Vianoce - stres či pohoda

24. dec 2021

Ahojte. Ako tomate na vianoce ? Mate pohodu, oddych alebo stres z priprav ? A ako ste to mali doma u rodicov, pripadne svokrovcov ?

sirka9
24. dec 2021

Vždy pohoda. Nikam sa netreba ponáhľať a ani očakávať dokonalosť. Maju to byť sviatky pokoja a nie naháňačka po diaľnici. Ja ešte k tomu tento rok s 13 dnovou dcérkou, takže duplovane sa nenahanam s ničím. Prajem krásne sviatky

floren
24. dec 2021

@sirka9 gratulujem, užite si to

gabu_lienka
24. dec 2021

Vianoce = pohoda a klud. Odjakziva, ci uz v detstve alebo teraz. Kazdy ma take Vianoce, ake si spravi.

lucka114
24. dec 2021

Vianoce - leháro ..žiadny stres

suge
24. dec 2021

Pohodu v práci, teda chystám sa mať a urobiť ju aj pre iných.🤗

autor
24. dec 2021

My to tiez tak mame, ze vianoce su o pokoji, v klude sa navari, hrame sa ideme von, a vzdy sme to tak mali od detstva. Mamina si nepotrpela na dokonalost, hlavne to bolo o tej pohode.
Ale viem ze daktori, a aj u muza to tak maju, ze vianoce su niekolkotyzdnovy stres z pecenia kolacov po veceroch, upratovania do dokonalosti,dokonali stromcek, cely stedry den len aby v kuchyni sa tocili a upratovali posledne veci co sa daju....az mi luto bolo ked muz povedal ze ani vonku v ten den ako deti neboli a ani si kuknut rozpravky nemohli, lebo mama im frflala ze nic nerobia. Tak sa snazim doma nerobit stresy z nicoho, aj v bezne dni, ale o to viac na vianoce

dskjhfdlkdjhl
24. dec 2021

Uplna pohoda, ja som aktualne dopila kavu a nudim sa. Vsetko som postupne pripravila, pred vecerou uz len vyprazim kapra. Piekli sme s detmi postupne cely advent, taka dobra priprava na vianoce, upratane mame celorocne, darceky mam davno pobalene. Kto si ako zariadi tak ma.

jana_eyre_2
24. dec 2021

Myslím že pohoda, nemám mať z coho stres, jediné čo ma trápi že niekto koho mám rada sa nemá moc dobre.. sme doma len my, nečakám kráľovskú návštevu takže ak aj niekde je bordel tak je, začneme jesť keď bude všetko dovarene, pripravené, takže sa nikam neponáhľam.. akurát že tento rok nepociťujem tú pravú atmosféru že konečne doma.. lebo doma sme už mesiac 😅 (karantény, korony atď, síce už sme traja z piatich voľni, nie je to ono)

benit
24. dec 2021

U nas vzdy pohoda. U maminy bol vzdy stres, hadky. Muz to mal doma podobne. Tam to funguje doteraz tak. Nervy aj za salat na tanieri, ze sa nenazdobil podla predstav.🙈. U nas si uzivame rozpravky a klud.

hederamonstera
24. dec 2021

Myslim, ze mladsia generacia ma uz pohodu. Nepreziva to tak ako starsia generacia.

sasitimi17
24. dec 2021

Ja som pri mojich rodičoch zažívala ani nie že stres ale rozhodne nebola pohoda nikdy. Preto viem aké Vianoce už nechcem… robím všetko inak ako moji rodičia a mám konečne pokoj kľud a pohodu, naozaj si tie Vianoce užívame 🥰
Aktuálne spolu pozeráme Kevina a ujedame z koláčov 😀 to sa u nás doma nikdy nestalo aby sme si aspoň jeden film/rozprávku pozreli normálne spolu v klude, furt sa niečo robilo upratovalo, nervozita bola… no nie, ďakujem už neprosím. Nemám doma hnoj, ale dnes rozhodne nemienim upratovať 🙈

birika
24. dec 2021

doma, v uplnej pohode...uz len vysmazit rybku, ostatne mame hotove 🙂 doobeda sme uz boli aj na hroboch rodicov a svokrovcov

autor
24. dec 2021

@hederamonstera asi ano, aspon co to ja tak vnimam tiez. U nas mamina ked bola mala piekli na vianoce a velku noc s babkou 18 druhov kolacov, pratali...tak asi preto mamka chce skor klud.

