Ahojte sme mala rodina s 2 malymi detmi. Rozmyslame ze by sme si chceli na vianoce zauzivat nejaku vlastnú mini tradiciu. Mate nejake vlastne pekne tradicie? Pre inspiraciu ❤️
My sme nerobili žiadne okrem taniera navyse pre pocestného, ale plánujem tento rok nejaké zaviesť, minimalne to jablko, supinky a peniažky dat pod obrus až do troch kráľov, aby sme boli bohatí.
ja som si zobrala od rodičov tradíciu, chodim s košom, teraz už pomaly to prevezme syn. Jak sa ide večerať, idem s košom a klopem na dvere , v koši mam čo rozdavam na stôl každemu, od jablčok,cez med,cesnak... klopem ,vinšujem basničku,hadžem orechy do kutov, každemu davam s madom križik na čelo ,zapalujem sviečky na stole.... vždy sa mi to ako dieťatu ratalo, a teraz sa na to tešia aj moje deti.
U nás podobne, v deň Vianoc pred večerou ideme na cintorín zapálime sviečky. A kým som bývala u rodičov a tento rok tam ideme na štedrý deň, tak najprv modlitba spoločná, každý sa môže pomodliť ako sám uzná za vhodne. 😊 A čo také? Oblatka s medom a cesnak, prestieranie pre pocestného, peniažky pod obrus ale to už bolo spomenuté a aj prekrajovanie ovocia. Co ešte nebolo, ku kuncu si vždy spomenieme na blyzkych a rodinu 🥰 po jedle poďakujeme za jedlo a za zdravie a ideme do obývačky. Už ma nič nenapadá. Hlavne je to aby bola rodina zdravá a pokope to je najkrajší a najvzácnejšie darček 🥰 Všetkým prajem krásne sviatky.
@monikamarmon #blizkych
My dávame okrem vyššie spomenutých pod stromček do misky obilie, zemiak, cibuľu a cesnak. Pri večeri z každého jedla odoberieme do misky a to dávame potom domácim zvieratám-mame sliepky a mačku.
O rok už budeme tiež s manželom a dcérkou sami tak som zvedavá aké tradície si prenesieme do svojej domácnosti my.
@hruska91 my len take klasicke oblatku s medom, cesnakom, aby sme boli zdravi, rozkrojit jablcko a z neho kazdy clen rodiny zje kusok, opat aby sme boli zdravi, svokrovci napr. si kazdy clen rodiny zapali plavajucu sviecku a da do nadoby a hori pocas celej vecere, mamin manzel zasa hadze do kazdeho kuta orechy s nejakou basnickou moje mile styri kuty, nemam vas cim obdarit (dalej uplne neviem) ale sluzi to na ochranu a prosperitu a kym boli surodenci mali, chodili sme vyzerat jeziska von, asi vieme preco 🙂 som ale zvedava na odpovede, co vsade robia, my len tak pomenej