Ahojte. Budem sa vydavat. Take zakladne veci ovladam. Ale zaujimaju ma "babske rady", ked viete co tym myslim. Uz mi bolo povedane, ze musim mat nieco darovane. No fajn 😎 Chcem vediet viac takychto tradicii. Viem, ze ma polovicka nesmie vidiet pred svadbou vo svadobnych satach. Pomote mi to dat dohromady. A este otazocka 🙂 Ake piesne mi poradite pocas obradu? Taktiez ocenim dobry recept na tortu 🙂 Dakujem krasne za kazdu radu!
Pokial ja viem mala by si mat nieco stare, nieco nove, nieco pozicane a nieco modre.
Niečo staré by malo symbolizovať puto s rodinou, mama dáva nejaký rodinný šperk, kúsok starej látky sa zašíva do šiat a podobne 🙂 Niečo nové - toho budeš maťhabadej 🙂 znamená nový vzťah, nový začiatok, to si kupuješ Ty s nastávajúcim 🙂 Niečo modré symbolizuje vernosť, najčastejšie sa dáva podväzok, ja som mala stuhu na šatách pod prsiami previazanú. Niečo požičané by malo byť od kamarátiek, náušničky, doplnky, somarinky 🙂 Ženích by Ťa nemal vidieť pred obradom v svadobných šatách a ešte ževraj nosí smolu, ak v pierku nie je kvet použitý v kytici... Ak si pôjdeš zajednať kyticu, v žiadnom prípade nepovedz že je svadobná 🙂 Mala som svadbu pri 2svedkoch, podľa mňa to je tá naj a mojaaaa vysnívaná 🙂 Celý deň som si užívala 🙂 A pre mňa bola top vychytávka, to som pred tým nepoznala, existujú obrúsky, ktoré vypijú pot aj cez makeup, sú to MaryKay (teraz sú tie marykay všade už...) super na fotenie, aj na celý deň 🙂 Keď budete rozbíjať tanier, čím viac črepov, tým viac šťastia, tak ho hoďte o zem nech je na cimpr-campr 🙂 Veľa šťastia 🙂
Nemala by si mať obuté sandále, lebo ti vytečie šťastie.
jeeezis maria, tak preto som rozvedena, lebo som mala modre saty a nemala som nic pozicane a nic stare.. uz varovanie mohlo byt to, ze v pierku zvadol kvet po hodine 😀
boze moj, kocky... ci bude manzelstvo dobre alebo nie vobec nezavisi od svadby, ci bude za 200 eur alebo za 5000 eur, ci tam budu vsetky tradicie alebo nie... keby som mala este raz absolvovat klasicku svadbu, tak ma asi klepne pepka. zbytocne vyhodene peniaze do luftu. uz jedine uzky rodinny kruh /rodicia, surodenci/ alebo najlepsie dvaja a dvaja svedkovia a finito. radsej by som sla na bora-bora za tie prachy ako saskovat cely den pred 50 ludmi 😉
neporadim, len podotknem - nie kazda sniva o svadbe 😀 ja som tu svoju prezila len vdaka tomu, ze som cakala na koniec.. a to som nemala klasiku, ludi len par a tradicie vypustene snad vsetky..
