Ahojte, tohtoročné Vianoce vo mne vyvolávajú veľkú dilemu. Ceny všetkého idú nahor, míňate na darčeky pre blízkych rovnako ako pred rokom? Alebo uťahujete opasky? Koľko miniete približne na darček na osobu? Kupujem darčeky pre 15 ľudí a v priemere miniem na osobu 20-50 eur, príde mi to ale ako šialene veľa, najmä v tejto dobe. Na jednej strane chcem urobiť každému radosť, na druhej neviem ako to utiahnem. Ako ste na tom vy?
@petush21 tak my sme mali celkovo tento rok náročný a keďže sa mi narodilo dieťa tak asi vieš o čom hovorím. Ja kúpim tak 20 párov ponožiek každému dám dvoje a mám vystarané jedine komu kúpim drahšie je snúbenec a naše bejbyyy 🤷🏻♀️ rodičia a svokrovci to pochopia a čo sa týka surodencov majú ešte pod 18 tým dám ešte po antiperspirante aby nesmrdeli 😂 mimo toho malý bude mať 5 mesiacov čiže viac menej si idem spraviť radosť stoličkou na kŕmenie, pavúkom a riadom na príkrmy ktorý budem musieť umývať ale s radosťou to kúpim a nejakú hovoriacu hračku,plyšáka a volaké to oblečko ale nebude to iba odo mňa samozrejme čo sa týka snúbenca tak to ešte poriadne ani neviem
Pre 15 ludi????
Prosim,to je aka siroka rodina?
Co sa da kupit za 20 eur ?
Kupujeme mozno hodnotnejsie veci,sle o to nejde.tiez nenakupujeme bezhlavo.
V zasade vsak len manzelovi a odicom z oboch stran.
Ak by som mala deti,tak este detom .
To 2+2 rodicia
Ja a manzel
A teda,nech mame 5 deti tak plus 5
To je 11 a to je uz s nadsazkou...
Kto je tych 15 ludi????
my sme uz davno v dospelom veku a darceky od sirsej rodiny fakt nepotrebujeme a neockavame a ani my ich uz nedavame (jedine ja s muzom si davame, svokre a jednej tete, ale su to skor take financne nenarocne veci - kniha a pod., naozaj nam to staci pre radost)- Na navstevu k rodine samozrejme neprideme s prazdnymi rukami (bud flasa, kava alebo nejaka sladkost, podla toho, co domaci preferuju) a darceky uz len vyslovene malym detom (ale zase tiez nie nejake drahe lega). Nekradneme, zarabame tak ako v statnych organizaciach sa zaraba, tak podla toho aj zijeme (aj vzhladom na drahotu, ktoru citime). Od isteho veku sme naozaj radi, ze sa vobec zideme a hlavne, nech je to v pokoji a dobrej nalade.
My dospelí sme zrušili osobné darčeky medzi sebou na Vianoce, tým odpadlo neustále vymýšľanie komu a čo. Akurát tak svojim rodičom stále niečo dáme. Darčeky vždy dostávajú deti a to sa dohodneme čo to asi má byť buď podľa odporúčania rodiča dieťaťa alebo podľa túžby/priania dieťa.
Dospelí si nedávame darčeky a dcéra napísala list Ježiškovi, že si želá plyšaka...za 4€ z Dráčika 🤣 tak toho jej Ježiško donesie v peknej veľkej krabici (aj keď plyšak je cca 12cm-ový). Vec vybavená...takže tohto roku na darčeky na Vianoce miniem presne 4€...teda pardon...len 3.99€ 🤣
Nemám ešte rodinu ale naši kupujú na Vianoce darčeky mne bratovi svojim mamám, dvom sesterniciam, a susedinej malej. To je všetko kúpia čo chceme potrebujeme. Ako dospeli si nikdy nedávali medzi sebou darčeky.
Kupujem ako v minulosti, nekupujem 15tim ludom 🙂. Kazdopadne my si v zasade doprajeme hodnotnejsie darceky hlavne partner, dieta, rodicia a svokrovci. S ostatnymi dospelymi v rodine sme uz darceky zrusili, nechcem zniet nevdacne ale co za 20€ co kupis si clovek nekupi sam ak to chce alebo potrebuje. Za mna nezmysel si kupovat navzajom nepotrebne veci za 20€ a v konecnom dosledku 400€ v kybli.
@petush21 ahoj. Pri takomto mnozstve uz nekupujem dvojiciam kazdemu zvlast ale spolu. Bratovi so zenou 1 poukaz v hodnote 25-30€, rovnako tak svagrovcom, ak sa podari, tak aj rodicom a svokrovcom.
