Výber mena

tarapaper
28. dec 2012

ahojte maminy kedy ste sa rozhodli pre meno dietatka ??? my sme mali vybrane ale teraz sme zistili ze by malo pravdepodobne zaroven aj meniny aj narodeniny.... poradite mi vo vybere ??? co myslite ? AMANDA, JASMINE, MADELEINE ???? dakujem a prezradte aj vy miena pre vase ratolesti

pakin
28. dec 2012

ahoj, Jasmine je krásne meno, to sa mi páci 🙂. My sme chceli pre dievcatko meno Chiara alebo Amelie (Mia), ale nakoniec sa nám narodilo chlapcek a dostal meno Raul 🙂

zuzi0911
28. dec 2012

Ahoj.jasmine a amanda su velmi pekne mena.ja som vyberalaa od zaciatku tehnu a stale som tto menila.Mam Sofiu a Sonu 🙂 .ale chcela by som Saru.

zuzi0911
28. dec 2012
evuliki
28. dec 2012

@tarapaper ja mam doma Jasmine,takze pre mna je to meno TOP. Ale keby si mam vybrat este raz,tak by som zvolila radsej verziu Yasmine ,aby sa to citalo v kazdej krajine rovnako 😉

cerez
28. dec 2012

My sme mali vybrané meno Matúš a mal sa narodiť 1.10. No ponáhľal sa na svet a nikto nepočítal, že si vyberie deň svojich menín. A čo sa týka tvojho výberu, mne sa páči Jasmine. Ináč je pekné aj Sofia, Elisa.

kalifa28
28. dec 2012

my mame doma tiež Ameliu 🙂

hajajanka
28. dec 2012

Mena sme mali vybrate par rokov pred narodenim nasich deti 🙂 Vyslo nam to presne tak, ako sme chceli - chlapec a dievca.
Mena AMANDA, JASMINE, MADELEINE su fajn k zahranicnemu priezvisku. Ak sa ma dievcatko volat Amanda Javorova, Kapustova, Blazickova a pod., tak ja sa vzdy pousmejem a pomyslim si, ze sa jej rodicia pomstili, ked si vybrali takuto kombinaciu mena a priezviska. Ak mas zahranicne priezvisko, tak kludne zvol tieto mena. Ale ak nemas medzinarodne priezvisko, tak preco davat zahranicne meno?
Meno Jasmine je krasne, ale podla mna sa lepsie hodi Jasmina. Preco to silou - mocou pisat takto, ked je aj nas ekvivalent?
Mne osobne sa nie velmi paci trend zahranicnych mien. Ked otvorim Pravdu a citam tie mena, tak len gulam ocami. Mena ako Elisabeth, Catherine a pod. su nadherne, len k tym nasim priezviskam sa nehodia. A potom to naozaj vyzera komicky.
Maminky, zvazte preto vyber mena velmi dobre. Ved ani vam by iste nebolo prijemne, keby ste sa volali Jennifer Nováková, ci ano? 😉

mariankamk
28. dec 2012

@hajajanka presne ten istý názor mám aj ja 🙂

majka99999
28. dec 2012

@tarapaper suhlasim s @hajajanka. Mne sa napriklad pacia mena Noah a Liam, ale dala by som ic, len ak by som si vzala cudzinca. 🙂 My sme vyberali podla toho, aby sa hodilo k priezvisku, mozno by sme zmenili, keby sa narodil o mesiac skor, nastastie som este tyzden prenasala. 😀 Meno bolo moj favorit od zaciatku, len sme si mysleli, ze to bude dievca.

adelajda2012
28. dec 2012

Mne by ani nevadilo to spojenie zahranicnych mien a slovenskych priezvisiek, ale je skoda ze sa v takejto globalizacii stracaju nase slovenske mena...je to asi prirodzeny vyvoj, ale je to skoda. Tieto narodne osobitosti su mile.