tom_i
24. dec 2021

Pohoda pozeráme stý raz kevina. Rezne, ryba vysmazene už sa len dajú do trúby ohriať. Šalát od včera. Kapustnica od maminy prinesena. Už len spraviť pyré pre dcéru a hotovo. Inak tú kapustnicu to je tradícia že je od mamy. Už vyše 20 rokov. Oco sa teší že nemusí ju jesť 2 týždne. Lebo nás bolo 5 detí a mama varí stále v rovnakom hrnci aj keď sme všetci z domu. A teraz je po ťažkej liečbe, ale je to pre ňu ako psychohygiena a cíti sa resp. vie že je potrebná. Takže kým tu naši budú vždy si ju dám doniesť. Lebo aj dedko sa teší že ich potrebujeme. Lebo veď keď som ju v živote nevarila čo by sme jedli 😱

lucia851
24. dec 2021

Ja už to ani neberiem ako Vianoce. Všade len stres okolo korony. Aj doma človek viac strávi pri varení než oddychu. A vonku to už vôbec nevyzerá na vianoce.

jana_eyre_2
24. dec 2021

@lucia851 u nás celý deň prší a mrzne, ja som práveže za toto počasie hrozne vďačná.. so snehom som ani nerátala, ale neznášam keď svieti slnko na Vianoce..

ivangeline
24. dec 2021

Jup. Pohoda. ;) Teda v ramci moznosti pri detoch. :D

petamich
24. dec 2021

u nas doma pohoda, ziadny stres 🙂 u nasich vzdy stres, lebo klasika, mama potrebuje robit 15 druhov kolacov, potom stresuje, ze nestiha a potom, ze salatu nieco chyba 😂 u svokrovcov viac menej pohoda, tam vyrazne priklada ruku k dielu svokor, kym svokra pecie, on upratuje atd.

lenka2710
24. dec 2021

U nás tiež pohoda, na platni už mám nachystané polievku, zemiaky na kašu pre deti, už to len zapnem, šalát spravený, ešte rybku tesne pred večerou! Muž vedľa mňa chrapka, najmladší spi, tak so staršou dcérou pozeráme Sam doma 😂😂
Dnes muž len povysaval, ja som utrela stoly a hotovo 😊 piekla som cez advent, na to sa teším celý rok, je to pre mňa relax 🤷‍♀️ a aj tak väčšinu rozdam, ved co sa nepochvalit, keď som šikovná 😂😂😂 prajem všetkým šťastné a veselé Vianoce 😉

greywolf
24. dec 2021

Pohoda. Neviem co by ma malo stresovat. 😉 (manzelka jedine) 😀

vroni
24. dec 2021

U nás pohoda. Čumím so škriatkom na rozpravky, puberta balí posledné balíčky, chlap netypicky zaliezol do spálne a chrni. Šalát si rochni v chladničke, losos už je pripravený na supnutie do rúry, polievka sa pomaly vari, ešte pretrieme stôl, naložíme koláče a hotovo. U rodičov bol príkazom dňa stres a hystéria. Bolo treba robiť stromček na poslednú sekundu, dobalovat balíky, variť šialene množstva jedla, bolo treba 80krat prearanzovat misy a stôl a nakoniec sa vsetko zasypalo sialenou horou darčekov, lebo sme veľká rodina a každý každému kupoval darček.... Bytostne som neznášala Vianoce, teda, tie naše doma. Takže doma máme kľud, pohodu, čo nemáme, to nepotrebujeme a hlavne žiadne davy ľudí.

tosomja
24. dec 2021

A načo stres? Veď deň ako každý iný, len neobedujeme ale večeriame a máme stromček 😄 bordel taký istý, uškriekané deti také isté.

tosomja
24. dec 2021

@benit u môjho priateľa bol krik aj pre to, že sa najmladší syn nechcel fotiť , alebo že neusmial sa na fotke, že sa hral s príborom a také. Ja som zvedavá na prvú spoločnú večeru s malým synom, som mu prestrela ako nám 😄 dúfam, že nestiahne obrus so všetkým 🤣
A práve mi opadalo ihlicie z ikebany so sviečkou na stole 🙈 nevadí.

