Vianoce a tradície v rodinách

luy
23. dec 2011

Ahojte,zaujíma ma aké máte doma tradície podľa krajov,rodinného zvyku,myslím tým,napr.niekto dáva peniaze pod obrus - aby bolo peňazí po celý rok dosť,alebo niekto krája jabĺčko...................Tak ak budete mať ešte čas napíšte 🙂

A ešte dovoľte vinš: A zas nám nadišli tie radostné sviatky, ktoré nám tak sladia ten náš život krátky. V ďalekej krajine, tam kde rastú palmy, tam kde prorok Dávid skladal svoje žalmy, tam medzi troma čiastky zeme, narodil sa Kristus Pán v mestečku Betleme. A na tieto sviatky i ja sa radujem, z úprimného srdca toto vám vinšujem: Aby bol Kristus Pán vašim tešiteľom, vaším dobrým radcom a dobrým priateľom.

kaya60
23. dec 2011

vsetci asi este spia, tak ja zacnem: V prvom rade dakujeme za krasny vins, krasne sviatky aj Vam a Vasim rodinam prajem.
v nasej rodine sa vzdy krajali jablcka az kym si po prekrojeni nenasla nasa omama krizik, vsetci ostatni sme mali vzdy hviezdicku. Bolo to znamenie ze do buducich vianoc sa uz nedozije. Najprv sme sa zlakli, ale ako ubiehal rok, postupne sme zabudali na toto znamenie...A prisla k nam na dalsie Vianoce, uz v predstihu, pomahat piect...21. si sadla za stol k veceri a nic, len tak zrazu odpadla a zomrela...mali sme veru smutne vianoce, mala som vtedy presne 10 rokov a od vtedy uz tento zvyk nedodrziavame-

luy
autor
23. dec 2011

@kaya60 no super hneď na začiatok,a nemáte nič také,že sa nesmie od stola vstať,peniaze pod obrus?

kaya60
23. dec 2011

@luy hej, vidis, to som zabudla, vstat od stola moze len gazdina, v nasom pripade ja, takze vsetci si pekne sedia a ja lietam okolo nich...

luy
autor
23. dec 2011

@kaya60 počuj a máš také ,že obrus po babke,poháre?........ja dávam taký 50 ročný biely,a poháre sa mi už rozbili už nemám

traktor
23. dec 2011

dakujeme za vins a tiez pridam Na Vianoce ako treba, nech nájdete poklad z neba. Pokoj, lásku v hojnosti, dni prežite v radosti. Zdravie, šťastie ešte k tomu, nech prídu aj do Vášho domu. Na nový rok správny krok a úsmev po celý rok 😉 ................u nas najprv sa pomodlime, tato nam urobi medovy krizik na celo, krajame jablcko, pod obrusom mame mince a papierove peniazky, nech je peniazkov dostatok, davame na stôl o jeden tanier viac, od stola sa nevstava, po veceri sa chytime za ruky a podakujeme ..

luy
autor
23. dec 2011

@traktor hej aj ja dávam tanier naviac,a to ako robíte medový krížik ?len do medu si dáte prst?a prečo do medu?aký je význam?

traktor
23. dec 2011

@luy jj do medu a krizik na celo..je to taka ochrana proti zlemu..je to taka tradicia u nas..aj ako dieta si to pamätam

luy
autor
23. dec 2011

@traktor tak toto urobím aj ja ,a to robí tatík?

traktor
23. dec 2011

@luy ano..len tento rok to urobim ja, kedze nie je doma..ale inak to vzdy robil muz

luy
autor
23. dec 2011

@traktor a to má robiť otec rodiny,alebo najstarší človek pri stole?nevieš?

traktor
23. dec 2011

@luy u nas to vzdy robil otec rodiny

kaya60
23. dec 2011

@luy moja zlata, u nas je uz vsetko pomaly 50 rocne🙂 a ani to nemusi byt po babke, ale nie, vazne, cim som starsia, tym viac opatrujem a vazim si take to veci...ked si predstavis, ze sa toho dotykali ich ruky...

