Ahojte, co robit, ked dieta chce byt po rozvode s otcom, pretoze tam nemusi nic robit, a aj si moze robit co chce. Ma 13 rokov a stale citim zodpovednost za vychovu, este nema 18r. Mimochodom s manzelom sa rozvadzame z tych istych dovodov, nema absolutne vztah k povinnostiam, okrem teda chodenia do prace a uz mi po tych rokoch dosla trpezlivost.
Uf, ťažká situácia. Tiež si neviem predstaviť,že by som sa dieťa len tak vzdala. Nech to skúsia na mesiac. Ale v kuse. No ak je manžel taký ako ho popisujete neverím, že to bude fungovať. Držím palce
Stale je to dieta a rozhodnutie je na rodicoch alebo na sudu. Navrhla by som aspon striedavu starostlivost.
Ťažká situácia, asi by som navrhla striedavku. Nech dieťa samé vidí rozdiel v domácnostiach a v prístupe rodiča
Nemam skusenosti, ze ci ked budem trvat na striedavke, ako bude prihliadat sud, ked dieta povie, ze chce byt tam. Lebo vsak vidi ten rozdiel aj doma, ako to tu fungovalo cele roky.
Nemyslím, že je to len kvôli pohodliu... To je taký vek, kedy dievča prirodzene viac inklinuje o otcovi. Ja som mala extrémne ťažký vzťah s otcom a aj mám, ale v tom veku 12-14 som mala k otcovi najbližšie. Ja by som jej to dovolila, snažila by som sa čo najviac byť s ňou cez víkendy a tak a ja myslím, že o nejaký rok-dva svoje rozhodnutie prehodnotí a pôjde k tebe.
k tomuto sa bude vyjadrovat aj kolizna opatrovatelka, ktora sa sice bude pytat na preferenciu dietata a mozno aj dovody, ale bude aj ine aspekty riesit.
Dieta moze dopadnut aj tak, ze uzna sud za vhodne, pre jeho vychovu, ze proste nebude byvat vylucne s otcom. navrhla by som max. striedavku a uvidela ako to dopadne. Inak casto sa pri byvani bez mamy, tento otecko a princezna vztah nastrbi, pretoze im chyba sluzka ;) a je to ine, ked niekto treti pomaha, nahana aby bolo spravene... tize som bola "ockova", lebo mohla som sediet za pc, ale aj celkovo k otcovi mam blizsie.. ale spolocne byvanie iba s nim = dva mesiace.
Ak by mu odklepli navrh, ze bude s nim byvat dcera, sledovala by som podla moznosti prospech v skole, spravanie, aktivity malej... nie aby som jej robila zle samozrejme, ale aby som vedela zakrocit, ked sa zacne flakat viac ako je nutne v povinnostiach (ak nahodou... )
A bude presne po manželovi.... gény sa dedia 😊👉
ja by som ju nechala, vyskusat si ten pohodlny zivot s ockom so vsetkym co k tomu patri. 13 rocna nedovidi vsetky suvislosti, lebo teraz zije v idealnom svete...s ockovou volnostou a maminou opaterou a dohladom.
ked najde po otcovi spinavu vanu, ci zachod, a bude to musiet umyvat. Ked dostane par absencii a patiek v skole. Ked zmeska zubara, a nenajde ciste oblecenie, mozno porozmysla, ze ta zodpovednost a rezim ma aj daco do seba.
@marsmykkok
@negymama dievcata, odkial viete, ze ide o dievca?
Nechaj dieťa nech si vyberie, poznám viac takýchto príbehov, zvládajú to cele roky. Muži to nedávajú s malými deťmi ale s takýmito väčšími si určia pravidla, dajú im povinnosti a nechajú primerane voľnosti. Mamy tých teenagerov trochu “dusia” svojou starostlivosťou tak preto si vyberajú v tomto veku otcov.
Odpovedam viacerym z vas: Tu nejde o to, ze budu zit v spine, ide o to, ze takto sa dieta nauci a hlavne potvrdzuje ten isty pristup k zivotu ako ma otec. A to by som nerada.
Neviem či sa bude dať tak veľké dieťa prinútiť aby žil s Tebou keď nebude chcieť a tá striedava starostlivosť by nešla?
Navrhla by som striedavku, dieta velmi dobre vie, co si moze ku komu dovolit, takze u teba rezim a povinnosti, bude somrat hundrat, ale na skodu to nie je a kedze budete spolu, bude cas aj na rozhovory a posilnenie vztahu, u otca nech aj na lampe lieta…jeho byt, jeho pravidla…ale nevzdala by som sa…ked nic ine striedavku…
Moj syn zil rok u otca, ked mal cca 14 rokov. Nebranila som mu. Uz po polroku sa chcel vratit. Striedavku moje deti odmietli uplne.
ale ona neziska pristup otca, ze nie su ziadne povinnosti. Lebo otec ma taky pristup, len preto ze chce byt u nej dobry. On sam musi pravidla min. v praci dodrziavat, inak by ho vyhodili a neprezil by. Dospely clovek s pristupom nic nemusim a robim co chcem, skonci ako bezdak alebo ak ma stastie a je krasavec , tak ako niecia vyzierka...
Dcera /ci syn/ ale chodi do skoly, potrebuje rano vstat, dopravit sa tam, ucit sa...inak prepadne, ci bude mat slabe vzdelanie a neskor strednu a dalej buducnost. Takze s pristupom otca, rob si co chces bez povinnosti...raz dva zisti , ze skodi tak max. sebe.
a ze az take cool celodenne nicnerobenie nie je...
kazdy taky teeneger s naivnym pristupom...u povolneho rodica mi bude strasne fajn...po case narazi. Raz pride ten cas, ked ten rodic bude od neho nieco potrebovat ci vyzadovat, min, tie zakladne veci... tak ako to robila mama.
