Vianoce a nechcené darčeky

22. nov 2022

Dobrý večer, píšem, lebo neviem zaspať, čo ma zas trápia Vianoce a darčeky.

V úvode poviem rovno, že nemám rada prekvapenia, vzorky zdarma, darčeky, darčekové predmety,…

Na Vianoce však napriek rozhovorom, že nič nepotrebujem dostanem veci, ktoré mi je potom ľúto vyhodiť (keďže to bol dar). Stoja mi v skrini pár rokov a potom ich dám ďalej (darujem, vyhodím).
Deje sa to každý rok pred Vianocami a zas ma chytá panika, čo to bude tento rok.

Skúšala som už aj možnosť, že som povedala, čo by som si priala, no k tomu vždy dostanem nejaké ,,prekvapenie”.

Nechcem znieť nevďačne, práve kvôli mojej vďačnosti mám v byte veci, ktoré vlastne ani nechcem.

Ďakujem vopred za rady 💚
(anonymne, radšej)

anjelicek26
22. nov 2022

Ja davam muzovi dlhy zoznam... 10-15 veci... on vie, ze chcem s toho - dva-tri... vacsie, mensie, davam si to na wisch list na amazone a on si to potom prestuduje a nieco kupi...prekvapko k tomu tiez obcas prihodi, ale to uz su listky na koncert, divadlo, wellness, to sa nebranim 😂

zuz987123
22. nov 2022

@anjelicek26 u nás je to dosť podobne 🙂

struhanka
22. nov 2022

Nehovoriť: nič nechcem, ale povedať priamo: "Toto a toto by ma potešilo/zíde sa mi." Ak k tomu bude nejaké nevyužiteľné prekvapenie, nemať výčitky a posunúť tú vec ďalej niekomu, koho poteší.

evica17
22. nov 2022

J som na Tom rovnako ako ty,akurát ja tie veci neskladujem tak dlho doma,ale dávam v januári preč (darujem za odvoz appka, predávať sa mi to nechce). Mňa ani nepotešia tie kozmetické balíčky ,lebo ja také nepoužívam,to ide rovno mamine a sestram (dostávam od svokry a švagrinej).
Muž sa naučil, a on mi už nič nedáva, teda také hmotné. Mamina sa spýta a vtedy jej poviem,a to dačo čo potrebujem a aj tak by som si kúpila , a ja dáko prežijem bez toho do vianoc.
Inak skôr ma desí záplava hračiek najbližšie roky. Zatiaľ ma starší dva roky,a tak hračky ktoré sa mne nepáčia a ani jemu až tak veľmi a zavadzali by nám idú hneď preč, ale už to nebudem môcť robiť zachvilku,lebo bude hľadať,hnevať sa.

euka210
22. nov 2022

No fiha, my sme sa s rodinou dohodli, ze dospeli darceky nie, len deti. Uz aj tie deti sme cez covid zrusili, lebo kazdy ma pri 2-4 detoch uz kopec hraciek a veci. Ale tie nepotrebne veci od mamy ma veru tiez vedeli hnevat.

svetlonos
23. nov 2022

Povedz vsetkym, ze nemas nafukovaci byt ani skryne a preto darceky nechcene darujes dalej, na charitu atd. Povedz kazdemu co chces a nech sa toho drzi. Neboj, mozno budu chvilku urazeni aj sa odrazia. Ked nie, nestali za to. Alebo si kup jednu vec a nech sa ti na nu poskladaju. Predpokladam, ze uz mas okolo 30-40 tak sa neboj povedat si nazor. Ked nepocuvnu, nirmalne tie dary potom fakt posuvaj hned dalej a necakaj roky.

vler
23. nov 2022

Autorka presne toto iste- darceky ktore nechcem, zbytocne veci ktore nepotrebujem- na Vianociach neznasam, takisto "prekvapenie"... nie si jedina.

zuzanka.zuzu
23. nov 2022

@svetlonos skryne? ozaj to ani mobil neopravil?

