Účet za rodinnú oslavu

katka700
3. sep 2022

Keďže pri príspevkoch sa veľmi často objavujú pochybnosti, že sú vymyslené, napíšem rovno, že tento príbeh vymyslený nie je. Týka sa mojej veľmi dobrej známej a preto by som sa rada dozvedala váš názor hoci aj negatívny.
Moja známa a jej muž (toho až tak dobre nepoznám) sú ľudia so zlatým srdcom a podpriemernými prijímami. Príjemní až starosvetsky pohostinní. Takí, že ich neplánovane stretnete a hneď vás pozvú k sebe domov a pohostia. Niekedy je to až nepríjemné, lebo je ich ťažké odmietnuť a vznikne blbý pocit, že im pohostinosť nikdy dostatočne neoplatíte. Neviem ako lepšie vysvetliť ich povahu, snáď chápete. Ale príspevok je o inom. Tento manželský pár celé roky u seba v dome alebo na záhrade organizoval rodinné oslavy, či oslavolala ona, jej muž deti, babka, teta alebo viacerí z rodiny naraz. Navarili napiekli. Ostatní tiež niečo doniesli. Nikdy ich nenapadlo od niekoho niečo pýtať.
Známej muž má o dosť mladšieho brata. Keďže švagor so ženou majú väčší dom, posledný rok začali organizovať oslavy oni. Osobne ich nepoznám, a to čo píšem viem od nej. Tento pár nie sú žiadny chudáci, dotyčný podniká a vlastní niekoľko bytov ktoré prenajíma a nikdy sa nezabudne "pochváliť" aký je šikovný a koľko na čom zarába. Známa okrem daru pre oslávenca, večer dva pred tým vypeká slané sladké aby neprišla s prázdnymi rukami. Problém je, že po každej oslave jej švagrovci pošlú "účtenku". Správu na messengeri alebo viberi koľko má zaplatiť príspevok na jedlo a pitie. Mám pocit, že by mi to ani nepovedala, keby sa tým už dlhšie netrápila. Naposledy za obed a popoludnie u švagrovcov, kde mali normálne jedlo, polievku, rezeň so šalátom, chlebíčky, nejaké zákusky mala zaplatiť cez 90 eur. Boli tam dvaja so synom v pubertálnom veku, staršia dcéra bola na brigáde tak nešla. Príde mi to choré, veď aj keby ten ich syn bol vo fáze zjem čo vidím, tak za 90 eur sa dajú nakúpiť potraviny pre troch minimálne na 4 dni. Ona je z toho nešťastná, lebo jej muž bol dlhšie chorý a nie sú na tom teraz práve najlepšie. Povedala som jej, že mi to pripadá akoby si švagrovci vrámci príprav na oslavu spravili mesačný nákup pre seba. Navrhla som jej, že nech odpíše že keby vedela, že je to platená akcia, nešli by a že keď na to nemajú nech neoslavujú. Lenže tým akú má povahu, to nespraví. Bojí sa, že keby sa ozvala tak budú nezhody v rodine. Povedala mi, že radšej to zaplatí a nebude v robote chodiť na obedy . Od jej švagrovcov mi to príde ako hyenizmus. Myslíte, že existuje spôsob ako jej pomôcť aby bola viac asertívna a nedala sa využívať? Alebo sa do toho radšej nemiešať keď viem iba jej pohľad na vec aj je to známa ktorú stretnem tak 2-3 krát do roka keďže už nebývame v tom istom meste?

sapetka
3. sep 2022

@katka700 nech im da ona uctenku za to co napiekla(cas, energie, potraviny )

deti95060810
3. sep 2022

ja by som im tie e poslala... ale viac by som si rozmyslela či budem chodiť na tieto platené akcie....
Už som počula kde - čo, ale pýtať e za oslavu?

jumama
3. sep 2022

Este je taka moznost, ze sa spyta, ci ma nieco priniest na oslavu, alebo ma dat peniaze. Mozno nik necaka, ze navypeka, mozno sa to jej napecene tam neskonzumuje, vyhodi, co by bola dvojnasobna skoda a aj lutost na jej strane...