ja asi teda tiez by som mala ocakavat ...rozvod?? ☹ ☹ 😖 😀 😀 ...modre saty popolnocne, nemala som ani nic pozicane, stare ani darovane tusim ....a hned v kvetinarstve som hlasila ze kytica...svadobna ...hmm.....myslim ze az takto ...striktne....sa na to pozerat neda, lebo potm si ani ten den neuzijes a tvoje moznosti budu dost obmedzene, ked bude stale sledovat toto nie, toto ano ...atd..... ja som sa snazila z tradicii do svadby vsunut odobierku ako podakovanie rodicom za vsetko, po polnoci odcepcenie, ktore nerobili teda druzicky ale tym ze dvaja svadobcania tancuju v ludovom subore, tak to bolo velmi pekne mali kroj na sebe a celkovo to malo zaujimavu a peknu atmosferu.......ak ti mozem poradit, sprav si svadbu podla svojich predstav, moznosti a zvykov v rodine....a budu vsetci spokojni no hlavne, aby ste boli spokojni vy dvaja....hned by som si svoj svadobny den..zopakovala.... 🙂
@jana_eyre ja som mala klasicku so zivou hudbou, 50 hostami, velka restika, velka logistika, velka organizacia, kadernicka, kozmeticka, nechty vtedy este drahe jak hovado nejake gelove neviem kolko fazove, plno zranice a chlastanice, odobierka, cepenie a vsetky tieto oné tradicne. a poviem ti, mala som dost. vobec som si to neuzila, lebo furt sa nieco organizovalo, furt sa nieco robilo, nevydychla som si ani na chvilu lebo sak nevesta musi byt kazdemu k dispozicii. ten trapny pochod od kostola k foteniu a potom este po obede extra fotenie, pred kostolom hodinu na priamom slnku lebo sak gratulacie, hladni a smadni ako kone este pred obedom kecy jak slak a rozbijanie taniera a zametanie, kedy ti to desat razy rozkopnu napichani svadobcania, usadenie za stol, spolocne jedenie polievky - moje nervy, kto toto vymyslel, ani sa poriadne nenajes tej fajnovej polievky a uz ti ju tahaju prec a furt furt nieco dokola a s kazdym tancovat, no hotova kulturna akcia akurat pre svadobcanov, ja som mala pocit, ze som opica na spagate. nedali mi chvilu pokoja. o druhej v noci som stastna zo seba zhodila vsetko a sla spat. unavena ako kon. a na druhy den povinny obed, moje nervyyy. nikdy viac, nikdy.
Nedaj sa odradit nikym a nicim, urob si svoj den ako len chces Ked chces dodrziavat tradicie a chces mat vsetko tip tip tak do toho. Najlepsie tipy najdes na mojasvadba.sk.
Ja som mala tiez vysoke narodky na svadbu, vsetko muselo byt tip top, sledovala som casopisy, vsetko mozne 😀 , jednoducho patri to k tomu. Teraz spatne uz sa mi mnohe veci take dolezite nezdaju ale vtedy by som to neprezila keby to nebolo tak. Preto tu napady a inspiracie nehladaj lebo sa nestretnes vzdy s pochopenim. 😉
Vela stastia a nech ti vyjde svadba podla predstav.
skus pozriet www.mojasvadba.sk tam najdes vseeeeeetko. 🙂 😉
@mawka 😀 tak to verim, ze musi byt narocne.. ja som sa vydavala ako 29r a dovtedy som uz absolvovala kopec svadieb a tak som videla ake to je narocne pre nevestu, navyse ja strasne neznasam, ked som stredobodom pozornosti a na svadbe sa tomu neda vyhnut..
kedze sme nemali moc penazi, kupili sme si najlacnejsie obrucky, mala som len spolocenske biele saty /bola som skritizovana za farbu, lebo uz som mala syna a druhe dieta v bruchu/ a chcela som obycajny obed pre najblizsiu rodinu /co nie je malo ludi, kedze mam 3ch surodencov s rodinami a muz 2 sestry s rodinami/ to ale nevedela prezit svokra a tak pozvala celu jej siroku rodinu, lebo by to neprezili.. ale trvala na tom, ze to zaplati ona, tak aspon ze tak..
ale aj tak som cely ten den, hoci aj bez vsetkych tradicii a tancovaciek pretrpela, syn introvert po mne bol strasne zlaknuty, zaveseny na mne aj na obrade 😀 navyse muz pred tym ako sme mali vstupit do obradnej siene si uvedomil, ze zabudol obrucky doma na stole.. brali sme sa na urade vo vedlajsej dedine a tak sme radi, ze ho nechytili policajti ako isiel rychlo 😀 dufam, ze svoju svadbu uz nikdy nezopakujem.. ale aspon sa mame na com smiat..
