Ahojte. Aké sú vaše zvyky pri štedrovečernom stole? Z koľkých chodov sa skladá večera, s čím konzumujete oblátky? Pripravujete pampúšiky alebo pirohy?
@mawka Super. Prajem krásne sviatky 🙂 a v ktorom kúte Slovenska to bude?
My mamame najskor oplatky s medom a orechami. Potom sarmu namiesto kapustnice (kvasena kapusta cela-do listov masko ako na plnenu papriku) samozrejme s klobaskou v polievke a na to si dame kyslu smotanu na tanieri. Zvyk zo srbska. Dobrota. Potom sme mali zemiakovy majonezovy salat a peceneho moriaka.tento rok sme sami ako rodinka prvý krat tak bude zmena.bude rybka a ten salat. A salatik sme robevali tzv rusky (kusok jablcka ak prsicka na kocky) pouzivam iba majonezu starej mamy helmans alebo thommy z rakuska.neznasam tie biele sladke majonezy🙂)
@potvorka77 Môžem sa opýtať, v ktorom kraji máte tento zvyk? 🙂
@sunshinemoon my sme teraz bratislava ale zijeme tu poslednych 20r takze zvyky su zmiesane zo srbska,kde ziju slovaci a maju vydatnu kuchynu🙂)
region dolny zemplin
zaciname s cesnakom a oblatkami s medom, potom davame bobalky (opekance) s kyslou kapustou, kapustnicu s klobasou a nakoniec mame vyprazanu rybu s cistym kolacom (paperovy, zemplinsky a neviem este ake nazvy to ma) a nastruhanou cviklou s chrenom.
my mame oblatku s medom, potom rybaciu polievku z kapra a nakoniec vysmazaneho kapra so zemiakovým salatom - nie majonezovy, ale s cibulou a zelerom
Turiec.
Takže tu je rozdiel či sú katolíci, alebo evanjelici. Rozdiel je v tom, že katolíci maso nejedia 24.12 a evanjelici áno. Ja mám rodičov otec katolík a mama ev. Doma sme mali najskor prípitok, oblátku s medom, masovú polievku s rezancami, vyprážaný kapor so zem šalátom. Otec polievku nejedol, jedol lokše s makom. Na stole boli aj zákusky, ovocie, kapusta uvarená s masom a klobásami, a chlieb. Každý si mohol dať aj toto jedlo ak mal málo....
S rodičmi už nebývame, ale ten moj je tiež katolík - Žilina. Ja ev.
Takže sme pomiešali niečo z jeho rodiny, niečo z našej rodiny....
Najskor sa pomodlíme, prípitok, oblátka s medom, Kapustnica so zemiakmi, ryba so zem. šalátom, zákusky. Ryba býva vačšinou vyprážaný kapor, ale tento rok by sme skúsili aj pstruha na masle. Kto nechce bude mať vyprážaného kapra.
Na druhý deň slepačia polievka s rezancami, zem. šalát, ryba, rezne.... kto chce zákusky a ovocie.
@guiseppinka to je kombinácia ryba s koláčom....
@bonaqa2013 tym, ze som na to od mala zvyknuta, tak mi to nepride... a tieto ciste kolace u nas milujeme a jeme ich v podstate pri kazdej prilezitosti - svadby, krstiny, vianoce, velka noc 🙂
inak pre nevychodnarov to je asi taka kombinacia ako rezen s ryzou 😀
my najprv máme prípitok, potom kapustnica, šalát a ryba, potom koluje hrach v konzerve a kto chce si dá koláčik, šupiny pod taniere dávame a nikto nesmie vstať od stola, až kým sa nedoje
My na východnom Slovensku začíname čítaním s Biblie o narodení Ježiška, spoločnou modlitbou a vinšom. Najprv máme oplátky s medom a cesnakom, kapustnica s hríbami, losos so zemiakovým šalátom a bobaľky s makom alebo kapustou 🙂 a tiež nikto nevstáva od stola, až kým sa nedoje..a až potom darčeky 🙂
na obed kapustnica, samozrejme bezmäsitý deň...večer oplátky s medom, jablkom, orechmi, banánmi, niekto aj s cesnakom...potom kapor a šalát..zvyky: peniažtek a šupinka pod tanierom, o jedno miesto prestreté viac, prekrajovanie jabĺčka, či tam je hviezdička pre zdravie🙂 a ešte na začiatku posvätenie domu svätenou vodou a modlitba...a potom pod stromčekom a rozprávky🙂 a som z Trnavy🙂
u nás oblátka s medom,jablčko rozkrojené pre všetkých členov,kapustnica,tú jem ja,muž a svokrovci hríbovú bielu polievku takú hustú,trošku robím aj šošovice,aby deti niečo zjedli - vraj to znamená peniaze do rodiny :D , potom šalát,ryba....na druhý deň to isté,poprípade aj rezne,ale my lúbime rybu,takže nám to tak vyhovuje....zmes stredného a západného slov.
