Blíži sa 14. február a ja som prednedávnom čítala knihu Láska a vojna (Stasi a John Eldredge), kde sa spomínal aj tento "sviatok".
Aký máte k nemu postoj vy?
Komu sa chce čítať, tu je citát z knihy (píše John):
Neznášam 14.február. Nenávidím Valentína. A Stasi ho zbožňuje. Neznášam, keď mi niekto vraví: "Dnes buď romantický. Dnes buď úžasný. Dnes urob všetko správne. Dnes večer zariaď tú najromantickejšiu večeru tohto roka. Dnes v noci sa budeme pri sexe vznášať v oblakoch."
Komu by sa chcelo žiť pod takýmto tlakom?
Treba priznať, že kus toho tlaku prichádza z okolia, z myšlienky, že "môžeme zarobiť milión, keď vyvoláme v mužovi pocit viny". Je to brilantný marketingový ťah. Myslím, že to funguje. Muži chcú byť úspešní. Sme tak stvorení. Cítime sa dobre, keď život zvládame. A cítime sa ako kreténi, ak nám to nevychádza. Viem, viem, ženy vravia: "Ale nemusíš to všetko robiť. Ja chcem iba vedieť, že na mňa myslíš." Správne. Takže stačí, keď ti kúpim pivo a vezmem ťa na futbal, však?
A tak s blížiacim sa Valentínom ma napĺňa strach. Podarí sa mi to? Bude šťastná? Kedysi ste zabodovali večerou v reštaurácii a pohľadnicou s prianím. Dnes by to vyznelo ako klišé, akoby ste sa nad tým ani nezamysleli. Musíte z toho urobiť celodennú akciu: ráno kvety, cez deň jej zavoláte z práce a zaspievate do telefónu, potom jej na pohľadnicu napíšete krátku báseň, áno, ešte tá večera a potom ešte niečo romantické, napríklad let teplovzdušným balónom alebo jazda na vypožičanom kabriolete pri západe slnka. Nafúkli sme tento deň do neprimeraných rozmerov. Zmizla z toho všetka zábava...
@jara24 z predstavy nuteneho a organizovaneho vyznania lasky je mi zle. Ale obaja sa odmietane podielat na humbugu okolo valentina, kupovat predrazene a nevkusne gyce, a ruze, ktore stoja patkrat tolko co inokedy.
Ale priznavam, ze uz som parkrat dostala nejake cokoladove male srdiecko, ale ak sa dobre pamatam, tak nie na valentina ale potom, len tak. My sa celkovo vyznaniam lasky v tento den nejako vyhybame, asi prave preto, ze sa to ocakava.
@hradnapani presne súhlasím,zdá sa mi to celé vyumelkované,oveľa viac sa teším prekvapeniu z lásky,v hociktorý deň v roku 😉
@jara24 a vlastne mi napadlo, ze valentina viem tolerovat napriklad u nejakych pubertakov alebo tajne zamilovanych a pod, pre nich to moze byt dobra prilezitost naznacit svojmu vysnivanemu objektu svoje pocity. Tam mi to pride celkom ok. Ale v manzelstve ci dlhodobom partnerstve by malo mat "lubim ta" svoje pevne miesto.
@jara24 ja som ho nenafukla...to co opisujes funguje mozno v americkych filmoch..Slovaci sa predsa len drzia trochu pri zemi...Nehovorim, ze ocakavam nejake dary. Ja zvyknem kupovat male cokoladove mozartove srdiecka, stoja asi 1 euro a je to mila pozornost...to je vsetko..A dostavaju ich aj moje deti..
Vyslovene o ignoracii to nie je, lebo to by som musela ignorovat uplne vsetko co k nam "priletelo" z ameriky a to by som nechcela..niektore veci sa mi celkom pozdavaju...
Moj manzel ho ignoruje.. A ja s nim....
neoslavujem, neocakavam, ignorujem 😀
je mi jasne,ze je to marketingovy tah,my mame valentina kazdy den(ok,tak kazdy druhy🙂a toto je len dalsia pekna prilezitost na flasu vina a divoky sex na gauci-aj ked ten moj tvrdi,ze prilezitost sa najde vzdy:D a ked mi k tomu podaruje ruzu alebo akukolvek drobnost,hnevat sa nebudem🙂
My oslavujeme a davame si darcky🙂 ale tak isto aj pocas roka nie len na valentina
uz dopredu viem ako by manzel reagoval na moje slova pri sexe.... '' snaz sa viac....dnes je valentin a ja sa chcem znasat v oblakoch'' 😀 😀.....ak by som ja chcela mat sex na den zosnulych,tak mi asi na odplatu povie '' odpocivaj v pokoji'' a obratil by sa na druhy bok 😀 😀
Tak my si zajdeme většinou na véču a uděláme pěkný večer,jinak to moc neřešíme.Doma máme měsíčního prcka,tak to letos bude kavárnička,kam můžeme vzít i kočárek 🙂 no a příští týden mi končí šestinedělí,tak že bych mu k Valentýnu darovala něžnosti? 😀
Baby neviem čo je so mnou ale ja som tento rok nejaká senzibilná 😀 takže akurát vo mne skrsla myšlienka že kúpim aj láske tatovi aj babulám nejaké darčeky a ešte spravím aj valentínsku tortu (dobrý námet, takú sme ešte nemali 😵 a vystískam ich všetkých že ako ich lúbim veľmiiii 😉 aj ked im to hovorím každý deň 😀 takže tento roku u nás valentín budeee 😀
Nemám tyhle importované svátky ráda 🙄 , navíc mi příjde dost nelogické slavit uprostřed zimy svátek lásky, to raději počkám na 1. máj a pak s panem Máchou voním k vlahému podvečeru a potichu zvu "pozdní večer, první máj, večerní máj, lásky čas", líbám se pod třešní a zamilovaná jsem do Mirka (Hynka, Viléma a Jarmilu timto zdravím, Valentýn se mi tam už nevejde 😉 😉 😉 ).
