Ahojte. Prosím , keď ste davali susedom a rodine výslužku , tak len kolače ? Alebo k tomu aj fľašku ? Ako to je zvykom ?
My sme dávali koláče, fľašu a ešte aj plnenú kapustu (holúbky), lebo tie robila babka naviac a všetci susedia ich milujú 😂
Susedom som nedavala, len kamoskam, ktoré neboli pozvané na hostinu som odniesla vysluzky-kolace v krabickach, to iste aj kolegom. Rodina, ktorá bola na svadbe dostala kolace a vino (do “rodiny”)
Blízkej rodine sa dáva aj fľaša, susedom, alebo vzdialenejším príbuzným, či známym (napríklad do práce) len koláče.
Na Orave je zvykom krabica koláčov a fľaša alkoholu. Už sme dostali aj víno, aj víno bez koláčov, aj koláče bez fľaše .. susedia, kamosi, všetci pozvaní hostia… kolegovia v práci (menší kolektív)..tu sú vyslúžky pomerne nákladná položka …
My sme dávali rodine zakusky+ fľašu pálenky a susedom zakusky+ fľašu vína.
Ak boli aj na svadbe tak koláče + vinko, ak nie co boli takí susedia tak im sme niesli iba koláče 🙂
My sme dostali od susedov koláče a fľašu whisky. Na svadbe sme neboli, volali len rodinu.
Tým co boli na svadbe sme dávali koláče a fľašu vína a susedom len koláče..
Ja som nevydatá, ale na všetkých svadbách, kde som doteraz bola, som dostala koláče aj fľašu (väčšinou vína).
Teda predpokladám, že ide o výslužku zo svadby 🙂.