gubcikova
24. dec 2021

Od rána pozeráme rozprávky.Kapustnicu,šalát mám od včera a stihla som to pekne doobeda,čiže poobede boli zase rozprávky.O pol hodinu pôjdem pomaly pripravovať mäso.Takze žiaden stres

elizabet173
24. dec 2021

pohoda bývala vždy aj u mojich rodičov aj u svokrovcov, pohoda je aj u nás. Všetko je hotové, pozerám Bičianku z doliny. Ten stres si totiž vyrábame sami. Všetci vieme, že v decembri sú Vianoce, tak darčeky sa dajú pokúpiť už v septembri, októbri a nemusí ich byť vagón, o tom Vianoce nie sú. Ani nemusí byť dvadsať druhov koláčov, jedla pre pol mesta, z ktorého sa polovica vyhodí, lebo to už nikto nechce jesť. Ani okná netreba umývať 22. a robiť generálny poriadok posledný týždeň pred Vianocami. Potom neviem, z čoho by mal byť stres, ak teda v rodine sú všetci zdraví, ak je choroba, to je stres či na Vianoce alebo mimo nich.

marca12
24. dec 2021

Doma to bol vzdy stres,mama ho vytvarala. Vo svojej domacnosti som si spravila pohodu. Nevravim,ze nemam chvilky,kedy v myslienkach nespanikarim,ale poviem si no a co,co nestihnem,nebude. To hlavne je vzdy nacas hotove. Za tie roky uz viem,co si kolko casu vyzaduje a robim tak,aby som stihala. Takisto peciem len tolko,aby som stihala a mala kludna pohodu.

panelacikova
24. dec 2021

absolútna pohoda. v predstihu postupne a pomaličky si nakúpim najneskôr v prvé dva decembrové týždne (nie je to žiadna drina, ide o kapustu, smotanu, či klobásku). nepečiem. muž vždy kúpi nejaké super kvalitné a chutné suché pečivo (donesie to z AT, akože fakt super). kapustnicu už roky varím 23. večer. aj vajíčka do šalátu si takto pripravím. 24.ráno uvarím pár zemiačkov, očistím, potom dôjde muž, spoločne zamiešame šalát a veget až do podvečera. potom si dáme kapustnicu, miernu prestávku a potom muž pečie rybičky na masle, mňam 🙂 a tie si dáme so šalátom. úplná pohodička. ja umývam riady, niekedy on... nie je problém. nič neuháňam, a nik a nič neuháňa mňa.

panelacikova
24. dec 2021

@vroni ja odkedy mám vlastnú domácnosť, vždy robím stromček deň pred Mikulášom a potom ho dávame dolu deň po 3 kráľoch a teda 7.1. nikdy nepochopím stavanie stromčeka na poslednú chvíľu (teda, ak ide o umelý, samozrejme) a kopu stresov okolo toho 😀 a navyše, chceme si ho užiť, nestaviame ho na to, aby sme ho dali po týždni dolu 🙂

vroni
24. dec 2021

@panelacikova, no, ja zase umelinu neznesiem, takže na Mikuláša nemám čo stavať ani keby som chcela (tu sa predaj stromcekov začína až 8. decembra), ale staviame strom 22. a "chlapi" zdobia 23., takže štedrý večer už je kľud a pohoda. Ja im tam vôbec neleziem, je to čisto chlapska akcia, rehocu sa ako streleni a vychlemcu aspoň paletu Red Bullu (dúfam, že škriatok "nepomáha" aj s tým, chodí k nám rodinný kamarát plus najstarší chlapov syn), takže sú 24. všetci celkom krotki a "vycvalani" a nikto nestresuje a neznervoznuje.... 😉

panelacikova
25. dec 2021

@vroni ako si kto zariadi, tak má. keby sme mali živý, určite ho nemôžem robiť na Mikuláša, to je jasné. ale je x ľudí, ktorí majú umelý stromček, takmer nič na robote (ako aj ja) 😀 a dokážu si urobiť stresov plnú onú.... 🙂