neslavím, asi bych ráda díky tomu humbuku okolo, ten psych.tlak je velkej ale nijak to neřešíme, na večeři si zajdem i jindy a je stejně dobrá jako by byla 14. února. ALE Mě se líbí to poselství svátku, proč to vzniko, ale ta kampaň okolo je otravná a spíš znechutí,hlavně mužský, se jim ani nedivím, že je to svátek který k námpřišel až po komunismu mě nevadí, kdyby mě mělo vadit všechno co přišlo ze západu tak dnes žijem jak v korei (ikdyž pojetí halloweenu mě přijde bizardní až úchylný-ale to jsou hold amíci 😎 )
My to nijako specialne neoslavujeme, maximalne si dame nejaku drobnostku alebo zajdeme na obed ci veceru, ale to robime bezne aj mimo Valentina, takze vlastne nic zvlastne sa nedeje 🙂
Urcite nenakupujem ruzove plysove vankuse I love you ani nic podobne 😀
@jara24 nejak neriesim, ale urcite mi ako mamime na materkej dobre padne ta romanticka vecera vo dvojici 😀
ignorujeme
...tesim se..budu mit "duvod "koupit si bonbony a vysadim na den dietu 🙂
my oslavujeme kazdy rok aj s darcekmi. ani jednemu to nepride, ze teraz je 14.2 a ideme robit nieco na silu. je to pekny zvyk v tomto uponahlanom svete najst si na seba cas, uzit si romantiku a povedat si, ze sa mame radi. vobec to neberieme ako tlak obaja sa tesime, ze si uzijeme krasny vecer spolu. 😵
Neoslavujeme, pride mi to velmi komercny sviatok.
pravdu? posledne 3 roky som uplne prehliadla, ked bolo 14.2. 😅
lezie mi na nervy gyc, ktory z tohto sviatku spravili, lezie mi na nervy, ked uz mesiac vopred pocuvam, ako treba na valentina vyznat lasku, lezie mi na nervy, ze vo februari nekupim normalnu vec bez srdca ci posplietanych delfinov,... 😝
mohol to byt pekny sviatok, keby ho neukradla neviditelna ruka trhu.
takto radsej vyznam lasku 13.2. vecer a 15.2. rano. z principu 😉
Neslavíme.
Slavíme 1.máj, lásky čas 🙂 ale nijak komerčně. Muž si občas vzpomene na kytku (když ne, nevadí) a tradičně s epolíbíme pod rozkvetlým stromem. a užijeme si den volna. Taky nic na sílu, jen je to pěkný svátek, jaro v rozpuku, většinou teplo..tak si uděláme pěkný den.
mam pocit ze sme neslavili a slavit nebudeme. Mame svuj krasny svatek 1. Maj 🙂
nenafukujem balóniky v tvare srdiečok ani nekupujem gýčové valentínky, ale zas prečo nevyužiť ďalšiu príležitosť, kedy si spraviť peknú večeru pri sviečkach a pripomenúť si s manželom ako sa ľúbime 😉
ja by som aj oslavovala ale manžel je zásadne proti. vyslovene Valentína neznáša 😀 😀 😀 nemá rád tu komerciu okolo toho 😝
ja som si už zvykla a nejako mi to ani nechýba 😉
Neslavíme. Hodně lidí se nám diví, že tak mladí to ještě slavili, ale nějak to nebereme. V lednu máme výročí, před tím jsou Vánoce, takže si dáme plno dárečků, na výročí nějakou dobrou večeři atd. a Valentýna už nějak neřešíme 🙂 né proto, že byl to byl komerční svátek, nějak k tomu prostě nemáme vztah. Ale myslím, že u nás je to dáno tím, že máme před tím to výročí a tak pak už na nějaký další oslavy nemáme náladu 😀 Kdo ví, možná by jsme to jinak slavili 🙂 Ale samozřejmě neodsuzuju nikoho, kdo slaví, to je každýho věc 🙂
@zuzkat1 o historii nediskutuji, vím, proč se slaví svatý Valentýn, kdo to byl a historické zdůvodnění je mi naprosto jasné. Otázka v záhlaví byla, zda oslavujeme, či ignorujeme. Můj příspěvek byl jen reakcí a mým osobním názorem na tento svátek, větší ambice jsem opravdu neměla, přísahám... 😉 😉
ja neznasam ten biznis okolo a co sa z toho urobilo a preto to nijako neoslavujeme, mam proti tomu odpor. Na druhej strane uplne potesi od mm cokolada ci dezert...ale to potesi v hociktory den v roku a vzdy sa tomu potesim, lebo cokoladu milujem 🙂 🙂 🙂