Ahojte, o par tyzdnov sa nam narodi druha dcerka, dedkovci uz chystaju velke dary.. A tu je kamen urazu. Jedny nam k narodeniu prvej dcerky dali peniaze na kocik, resp zaplatili vybrany. Vybrala som pre nas uzasny, som s nim spokojna, mame neutralny, lebo od zaciatku som dufala, ze raz bude aj pre druhe a tretie babatko, nechcem novy, no oni nas "nutia" do vyberu druheho, lebo predsa druhu vnucku nechcu osidit. Velmi tazko vnimaju nase rozhodnutie, ze novy kocik nechceme. Navrhla som, nech tie peniazky odlozia, nechaju si u seba alebo daju nam a my neskor vyberieme vec podla potreby. Nie, trvaju na novom kociku.
Druhi dedkovci tiez pytali tip na dar, velky. No my naozaj vsetko velke mame, kocik, vajicko, postielku, komodu na oblecenie.. Nemam co velke vybrat, oblecenie tiez mame po prvej dcerke a druha bude tiez jesenna, mali by to po sebe vsetko vynosit. Velke veci ako fusak do kocika ci vajicka, overal zimny, vsetko vsetko naozaj mame. Hracky detto, hrkaliek milion. Tak vybrali hupacie kresielko. Ze to jedine nemame, tak kupia to. Ano, jedine nemame, pretoze som ho nikdy nechcela a nechcem ani teraz. Naozaj netreba nasilu minat peniazky na veci, ktore uz mame/nechceme/nevyuzijeme.
Od mojho otca som si vypocula titul rozmaznaneho fracka, ktoremu nie je ziadny ponukany dar dost dobry. To ma zamrzelo, ja predsa chcem setrit ich peniaze, aby nekupovali taketo velke veci dvojmo, ci vec, ktoru naozaj do bytu nechcem (kresielko ci neskor navrhnuty chodak).
Navrhli sme s muzom obidvom stranam peniaze do obalky, ktore vyuzijeme podla potreby. Z obidvich stran razne nie, a ze ked nevieme vybrat, vyberu oni. Tak neviem, asi sa chcem len vyrozpravat, taketo napate vztahy kvoli vlastne peniazom a darom naozaj oar dni pred porodom nepotrebujeme. Ale nemali by aj oni trosku zvolnit? Aku mate skusenost, respektive mate iny tip ako z kola von?
No ak to nechápu, nechala by som to tak, nehadaj sa s nimi, nech kúpia čo chcú...keď nevyužijes, môžeš to predať
Smutne ked uz najblizsi nechcu pocut, co im hovorite... Neznasam taketo plytvanie.. A pre vas to bude len komplikacia..
Mne napadli este dake veci ako hacka, nosic, zimna budna na nosenie pre teba, pripadne daka monte preliezka, ktoru vyuzije neskor by nepresla? Alebo nieco do izby - kreslo na kojenie, alebo predplatne baby plavania.. Mozno ak mate kde skladovat tak ze mega zasobu plienok😂 drzim palce
Zlaté mince, tehličky? Bude to dar a nie peniaze, vnučky ich mozu na 18tku speňažiť, ked chcú toľko rozhadzovať
Tak povedz, že o rok, dva kúpite odrážadlo, bicykel či zoberiete deti na dovolenku.Nerobila by som nič na silu
Založiť malej vkladnú knižku, kam by peniaze vložili by neprešlo? Môžeš im povedať, že časom za to kúpiš možno iný športiak, veľkú posteľ, novú autosedačku či dačo iné drahšie pre malú.
ak ste na dome, tak skuste nejaky hraci kutik, typu pieskovisko, preliezka, smykalka..
Inak to si este uzijete, ..takito stari rodicia potom v "dobrom" vnucuju vsetko, prikrmy, vychovne rady, kde mate ist na dovolenky, ako obliekat, stravovat,
to ma mrzi za teba, ked ti nutia co ozaj netreba, ja akurat hladam nieco taketo, dietatko tam vies dat od malinkateho malinka a je pri vas pri stole... take nechces? Mozno navrh ...? https://www.andys.sk/produkt/4481-jedalenska-st...
ahoj, no je to tazke, tvrdohlavi su a este vam okorenia narodenie dietata. ja by som im povedala, ze ma takyto tlak stresuje, ze chapem, ze chcu dat pekny aj prakticky darcek, ale ze je zbytocne kupovat nieco len preto, aby sa to kupilo.
skus porozmyslat nad niecim inym. asi ma uz ten mixer s naparovanim na prikrmy? alebo videopestunku?