Mozno to jej pribuzni maju cele na kluc - ze pozicaju aj nabytok, taniere, pohare, catering, potom je to oslava typu svadba a tam by bol taky rozpocet normalny. Proste to maju celu sluzbu bez starosti zaplatenu a vykonanu firmou nejakou. Mozno maju inu prestavu, ake tam ma byt jedlo, kolace, tak nech si to spravia po svojom.

Ak by nevypekala, iba zaplatila, mozno to je podobna suma. Upecie napriklad velku tortu a zakusky a pagace pre 20 ludi, tak to moze byt kludne tych 90 Eur za material a ani nehovorim o case nad tym stravenom. Nech si to zjednodusi a uzije.

emily_666
3. sep 2022

Juuj, to snad ani nie je uveritelne..... nuz, peniaze ona potrebuje pre seba, a nie aby taketo palky platila. To je nonsens. Presne sa spytat, je to pozvanie a teda oslava, ci ucast bude spoplatnena? Nenechat si srat na hlavu od takejto rodinky.

miruska320
3. sep 2022

Waaau ,tak tento príspevok mi zdvihol tlak na maximum...veď to je choré 🤦🤦🤦.Aj keď je tvoja známa dobrá duša, pre svoj pokoj a hlavne sebaúctu by sa mala ozvať, pripomenúť,že i oni snáď v minulosti chodili k nim na hostiny a neodchádzali s účtenkami,či?Až takto poposielali účty všetkým čo boli zúčastnený,tak sa to možno nepáči viacerým ,len sa nikto nechce ozvať ,z toho istého dôvodu ako tvoja známa
A keď netrú švagrovci biedu ,to je ozaj vrchol .V živote by ma nenapadlo pýtať od niekoho peniaze,keď som ich pozvala.Môj syn a syn našich dobrich známych,majú skoro narovnako narodeniny,keďže sú aj spolužiaci,pokým boli menší robili sme im spoločne oslavy ,kde chodili takmer všetci ich spolužiaci ,tak áno tieto akcie sme robili pol na pol,ale to sme sa popredu dohodli.

petamich
3. sep 2022

ja by som im neposlala nic 🤷‍♀️ ale uz po prvej oslave - ze ked by som vedela, ze platena akcia, tak si to rozmyslim a teraz, kedze uz niekolkokrat asi zaplatili, by som im to asi zaplatila ale rovno im povedala, ze nie sme na tom aktualne finacne dobre a uz budeme nuteny kazdu dalsiu platenu akciu odmietnut 🙂

terezka1947
3. sep 2022

Fuuuha,no a to som si myslela,že som už počula všetko 🙄
Nie,že by som nepiekla a nič nenosila na záhradné slávnosti,ale ani tam nechodila.

stanulienkat
3. sep 2022

To by mali v restike lacnejsie. Ze sa nehanbia. Nech im ona spatne vycislu, co kedy u nej pojedli.

andrea78
3. sep 2022

@katka700 ja by som im tiez asi mala tendenciu tie peniaze poslat, ale nestastna by som z toho velmi bola. Samozrejme, nech im povie, ze keby vedela, ze je to platena akcia tak tam nema zaujem prist a nepride, ze to povazovala za rodinne stretnutie. Ten komentar k situacii by som si neodpustila, nech vedia. A este by som pokracovala - no a kedze ste sa ku tomu postavili takto a ideme to teda ponat takto, tak ocakavam a ziadam tolko a tolko eur za obcerstvenie, ktore som tam priniesla ( suroviny, robota, naklady, normalne trhovu cenu ako berie cukrarka). Mam si to odratat z tych 90€, alebo mi ich date v hotovosti? Nabuduce si s nami nerobte starosti, vopred dakujem za pozvanie, no zial nezucastnime sa.

Chuda, jasne ze nepovie nic, len aby dobre a pokoj bol, dobra dusa to ma v zivote tazke. Ze ich hanba nefackuje, vobec take nieco ziadat a z ust vypustit.

