15 ročný chlapec nechce chodiť k otcovi

marborbuffalo
22. apr 2014

Zdravím. Nechcem do toho zaťahovať matku tak som sa sem zaregistroval sám. Mám 15 rokov. Rodičia sú rozvedení asi 4mesiace. Mám 2 sestry, jedna je už dospelá (tej sa striedavá starostlivosť netýka) a druhá sestra má 8 rokov. Ide o to že som v opatere matky, súd nariadil návštevy podľa môjho času, pretože hrávam futbal mám často tréningy atď. Zo začiatku sestra nechcela chodiť ku otcovi ale už je to lepšie, ide o mňa.
Otec bol za kolíznou opatrovateľkou, že sa so mnou málo stretáva. Ja proste nechcem ku nemu chodiť nechcem sa s ním rozprávať a nechcem ho ani vidieť. Príde mi ako schyzofrenik, raz má dobrú náladu, raz je úplne iný. Matke telefonuje, že sa s nami málo stretáva, vyhráža sa že sa postará o to, aby jej brat (môj krstný) bol vyhodený z práce. Takto sa vyhráža všetkým, nie len jej bratovi. No a týmto sa mi proste zhnusil, stále sa vyhráža že každý z jej rodiny príde o robotu, že prečo mu zobrala z domu varechu, plech na pečenie a pod. (museli sme sa odsťahovať a on ostal v spoločnom dome z ktorého má mamu po predaní domu vyplatiť 50/50) . Keď k nemu prídem vypytuje sa blbosti, ktoré mi absolútne lezú na nervy. Zobral nás (mňa a sestru) pár krát na hokej do NR, a potom volal matke že ho to vyšlo 55eur že podá na súd aby sme sa sním stretávali každý víkend a že on kúpi karty a celý víkend budeme hrať u neho doma karty. Pričom keď som to počítal, že vstupenky na hokej dostal z roboty, platil len 20% z celej ceny, vyšlo ho to spolu s benzínom MAXIMÁLNE 20 eur. A nikto ho neprosil o to aby s nami išiel na hokej. On sa sám ponúkol.

Takže zajtra mám ísť ku kolíznej tak sa pýtam či má môj názor nejakú váhu, či súd rozhoduje a zvažuje môj názor. Toto všetko som zajtra pripravený povedať kolíznej na ÚPSVaR . A absolútne sa s ním nechcem stretávať povinne. Prídem k nemu raz za čas a podľa jeho správania by som určil či k nemu pôjdem zase na druhý deň alebo až o týždeň. Keď mám 15 rokov bude sa brať môj názor do úvahy alebo nie ? Ďakujem.

somjankad
22. apr 2014

@marborbuffalo ano bude brat do uvahy tvoj nazor a bude ta pozorne pocuvat-mam dve deti som rozvedena mladsia 10r sa s otcom styka a 12r syn nie-je to tak aj na sude -urobene papierovo-skratka kolizna uviedla ,ze syn -nema citove puto k otcovi,ale poslala ma aj za psychologickou ,ktora mu dala posudok...

marborbuffalo
autor
22. apr 2014

no dobre ďakujem počkam na viacej názorov.

janinah
22. apr 2014

na názor 15 r.by mali prihliadať,nemáš 5....ale zas nie si ešte dospelý,teda budeš musieť robiť to,čo určí súd....

klincek
22. apr 2014

@marborbuffalo ano, budu ta pocuvat..len to skus povedat tak rozumne ako tu, myslim ziadne prehnane emocie a tak, ved vies 😉.
a koliznej povedz, ze by si svoj nazor rad povedal aj sudu, ak k nemu dojde. vzhladom k tvojmu veku a rozumovej vyspelosti (ako sa pise v zakone) na tvojom nazore zalezi. zrejme sa nebude dat uplne vynechat otca z tvojho zivota, pretoze aj on ma svoje prava (rodicovske), ale snad to pojde obmedzit..a co sestra? ta je v pohode? k nej sa otec chova normalne? pytam sa preto, ze ak k nemu napr. bude chodit sama, ci jej nieco nehrozi.