inak vidis, radu mam aj pre autorku - biele saty, iba ked si cista a neposkvrnena, lebo inak ti to tetky betky daju vyzrat 😀 😀 aj ked mozno tam funguje aj nejaka povera, neviem, nie som moc poverciva.. a este si spominam - muzovi ma kupovat koselu jeho buduca zena, ale neviem co sa stane ak to tak neurobis /to som splnila aj ja, lebo moj muz nemal cas 😀/
@0silvia0 mila Silvi a mila Mawka my sme mali vyse100 ludi a presne ako pisete boli to stresy ale aj spomienky ktore ostanu, snazili ste s ao zabavu inych, aby to vsetko super dopadlo.. a dopadlo, ved co je vysledkom svadby? vase ANO 🙂
a keby to bolo o dvoch ludoch a dvoch svedkov zapadne to casom prachom
takto ste unavene nadranom zaspali v naruci novomanzela a po prebudeni/pripadne este predtyms te sa 1x nadherne manzelsky pomilovali 🙂
@peneloppe Ale hej, vela veci si clovek v zivote musi realne prezit nejak aby zistil ze sa nebolo treba az tak storcovat. A teda neda sa len sucho to odmietnut, resp. odradit, treba si zazit na vlastnej kozi. Ako preco nie, mozno bude jedna z mala vynimiek, ktore potvrdzuju pravidlo.
Lebo uplne vazne som niekde citala statistiku, a bolo to na skutocne velmi rozsiahlej vzorke parov z roznych zemi Europy a jendoznacne vyslo, mozno prekvapivo, ale ze cim mal kto svadbu nakladnejsiu, alebo premakanejsiu, tym realne sa potom viac rozvadzali. Aj nad tym potom spekulovali cim to je, ze to jendoznacne akoby exponecialne to vychadzalo.
Ja som mala kamosky ktore uz na strednej skole si zakladali zosity, kde si planovali vlastnu svadbu, lepili si obrazky siat ake sa im pacia a potom priebezne aktualizovali ked nasli lepsie a pod. vsetko do radu do posledneho detailu, travili s tym nekonecne casu, inak stredna skola bola v tomto pripade prepytujem elektrotechnicka priemyslovka, takze tak. Uz vtedy som premyslala ci budu rovnako zmyslat aj ich buduci nastavajuci, ci ich to naopak nevydesi ten tlak a apel, alebo ci to teda kvoli nim absolvuju, ale nebude im to nic hovorit, ze teda aktivita len tej nevesty.
Ono je to ako so zariadovanim bytu. Mne to evokuje ked chce niekto len tak zbierat tradicie a vsetko cez seba vrstvit a caka tym lepsi zazitok, ako ked ma niekto chatu plnu okukanych zbytocnosti, tisic hovadiniek na kazdej rymse a vyklenku a celkovy dojem : preplacanost. Naproti tomu ista noblesa je v skor jednoduchom ale akoby do jednej linie stylu, kde menej je viac a dava priestor aj pre nieco nevypovedane, je tam taky ten priestor ze sa da aj volne dychat.
Joj tak ja som az taka nebola, ze zapisky od strednej. Ale potrpela som si na vela veci, co dnes by ma snad ani nenapadli. 😀 Nebola to az taka nakladna svadba, 60 ludi, nic obrovske.
Vsetci si to uzili a mali sme super komenty po svadbe, aka krasna a dobre zorganizovana svadba a hlavne skvela zabava. Ja som si to uzila hadam najmenej 😀 ale nelututujem. Mame pekne spomienky a vykompenzovali sme si to na svadobnej ceste 2-tyzdnovej hned po svadbe.
😎
Este stale sme spolu. 9 rokov zobrati.
