Ahoj, tento rok idem na tri svadby, vždy ako +1 a trochu si lámem hlavu nad tým, koľko peňazí dať mladomanželom do obáločky.
Prvá svadba je svadba kamarátov môjho priateľa, poznáme sa, niekoľkokrát sme spolu boli vonku, navštevujeme sa raz sme spolu boli na chate, obľúbila som si ich. Svadba bude na Slovensku v menšom hoteli, bude stredne veľká, okolo 60-70 hostí.
Druhá svadba je sesternice môjho priateľa, bude sa konať v Albásku.. Nevestu ani ženícha som nikdy nevidela. Máme zabezpečené ubytovanie na 6 dní, svadba se vším všudy bude trvať tri dni, vraj to budú mať hrozne luxusné a očakáva sa, že prídeme v róbach a smokingoch 🙂 svadba bude obrovská, okolo 400 hostí. Letenku sme si kupovali sami + výdavky za šaty, šperky, topánky a tak podobne výjdu na pár stoviek €.
Tretia svadba je brata môjho kamaráta, on je single, zavolal ma ako +1, aby nemusel ísť sám. Jeho brata som videla asi 3-4x za život, nevestu nepoznám. Stredne veľká svadba, tiež okolo 70 hostí, v Prahe, v Grébovke.
Koľko si myslíte, že je vhodné dať jednotlivým párom ako svadobný dar? Napíšte mi, prosím, tri čiastky 🙂
Tak v bode 3 by som ja určite nešla... máš priateľa a ideš na svadbu ako +1 kamaráta. Tak neviem, či by sa ti to páčilo v opačnom garde
@levandula7 neviem, čo sa trápiš, vo všetkých troch prípadoch si pozvaná len ako doprovod, takže dar dáva priateľ/kamarát. Ty sa len vyfintíš a hotovo. Mňa osobne zarazilo len to, že máš priateľa a ideš na svadbu s dákym kamarátom. To nemá nejakú nezadanú kamošku?
@levandula7
1. prispek priatelovi do jednej obálky
2. detto
3. detto (len kamarátovi)
nemyslím, že za to, že má niekto luxusnú svadbu musíte im to cvakat. je to každého rozhodnutie. ak dáte ako pár 150 - 200 E bude to podla mna viac než dosť ale nemusíte ísť fiftyfifty kedže ty si + 1 nie "hlavný hosť"
@a_alexandra_a :D :D :D ona tam ide ako dobra kamaratka a nie ako jeho milenka, preboha 🤣 ked mam vztah, tak kamaratov nikdy nedavam bokom... mozno je jej kamarat gay. Tieto reci, neviem, ci by sa to pacilo partnerovi :D uz sa zachvilku budete pytat tych svojich partnerov, ci si mozete prdnut
@levandula7 Ked som pozvana ako +1 a nepoznam svadobcanov teda zenicha a nevestu neplatim. Berie ma tam niekto kto si to “vykryje”. Ked su to spolocni dobri kamarati je to ine. Tam prispejem do obalky.
1. nedavam nic
2. nedavam nic
3. Nejdem ako +1, mam priatela. Je to netaktne voci nemu.
Ale keby mam prispiet kamaratom dam za mna 100€. Moj manzel by dal viac a maju od nas pekny prispevok.
@janka1011 ano, vsetko sa nehodi. Zvlastne, ze vacsinou su zeny prave tie, co prestanu chodit do fitka, s kamoskami na kavu, prestanu robit cinosti, ktore ich bavia, lebo vsak uz mam partnera. Mam kooec takych ,,kamosiek" co prestali robit cinnosti, ktore ich baviki, vymenili starych kamosov za kamosov noveho partnera. A partner? Ten ich ma v prdeli, robi so co chce, chodi kam chce a oni vyplakavaju, ze im obetovali vsetko a on im zdrhol. Takze ked je kamarat single a ona je jeho dobra kamoska, tak nebude ziaden peoblem, keby nu robila doprovod. Je to len jeden den. Predychajte to
@romi0310 ale je rozdiel chodit do fitka,s kamoskami na dovolenku a ist na svadbu s kamaratom. ja sa vo vztahu v nicom neobmedzujem,to iste partner,mame aj svoje zaujmy,konicky,svoje vyjazdy,ale nikto treti u nas nie je. Uz len moje moralne hodnoty by mi nedovolili prijat pozvanie od kamarata na svadbu. Ine je,ak bolo pozvanie skor ako sa spoznala s priatelom.