alenka600
28. dec 2012

@hajajanka
@mariankamk
@majka99999
@adelajda2012 Samozrejme je to vzdy vec vkusu a je to strasne relativne. Ja som vydata za cudzinca a obaja zijeme v krajine, ktora je pre nas oboch tretou krajinou, tj ani u neho doma, ani u mna doma. A od zaciatku sme mali kriteria vyberu:
- aby bolo meno zname a rovnako/velmi podobne sa vyslovovalo v mojom aj manzelovom rodnom jazyku a zaroven v jazyku krajiny kde zijeme
- aby dietatko nemalo meniny a narodeniny v pdoobnom case, pretoze uz aj tak mame decembrovicatko a druhe bude januarcatko, tak nechceli sme aby narodky a Vianoce a nebodaj meniny boli naraz.
Pre dceru sme nasli nakoniec meno Julia, sme s nim mimoriadne spokojni. Pre chlapca sme hladali dlho, ale konecne sme ho v 37mom tyzdni naslo a bude rovnako internacionalne a "domacke" vo vsetkych nasich 3jazykoch.

Takze ja osobne sa priklanam k menam, ktore mozno nie su tak irecito slovenske, ale zaroven nie su ani uplne cudzokrajne, paci sa mi, ked krstne meno a priezvisko neodbijaju od seba.

ba80
28. dec 2012

my sice nemame zrovna slovenske priezvisko, ale mena som vyberala tak, aby boli v nasom kalendari a koniec- koncov to vyslo tak, ze su univerzalne... 🙂 ...ja sa nad kombinaciou cudzojazicnych mien a slovenskych priezvisk tiez smejem, hlavne, ked maju slovenske ekvivalenty (sofia- zofia, lucas- lukas a pod...), ale co uz... 😉 😅
...a z tych vojich troch by som si vybrala asi amandu... 😎

hajajanka
28. dec 2012

@alenka600 Ja sama mam medzinarodne meno, takze kamkolvek idem, nikde s nim nemaju problem 🙂 Aj priezvisko som si nechala, lebo sa mi paci kombinacia mojho mena s priezviskom.
Mne osobne sa dost nepaci, ked sa zahranicne mena zdrobnuju. Napriklad z Nicolasa je Nicolasko, z Christophera je Christopherko, zo Sofie Sofinka, z Liama je Liamko. Nasa slovencina vie sprznit aj pekne mena 🙂 Zdrobneninam sa v zivote nevyhneme, tak by sme sa mali zamysliet, ako to nase dietatko budu volat pribuzni.

stellamiapiccola
28. dec 2012

My máme Leonardo a Melissa a váhala som ešte nad Rossana no tak sa volá švagrina tak som to nechcela 🙂 Každému sa páči iné asi to musí najlepšie znieť tebe 😉

tarapaper
autor
28. dec 2012

presne kocky preto chcem aj ja meno ktore sa nebude dat zdrobneit .... Nas syn sa vola ETIENNE a pride mi normalne dat k nemu ine meno ako zuzka alebo katka ..... tak dakujem za super rady a uz len na muzovi teda necham nech vyberie .... dakujem krasne za postrehy

parabolla
28. dec 2012

haha..mam presne taku istu situaciu ako alenka...obaja sme z inej krajiny a zijeme v tretej krajine...tiez hladame mena kt. maju rovnaku podobu vo vsetkych troch jazykoch no vobec to nie je jednoduche...zatial sa nam najviac pacia mena ako Daniel, David, Martin a z dievcenskych je to Anna, Barborka, ci Helena...nepaci sa mi vobec ten trend zahranicnych mien na Slovensku a tiez sa z toho velmi smejem...vobec sa to totiz nehodi k nasim slovenskym priezviskam..takze baby, fakt zvazte, ake meno vyberiete svojmu dietatu...!!!

parabolla
28. dec 2012

@tarapaper nooo a z tvojich mien sa mne osobne teda paci to posledne..ale fakt to zavisi aj od vasho priezviska.dufam teda ze zahranicne priezvisko ked uz take mena si vybrala... 🙂

cottonwomen
28. dec 2012

@tarapaper Etienne veď to je malý Pišta 🙂 Piťuka, Števko .... milujem to meno, ale len v fr verzii

tortelinka
28. dec 2012

my sme meno vybrali na poslednú chvíľu, bábo prišlo nečakane a nad rozmýšľaním nebol čas, ale som spokojná s výberom

alenka600
28. dec 2012

@cottonwomen 😀 😀 😀 😀

kristiii
28. dec 2012

@tarapaper Amanda, tiež by som ho pri dievčatku zvažovala