0silvia0
3. sep 2022

@katka700 nuz, casy sa menia🤷‍♀️. Ja by som zaplatila a nikdy viac by ma u nich nevideli. Nikdy viac by som nepiekla nic na cudziu oslavu, asi by som bola hlboko "poucena"

lintu
3. sep 2022

Povedala si jej svoj názor, viac pre ňu spraviť asi nemôžeš. Má manžela, ktorý by sa tiež mohol ozvať, na oslavu chodia predpokladám aj ďalší, ktorí by sa mohli ozvať.... a nikto nič. Pravidlá sú teda zúčastnenými ako keby odobrené. Doba "vstupenková". Svadbami to začalo, oslavami pokračuje, bohviekam sa nakoniec dostaneme.

solange7
3. sep 2022

@katka700 tak toto je naozaj trapas. Kazde 3 roky mavame rodinnu akciu kde sa zide komplet rodina a priletia aj ludia z mimo eu. Vtedy sa zajedna penzion a kazdy si plati ubytko a podiel na cateringu.
Ale aby som napozyvala ludi do mojho domu, a potom spatne uctovala... Radsej by som sa pod zem prepadla od hanby.
Takze tej svagrinej by som 90e zaplatila (inak pridaj 10e a uz je to vlastne svadobny dar, ktory je aj tak vzdy skor povazovany za naklady na celodennu stravu a alkohol), ale povedala by som jej rovno do oci, ze mi nic take predom neoznamila. Nabuduce nech mi povie vopred, kolko nas obed u nej bude stat a co sa bude podavat a ja sa podla toho rozhodnem ci vobec pridem. A nedoniesla by som im uz ani flasku toho najlacnejsieho vina. Bodka.

fliacik
3. sep 2022

No, mala sa ozvať hneď po prvej "účtenke", možno humorne, v štýle: "Hmmm, to aj ja Vám mám teraz spätne vystaviť účtenky za všetky akcie, ktoré boli u nás?" Ale chápem, tiež som taká povaha, že si radšej kúsnem do jazyka a ticho trpím, len aby nevznikol konflikt. Zažila som obdobnú situáciu. Dcéra má narodeniny v rovnakom týždni ako dve jej kamarátky. Rodičia sa navzájom poznáme, tak sme sa dohodli, že im urobíme spoločnú oslavu. Keďže jedna z mamičiek vlastní reštauráciu, ponúkla nám, že oslavu môžeme urobiť tam, že pripraví stôl a dá kuchárom pripraviť obložené misy. Ja som sa ponúkla, že deťom upečiem tortu a tretia mamička šla kúpiť tri rovnaké darčeky. Dohoda bola, že na druhý deň sa navzájom vyrovnáme. Naivná predstava o jednoduchej detskej oslave. Lenže. Jedna z tých 2 mamičiek si na túto oslavu pozvala (bez upozornenia) kopec svojich hostí, prišli celé rodiny. Títo ľudia ale netušili, že je to oslava troch detí a ich rodičov, takže zagratulovali iba jej dcére, dali jej darček a potom sa normálne usadili k stolu k nám a objednali si podľa chuti. Do večera bol stôl plný alkoholu a kadečoho, čo si ľudia v bare objednali. My s mužom nepijeme vôbec, takže alkoholu sme sa ani nedotkli. Keďže mladšie z našich detí bolo vtedy ešte malé, odišli sme domov prví, oni posedeli do neskorej noci. Sranda prišla na druhý deň. Majiteľka reštaurácie všetko objednané jedlo a nápoje spočítala tak, ako keby si ich objednal bežný zákazník, nespočítala teda, že sa vypilo napr. 5 fliaš alkoholu a bežná cena jednej je 7 Eur, ale počítala to po poldecákoch a cenách z nápojového lístka. Rovnako každý džúsik či minerálku, slané pochutiny a pod. A celý vzniknutý účet za celé prítomné osadenstvo pekne rozdelili na tri rovnaké diely. Takže, hoci my sme na oslave boli iba štyria a jedno z mojich detí tam dokonca ani nejedlo, lebo má lekárom nariadenú diétu, a hoci sme tam nemali žiadnych vlastných hostí a nepili žiaden alkohol, odrazu na mňa vyšiel podiel aspoň za 10 ďalších ľudí. To bola, prosím, taká trojciferná suma, až sa mi hlava zatočila. Podiel som uhradila, ale o rok neskôr som už o spoločnú oslavu nemala záujem. PS: ja som bola taká sprostá, že za obrovskú tortu s marcipánom a kopou ozdôb, s ktorou som sa babrala pol dňa a zašpinila celú kuchyňu, minula vlastnú vodu, elektrinu a hlavne čas, som si vypýtala AŽ 10,- Eur (lebo veď pečiem deťom nie na biznis, zrátala som iba niektoré položky), keby som bola tušila, ako to pojmú ony, tiež si urobím kalkuláciu ako cukráreň.

