Živý stromček

15. dec 2021

Mame prvý rok živý stromček. Kúpený už 2 hy tyzden, vo vedre s vodou, bol vonku. Všade som si čítala, že storočie vypije aj xy litrov vody a nás nič. Čo to znamená? Že už je odumretý? Keď sme zo spodu spilili, drevo bolo cerstve a voňavé. Ako skladujete vy?

simca06022011
15. dec 2021

normlane skladujem stromcek vonku, bez vody. Spilujem ho do stojana az ked sa ide zdobit, tj na vianoce, niekedy den pred tym ho rozbalime a nechape povystierat, alebo ho chlap hadicou este osprchuje. Popravde pochybujem ze daco spileny strom "pije", ja mu vodu ani nedavam, ani v stojane. TO sa skor vypari, ako to strom "vypije". A urcite nie xy litrov vody...

selu11
15. dec 2021

Nám náš prvý, a teda ani druhý, tretí...., tiež veľa vody nikdy nepil. Najskôr sme ho mali na balkóne vo vedre, potom v izbe a až potom sme ozdobovali, že si má zvykať postupne... Teraz ho kúpime, hneď v ten deň zdobíme a vždy vydrží mesiac.

autor
15. dec 2021

@simca06022011 neviem, čítala som 4l vody denne.

@selu11 hej, aj ja už zvykám postupne. Kedysi sme mali, dávno dávno 2 u rodičov ešte a ako náhle sa dal dnu, tak oskaredel a celý zoschol

jasminet
15. dec 2021

vo vedre som si nevsimla, ze by extra pil, ale v stojane dolievam kazdy den 2 dcl vody... aj vyse tyzdna, potom postupne menej a menej

alexandra2468
15. dec 2021

My sme mali minuly rok uz mesiac pred vianocami na balkone vo vedre a veru napamatam si; ze by som dolievala vodu. Nic nevypil skoro.

zafir01
15. dec 2021

2 metrový strom nie starší ako 3 týždne vypije cca pol litra vidy (podla druhu) ostatné je odparovanie. Pije, len ak je max mesiac spileny. A ak nie je kôra ošupaná. Starší stromček už vodu nepije.
Kým je spileny vonku v chlade ho netreba mať namoceny vo vedre s vodou. Ma svoju miazgu, ta ho drží voňavý a čerstvý

zuzuliennka1
15. dec 2021

nechcem brat iluzie, ale je vcelku jedno, ci stromcek kupi clovek 3 tyzdne pred vianocami, 2 tyzdne, alebo 22.12., tie stromceky su vsetky rovnako stare, odpilene naraz 🙂
v pohode vydrzi cca do 3 kralov, to uz zacne naozaj dost opadavat, ale dovtedy sa vcelku drzi, my sme tak doma mali vzdy 🙂 na silvestra zacinat opadavat, ked sme do neho ako decka tukli, jak sa blizilo k trom kralom, tak ihlicia na zemi bolo stale viac a to uz sa odzdobil a von

normalne kupis, das na balkon, voda byt nemusi, a vydrzi pekne 🙂 my zvykneme rozbalit stromcek 23.12. okolo obeda, vecer ozdobime, aby si do 24eho pekne “sadol” a rozprestrel sa 🤗

simca06022011
15. dec 2021

@jasminet no lebo sa to vypari v interiery...

zafir01
15. dec 2021

@zuzuliennka1 tak my si chodíme sami pilit na stromčekovu plantaz,a robí zo tak viac ludi. Pripadne v lese za " lístok" z urbaru. Preto som písala o čase spilenia

simca06022011
15. dec 2021

Kupujeme stromcek hocikedy, aj na konci novembra aj tyzden pred vianocami, zaklad je nechat ho zviazany vonku, potom dat do stojana a ja teda ho davam rovno dnu 24.12. rano (my to mame vianocny ritual, preto takto) a vyhadzujem ho po 3.kraloch a v pohode. Nemozeme vtedy kurit v krbe :DDD minuly rok sme si fajne kurili, a na 3 kralov bol ako susienka, ledva som ho vystrcila na terasu. Inak potom zapichnuty vonku vydrzi aj do jari :DDD
Ako ja sa fakt divim, citala som aj na webe odporucania, ze ma vela pit stromcek, ale teda fakt... ja mavam strom 220cm+ a nikdy nevypil nic.

zuzuliennka1
15. dec 2021

@zafir01 ale autorka ho ocividne kupila klasicky niekde vonku pred obchodakom, takze to nebude vas pripad 🙂 a taky stromcek je jedno, kedy je kupeny, odpilene su naraz

zafir01
15. dec 2021

@zuzuliennka1 ach áno, čítam lepšie. Veru tie stro. Ceky hromadné pilia v prvej polovici novembra... Co je ale podla mojich starých rodičov najlepší čas na spílenie stromčeka, lebo ma najviac miazgy v sebe. Mi pilime tak ma konci novembra a do konca januára pekne vydrží (dnu do tepla ho však dávame až 22 ci 23 dec.