marborbuffalo
autor
22. apr 2014

@klincek ona to ešte tak nevníma, že on si ju kupuje a pýta sa ju na blbosti čo sa ani jej netýkajú. on sa proste opýta a presviedča ma o tom čo nie je pravda, no ona to ešte nevie... a myslím že jej nič hroziť nebude, na mňa nikdy nemal čas, nazval ma "pedofilom" a kričal raz po dome že som syn čašníka ktorý robil s maminou... ona je taký jeho "miláčik" no na mňa si čas nikdy nenašiel, keď som potreboval odvoz z druhej dediny vzdialenej 6km ani ho nehlo, vždy bol ochotný krstný a teraz on predstiera že mu na mne záleží.

maminuska
22. apr 2014

@marborbuffalo môj syn má 14 a striktne odmieta styk so svojim otcom .. ako mi povedal už si nemá s ním čo povedat , ale je fakt teda že exmanžel ani záujem nejaví a ten minimálny čo prejavil zamietol syn na plnej čiare.
Mne povedal synátor že nie je ochotný počúvat tie kydy na mňa , lezie mu to na nervy a nevlastná matka len na neho zazerá a čáká kedy vypadne.

suzitok
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
butterfly99
22. apr 2014

Ahojte. Mna by zas zaujimalo ak mi vie niekto poradit ci nemusim davat 2 rocnu dceru k otcovi ked s nim nechce ist. sudom ma urcene neobmedzene stretavanie, ale zaujem z jeho strany bol minimalny. On so mnou odmieta komunikovat, nieto este aby som sla niekde s nimi. Doteraz mala este ako tak sla, lebo az tak veci nevnimala, ale v poslednej dobe stale place ked ju berie. Co v takomto pripade? Uz som mu ju teraz naposledy nedala, lebo mi to nedalo ked som videla ten riadny plac a prisata mala na mne ako kliest...
@marborbuffalo podla mojich info vzhladom na tvoj vek bude urcite tvoj nazor na sude dolezity... drz sa

marborbuffalo
autor
22. apr 2014

zatiaľ mám dohodnuté len stretnutie s kolíznou, ďakujem vám za vaše rady . @butterfly99 ďakujem, dufam že aj vaša dcérka dobre dopadne 🙂 držim palce

suzitok
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
butterfly99
22. apr 2014

@suzitok no len ci by sud nemohol urcit ze aj na silu musi ist. Ja som mu pivedala ze ju moze vidiet hocikedy. Moze prist za nou ale ze ked ona nechce ist s nim tak jej jebudem robit stresy...

suzitok
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
klincek
22. apr 2014

@marborbuffalo aha..pytala som sa preto, ci jej tam nic nehrozi, ale v tomto pripade nastastie zrejme nie. a neboj, aj ona pochopi, ked trosku vyrastie 😉
inak tvoj otec je hlupak, ked si nevie vazit, co v tebe ma..raz ho to bude mrziet, ale zrejme uz bude neskoro.

@butterfly99 v tvojom pripade by som zacala na sude..v podstate sa da povedat, ze styk upraveny vobec nemate /neobmedzeny styk je velmi nestastne riesenie, bohuzial rodicia aj sudy to robia casto/. takze otec si moze pre malu chodit ako mu napadne. to nie je dobre. podaj navrh na upravu styku napr. raz za dva tyzdne na jedno popoludnie, a to len v tvojej pritomnosti. odovodnis to presne tym, co si napisala tu /dcerka k nemu nechce ist, place, stresuje ju to/. ked to bude takto urcene, dieta si skor zvykne, pretoze casom v tom jednak pochopi istu pravidelnost, ale hlavne sa bude citit bezpecnejsie, lebo ty tam budes s nou..a mozno to casom otca prestane aj bavit a budete mat klud 😉