@horana no, tak prvy napad u nas bol "naco svadba", co nasim skoro padli sanky, lebo ved ked vystrojili bratovi svadbu jak sa patri, tak aj mne. a to su nasi dost moderni ludia, ale toto su pre nich take tradicne veci, navyse v nasej rodine je strasne nizka rozvodovost, vlastne sme len dve cierne ovce rodiny ja a sesternica, co sme rozvedene, inak nikto. cela rodina je vo zvazkoch, prekonavaju krizy, nerozvadzaju sa a to mame teda veliku rodinu. tak som na nasich skusala s mojim nastavajucim, ze mala svadba. no z jeho strany hej, mal len desat ludi, lebo uz ich ostalo len par. lenze nasa velka rodina, ochhh, tak sme to aspon vytriedili na "len" 40 ludi z nasej strany. organizovali de facto vsetko nasi, ja som koncila pomaturitko vtedy, mala som maturity dva tyzdne pred svadbou, tak ma nasi nechceli zatazovat. ale aj tak som sa nevyhla skusaniu siat a neustalych otazok ci takto alebo hentak. vlastne mna sa ani nepytali nejak na nazor, dali mi len viac verzii na vyber, ale ze by sa to malo nejak vymykat z tradicii, neexistuje 😀 mne to cele pride teraz ako tragikomedia. na jednej strane to bola pekna svadba ako sa patri bez nejakych excesov, na druhej strane ako cvicene opice. stredobod zaujmu po cely cas, kedy vsetci vsetko obdivovali a hikali a ochkali, ale nikto sa nas naozaj nespytal, co si myslime my, co citime, ako sa citime, ci nechceme byt chvilu sami, ci nie sme unaveni. casom to beriem tak, ze klasicke svadby su o tom ako sa ktori rodicia a dvojice predvedu ze aku super fasa svadbu mali, lepsiu nez henti a podobne. aj ked to nikto neprizna. po rokoch uz aj moja mamka priznala, ze ani to nebolo treba. ze fakt nam mohli dat radsej tie peniaze alebo nam zaplatit za tych 120 tisic korun luxusnu dovcu niekde a boli by tie peniaze uzitocnejsie pouzite. takto sa rodina doslova nazrala, zabavila ako na nejakom koncerte a finito. vtedy tych 120 tisic bolo dost penazi, veru. ked si zoberes 13 rokov dozadu. aj ked mne sa manzelstvo paci a som za, uz by som to takto pre mna sialene neoslavovala. ak by som konecne stretla praveho a chcel by si ma vziat, budem sa snazit o svadbu ako som pisala hore, doslova privatnu - a to by bolo pre mna ovela viac exkluzivnejsie a noblesnejsie ako tie klasicke svadby. dala by som si decentne saty, dali by sme si krasny obed a potom by sme spravili nejaku grilovacku alebo nieco. obdivujem moju sesternicu - tu rozvedenu, co sa druhy krat vydavala, ze mala opat a zas klasicku svadbu v bielych satach. lebo jej manzel terajsi vtedy slobodny, z moravskej dediny, no tiez neexistovalo, aby nemal tradicnu moravsku svadbu 😀 a hanba nehanba, rozvedena, nerozvedena, sup biele saty jak sa patri a klasicka svadba. no porazilo by ma 😀 @jana_eyre
@147789laska na milovanie som nemala energiu. bola som po celom dni taka k.o., ze som spala ako zarezana. na druhy den ma chytila paradna angina, takze novomalzelsky sex bol niekedy potom 😀 😀
@mawka 🙂 ved u nas to iste 🙂 zaspali sme vycerpani a ked vstali a zistili ze sme sme sami dali sme uzasne...
