Ahojte maminy. Pomaly premyslam, co dam na sviatocny stol. Kedze u nas maju vsetci mlsne jazycky, tazko kazdy rok nieco pripravit, aby to bolo aj chutne aj ine oproti minulemu roku. Co peciete vy na vianocn sviatky? Dajte tipy. Pekny den😘
Asi ako kazdy rok, klasicke linecke, vanilkove rozteky, uliky, skoricove hniezda, puncove gulky, plnene oriesky
Medovniky, vanilkove rozky, krehke torticky, linecke kolieska, suhajdy, grilaz, zltkove rezy a zo zakuskov medove, sunqvickovy a na silvestra marlenku.
No pre normalnych smrtelnikov vanilkove rozteky ,linecke s dzemom -klasika ktora nesmie chybat .
A potom nieco k tomu-Jeze,uliky,parizske rozky,medovniky,Milka rozteky,dlabky,kokosove rezy,domino,kosicky,zerbo rezy,kokosove kolieska,srnci chrbat,puncove,kopkove,gulky,oriesky,suhajdy,kavove zrna,...
Kazdy rok nieco ine..
Pre nas nieco podobne ale v zdravsom prevedeni/celozrnna spaldova muka,med ci javorovy sirup,melasa..../
Ovsenne dukaty,biskupsky chlebik,stedrak,stola,rozne zaviny,medovnicky,medova rolada,toliare,iselske torticky,florentinky,madlenky,medovy kremes.....tiez kazdy rok nieco ine.nie vsetko naraz 😁
@sashenocka007 prosim mas dobry recept na zltkove rezy? Moja babka ich vzdy piekla ale zial uz nezije a dobry recept mi nezostal…dakujem pekne
@marlenka222 My nerobime "ine oproti minulemu roku" ;) praveze mame take co kazdy chce kazdy rok.
Mamka vzdy robi:
- vanilkove rozteky
- roladovy keks
- vanilkove kolecka
- grilazky
- bocaccio alebo zensky rozmar
- kysnute zaviny
Babka este:
- florentinky
- orechove rozteky
Ja uz par rokov nebyvam doma, takze:
- medovniky
- nepecena kokosova rolada
- raffaelo gulky
- gastanove gulky
- kysnute kapustniky
Vzdy si vymiename, takze kazdy ma vsetko. Svokra robi tiez vela druhov.
@renatka100 je to recept starej mamy 🙂
Cesto:
28 dkg orechov
28 dkg hery (alebo masla)
28 dkg mletý cukor
Heru (maslo) dobre vymiešame s cukrom a potom pridáme orechy a premiešame.
16 dkg hrubej múky a sneh zo 6-tich bielkov na striedačku primiešavame do maslovej hmoty.
Vymastíme plech a vysypeme múkou pečieme na 160`C.
Koláč je upečený, keď okraje odstávajú od plechu.
Pred dopečením si pomaly a poriadne vymiešame 6 žĺtkov s 30 dkg mletého cukru a vylejeme na horúci koláč.
ja robievam aj suhajdy, rozhodujem sa na tento rok ci urobim bananovu striesku alebo lavovy kolac , suche pecie vzdy svokra aj moja maminka takze to nerobievam lebo vzdy mame od nich za vedro pernickov, lineckeho peciva, vanilk.rozkov a tak dalej ...cela rodina sme maskrtnici takze kolaciky sa u nas veru uzivia vsetky 🙂
@sashenocka007 dakujem pekne 🙂))))
@marlenka222 medovniky,linecke, kakaove rozteky,suhajdy,rafaelo gulky,marlenka gulky a min.rok som robila take suche makove pecivo a este take kakaove gulicky pecene, do kt.som urobila do stredu dierku a naplnila ich pomarancovym lekvarom..
Inak vzdy kazdy rok sa snazim okrem klasiky este dva tri nove druhy napiect
Este som chcela dodat,ze nepouzivam ziadnu heru,ceru,margarin,palmarin ani klasicku muku...vsetko zo spaldovej
@lilyianka prosim ako robite marlenka gulky? Mozetedat recept? Vdaka
@marlenka222
Ja robievam linecke pecivo, ischelske torticky a opilcoch v kosickoch alebo (a) kokosove pusinky.
Kolace si vymiename.so sestrou,mamou a svokrou,takze mame.i vanilkove rozteky, pernicky,suhajdy, kokosove hviezdicky a bratislavske rozky. Vacsinou mame tuto osvedcenu klasiku.. Nove ani nerobime.