Niektori rodinni prislusnici uz narovinu povedali, ze len detom kupujeme 😊 dlho som si na tu myslienku zvykala ale velmi sa mi paci 😊
Kupujem úplne tak ako predtým. Ten rozdiel mi nepríde veľký ale to čo sa dá kúpiť skôr v akcii kupujem skôr a nčakám kedy pôjdu ceny hore v predvianočnom období. 🤣 A koľko na osobu míňam nemám presne určené na každého inak je to od 10-100+€. Napr. už som tak kúpila jeden darček v akcii z ktorého len 1 vec by stála 20€ dokopy celý okolo 30€ a ja to mám 11€ 🤣 bola to úplne náhodná a nečakaná kúpa.
Mňa štvalo, že už som fakt nevedela čo blízkym nakupovať, lebo to nie sú len Vianoce ale aj iné sviatky počas roka, ktoré si lamem hlavu. Niektorí členovia sú finančne vysoko a tým by mi bolo trápne darovať ponožky a pod. ,tak som to roky riešila poukazmi na rôzne miesta, ale taký človek všetko má, skoro všade bol atď, ja na jeho štandard nemám až taký rozpočet, tak som to minulý rok zrušila, dospelým nič, iba deťom.
pre 15 ľudí? My dávame len sebe - manžel, ja a dieťa a mojej mame a svokrovcom. To je dohromady 6 ľudí. Pre rodičov sa skladáme s ostatnými súrodencami. Pre moju mamu s bratmi a pre svokrovcom so švagrinou. Deťom ( teda sesterniciam a bratrancom mojej dcéry) a ani bratom a ich manželkám a súrodencom môjho manžela a ich manželkám a manželom nedávame nič. To sme zrušili už dávno. Veď to by sa človek zbláznil toľko míňať. Takže, len pekne okresať kto darček dostane a kto nie. A ak tak, by som možno dala nejaký stierací žreb do obálky. 🙂
@osky 15 ľudí zas nie je tak veľa...
my sme pred covidom kupovali - našim 4 deťom, 2 krstným deťom, moji rodiči, svokrovci, a všetkým deťom z manž. rodiny - vtedy vtedy 5 ...a manž. bratovi.
spolu 17 ľudí... zarátané aj my spolu s mm
v súčasnosti sa situácia zmenila, kupujeme už len našim 4 deťom...
Ja napríklad ani nekupujem všetkým v rodine len preto lebo sa to patrí....
Takému švagrovi a švagrinej nekupujeme už druhý rok nič nakoľko roky som im kupovala aspoň kozmetický balíček a oni nám s manželom nedali ani 1 sprcháč z dm za 1,25€....ich deťom kúpim len nejakú maličkosť tak ako aj oni kúpia pre naše deti
So sestrou sme sa dohodli, že ako dospelí si darčeky medzi sebou dávať nejdeme. Deti áno, my nie.
Akurát čo, tak nám ostávajú naši rodičia a naše deti. Medzi sebou si kupujeme tiež len nejakú maličkosť. Veď čo chceme si kúpime bežne a nemusím čakať na Vianoce.
A čo sa týka ceny darčekov - vždy sa snažím tak do 10€ pre jedného. Výnimkou sú naše deti. Tie dostanú aj drahšie darčeky.
Ja nechápem tomuto mamonu celkovo. Dcéra už aj v škole si dávajú darčeky do 5 eur, kto si koho vyberie alebo losuju. Celé Vianoce strácajú čaro a sú pomaly založené na daroch.
Ale k otázke... Som sama s dcérou, vrátane nás by som potom mala kupovať darčeky 14 ľuďom. Kupujem iba dcére, rodičom a jednému bratovi, ktorý žije s nimi. My dve sviatkujeme tiež s rodičmi. Ale kupujem dospelým veci typu ponožky, uterák, vitamíny, kozmetika, ktorú reálne používajú, oriešky v mede a také drobnosti, ktoré zjedia,využijú,nestoja veľa, je to čisto o tom,aby nebolo pod stromčekom prázdno pre dospelých. A všetci sme spokojní. Dospelí ľudia snáď neveria na Ježiška, kúpia si čo potrebujú a kedy potrebujú.
Zato napr švagriná kupujú dary tiež 14 ľuďom a to Ježiška,narodeniny,meniny, keď to zratam, je to dokopy 42 darov za rok, čiže priemerné 3-4 dary mesačne. No ja osobne by som sa z toho scvokla, nič iné neriešiť,len komu čo kedy kúpiť a pritom každý má všetko.
Darčeky kupujem len mojim deťom, manželovi a rodičom každoročne predplacame obľúbený týždenník. Krsnatam, neteriam, synovcom súrodencom a pod. NEKUPUJEME darčeky (po dohode).
ja ťa chápem, tiež som kupovala 10 ľuďom darčeky na vianoce, a vyriešila som to tak, že som ich kupovala postupne už od augusta alebo septembra. teraz už sa len nejak zaťať alebo vymyslieť čo najlacnejší darček každému , a budúci rok to rieš už dopredu postupne.