som rad ze si mi napisala a vidis aj teraz s aiste usmievas ked si na to cele spomenies 🙂
@147789laska no nepoteším ťa, ja som bola v takom strese, že mám z vlastnej svadby hmlu v pamäti... som introvertný typ, neznášam tancovanie v pároch, neznášam byť stredobodom pozornosti atď. a toto všetko som doslova pretrpela a ráno som bola šťastná, že je po všetkom... dokonca ani video zo svadby som ani raz nevidela, ja sa nemôžem na to pozerať... ja rada prežívam udalosti vo vnútri, vo svojej duši a takto navonok to nebolo pre mňa, ale skôr pre rodinných príslušníkov 😒
@147789laska ja nehovorim, ze som mala zlu svadbu, to nie. vsetko super zorganizovane, ziadne problemy, ale pre mna zbytocna show 🙂 tak by som to zhrnula, tak to vnimam. ano, vzdy sa na svojej svadbe bavim, lebo mi prislo zabavne vsetko. opakujem, cvicena opica. take vlasy, take nechty, taka vizaz, take saty, ja na to nie som. rada sa upravim, rada sa krasne obleciem, ale toto bolo uz moc. den pred svadbou som bola na nechtoch, teplo neskutocne, ramienkove tricko, vystrih hlboky, som sa zabudla, ze po nechtoch idem do kostola na spoved 😀 mlady to tam rozdychaval, ruky zopate, hlava sklonena a spovedal ma 😀 v den svadby som skoro prekotila ten stolik co sa pri nom v kostole sedi a klaci pri obrade. som myslela, ze je napevno, som sa trosku viac oprela, stolik sa zakymacal, esteze sme ho zachytili, inac by som padla na drzku dopredu, fararove vyvalene oci 😀 potm ta jeho prednaska o manzelstve a oleji do motora a ovocnom sirupe, nehovoriac o tom, ze farar vyzeral ako dvojca slotu a moj manzel madar 😀 😀 😀 a tak dale. komicke veru. ale co sa tyka mna a manzela, ako na dostihoch sme sa citili. a to nikoho nezaujimalo..
@0silvia0 🙂 ja ti verim nie kazdy reaguje rovnako, a chapem ak si vydata dva dni ste len 🙂) ale mozno nastal cas pozriet si to video a zistila by si ake je to wauu, aka si bola krasna ako boli vsetci stastni, hm?
tvoja uloha odo mna je teda takato - pozri si video a napises mi co si citila 🙂)))))
@mawka hlavne zje ze sa stale lubite a tak mala svadba obrovsky vyznam a s odstupom ju hodnotis skvele ved kto uz v komentaroch napise 7 smailikov? 🙂
@147789laska no nemôžem si ho pozrieť, nemáme už prehrávač na videokazety 😀 😀 😀 Pred 14-timi rokmi svadby na dvd ešte nefičali 🙂
Ale možno nad tým pouvažujem a dám si prepísať/zdigitalizovať túto inkriminovanú videokazetu a potom sa ozvem 🙂
@eliskazm také obrúsky majú aj v drogérke- robí ich minimálne catrice a essence
mňa tiež čaká svadba o mesiac ale vzhľadom na to že naposledy som bola na svadbe, keď som mala 3 roky, improvizujeme 🙂 ale aspoň nebudem mať s kým porovnávať a užijem si to
@0silvia0 to neznamena ze dovtedy /pol rok kym to urobis/ uuz nenapises 🙂
aj ja som to tak urobil ako pises hodil to na CD mali sme kalicku pasku VHS ale este to stale robia
a iste sa dobre zabavite, pozerajte to s muzom, pripadne s detmi, som prekvapeny ze ta nepytali, mami podme pozerat vasu svadbu 🙂
Ja som sa vydavala 2x...prvy krat klasika, cela rodina, svadba na zamku, pozlatene oznamenia, ziva hudba, foto, kamera, 4 metrovy biely zavoj, roba jak pre rakusko-uhorsku cisarovnu, topanky so swarovskim, kolace, nieco modre, nieco stare, nieco pozicane, odpytavanie, dychovka pred domom, polnocne odcepcenie...jednoducho udalost... Po 4 rokoch sme sa rozviedli 😝 ..jeden by povedal, ze skoda penazi na vsetku tu paradu, ale bol to fakt super den...uplne som sa citila jak princezna 😀 este aj pocasie nam vyslo, bolo krasne, slnecno, pofukoval lahucky vetrik, bolo idealne svetlo na fotenie. Obrovska kytica z bielych cajovych ruzi vydrzala krasna este skoro dva tyzdne.