Nechat nech sa rozhodne, to ze tebe nesadne exov sposob zivota nie je dovod preco by dieta nemohlo zit s otcom. Dalsia vec je, ze cim viac budes chciet aby ostalo dieta len s tebou tym viac bude chciet ist s otcom a bude ti robit so zivota peklo a dosiahnes pravy opak toho comu chces zabranit.
@autorka naši susedia keď sa rozvádzali tak to bolo podobné... Ich dcéra bola síce mladšia ako Tvoje dieťa, ale tiež ju to veľmi ťahalo za otcom. Mama bola tá zodpovedná, pamätala si aké lieky a kedy ich má brať, kontroly u doktorov, zabezpečovala chod domácnosti, stravu, nákupy. Otec bol vetroplach, všade vždy meškal, nič si nepamätal a bol schopný zabudnúť dat dieťaťu najesť a nechať ju na keksíkoch.. teraz akože nie v nejakom zlom to hovorím, on dcéru miluje, len je maximálne nezodpovedný. Ale ona proste videla len to, že otec je ten vždy v pohode s ktorým je sranda a zábava a mama bola tá čo ju nútila umyť si zuby, upratať izbu a keď s ňou bola nevenovala sa jej 100% času, lebo bolo treba aj variť aj upratať.. po rozvode dcéra zostala s mamou, otec sa jej samozrejme venuje koľko to jeho nezorganizovaný život dovolí. Ale už aj dcéra začína s odstupim času vidieť že u otca to nie je také ružové, lebo mu tam chýba žena ktorá by mu upratala, navarila, oprala a urobila všetky tie činnosti ktoré robila teraz už jeho bývalá manželka.
No môžeš navrhnúť striedavku, ale kľudne sa môže stať, že dieťa prisudia otcovi. Ako dievčatá už spomínali, môže sa stať, že po pár mesiacoch sa dieťa spamätá a ocení aj mamu. Neviem, aký je tvoj muž, ako bude upratovať, variť, atď. keď bude sám bývať. Či si niekoho zaplatí alebo ako to bude. No nezávidím ti , ale držím palce, aby to dobre dopadlo.
mne sa strasne paci, ako kazda mama by nechala rozhodnutie na dietati, pobalila ho a poslala s kludom zit k otcovi, ved ked tak velmi chce :DD kam tento svet speje ? (a to teraz nie v zlom myslim) Este aj za mojho detstva by zeny aj vrazdu spachali, ale dieta by len tak muzovi nenechali, ja si to pri sebe tiez neviem predstavit, ze by si dieta povedalo (pritom prakticky cas s otcom ledva napr. travi, len je to s nim ine, zabava, nemusi toto a hento) a ja to necham tam. Nenechala by som.
@simca06022011 No len tu sa na súde pýtajú aj dieťaťa, kam chce ísť. Moja kamoška tak mala jeden syn ostal u otca, druhý u nej, ona sa roky snažila, aby ich mala oboch, no márne. Mohla sa aj do kocky poskladať. Takže nie je to také jednoduché, že mama zaveli a bude tak, ako si ona zmyslí.
@janickacrazy nie je to iba nazor dietata ktory sa berie do uvahy, kolko muzov by deti nevidelo, keby to tak bolo? A nejde ani tak o to, ze sud da dieta jednemu z rodicov, ale ako tu pisu vsetci, ze ved nechaj deita s otcom ked chce :D no jasne, uz sa vidim.
@simca06022011 vsak ho neposle so susedom odvedle ale so svojim otcom a dieta bude k nej chodit tak ako by chodilo ku otcovi. V com je rozdiel akoze, on je tak otec ako ona matka maju 50-50 pravo sa o svoje dieta starat.
@prasiatko30 ale to je v poriadku, ja beriem, ze su zeny, ktore to maju inak ako ja.. ja by som veru len tak nepovedala, nech ide. A uz vobec nie s muzom, ktory podla mna dieta zanedbava a zopovednost nula bodov. Mna to naozaj len uprimne prekvapilo, kolko zien by s tym bolo ok.
pamätam si, ze nasi sa rozvadzali presne vtedy, ked som bola v tomto veku. Mna sa nikto na nic nepytal, isla som rovno k matke. A tiez som chcela ist k otcovi, mama si myslela, ze tam chcem ist pre tie iste dôvody ako ty tu uvadzas - pretoze by som tam nic nemusela robit - ale pravda bola inde. Otec bol ovela vyrovnanejsi, mama bola nevrotik, ktory sa nevedel vyrovnat s vlastnymi komplexami a vybijala si to na mne, ocakavala, ze budem plnit funkciu jej partnera a strasne ma tym zatazovala. Otec vôbec nebol idealny, ale bol kludny a nezatazoval ma svojimi dusevnymi problemami. Takze by mozno bolo vhodne sa opytat aj tvojho dietata, preco chce ist k otcovi, resp. by ste mohli spolu zajst k psychologicke. Vôbec to nemusi byt kvôli lenivosti, mozno je to len tvoja interpretacia.
Nech ide pekne k ockovi
Dieta uvidi ake to je a otecko nech sa stara
V tomto veku je to rozhodnutie dietata. Ked si otec zozenie pomoc do domacnosti, problem v tom nevidim. Len, ze ti bude doma velmi chybat...