luy
autor
23. dec 2011

@kaya60 no však aj u mňa,ale tak myslím také dedené kúsky čo sú inak odložené 😀

zzzz128
23. dec 2011

@kaya60
@luy Ahojte,u nás tradície moc nefungujú,len tie staré veci máme...Krásny vyšívaný obrus starý ani neviem ako,bez neho si Vianoce ani predstaviť nevieme...Takisto misa na šalát,svietnik na sviečky. Necháva sa jeden tanier navyše,pre môjho dedka,ktorého si nepamätám,lebo zomrel keď som sa ja narodila,ale z rozprávania viem že to bol veľmi dobrý človek a mama ho mala strašne rada.A ešte,aby som nezabudla,hádžeme orechy do rohov. Ale malá ich zvykne pozbierať 😅

luy
autor
23. dec 2011

@zzzz128 a orech sa prečo hádže?je to o šťastí?alebo ide o zdarvie?

kaya60
23. dec 2011

@zzzz128, @luy ,velmi sa mi to paci, ze sa vianocny stol vyzdobi takymi starymi vecami, co su odlozene na pamiatku, svietnik, obrus...nikdy ma to nenapadlo nejako cielene, vzdy viac-menej nahodne sa nieco take ocitlo na stole, ale od teraz si dam na tom zalezat a dufam ze moje deti v tom raz budu pokracovat, dakujem za insipraciu, hadam nikdy nie je neskoro zacat...je to akoby ti nasi predkovia v duchu boli pri stole spolu s nami

zzzz128
23. dec 2011

@luy orechy sa hádžu do kútov pre šťastie a zdravie ak si dobre pamätám 🙂
@kaya60 no my inak ani nerozmýšľame,sú to veci po ľudoch ktorých máme radi,a niektorí už niesú medzi nami.. Aj ozdoby na stromček máme vyše 30 ročné,hlavne hviezdu,potom takých čertov a anjelikov 🙂 Je to krásne,oni majú svoju aromu tie veci,cítiť z nich spomienky...

pia22
23. dec 2011

Cez deň sa zapáli Betlehemské svetlo, ktoré sa celý deň udržuje a pri ktorom sa večeria. Na vianočnom stole u nás okrem iného nesmú chýbať orechy, jablká a cesnak-všetky ako symbol zdravia a "Janko" z chlebíka (koniec chleba) obrátený musí byť rezom od dverí aby nás nikto budúci rok neopustil. Všetky potraviny (ovocie a pod.) musia byť zdravé a bez chýb (symbol zdravia). Pod obrusom sú peniaze pre hojnosť a nesmú sa dať preč do konca sviatkov. Po pomodlení a poďakovaní Bohu za Jeho dary a štedrosť otec rodiny prečíta z Biblie text o narodení Ježiša a urobí všetkým krížik medom na čelo pre sladký život. Vypije sa prípitok, zje oplátka s medom a ostatné jedlá. Počas večere obsluhuje len 1 člen rodiny, ten bude podľa tradície v budúcom roku najviac behať (cestovať). Na Silvestra sa celá večera opakuje ako poďakovanie Bohu za uplynulý rok a predostrie sa prosba o jeho milosť v roku novom🙂.

luy
autor
23. dec 2011

@pia22 jej to je pekné,veľmi pekné

tonka28
23. dec 2011

K vianočným sviatkom prajem Vám
- veľké oči, aby ste videli každodenné zázraky,
- veľké uši, aby ste vedeli načúvať druhým,
- veľké nosy, aby ste vyňuchali tie správne príležitosti,
- veľké zuby, aby ste sa vládali prehrýzť cez problémy,
... - veľké bruchy, aby sa do nich zmestili mamkine maškrty,
- veľké nohy, aby ste pobehali všetky krásne miesta na svete,
- veľké ruky, aby ste nimi podržali tých, ktorí to budú potrebovať,
- veľké prsty, aby ste dokázali oddeliť plevy od zrna,
a veľké srdcia, aby sa do nich vošli všetci, ktorých ľúbite, a ešte viac