My sme zrušili v rodine akékoľvek dávanie darčekov už davno, medzi nami dospelými, aj tak sa nám nikdy nikto netrafil do vkusu, rovnako ako ani my im.Kupujeme len sebe s mužom navzájom a našim deťom a koniec.
My sme 16, a kupovať darček každému jednému členovi by bola dosť finančné náročná pre každého, tak sme sa dohodli, že dospelí si darčeky nedávajú. Čiže sme to zredukovali na 5 deti. Moja sesternica ma 2, moja sestra ma dve, čiže im dvoch posielam 200eur, nech z toho niečo kúpia a djsu pod stromček (50e jedno dieťa).
@petush21 Mám otca + sestru slobodnú, svokrovcov + švagra slobodného. Ďalší švagor ženatý+2 deti. Jediné čo kupujem sú darčeky pre otca a svokrovcov. Všetko ostatné sme zrušili. Načo si budeme vymieňať darčeky? Jedine sestra kúpi mojim deťom a mne s mužom drobnosť. Inú rodinu nemá.
Pisem za seba . Naozaj si si ista , že vsetci 15 túžia a úprimne sa tešia z tvojich darčekov ? Si si ista , že polovica nie je nestastna , že zas dostane nejakú milú blbost, o ktorej si myslis , že je super , ale ide uplne jeho vkus a štýl ? Že bude mat starosť s tým , že keď aj ty jemu , tak aj on musí tebe ? Že potrebuje , 10ty kozmetický balicek , 10-tu knihu , 10te vtipne ponozky ? Ja to mám tak , že mna nepoteší žiadny darcek , iba ten, ktory di sama vyberiem. A okrem toho, kupovanie 15 ludom je finančne narocne , isto by si vedela tie peniaze minut rozumnejšie .
Ja kupujem darčeky pre 11 ľudí a zatiaľ stále rovnako. Mužovi a deťom drahšie, ostatným tak do 30€
Na čase zrušiť zbytočné obdarovávačky medzi rodinou. Dajte darček len svojim deťom a max rodičom. Vybavené. 😉
Kupujeme len deťom v rodine. Mame 10 bratrancov a sesterniciek. Vsetko v rozmedzí 15-25€. Dospelym kazdy rok nieco vyrobim. Liker, granola, sojove sviecky,vosk do aroma lamp,mydielka, oriesky vo vianocnom baleni, min.rok som na shein kupila take vianocne gule, ktore sa mozu kadecim naplnit.
Moja kamoska kupuje darceky pre 25 ludi a to len z muzovej strany 😂 k tomu si musi pripocitat este svoje deti, muza, rodicov, jej krstne deti, synovca. Kleplo by ma. My sme zrusili darceky medzi nami surodencami ked sa nam narodili deti a davame uz len detom - 3 synovci a moje 2 deti, ale nie kopu darcekov, ale deti si pisu zoznam a ten si si rozdelime, vlastnym detom tie vacsie darceky a moji surodenci im kupia jeden darcek zo zoznamu a my icj detom tiez tak. Rodicom kalendar s fotkami vnucat, z toho sa ozaj potesia kazdy rok a sami si to aj pytaju a k tomu nieco, co im treba, ale skladame sa viaceri, tak ked sme im kupili mobily napr. Tak to pre nas nebola taka zataz, ako keby sme to kupovali dvaja. A za nas bolo zrusenie darcekov medzi dospelymi to najlepsie, co sme mohli urobit, odpadne ti taka zataz z toho, co kupit, aby si potesila a aby to nebola dalsia zbytocnost, skus im to navrhnut aj ty
@petush21 obdarúvame sa len my doma a rodičov. Darčekovanie v širsej rodine sme zrušili asi 15 rokov dozadu. Priemer si nikdy nerobím. Kúpime si dovolenku na leto a k tomu drobnosť napr. ponožky, kniha, voňavka. My sme doma už všetci dospelí. Ale ani keď bol syn malý sme nemali pod stromom x darčekov. Vždy dostal 1 drahšiu vec a k tomu nejaké 2 drobnosti.
Ked prisli do rodiny deti, navrhla som prestat si davat darceky medzi dospelymi. Darcek kupim len muzovi, dietatu a mame, surodenci ani nikto iny uz nie.
My kupujeme darčeky len deťom. A keď už tak rodičom. Jeden rok sme kupovali všetkým a pamätám že keď som to zrátala tak mi bolo do plaču, od vtedy sme to zrušili. Hlavne keď všetko sú náročnejší ľudia a somarinou ich nepotešíš.
Kupujeme rovnako ako pred tým.. len deti už chcú toho podstatne menej, kedysi to boli dlhé zoznamy, teraz 1-2 veci.. tak je to jednoduchšie..