@martina28p My by sme mali jesť tú šošovicu celé sviatky - aby sme mali dosť e
@bonaqa2013 , to je taký koláč, že skoro ako biely chlieb, tu na východe sa pečie a dáva na slávnostné jedlá - Vianoce, Veľká noc , svatba, krstiny...
takže tiež máme typické východniarske menu: oblátka s medom a cesnakom, potom bobaľky - ale miesto makových robím tvarohové, lebo deti chcú takéto viac, potom kapustnica s hubam a klobáskou (tu jeme so spomínaným koláčom 😉 😀 )a na záver zemiakový šalát a ryba. U nás doma sa do kapustnice dávali krúpy, tu v Košiciach som si zvykla, že tu to nepoznajú, dávajú namiesto krúp zemiaky - tak som sa prispôsobila 😉.
všetko sa to je až večer, cez deň sa postí, len malé deti si dajú niečo bezmäsité - zvyknem deťom urobiť niečo jednoduché - špagety, rezance s tvarohom...
@heregova , robí sa to s kysnutého cesta, vyvaľkáš valček, režeš na kocky a dávaš na omastený plech a upečieš. vzniknú čosi ako malé buchtičky bez plnky. a tie sa večer zalievajú horúcim mliekom, medom a makom a opraženým maslom - je to tradičné vianočné jedlo tu na východe - robí sa len na Vianoce 😉
@heregova bobalky su vychodniarsky vyraz pre opekance. na zapadnom slovensku ich este zvyknu volat pupaky... a jedia sa bud s tvarohom, makom alebo ako u nas s kyslou kapustou
@heregova vyskusaj si spravit: tu je recept http://varecha.pravda.sk/recepty/bobalky-s-mako...
a tuto su aj s "posypkou" http://varecha.pravda.sk/recepty/bobalky-opekan...
@bodka70
@guiseppinka dík baby, narobili ste mi chute🙂)))))
@bonaqa2013 na východe sa na Vianoce robí takýto koláč
http://varecha.pravda.sk/recepty/cisty-kolac-fo...
http://www.vlastovicka.cz/sk/pekarina/detail/ze...
tak nase menu ako kazdy rok :kapusnitca, klobasa, ryba so zemiakovym salatom, samozrejme oblatky s medom a cesnakom, a samozrejme bobalky s makom nase zvyky modlitba, potom na celo kazdemu z rodiny krizik, u nas vsetko jedlo na stole nachystane pretoze by sa od stola nemalo odchadzat, mame rybie supiny na stole, penazenka na stole aby bolo po cely rok hojno, rozkrajujeme jablcka, umyvanie ruk v drobných minciach aby sa nam peniaze netracali popod ruk spievanie vianocnych kolied modlenie pri vianocnom stromceku a este som zabudla tento rok prestieram este pre jednu osobu naviac nakolko mi pred rokom zomrel presne 21decembra moj dedusko tak chcem si ho uctit aspom takto
@sunshinemoon zahorie. ale robia sa u naj aj tie pupaky, co tu baby spominali.