autor
15. dec 2021

@zuzuliennka1 celkom jedno to nie je, kedy ho kúpiš. Nakoľko, doma vies nájsť vhodnejšie podmienky na uskladnenie-napr.bezvetrie atď. Práveže, čím skôr ho kúpiš, tým lepšie

jasminet
15. dec 2021

@simca06022011 zaujímavé, že keď nechám v pohári vodu cez noc, tak tá sa nikdy nevyparí, divné, že? 🤔😂

simca06022011
15. dec 2021

@jasminet 🙂 no u nas sa za 2-3dni ten mini objem vypari aj v pohary :Dmozno nie uplne ale vypari...a teda ako pisem, ja neviem ci daco vypije ten strom podla mna nie (pravda moze byt inde :DDD), ale nepredpokladam, ze velke mnozstvo, v podstate aj ked nechas drevo namocene vo vode, tak tu vodu nasaje a teda vooobec ju "nepije" (deci co necham v stojane je nic, mne s tam viac vody urcite nezmesti)

tncka
15. dec 2021

No za mna zbytocna starost cely zivy stromcek. Mam 3D ihlicie umely a zivy by som nechcela ani zadarmo.

autor
15. dec 2021

@tncka som zvedavá, čo potom urobíš s tým plastom, kde skončí.

Každý obhajuje...my sme les...ale, toto sú špeciálne stromčeky, pestované výhradne na to. A po vianociach sa ešte aj ekologicky spracuje.

tncka
15. dec 2021

Ten stromcek ma prezije🤣🤣🙈

reni1512
15. dec 2021

Vzdy treba zospodu bud zafrezovat al navrtat dierku aby pil

reni1512
15. dec 2021

Zivy strom to je caro Vianoc, vona.. symbol, nepravidelnost, priroda...a nie ta umelina otrasna aj keby 6D bol... aj ozdobene vyzeraju otrasne 😆🤦🏼‍♀️Ja uplne neznasam umele stromy... a este ked umele obludne akoze moderne kvety do nich napchaju poraza ma 😂🙈

poopsie
15. dec 2021

My sme ho rovno pichli dnu do stojana a ozdobili ho, je to tiež náš prvý živý... A som zvedavá či prežije do Vianoc 🙄.. Silvester by ma netrápil.. Vypil trocha vody

marca12
15. dec 2021

@tncka aka statost? Idem,kupim a mam. Kazdy rok mame zivy,neobtazuje ma nijako. Kazdy nech si da,aky chce.

zuzuliennka1
15. dec 2021

odporucam - pozrite si na instagrame stories viktora vinczeho, ma to vo vyberoch - cela seria stories o stromcekoch, s tymi zivymi to zas az tak neekologicke nie je, oproti umelym, vyrobenym z plastu

lopka1313
16. dec 2021

Nasi maju umely cez 20 rokov a je nadherny. Takze verim @tncka, ze ju prezije a je spokojna. My mame tiez taky, co mali dlhe roky 'svokrovci', vymenili ho potom za mensi (tiez umely) a tento si vzal priatel do svojho bytu. Kludne si viem predstavit, ze o 20-40-60 rokov budeme stale zdobit tento, co mali 'svokrovci' x rokov... Mne hlavne ide o to, ze ho kludne mozem mat nazdobeny 2 mesiace, takmer nic z neho nepadne (a tie 4 ciarocky akoze ihlicia pri zdobeni a 3 pri odzdobovani je fakt nic) a tiez, neplatim neskutocne prachy kazdy rok za novy stromcek a nemam starosti s jeho zabezpecenim a dovozom domov. Nastastie sa v tomto s priatelom zhodneme 🙂

zuzuliennka1
16. dec 2021

js len dufam, ze vsetci ti “aktivisti” s umelymi stromcekmi pod nimi nemaju darceky po jednom balene v tonach baliaceho papiera

poopsie
16. dec 2021

@zuzuliennka1 ja pen dúfam, že aktivisti z tvojej sorty nemajú darčeky zabalené vôbec a v duchu materialneho minimalizmu - žiadne 😉

zuzuliennka1
16. dec 2021

@poopsie to ti trosku nevyslo 😂 ale snaha sa ceni, darceky si davame v papierovych darcek. taskach, ktore sa pocas roka u nas vzdy nejake vyskytnu - od pribuznych a pod. 😘

poopsie
16. dec 2021

@zuzuliennka1 aha takže si limitovaná veľkosťou 😉vidíš tak to ja zase nie a takisto neukratim dieťa o rozbalovanie... Dúfam, že aspoň nepoužívaš toaleťák....

zuzuliennka1
16. dec 2021

@poopsie co? 😂 aky toaletak? dosli argumenty?

zuzuliennka1
16. dec 2021

@poopsie a z akej “mojej” sorty, ked aj ty mas doma zivy stromcek? 😂😂 vitaj “v mojej sorte” 🤣🤣