presne mince, tehličky nech dajú,aby deti mali spomienku a inak autosedačku druhú nepotrebujete, nejakú fest dobrú vybrať, ak teda s tým majú problém
Tak skus navrhnut nech zalozia sporiaci ucet pre deti. Prve teraz vyuzije po prvom veci a peniaze sa daju na ich sporiaci ucet, ktore si potom spolocne rozdelia. To by mohli prijat. Inak blba situacia. Moja svokra tiez nakupuje pre vnuca kopec veci - ale ja jej to dovolim. Viem, ze to dieta moc nepotrebuje, ze by sme sa bez toho obisli. Ale ona sa v tom vnucati vidi a je stastna - tak ja jej nechavam volnu ruku, len korigujem znacku alebo aby toho neboli mraky. Vzhladom k tomu ze babka rozmaznava dieta, to ju adoruje a ja som spokojna, ze maju velmi pekny vztah. Vnimam to aj tak, ze treba byt k tym rodicom a starym rodicom do urcitej miery tolerantna. Samozrejme vsetko ma svoje hranice. Nenechavam si skakat po hlave - ale tu volnu ruku jej v tych veciach celkom davam.
Je to asi aj tym, ze moja mama na to uplne kasle - tak to vidim aj z tej druhej strany, ze ten zaujem skutocne nie je. Tak k tomu mam otvorenejsi pristup.
Moji rodičia dostali mániu v nakupovaní investičných mincí. Namiesto peňazí dávajú chlapcom mince (striebro alebo zlato, sú rôzne zberateľské edície), časom sa môžu dosť zhodnotiť. Dajú sa dať urobiť aj vlastné špeciálne kúsky k narodeniu dieťaťa napr.
Ked chcu kupit dar - tak predplatne na rok do zoo, predplatne na detske plavanie, baby masaz.... to ocenis ty aj babo bez ohladu na materialne veci, co uz doma mate...
tiez moze byt aj baby fotenie
@anjelicek26 jo, to predplatne na plavanie pre babetka je super napad. alebo pre to starsie nejaky detsky anglicky kurz. Tieto veci byvaju dost drahe.
Nech kúpia,ty predáš a hotovo. Budete všetci spokojní 🙂 Ináč,nech založia účty pre deti a na každé meniny,narodky tam môžu posielať peniaze.Za mňa najlepšia vec.
Ak silou mocou chcú niečo kúpiť, možno by neboli zle náušničky alebo retiazka s medajlonikom a menom, pripadne niečo na ten štýl. Podľa mňa je to pekná pamiatka na starých rodičov aj po x rokoch.. Skus im navrhnúť niečo takéto.. 😊
Toto je teda dobre cez čiaru, hlavne vyjadrenie tvojho otca. Odo mňa by teda dostal poriadny výplach žalúdka starší/nestarší a u mňa doma by sa ukázal až po tom čo by sa ospravedlnil. Toto by som si naozaj nenechala. Páči sa mi tu jeden návrh že ak máte dom tak nech sa zložia obe rodiny a postavia pekné preliezky a pieskovisko na záhrade to by bolo super pre obe deti ❤️ a ak máte väčší byt tak aj ten hrací kútik by bol super.
No keby ma začali stari rodicia osočovat kvôli tomu ze nechcem haraburdy ktoré nepotrebujem, tak ich pošlem do teplych krajin... Nech odložia peniaze a vybavene, ak nic nepotrebujete. Ja mam niekedy pocit ze su starší ludia co silou mocou potrebuju míňať a zhŕňať a kopit veci.
Ak chcu kupit kocik, tak by som si vybrala taky drajsi golfovy. Da sa pekne zlozit a v kufri nezaberie vela priestoru. A mozno nad drhou satkou na nosenie. Ak ju nemate
Ak nemáš kočík, nech ti kúpia nejakú dobrú šatku na nosenie. Napríklad ručne tkané (Namak alebo podobne), sú naozaj niekedy v hodnote kočíka....A je to úžasná vec.
Súhlasím s názorom vyššie, keď raz niekto niečo chce darovať a "nasilu" minút svoje zarobene/ušetrené peniaze, nechaj ho to urobit. On do toho vložil svoju energiu a je len na ňom ako ich použije. Aspoň sa opýtali co by si chcela. Skus porozmýšľať nad niečím co využijes do budúcna. Autosedacku pokracovaciu, tu satku/nosič, nábytok do detskej izby, babyfotenie u profi fotografa (s celou rodinou aj s dedkovcami napríklad...)
A naozaj bud trochu rada, že netrpite nudzou a ze si vaše rodiny môžu dovoliť takto míňať.