zmrzlinka2021
3. sep 2022

@katka700 nezaplatila by som. Proste na to nemám, nevedela som to a celkovo je to choré

elementissa
3. sep 2022

Fúha... Toto je dosť drsné... Ale opäť raz sa potvrdzuje, že lepšie žiadna rodina, ako banda hajzlikov. No ďakujem pekne. asi by som jej odpísala, že je to absolútne podlé a bez chrbtovej kosti si takto účtovať za !!! pozvanie!!! Ale teda, keď chce byť takáto, tak by som vytiahla aj ja svoj blok za suroviny, ktoré som nakúpila na to, čo som doniesla ja, pekne by som si k tomu priratala elektrinu, vodu, vyčíslila si hodnotu mojej práce na hodinu - dajme tomu 15-20€, celé to zrátala dokopy a poslala jej späť faktúru aj s podpisom. Že teda keď ona vyberá naspäť peniaze, tak ja si poprosím tiež zaplatiť naspäť. Keďže autorkina známa piekla 2 dni a poprinasala slané a sladké pre všetkých, tak ak by si to od organizátorov vypýtala naspäť v plnej výške, tak snáď ešte aj zarobí. Samozrejme, to by bolo posledný krát, čo by som prišla do kontaktu s tými ľuďmi. Absolútne by som ich vymazala zo svojho života, všetkých kanálov a pamäti telefónu. A zablokovala číslo. Takže žiadna pozvánka by mi už neprišla. A v pokoji by som si žila bez takýchto odrbavacov. Viem, rodinu si človek nevyberá. To ale neznamená, že sa s ňou musí stretávať a kontaktovať. Ak je to banda debilov, tak to nestojí za ten čas a úsilie. Mať priateľov je lepšia varianta. Človek si vyberie takých, čo sú s ním na jednej vlne a udržiava s nimi vzťahy tak, aby to obom stranám vyhovovalo. Žiadne pokrytecké rodinkárstvo len pre "pokoj v rodine" (to čo je za dôvod). Snáď buď si držím vzťahy s ľuďmi lebo chcem, alebo si ich nedrzim. A s niekým, kto považuje rodinnú oslavu za zarobkovu činnosť, s takým by som ani 3 vety neprevravela, nieto ešte udržiavať vzťahy. Diametrálne odlišný pohľad na svet

andrejka1974
3. sep 2022

My robíme doma oslavy ,robíme pre všetkých moja naj.ladsia je autistka nemá rada oslavy inde doma je vždy spokojná a nikdy som od nikoho nepýtala peniaze bolo by to pod moju úroveň

marca12
4. sep 2022

Toto som este nepocula,ze niekto organizuje oslavu a posle hosťom uctenky. Nuz takto to byva,bohati ludia su strasne zgrlavi a vdaka tomu si aj vedia nahonobit peniaze. Otrasne,aby som od vlastnej rodiny ziadala peniaze za oslavu.

onedaynick
4. sep 2022

@fliacik mne toto pride absurdne a az ma to hneva. V ziadnom pripade by som to nezaplatila.

andreatytler
4. sep 2022

@katka700 Zial neviem ci sa jej da pomoct byt viac asertivna. Asi len poradit ako sa zachovat, ale kedze uz niekolkokrat zaplatila, zaplati aj toto a pravdepodobne aj vsetky dalsie.
Ja by som zapatila prvy ucet a potom by som sa tam v zivote neukazala. Normalne vzdy radim zatat zuby a vydrzat ak sa jedna o mier v rodine, ale toto je uplne ubohe.

