by som to, moze sa to lahko otocit proti tebe. Takze, zial, mozes len suchat nohami a skusat volat na sud, aby si ich dokopala (nie doslovne!!!) k vytyceniu pojednavania.

queenofdisaster
autor
17. sep 2017

@vroni Všetko čo ste písali viem že kým nieje v RL nema ani prava ani povinnosť všetko čo som sa pýtala ohladom vymáhania výživneho bolo až po pojednavaní. Skôr ma zaujimalo to či sa da sťažovať na tie prieťahy. Ďakujem

draik
18. sep 2017

@queenofdisaster
5 mesiacov nie sú žiadne prieťahy, najmä, ak ste na vyťaženom súde, kde spisy niet pomaly kde ukladať. Môžte však napísať sťažnosť predsedovi súdu s odôvodnením, že ste v zlej finančnej situácii a že neúmerné predlžovanie sporu by Vám spôsobilo ťažkosti. Dĺžka konania bude veľmi závisieť od toho, ako sa ku konaniu postaví domnelý otec.
Výživné za obdobie pred podaním návrhu možno priznať len v špecifických prípadoch.

11mirka22
18. sep 2017

@queenofdisaster ja som asi po piatich mesiacoch, od podania žiadosti, keď nič nechodilo, skúsila len tak zavolať na súd, že sa chcem informovať či je normálne, že to tak dlho môže trvať a keďže som tiež podávala žiadosť priamo na súde, mala som na potvrdení od nich už aj meno prideleneho sudcu a číslo konania, tak ma prepojili priamo do jeho kancelárie. Tam si to pani asistentka vyhľadala a spýtala sa ma či to chcem urgovat, tak som jej povedala, že by som bola veľmi rada keby sa to už pohlo. Do mesiaca sme mali pojednávanie. Okr súd v Trenčíne a išlo o zapretie otcovstva.

queenofdisaster
autor
18. sep 2017

@11mirka22 Ďakujem pekne tiež mam ten papier vyskúšam

zuzkaxx4
20. sep 2017

Ahojte, ja mam pojednavanie zajtra. Ziadost sa podavala minuly rok v septembri. Som uz uplne nervozna z toho pretoze muz trva na striedavke no ja som proti. Dcera ma 8r, ma operovany hydrocefalus je epilepticka. Je druhacka na ZS integrovana kedze ma problemy s ucenim. Muz pre nu chodi neskoro do druziny a doma sa s nou nestiha ucit. Myslite si ze to moze zavazit aby bola pridelena starostlivost mne? Dakujem

zuzkaxx4
20. sep 2017

Zatial ani u jedneho z nas nebola kolizna opatrovnicka. Myslite si ze zajtra prebehne len rozvod a bude dalsie konanie ohladom starostlivosti o dieta? Ako to vlastne je?

11mirka22
20. sep 2017

@zuzkaxx4 myslím že hneď pri rozvode sa určuje aj následná starostlivosť o dieťa, takže asi tak. Hlavne sa neboj, aby súd schválil striedavú starostlivosť musí tvoj muž dostatočne preukázať že je to v záujme dieťaťa. Je divné že u vás nebola kolizna opatrovnicka. Ani si ťa nepredvolala? Ani malú alebo tvojho muža?

zuzkaxx4
20. sep 2017

Neviem nespominal mi muz nic. Ja nebyvam na adrese trvaleho bydliska odstahovala som sa no adresu zmenim az po rozvode. Muz ma na mna mobil aj vie kde byvam takze si myslim ze by jej dal vediet.

11mirka22
20. sep 2017

@zuzkaxx4 tak daj vedieť ako ste dopadli. Držím palce.

zuzkaxx4
21. sep 2017

Ahojte tak som uz par hodin stastne rozvedena. Nakolko ma mala vazne zdravotne problemy tak sudkuna uz ex povedala ze aj ked trva na striedavke tak by to nebolo velmi vhodne, ze s nou maju casto problem zdrave deti. Tak sme sa dohodli na 3tyzdne u mna a tyzden u neho. Je dobre ak jeden rodic nesuhlasi zo striedavkou obehat skolu lekara a psychologa a priniest papiere na sud o tom aky by to malo dopad na dieta. My sme tie papiere nemali no kedze sme sa dohodli tak sa to takto uzavrelo. Mesacne mi ma posielat 180€ no kedze mame celkom dobry a korektny vztah, tak sme sa dohodli ze mi posle kolko bude moct v dany mesiac. To je dohoda medzi nami. Ma prijem 1200-1400€ tak od 80-120€ mi bude posielat na malu. Takze som neskutocne spokojna...

11mirka22
21. sep 2017

@zuzkaxx4 ahoj, tak už to máš za sebou, gratulujem že to dopadlo podľa tvojich predstáv. A život môže ísť pokojne ďalej...