Nestresuj sa pred porodom uži si posledné chvíle, verím, že máš toho plné zuby...ale....bude horšie 😂😂😂😂
Drz sa
asi by to chcelo riadny rozhovor.. a ze to nie je o pohrdani darcekom, ale o triezvom uvazovani . mozno nech zalozia nejake konto a tam vlozia spolocne peniaze do buducna.
ja som skor minimalistka ( aj ked nie uplna ) co sa tyka kupovania veci . a vzdy ked sa nam narodili deti ( cakame stvrte ) tak som dostala napr od svokrovcov perinku na krst .. od mojej mamy 30 eur do ruky ... vacinou je to max o takto hodnotnom dare, preto na druhej strane byt tebou sa tesim, ze su rodicia a svokrovci v situacii, kedy si mozu a hlavne chcu dovolit nieco viac pre vnuca ...
lebo casto je ot o tom , ze niekto si to dovolit moze, ale nechce, lebo ma ine priority 🙄
Chápem ťa čo prežívaš ako to vnímaš, zaznela tu šatka alebo nosič, to nie je zlý nápad, skús napríklad aj nad tým porozmýšľať. Alebo ozaj vkladná knižka alebo niečo také, to proste bude pre starkých lepší nápad ako peniaze len tak do obálky, takto im môžete sporiť až do 18 tky všetci postupne.
Tak im navrhni, aby otvorili malej nejaké sporenie v banke a peniaze vložili tam. Mojej mame som to takto navrhla, išla som otvoriť sporenie a dala tam malemu peniaze namiesto darčeka... aj ostatným členom rodiny som povedala, že nechceme dary , ale radšej peniaze a všetky sa uložili malemu na účet. Ak si spokojná s kočíkom nevidím dôvod kupovať nový... na druhej strane to kresielko nie je zlý nápad, ale uzavovala by som už nad niečím co vydrží dlhšie. Ako príklad my máme detsku jedalensku stoličku Caretero Indigo 2v1 , je to naraz aj detska hojdačka elektrická, nastavujes si stupne hojdania,melodie, zvuky, má to hlasové ovládanie, že keď dieťa začne plakať tak sa rozhojda atď, da sa dat do ľahu úplného, čiže využiješ na začiatku ako kresielko a hojdalku, neskôr ako stoličku.... máš to na dlhšie ako obyčajne kresielko..my sme to využili na maximum a veľmi mi to uľahčilo život
A co tak autosedacku? Vajicko mate,bude treba potom neskor a to tiez nie je lacna zalezitost
Ok nech kúpia kočík a kresielko keď na tom tak trvajú, no potom tie veci uskladníš u nich keďže vy na to miesto mať nebudete. O pár mesiacov by som tie dary predala a speňažila. Komu niet rady 🤷
Dakujem velmi kazdej z vas, dufam ze nevadi ze odpisem postupne vseobecne a nebudem oznacovat po jednej. Hlavne dakujem, ze ste ma utvrdili v tom, ze nie som nevdacna. Nevnimam sa tak a manzel tak isto nie, len predsa, ked je zvysok rodiny "proti" nasmu nastaveniu, clovek uz nevie.
Zlate nausnicky su krasna a hodnotna pamiatka, dakujem za tip. No tie uz vopred kupili buduci krstni, aj prvej dcere kupovali oni.
Paci sa mi poukazka na babyplavanie alebo rodinne foto, to mi nenapadlo, naozaj nie, dakujem! Navrhnem. Jedno jednym dedkovcom, druhe druhym. Pozerala som ceny a je to celkom hodnotny dar, mohli by byt spokojni. Aj ked oni su skor za materialne dary, z minulosti viem, ze toto nie je nieco, co by ocenili, keby dostali oni. Nemyslim baby plavanie 🤣 ale poukazku, zazitok.. Oni su obidve strany skor za hmotne dary. Ale velmi velmi sa mi to paci ako tip.
Satku mame po starsej, "zdedili" sme aj nosic, polohovatelnu stolicku od prvych prikrmov mame tiez, kvalitne vajicko a pokracovaciu autosedacku bude mat po starsej tiez ked vyrastie z vajicka, aj sportak mame presne taky lahky maly skladny kvoli cestvovaniu a vyletom. Rozmyslam, co ste este pisali...
Maminky zlate, snad nevyzeram, ze sa chvalim co vsetko mame 😟 len pre predstavu, ze naozaj tieto najdrahsie casti vybavy naozaj mame, starsia bude mat 3 roky, teda vsetko je nove, ziadne leziaky 10 rokov v pivnici. A teda naozaj nic nepotrebujeme, ja sa vazim ich ochotu dat dar, a pomoct nam financne, len naozaj by som ocenila, aby to aj naozaj pomohlo. Kludne vo forme obalky ✉️
@evaachesa a toto si necham ako uplne posledne riesenie, ked sa nedohodneme inak ❤️
no to mi je rodina. Ked su taky tvrdohlavy tak by som si opytala kocik ktory potom predam. Alebo by som im povedala, ze ok nech kupia co chcu ale je velka pravdepodobnost ze to predam. Bohuzial. Jedina prakticka vec co ma napada je autosedacka pre starsiu, ak nemate taku uz pre vacsie deti. Neviem kolko ma starsia rokov. Alebo dospelacka postielka pre starsiu.