Ahojte, aké veľkonočné zvyky dodržiavate?
s detmi chodime zbierat vajcka rozsypane po trave alebo poschovavane, v nich su sladkosti, nalepky... alebo sa prazdne vajicka vymenia sa sacok so sladkostami. popritom pri stoloch deti ozdobuju vajicka, maluju, fotia sa zo zajacom
no v usa keby niekto vytiahol dievca von na sibacku a oblieval ju vedrom, tak do 5 min. susedia zavolaju policajtov. Ani mne sa tento zvyk nepaci, este tak slusne s vonavkou, alebo mensi chlapci ked oleju tak je to ok.
@janinah neda sa mi spytat a to su ktore? Teda okrem navstevy kostola v prikazane sviatky..
jaaaj baby, jake ste vy feministky 😀 ... No teda, ked som bola dievča sme si s kamaratkami počitali, kolkí chalani nas obliali a tak nepriamo sme súťažili. Na oko sme sa jedna druhej sťažovali, kolkokrát sme sa museli prezliekať no v skutočnosti - to bola súťaž... Čím viac, tým lepšie 🙂 TEraz sa už samozrejme oblievať nenecham a normálne rozumne sa vyhovorím na chorobu. Ale ako dievča som bola celá vyšteklená z tých šibačov... To som jedina?????? 😅 Jo a mám troch bratov a vždy sa somnou museli rozdeliť - mama nakazala. Aj s vajcami aj s drobnými 😎
@slniecko77 medzi krestanske zvyky patri-teda okrem slavnosti v kostole v trojdnie-aj napr. krizove cesty, post, citanie pisma, hlbsie modlitby, pochod svetla.......pre krestanov je Velkonocne trojdnie najvacsie sviatky
@jadodka dakujem 🙂
Cakala som odpoved, lebo je velmi jednoduche napisat "krestanske zvyky"
Okrem tradicnych velkonocnych jedala a pretrpenej oblievacky, sibacky ziadne. Uzivame si s rodinou volno a to, ze sme pokope.
@slniecko77 o kresťanských zvykoch a tradíciách sa dozvieš z googla,ozaj sa mi nechce všetko písať či kopírovať 😉 napr. tu http://www.pocomtuziazeny.sk/slovenska-velka-no...
@janinah googlit viem 😉
Mna len zaujimalo, co obnasaju "krestanske" v tvojom ponimani 🙂 tym linkom si sa nemusela obtazovat.. Jadodka mi svoje ponimanie krestanskych vysvetlila lepsie a zrozumitelnejsie 🙂
Jaj, super ze ujo gugl nieco najde, ale aj mna zaujimaju tie naozajstne zvyky, co sa naozaj robi u nas na Slovakii. Tak zakladan trapne otazky, ale zatila uspokojili moju potrebu povzdelavat sa v tejto oblasti. Ja teda toho vela nedodrziavam, spenat vo stvrtok, volno z upratovania v piatok, zajtra planujem daco porobit -poupratovat standartne(koli prerabke bloku sa neoplati viac), poprat standartne, navarit neake dobroty navyse, vajcia pomalovat, ale keby nie deti tak sa na to viete co... Inak farby na vajicka este nemam, kde ich este maju?
V nedelu zase fajront a v pondelok ak nahodou niekto zabehne poolievat celu domacnost, tak pripravit neake pohostenie, co aj tak vsetci odmietnu, pretoze uz niekde nieco do seba natlacili... A este jeden, zatial kym nechodim do prace, krasny den volna zvany prazdniny v utorok a je po parade 🙂
kresťanské 😉