Údaje potrebné k rímsko-katolíckemu krstu

alexa338
16. sep 2024

Dobrý deň, prosím vás aké všetky údaje treba ku krstu? Viem že rodný list dieťaťa a občianske rodičov ale čo treba o krstných rodičoch keď nie všade si pýtajú krstné listy? Farár mi povedal pripravte si údaje a to bolo všetko... :D

cookie29
16. sep 2024

@alexa338 treba aj krstny list rodicov samozrejme. Ak ide za krstneho rodica, musi byt pokrsteny, mat birmovku, byt sobaseny v kostole, nie rozvedeny a nezit na divoko. Ak ide len za svedka krstu, nemusi.

zuzuliennka1
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janinah
16. sep 2024

Nemajú info na stránke farnosti?

markusrasford
16. sep 2024

@cookie29 keď bude krstný rodič iba jeden či to bude muž alebo žena to je jedno. Aj vtedy treba sobášny list s kostola?

cookie29
16. sep 2024

@markusrasford ano.
KRSTNY RODIC musi zit v sulade s krestanstvom.
Krstný rodič musí mať minimálne 16 rokov, nemôže to byť vlastný otec alebo matka krstenca. Krstný rodič má mať prijaté všetky iniciačné sviatosti (krst, birmovka, Eucharistia), môže to byť jedna osoba alebo dvojica – jeden muž a jedna žena. Krstný rodič nemá byť postihnutý nijakým kánonickým trestom, zákonne uloženým alebo vyhláseným. Kánonický trest môže byť buď uložený cirkevnou autoritou alebo do neho veriaci upadá automaticky vykonaným skutkom (akým je napr. priama účasť na potrate, bludárstvo, zneuctenie Eucharistie…)

janai1
16. sep 2024

@alexa338 odo mňa farár nič nepýtal, žiaden krstný list ani nič. Len som podpísala papiere

evkamotka
16. sep 2024

Odo mna tiez nechcel ani krstne listy nikoho ani obcianske

weleda123
16. sep 2024

Od nás teda žiadne krstné ani sobášne listy krstných rodičov nepýtali. Len sa spýtal, či majú všetky sviatosti a pod ktorú farnosť patria.

alexa338
autor
18. sep 2024

@janai1 @evkamotka @weleda123 super ďakujem

alexa338
autor
18. sep 2024

@cookie29 ďakujem len nie všade ten krstný list chcú a keďže povedal "údaje" asi by som si pod tým pojmom nezaradila práve krstný list

zuzinka888
18. sep 2024

Od krstnych rodicov budes potrebovat iba mena a info farnost kde sa krstili- knaz by si krstne listy mal overit sam ekektronicky- ibaze by ste mali knaza velmi staruckeho co nevie s internetom.

zuzuliennka1
18. sep 2024

@alexa338 tam kde ho nechcu - si ho vedia najst elektronicky.
krstny rodic sviatosti mat musi