lasoli
23. nov 2022

od koho dostavas tie darceky?Manzeloci nevies povedat co chces,sa dojodnut?My sme darceky nastastie pre doslelych prinuznyxh uz zrusili,uz ani detom-neteram nic nekupujeme,kazda rodina si kupi sama pre seba.

cicuca
23. nov 2022

Ahoj, kamarátka ma naučila riešiť tento problém veľmi elegantne. A teda, že nechcené/nepotrebné veci postupne v priebehu roka niekomu podarujem. Zabiješ tým dve muchy jednou ranou, zbaviš sa niečoho, čo nepotrebuješ a máš vyriešený narodeninový darček 🙂

namornicka
23. nov 2022

Dnes je tolko charitativnych zbierok, ze clovek to moze hned v januari posunut tam. Ani to netreba zasit do skrin.

autor
23. nov 2022

@lasoli S manželom problém nie je. Skôr rodičia, svokra. S ostatnou rodinou si už darčeky, chvalabohu, nedávame.

Máme aj ročné dieťa, tak je to o to viac frustrujúce pri tých plyšových zvieratkách a umelohmotných obrovských hračiek. 🥲

svetlonos
23. nov 2022

@zuzanka.zuzu
ty musis byt strasne zakomlexovana aj ked tu sa tvaris ako majster sveta. Nemas si inak ako skrabkat ego alebo si doma nedocenena, ze cakas za gramatiku potlapkanie niektorych pouzivateliek na koni 😝 ?

sovica
23. nov 2022

@autorka, napísala si: Skúšala som už aj možnosť, že som povedala, čo by som si priala, no k tomu vždy dostanem nejaké ,,prekvapenie”.
Moja rada: Povedz každému 2-3 veci, ktoré si praješ (alebo ich rovno napíš na papier, aby nezabudli) a povedz nech z nich vyberú LEN jednu. Že už to bude pre Teba prekvapenie. Že nič iné nechceš. JEDNO prekvapenie stačí a budeš vďačná.

A čo sa týka detí. My sme to po prvých dvoch rokoch (škoda, že nám to nenapadlo skôr) vyriešili tak, že keď sa starí rodičia spýtali, čo pre deti, tak my sme sa opýtali, akú čiastku chcú investovať. Potom sme im povedali, že ak im to nevadí, tak my v tej čiastke niečo vyberieme, kúpime, donesieme, nech si to zabalia a dajú nám za to peniaze. Nakoniec bola spokojnosť na oboch stranách. Starí rodičia mali o starosť menej, darček pre vnúčatá len zabalili a nám dali peniaze, ktoré by boli tak, či tak "oplieskali" na nejakú somarinu. Deti boli od radosti bez seba, lebo dostali, čo chceli a my sme boli spokojní tiež, lebo sme vedeli, že tá hračka bude využitá a nebude odložená niekde v skrini. Vždy sme to spravili tak, že ja som si odkomunikovala svojich rodičov a manžel svojich.

maminkadeticiek
23. nov 2022

Tak povedz,ze si prajes iba take darceky,ktore sa daju iba zjest alebo citat 😁
A dospeli si uz ani darceky mimo manzelov nedavame.

20erika07
23. nov 2022

Ja to chapem tak ,ze ta proste chcu aj prekvapit, ked pises, že hovoris priamo čo chceš. Nelam si s tym hlavu, nech su spokojní ,že bolo aj prekvapenie a ty to môžeš darovať ďalej. Ani to neodkladaj, aby ta to nefrustrovalo. Rovno po sviatkoch v januari odnes smer charita

jana_eyre_2
23. nov 2022

Odkedy som prestala riešiť kto čo mi dá, tak mi je ľahšie.. keď mi chce dať, nech dá, ja poďakujem a neriešim.. vždy sa nájde niekto komu sa hodí to, čo dostanem.. moja svokra mi rada kupuje dráhu kozmetiku, ktorú málokedy používam (niečo z toho áno, ale napr.sampon na farbené vlasy keď ich nemam zafarbené už asi 5rokov nepouzivam).. kamarátka však používa, tak ju to poteší.. trápenia je na svete dosť, myslím že toto za trápenie nestojí..