zorkahorka
4. sep 2022

A to pytali aj od ostatnych, ci len od nej? Nedala by som im nic. Mali povedať dopredu,ze je to platene a viackrat by som k nim na oslavu nesla. Ale toto by nemala riesit ona. Nech si to chlapsky so svojom bratom vydiskutuje jej muz!

loginexistuje
4. sep 2022

ako ta kolegyna je nesvojpravna ? riadne by som jej prehovorila do duse a nech nic neplati nech jej odpise ze neda a zablokuje si ich a hotovo ona nebude mesiac obedovat aby zaplatila za oslavu kde niesla dar a pohostenie ? ona ma kolko iq ?

elizabet173
4. sep 2022

@katka700 na čo tam chodia? Prvý krát by mi poslali účtenku, by som im odpísala, že je to podstatne menej, ako prejedli oni u mňa a ak si nevšimli, tak som pohostenie aj priniesla a viac by som k nim nešla. Nezaplatila by som nič. Vybavené. Každý si k nim dovolí len toľko, koľko mu dovolia oni.

evica17
4. sep 2022

@fliacik no tykokso, akože toto je riadne trápne,by som s ohradila a zaplatil iba za seba a deti. Ale za zvyšných nič.

elizabet173
4. sep 2022

@katka700 ona je z toho nešťastná? A ináč je takto normálna? Nezaplatím a hotovo, nečuduj sa, ak sa zdá vymyslenou aj táto téma, lebo normálny človek by ich vysmial a viac by tam nešiel

evica17
4. sep 2022

A tvoj známa nech neplatí nič, však je to odveci. Podľa mňa keby vie že bude platiť takú pálku,že mesiac nebude chodiť v robote n obedy lebo nie sú finančné na Tom dobre, tak ani nejde, ale ona si myslela že je to normálna oslava ,kde je zvykom neplatiť. A už nikdy na také nechodiť, však toľko by ani v reštike nedali za jedlo pre troch

jaroe
4. sep 2022

Ja celkom nechápem, kto vlastne oslavoval. Niekto z domácich alebo iný člen rodiny, napr. mama/babka, kde sa súrodenci dohodli, že oslavu zafinancujú? V tom druhom prípade mi príde ok pýtať peniaze, ale samozrejme po dohode vopred, čo sa bude kupovať, variť piecť, prípadne kto prinesie namiesto peňazí niečo navarené/napecene....Ak je to prvý prípad, tak také oslavy nepoznám našťastie😁

katka700
autor
4. sep 2022

@katka700 Ahojte, ďakujem za všetky odpovede ❤️ Dnes ráno som s ňou znova volala a skúsila jej prehovoriť do duše nech to nezaplatí a preruší s nimi kontakty lebo máte pravdu že lepšie žiadna rodina než takáto 😥. Vraj niečo podobné jej povedala dcéra, ktorá vôbec netušila, že mamka od tety dostáva účtenky. Dcéru to veľmi nahnevalo a zavolala tete a riadne jej vynadala . Moju známu to zase trápi tak sme riešili toto. Nakoniec som sa spýtala čo také im vlastne vzťah so švagrovcami dáva a či bude taká škoda keď sa na nich švagrovci nahnevaju a prestanú sa stretávať. Povedala že vlastne ani nie. Som rada, že niekto v tej rodine našiel odvahu a stopol to využívanie.

katka700
autor
4. sep 2022

@zorkahorka Neviem či pýtali aj od ostatných ale predpokladám že áno.

katka700
autor
4. sep 2022

@fliacik Mrzí ma že sa ti toto stalo. Dobrí ľudia na všetko doplácajú.

katka700
autor
4. sep 2022

@jaroe Moja známa organizovala oslavy pre skoro všetkých a nikdy nič nepýtala. Pred nedávnom to začali robiť jej švagrovci a tí vždy pošlú vyúčtovanie. Kedysi keď som bola mladšia som jej tak trochu závidela veľkú srdečnu rodinu čo všetko oslavuje. Teraz vidím že moja predstava bola skreslenia a môžem byť rada za moju chladnú rodinu kde sa neoslavuje nič maximálne sa venuje bonboniera a naleje pohárik tvrdého.