@romi0310 ďakujem. tu niektoré dámy žijú celý život s chronicky žiarlivými manipulatívnymi jedincami a nerozumejú tomu, čo je to dôvera a zdravý vzťah.
@janka1011 a prečo by sa nehodilo? keď spolu ideme na víno, na obed, na kávu, tak je to v pohode a keď si dáme obed a víno na niečej svadbe, tak je to zle? :D za mňa dosť odveci názor. kamarátky má, ale jeho brat s ženou bývajú v Prahe, svadba bude v Prahe a ja tiež bývam v Prahe, takže bolo skrátka preňho najlogickejšie pozvať mňa. Predstav si, že môj partner o tom vie, že idem na svadbu s kamarátom a je s tým úplne v pohode, nemá dôvod nebyť. Okrem toho, na to, či je podľa dám zaspatých v 20. storočí vhodné ísť na tú ktorú svadbu, som sa vôbec nepýtala. Otázka znela, aká výška svadobného daru je vhodná na tú ktorú svadbu.
1)po 50€ sa zlozte obaja
2)tam by mal asi vacsiu cast platit priatel,prispela by som 50€
3)nepoznas ich,ides ako doprovod mal by to riesit kamarat
V prvých dvoch prípadoch by som dala jednu obálku za vás oboch.
Na prvej svadbe by som do obálky dala 100 - 150 € (podľa vašich možností).
Na druhej by som dala do obálky od 200 - 350 eur (zase podľa toho ako vás rozpočet pustí).
A na tretej svadbe by som dala do obálky 50€ za seba, a kamarát nech dá vlastnú obálku.
@tamitamitami ďakujem, tiež som si to nejak takto predstavovala 🙂
@levandula7 môj manžel teda vonkoncom nie je chronicky žiarlivý manipulatívny jedinec, obaja máme kamarátov aj kamarátky a sme s tým v pohode a nikto si od nikoho nepýta súhlas na svoje aktivity.
Ale teda pardon, ale ja si vyprosím aby si ma nazývala, že som zaspatá v 20. storočí. Každá máme inak nastavený vzťah, ale to neznamená, že ja to mám lepšie ako ty, alebo naopak.
@a_alexandra_a a prečo máš potom potrebu písať offtopic komentáre? Ako sama hovoríš - "Každá máme inak nastavený vzťah, ale to neznamená, že ja to mám lepšie ako ty, alebo naopak.". Ja to mám nastavené tak, že je to úplne v poriadku.
Na to, či by si na tú svadbu šla alebo nešla, sa nikto nepýtal, otázka bola mierená na výšku daru.
@a_alexandra_a btw, keby na tej "zaspatej v 20. storočí" nebolo trochu pravdy, nemáš potrebu sa tu voči tomu ohradzovať 🙂 pekný deň.
@marca12 aj ja by som tomtakto riesila s tym, ze tretiemu paru by kezde ich nepozna by som zobrala ,,dobru” flasu vina alebo palenky??.o obalku nech sa postara kamarat.,,., to iste mozno aj pri druhom pare., aj ked je to sesternica., v podstate sa nepoznaju a mozno uz ani neuvidia., pripadne zvolila nejaky iny darcek., ale peniaze asi nie., aj ked je to ,,honosna” svadba
@a_alexandra_a ...no asi tak... lebo je 21.storocie a je strasne freee a cooool a iiiin robit si co chcem lebo mooozem, a potom tu zeny vypisuju ze ich muzi maju kamaratky s ktorymi travia pomaly viac casu ako s rodinou, vypisuju kade komu a na druhej strane im odpovedaju ine ze je strasne iiiin mat to v p... lebo ved neziarli a budes za stihacku...chod ku kadernicke, do fitka a namaluj sa a nech vidi ze aj ty mozes mat ineho.
Trochu toho 20. a mozno aj 19.storocia by niektorym nezaskodilo, lebo si akurat zarabaju na problem.