ŠŤASTNÉ A VESELÉ... 😉

digysa
1. nov 2012

Oprasujem

ruzickaruzova
1. nov 2012

@digysa zaujalo ma to tvoje že ako skoro už máte stromček. ja mam z toho strach 😀 pamätám si niekolko rokov ked som sa príliš chystala na Vianoce a ked už prišli tak sa mi zdali všedné 😖

digysa
1. nov 2012

@ruzickaruzova Nam sa to este nestalo.... Stromcek kazdy vecer vonia, kazdy vecer sveti....kazdy vecer sa decka okolo neho otrcaju, pozeraju na dekoracie (obcas aj prehadzuju z jedne strany na druhu).....
Pod stromcekom nic nie je, ale nakukaju pre istotu.... a dohaduju sa, ze kde da Jezisko ich darceky, ako budu ulozene, ake budu velke..... inak zvyknem tam davat "betlehem" - pod stromcek

Podla mna to je iba dlhsie prezivanie atmosfery.... Ja si uz ani neviem predstavit, ze by som mala dekorovat stromcek vecer pred stedrym dnom ( tam chapem ten zhon- dekorovat, upratovat a este aj chystat kapra.....). My ho dekorujeme aj 2 dni.... Ak ho vecer kupime, tak dame iba svetla.....na dalsi den uz zacneme davat dekoracie a niekedy pocas mesiaca dokupim nove gule, tak tie tam supneme....
A deti kazdy vecer vzdy pripominaju mne: " Mama zapni svetla na stromceku"
Moja mama to zacina robit uz tiez.... Raz mi povedala: " Ze ma to nenapadlo robit skorej....tak to tu pekne vonia...."

Ale nase slovenske stojany su take tyckove. Tu su stojany uplne ine, cize stromcek dlho vydrzi a nevysusi sa... pozri foto- su na vodu, ako pre kvety.

digysa
1. nov 2012

@pia22 Aky urivok z Biblie cita tvoj manzel? Mozno toto budeme robit aj my tento rok....velmi sa mi to paci.
Deti chodia do sukromnej katolickej skoly....takze o Jeziskovi a pribehov z biblie maju po cely rok vela......

Dnes mali dokonca na Sviatok svatych take male predstavenie v kostole. Kazde dieta bolo nejaky svaty- moj syn bol Svaty Pavol. Mali kostymi a farar pekne opisoval rozdiel medzi Halloweenom a sviatkom vsetkych svatych....

Ta tradicia s madom a citanim z biblie je super... 😉

irriss
1. nov 2012

@digysa
ahojky!
Kdy zacinas zdobit?'
Tady Halloween je dost neprijmuta oslava ... 😀
Pry silne komercni a americka...dokonce i ve skole jsou deti nabadany neoslavovat..ze pry to nema NIC spolecneho s "virou" jen s honbou za penezi.. 😔

ps.. Vcera doslo na jednom hradnim sidle dokonce k nestesti...tusim deset zranenych a 1 mrtvy..a u "vas" se pry strilelo..😉

..konec cerne kroniky..

digysa
1. nov 2012

@irriss Uplne chapem, ze to nechcu oslavovat. Je to americka tradicia....ale ja zijem v amerike a preto to oslavujem. Honba za penezi to neviem, ci je.... skor za cukrikmi.... 😎

To je to iste, ako keby som ja bola v USA a chceli by po americanoch, aby na velku noc robili sibacky.... to je sprostost.
Samozrejme je to typicka "slovenska" tradicia... Ja som ju priatelom a znamym vysvetlovala....vsetci sa rehotali, dokonca muzi boli dost nadseni....(chapes...vydruzgat zenske 😝 ), ale nikto nic neodsudzoval....

Iny kraj-iny mrav. Dokonca aj dnes na omsi nas farar bol tolerantny a nerobil z toho nejaky "hrozozstrasny" vyjav.
Iba povedal, ze je to zabava pre deti, aby sa obliekli do toho, co nie su a co sa im paci....ale so sviatkom svatych to nema nic spolocne.