@kvojtanikova
1ks kvalitne medove platy
1PL med
1/2 plechovky karamelove (uvarene) salko
100g masla
3 hrste mletych vlasskych orechov
Posekane orechy na obalovanie
Med.platy najemno nasekame alebo postruhame.pridame mlete orechy,med,maslo vymiesane so salkom. Vypracujeme hmotu a odlozime do chladnicky na tak dlho,aby sa potom dali tvarovat gulky. Napokon zo zmesy vytvarujeme gulicky a obalime ich v posekanych orechoch.
@lilyianka dakujem to vyzera celkom jednoducho urcite vyskusam
@sashenocka007 pohlaam a napisem.ale az cez vikend.
medovnicky, crinkles, vinove pecivo...kazdy rok sa chystam na parizske rozky ale neviem sa dopracovat k dobremu receptu, zo 2x som skusala a neboli dobre...nerobievam vela druhov, u nas sladke velmi nejde...
@sashenocka007 pozor, puncove gulky nie su puncove kolace 😉 Tie sa robia zo zvyskov, odrezkov, ci piskoty, pomrvi sa a prida sa podla chuti dzem, kandizovane ovocie, kakao, rum, sekane orechy, maslo podla chuti a podla toho co mam po ruke.... potom z tohto vyformujes gulicky, ktore mozes obalit v kokose, alebo mletych orechoch, zas podla chuti. Je to vdacny recept, lebo tam vyuzijes zvysky, odrezky a este u nas aj zmiznu vzdy ako prve 😉
Ale aj klasicke puncove su velmi jednoduche, kludne sa daj na pecenie, aj u nas su najoblubenejsie
@deti95060810 ahoj nepecene gulky z odrezkov co všetko tam ide? Viem kupovať v cukrarni skvele guľky mnam len neviem z čoho su. Vraveli mi kolegyne ze z odrezkov z piškóty. Poradíte? Ďakujem
@katarinabelakova Ahoj.... my to robíme.... Môžeš urobiť alebo z odrezkov alebo moja mama robila aj z detských piškót....
Recept : píškóty, alebo odrezky, 100 g. ml. orechov, kokos, čerešne, košíčky, a sirup ktorý si uvaríš....
sirup - 2 dl vody necháš zovrieť, pridáš 5 lyžíc kryšt. cukru, 2-3 lyžice kakaa, lyžicu masla.... všetko uvaríš na hustejší sirup.... nechaj povrieť 7- 10 min.
Sirupom zaleješ piškóty, popr. odrezky. Pridáš pomleté orechy. Vymiešaš na hustejšiu hmotu. Môžeš pridať aj troška rumu - pre chuť - kvôli deťom nedávam....Dáš odležať na 2 hod.
potom tvaruješ guĺky, dávaš do nich čerešňu - ale nemusí byť, obaľuješ v kokose a dávaš do košíčka....
@deti95060810 vsade nachadzam ze aj dzem. Takže nemusí ísť?
@katarinabelakova nie, my nedávame...
Tento rok som robila medovníčky, pardubické perníčky, vanilkové rožky, linecké koláčiky, medvedie labky, salkové oriešky, salkové šuhajdy, kokosky, griláš, marlenku, štedrák.
My robievame veľa druhov a z každeho druhu po troche: perničky, orechové labky, mandľovo-vanilkove rožky, fukane kokosove rožky, linecké kolieska s marhulovym džemom, makove srdiečka s malinovym džemom, kokosové ježe, krehké smotanové rožky plnené slivkovym džemom, išelske ovalky, orieškove tortičky so žltkovou polevou, plnené kokosky, orechové uliky, košičky s orechovou plnkou, orechove trubičky so žltkovym kremom, plnené orechy, parižske rožky, žerbo rezy a medove rezy. Na štedry večer pečieme kysnute makove a orechove zaviny, vianočne pečivo začiname jesť až na prvy sviatok vianočny. Na silvestra pečieme opitého izidora a obliž prst.
ja som povedala každému členovi rodiny, aby si vybral jeden koláč - zákusok, ktorý by chcel na Vianoce....Hneď budem mať 6 druhov.... Keďže som skúsená kuchárka - cukrárka, nemám problém so žiadnymi koláčmi či zákuskami.....
Moja mama vždy otcovi piekla okrem iného šatôčky z lístkového cesta.... Lístkové cesto si robila...Mama zomrela, tak ich otcovi upečiem ja...