Vianočné tipy a inšpirácie

24. nov 2021

Pekný večer žienky, s blížiacim sa adventom, lockdownom, a ktovie čím ešte mi stále viac zamestnávajú myseľ vianočné prípravy. Tak mi napadlo že by sme sa mohli navzájom trošku inšpirovať, alebo teda pozdieľať overené tipy na koláčiky, jedlo, rituály, výzdobu, alebo čokoľvek iné. Ak teda máte niečo špeciálne, budem rada, ak sa podelíte 🙂 ja som minulý rok napríklad prvý x robila crinkles, čo sa ale aktuálnych vianočných trendov týka, som vedľa ako normandská jedľa 🙈

bolarazjedna
24. nov 2021

Hmm, není to nič špeciálne, ale my na 25.ho robíme už hádam 2 desaťročia rovnaké menu a chuti nám velmi: morčacie prsia, do toho plátok šunky, tavený syr a sušené slivky (čím viac sliviek, tým lepšie), to potom zrolujeme a zabalíme DK slaninky a upečieme v rúre alebo vysmazime v trojobale. Servírujeme to nakrájané na šikmo. Aby rolka nerozpadla, namiesto šparadla používame surové špagety, síce sa to trochu láme a občas treba trpezlivosť, ale potom nemusíš hľadať špáradlo, všetko je jedlé.

A ešte máme taký zvyk, že do zemiakového šalátu okrem iného dávame aj kyslejsie jabĺčko nakrájané, chuti to výborne.

janka1011
24. nov 2021

Ja mám rada tradičné vianoce. Čo sa týka pečenia, nevymýšĺam nič nové ani moderné, pečiem klasiku - medové rezy, doboška, punčka, linecké. Varím tiež tradične každý rok to isté - kapustnica, opekance, šalát, ryba, rezne. Nevieme si predstaviť niečo iné. Varím vždy na Štedrý deň, aby bolo čerstvé ( kapustnica musí voňať na celý dom na štedrý deň 😊) a veľa 😅 takže máme na 3 dni a potom už 1. a 2. sviatok vianočný nič nevarím, užívam si pokoj a pohodu, pozeráme rozprávky a ideme navštíviť rodičov a svokrovcov. Stromček zdobíme týždeň pred, mávame živý plus zdobím celý dom tak zimno - vianočne. Už sa na to teším 😊

marzuz89
24. nov 2021

Aktualne Vianocne trendy? Ale prosim ta 🤗 Vytvorte si vlastne tradicie, a tie majte kazdy rok rovnake, vase, rodinne ❤️ to, ze su trendy tie nesympaticke plastove metlicky na pniku nas doma nijako neoslovuje, napriklad. Ani moda trpaslikov. Ani stromcek na zaciatku novembra. Ani milion hraciek detom. Toto su asi take "trendy" co vnimam a je mi to jedno 😉

U nas su Vianoce klasicke, zivy vonavy stromcek, vona lineckeho a medovnikov, ktore sa u nas pecu len na Vianoce. Menu sme vymenili za lososa, ten nam chuti vsetkym. A kapustnica. Darcekov symbolicky. Take nase Vianoce 🤗

punka24
24. nov 2021

Teraz sme si po 1x dali ušiť vianočné oblečko.. najprv len malému ale tak sa nám zapáčilo že muž navrhol nech si dáme ušiť aj my... A budeme krásne ladiť na vianoce pri večeri a stromčeku... opäť napečieme a ozdobíme medovníčky, rozsvietime hviezdu na stromčeku... Minulý rok bol bez darčekov a bolo to super tak tento rok opakujeme... Chcem skúsiť po prvý krát linecké koláčiky... Menu ako každý rok... Proste krásne Vianoce chcem... Pokojné, ale to pri 2 ročnom dieťati ktoré papá potajme asi duracelky budú skôr dynamické... a hlavne plné lásky... Také sú predsa najkrajšie že... Keď sú plné lásky... 😊

janka1011
24. nov 2021

@punka24 bez darčekov? Malý nič nedostane?

punka24
24. nov 2021

@janka1011 má toho požehnane... Ak ho chcem obdarovať tak to urobím či je piatok či streda, narodky vianoce, alebo akýkoľvek deň... Myslím že možno len malinkú drobnosť a i to neviem čo a či... Nechce sa mi nad tým rozmýšľať popravde... Minulý rok bol bez darčekov, chcem to tak aj teraz... Možno bude výnimkou možno nie... Neviem teraz odpovedať...

autor
24. nov 2021

@bolarazjedna mňam, to znie úplne skvele, určite vyskúšam-a to so špagetami by mi asi nikdy nenapadlo, presne za takéto tipy som vďačná 🙏🙏🙏 my napríklad od istého času na oslavy a posedenia nosíme sušené slivky, v ktorých je vložená mandľa, obalené v prosciute a zapečené. môže to znieť pre niekoho trošku divoko, ale mizne to medzi prvými 🙂

autor
24. nov 2021

@janka1011 😍😍😍 krása 🙂 ja som naivne myslela, že som ako-tak zorientovaná v tradíciách, až kým sme neporovnávali zvyky, a menu s kolegami z východu (my sme západ/stred-a už aj tam sú značné rozdiely), a pripadalo mi to ako úplne iný svet, než som dovtedy poznala.

janka1011
24. nov 2021

@punka24 každé dieťa v dnešnej dobe má všetkého plno, ale predsa...s mužom si nič nedávame, ale neviem si predstaviť, žeby deti nemali pod stromčekom aspoň 1 darček...áno, vianoce nie sú o darčekoch, ale neodmysliteľne k tým vianociam patria a to hlavne pre deti. Už som "stará" ale dodnes si pamätám na tú obrovskú radosť, na to čakanie, rozbaľovanie darčekov. Určite by som svoje deti o toto nechcela ochudobniť. Veď stačí malickosť k veľkej radosti ☺

autor
24. nov 2021

@marzuz89 jasné, pointa a čato vianoc by nemalo byť postavené na darčekoch, strese, a konzume. my sme mali minulý rok celkom náročný, a dopadlo to tak, že sme na vianoce mali namiesto ryby hus. postupne si prispôsobujeme rituály tomu, ako nám vyhovuje, priebežne objavujeme, a dopĺňame tak, aby nám bolo fajn a užili sme si tú pravú pohodu. Tento rok nám pribudli vianočné pyžamá na leňošenie 🙂

lenka2710
24. nov 2021

@janka1011 zaujala ma ta doboska, recept by bol?? 😉 Viem, že nájdem na nete, ale niečo čo je odskúšané, budem veľmi rada ☺️
Tento rok som sa rozhodla, že koláče neobjednam ale sama napečiem, tak uvidím ako to dopadne 😜

autor
24. nov 2021

@janka1011 vianoce s deťmi, ktoré sa úprimne tešia sú najkrajšie. 😍 niežeby som to s odstupom času podporovala, ale pamätám si, že ako deti sme si vždy po rozbaľovaní darčekov písali, kto čo dostal...

punka24
24. nov 2021

@janka1011 to je pravda plne súhlasím... Ale riešiť to budem až neskôr niekedy v decembri... 😅

bolarazjedna
24. nov 2021

Mňam, aj tie zapečené susene slivky s prosciutom musia byť výborne, vedela by si poslať presný postup? Ja som predvčerom nasla podobný recept, len tam to bolo s datlou a v ňom kúsok kozie syra a obalené v prosciute, a tiež rozmýšľam, ze to vyskúšam na Silvestra