ja sa nepostim na stedry vecer, nemodlime sa, ani sme to nikdy nerobili, ani supiny z kapra. v podstate ziadneho kapra sme nemavali, raz stacilo, ked som chytila hystericky zachvat ako mala, aby nasi toho chudaka kapra nezabijali a museli ho ist pustit. odvtedy mame file a ja som si tak zvykla. u nas sa nevrazdi v dome, byte. radsej uz hotove spracovane ryby 😀
ta kapustnica je v kazdom kute slovenska ina. ja podusim kapustu, dam varit mrkvu, zemiaky, petrzlen, celer na vyvar, smaozrejme dochutim /mleta cervena paprika, gulickove korenie, rasca, bobkovy list, sol.../, da sa do toho varit klobaska kvalitna a udene masko, potom sa to cele zmiesa, supnu sa dve tri susene slivky, susene hriby, je to nebicko v papulke 🙂 a potom mi je zle od zaludka, lebo to zjem z chuti 😀
u nás (som z trenčianskeho kraja) je celý deň pôstny a bezmäsitý. Na raňajky mávame vianočku s kakaom a na obed kysnutý ovocný koláč. Podvečer sa ide na cintorín. A potom o šiestej je večera. Najprv modlitba, prípitok a potom poporadí - oblátky s medom a cesnakom + medový krížik na čelo, jabĺčko (prekrajuje sa či je tam hviezda a potom sa rozdelí medzi všetkých), pupáky (my robíme z rožkov nakrájaných na kolieska), potom tzv. Ježiškova kašička (krupičná kaša so škoricovým cukrom), potom kus štedráku, hrachová polievko-kaša, vianočná kapustnica (bez mäsa. bez smotany, so sušenými hríbami a slivkami), zemiakový šalát s kaprom/filé. Potom znova krátka modlitba, Počas večere smie od stola vstávať iba "pani domáca". Potom sa poumýva riad - u nás je tradícia, že nesmie ostať riad so štedrej večere neumytý do druhého dňa. A keď je všetko upratané, ide sa na darčeky a po darčekoch rozprávky a zákusky a ďalšie kolo šalát s rybou. 25. fungujeme tak, že ráno vstaneš - dáš si šalát s rybkou, na obed si dáš znova šalát s rybkou a večera je tiež šalát s rybkou a pomedzi to kapustnica a zákusky - toto strašne milujem. Na Štefana sa pečie hus alebo kačka. A k tomu slepačia polievka a kapustnica. U nás sa hovorí, že najlepšia štedrovečerná kapustnica je 7x prihrievaná a môžem potvrdiť, že je to tak. 🙂 Na Silvestra mávame silvestrovskú kapustnicu s hribami, klobáskou a udeným mäskom, zemiakový šalát a filé, rezne, udené mäsko. Na nový rok nesmieme jesť nič pernaté, aby nám neuletelo štastie (ja sa z tejto povery smejem, ale nejak sme si zaužívali) - čiže kapustnica a čokoľvek bravčové, hovädzie, ryba... A od troch kráľov sa smú oberať salónky zo stromčeka - aj keď som už stará kofa a salónky neľúbim, je to tiež tradícia, ktorú zbožňujem. A v ten deň mávame hus s knedľou a dusenou kapustou a k tomu plnku. 🙂 a zákusky...
My sme z Terchovej, takže vlastne hranice Považia a Oravy. Sme katolíci, takže maso sa u nás na štedrý deň nejedáva. Štedrý deň začíaname raňajkami- doma pečený makovník alebo orechovník a potom sa až do večere postíme. Večeru sme kedysi začínali "keď vyšla prvá hviezda na oblohu", teraz je to asi okolo 18:00. Začíname modlitbou a prípitkom, potom si dáme oplátku s medom a cesnakom, nasleduje slepačia polievka a biela kapustnica-bez masa. Potom máme opekance s makom. Po nich nasleduje kapor so zemiakovým šalátom. Potom sa znova pomodlíme a ideme sa pozrieť pod stromček 🙂 Na stole máme vždy o tanier navyše, keby sa našiel nejaký pocestný a taktiež i malú misku do ktorej dáme za lyžičku z každého jedla a potom to rozdelíme domácim zvieratám. 🙂
oplatka, med, orech, kapustnica - my mame "cervenu", nie bielu - je v nej zelenina, klobasa, udene masko, susene hriby a susene slivky, salat, ryba - a tu je jedno ci vyprazana lebo pecena, dusena.. a aj snicle. tento rok si podusim rybu a chlapi budu mat sniclu. a finito. jaj a deti nealko, my kvalitne vinko.