ked som sa vydavala druhy krat, mali sme 14 hosti, jedneho fotografa a nas dvoch. dokopy nas bolo 17. Bola to majova svadba (o tych sa hovori, ze prinasaju vraj smolu) a cely den nam chliapalo ako z krhly a este aj fucalo jak dive. Uz po ceste na fotenie mi kytica z vysnivanych orgovanov na polovicu ovadla a druhy den uz bola uplne na vyhodenie. Hostinu sme mali v jednej podzemnej restauracii, nechcela som uz video (lebo z prvej svadby sme si ho par krat pozreli a len zapadalo prachom)... nemali sme ani hudbu, ale v restike bol karaoke bar. tym, ze na svadbe nebola kamera, ludia doslova stali frontu, aby si mohli zaspievat 😀 celu svadbu nebolo ani minutu ticho. tato svadba nas vysla asi 15x lacnejsie a bola asi tak aj 15x lepsia, veselsia a zabavnejsia. ziadne znudene tetky ani typicke svadobne tlacenie kapusty na repete mix...uplne spontanna negycova atmosfera a zabava...a este som aj ten zavoj a topanky zrecyklovala, ked uz boli take mastné 😀 Saty som si uz drahe nepoziciavala. kupila som po jednej milej babe z bytce cez bazos...a boli super.
na druhej svadbe som uz vobec neriesila take ako zasadaci poriadok, menovky, potahy na stolicky, vyzdobu saly, svadobne auto (po meste nas vozili taxiky 😀 ). nikomu zo susedov sme nerozlievali alkohol, ani kolace, ziadne tradicie, kroje atd sme nezahrnuli, ani to tam vobec nechybalo.
Zaverom: luxusna svadba stastne manzelstvo nezaruci (ale ani skromna). kopu bab vyhadzuje peniaze na zbytocne kraviny, ktore sa ani nevyuziju. a po tretie, hocico si vyberies, bude to tvoj den a isto si ho uzijes. 🙂
@147789laska no veru, my sa uz len lubime ako kone 😀 po 7 rokoch manzelstva sme sa odlucili a dva roky na to sme sa rozviedli. tento rok to budu 4 roky, co som rozvedena 😉 ale to neznamena, ze nebudem spominat na komicke momenty zo svadby. preco nie. netrham ani fotky ani nic nelikvidujem. nahodou je zabavne pozerat aka som bola mlada, krasna a sprosta 😀
@jana_eyre no ked nezabudnem a budem doma, oscanujem fotku. my sme padali z toho tiez na rit. a zrovna tych 13 rokov dozadu bol slota v rozkvete jak sa patri, v ludoch este rezonovalo "nasadneme do tankoch a zrovname budapest so zemou" a nas zrovna oddava dvojnik jana slotu. a z tych desiatich manzelovych hosti boli 4 prave z madarska 😀 😀 komedia jak hrom
@mawka rozviedla si sa preto aby si este nasla dokonalejsieho a lepsieho muza tak blahozelam k tomu ze do roka a do dna sa vydas 🙂)
len co ta svadba 🙂) ach jaj, tolko trapenia zase 🙂))
tak pokial ja viem, nemala by si mat modre saty, ci svadobne alebo redove, cize popolnocne, ale mas mat podla tradicie nieco modre a to sa najcastejsie sa dava na podvazok, ten je kombinovany modry s bielym...okrem toho modreho, by malo byt nieco pozicane, darovane, kradnute a este neviem kolko obdob tychto tradicii je..ale ako zaklad...modre saty a tieto veci modre ee..modra je na svadbe smola...ja vychadzam z tradicii od nas v rodine no kazdy vychadza z ineho...