No, ale k otazke.... nase zdobenie vidim presne na Sobotu, 1.december.....

Ps: tu spravu som nepocula...o 10 mrtvych

irriss
1. nov 2012

@digysa
..ne nee..10 zranenych a 1 mrtvy (u nas) ..u vas se PRY strilelo ale nevim pocet postrelenych a zastrelenych 😎

kdysi davno jsem zdobila stromecek uz v listopadu...svitil a blikal ..byl videt az na ulici..ze jsem "naladou a zdobenim nakazila" i nekolik dalsich apartmanu... 😀
Vetsinou zdobime ale na svaty a statni svatek "Immaccolata" 8.12. 😉 (svata Madonna)

pia22
2. nov 2012

@digysa číta pasáž o narodení Ježiša. O Halloweene mám aktuálne článok vo fotoblogu a plne s ním súhlasím 😝

bublina83
3. dec 2012

K teme tradicie - my byvame od tohto roka v Rakusku a toto budu nase prve rakuske Vianoce. Tu je 24teho normalny pracovny den, ale budeme udrziavat vianocnu veceru v tento datum 🙂 Stromcek mame velmi prakticky umely kazdy rok, nesmu na nom chybat domace medovnicky. U nas nedodrziavame post, pred vecerou sa pomodlime, pripijeme si a papame oblatku s medom, opekance s makom, kapustnicu a rezniky so salatom. Rybku lubim len ja a starsia dcerka, tak si urobime trosku file. A potom sa ide na darceky a pufkame pred telkou 🙂

lujza123
7. dec 2012

Tradicie...no zopar som ich zrusila, zmenila a zopar obnovila. Napriklad nasi, aj babka dedo zdobili stromcek vzdy 24....my nie u nas je odkedy ho kupim, cize tak od 10- 15 decembra. Do kapustnice davam klobasu lebo mi to tak chuti a kapra peciem v trube...ten vysmazany je moc mastny neznasam to blee. A zasadne neupratujem ako sialena, proste len tak normalne ako kazdy tyzden, ziadne velke poriadky
Co sa snazim obnovit ( a celkom sa mi podarilo aspon inspirovat par ludi) je ta tradicna hodnota vianoc. Proste spravit si veceru, plny stol drobnosti, pohoda, stromcek, dobre vino. ...aby to primarne na co sa tesime bol ten den ako taky, nie darceky...
Napriklad u nas sa kupi darcek len malej, dostane dva darceky a hotovo. My si kupime nejaku drobnost co nas potesi a vyuzijeme to spolocne a dame si jeden maly nenarocny darcek navzajom ako prekvapko...proste ziadne mega drahe dary, litre kozmetiky, zasoby ponoziek na dva roky a podobne.
Rodinu a blizkych sa snazim obdarovat niecim malym, doma vyrobenym....rada batikujem, malujem na textil..tento rok to budu pre kazdeho oriesky nalozene v mede a vtipna foto v ramiku ( robim take kolaze, do starej foto zo zaciatku storocia len vymenim povodnu tvar s tvarou dotycneho, niektore kusky sa mi fakt podarili)

Taketo handmade darceky sa snazim vyrabat uz niekolko rokov, zozaciatku bol problem presvedcit hlavne rodinu ze nech mi nekupuju drahe dary, ze nepotrebujem peniaze v obalke ani pyzamo ale postupne sa ucia ..uz aj nasi zredukovali tu kopu darcekov na zopar drobnosti..ved o tom to je, o tom ze niekoho potesim drobnostou, sme spolu ..... mne pride zvratene to co sa stalo z vianoc posledne roky...velky kolotoc biznisu, ludia co sa koli vianociam zadlzuju na cely rok, uvery, lietanie po obchodoch a kupovanie zbytocnosti a rodiny kde si po vecery navzajom vymenia obalky a rozbehnu sa kazdy po svojom