Na taku svadbu by som nesla a mrzelo by ma keby isiel partner ako doprovod nejakej kamaratke nech nejde sama, max sestru by som prekusla.
Tak prva a tretia svadba by som dala 100-150, teda isla by som na polovicu s partnerom, ale hybali by sme sa okolo takejto nejakej sumy - asi by som sa dohodla s nimi, kolko je pre nich ok.
A ta druha, ten tyzdenny pobyt hradia mladomanzelia, ci to si platite sami? Ja som nikdy na takejto svadbe nebola, tak netusim ako to chodi. Cize ak to cele platia oni a vy sa len dostavite, tak tam by som asi dala ovela vyssiu sumu. Tych 300-400 spolu 🙂
Veľa záleží od tvojich finančných možností. S minimálnym platom na SK je iné, ako vyšší plat v Prahe. Prvú svadbu by som išla s priateľom na polovicu, druhú svadbu by som nechala na priateľa, max nejaký príspevok, možno 100€. Veď už len oblečenie ta vyjde dosť a nieje to tvoja rodina, ale len priateľova. A tu poslednú by som nechala na kamaráta, max nejakú fľašu. Snúbencov nepoznáš a ty vlastne robíš láskavosť kamarátovi. Poprípade sa s ním dohodni, ako to vníma on.
@tykat zvlastne, ze prave tie velmi moralne a poslusne, su podvadzane:D to ako vysvetlis ?:D a tie, co su rebelky a ziju si aj svoj zivot s tym, ze ja si poradim aj bez teba, su tie, co su obdivovane a milovane. Mas zit zivot tak, akoby si ho zila aj bez partnera. Lebo ak raz odide, tak budes uplna nula bez zivota s nulovym sebavedomym 🙂 ja som prvykrat o mojho terajsieho manzela prisla, lebo mal vtedy priroritu pracu a nezhodovali sme sa v zivotnom style. Ja som ten rozchod velminrychlo predychala, aj ked sme mali vzdy priam dokonaly vztah. A vies preco? Lebo som svojbzuvot vzdy zila naplno a zivot sa mi nijako nezmenil ani rozchodom a pre neho to bolo az take magicke a za 5 rokov , co sme boli rozideni, na mna neprestal myslieť, lebo to nevedel rozdychat, ze vsak ja si zijem svoj zivot presne tak, ako pred nim. Sebavedoma zena je najvacsim afrodiziakom. A nie putka, ktora uz vidi len svojho manzela a mysli si, ze svet sa ma tocit len okolo neho ;)
A este by som dodala k teme
1. Tu by som dala 100-150€ dokopy
2. Najviac 200€
3. 50€
@tykat a čo to má spoločné s týmto fórom?
@levandula7 nic, tebe nepisem, nie je to sukromna diskusia
@tykat píšeš do mojej diskusie, ktorej téma je úplne iná a spamuješ mi ju. choď to písať niekam, kde to bude relevantné.
Mne sa veľmi páči, aké sú tu stereotypy. Keď sme napísali, že by sme nešli s kamošom, tak sme puťky čo zaručene nemajú vlastný život, chodia v zamastenej zástere a v teplákoch a od muža si pýtajú povolenie snáď aj ráno do práce. A ostatné sú super sexy amazonky, ktoré majú mužov na háku a tí ich za to zbožňujú.
@levandula7 rozkaz 😀
@a_alexandra_a ale ona sa nepytala teba, ci ty by si sla alebo nesla na svadbu :D co ta ja preboha do toho, s kym pojde cudzi clovek na svadbu. To, ze vy mate nastavene takto manzelstva je vas zivotm Ale ked ho ma niejto inal nastavene, nestaraj sa! Vzdy sa staraju ludia s nezaujimavym zivotom. Aj ja som sa napocuvala reci, aky mam zivot a tie, co sa najviac starali, maju teraz pred rozvodom, chore deti a ja, co som nikdy nikoho neriesila, som sa dokonca vydala a prve babo na ceste. O nic som neprisla, aj ked mam uz davno po 35
@levandula7
1. Dala by som 50,00 do priateľovej obálky+jeho suma a máte spoločný dar, sú to priateľovi kamoši hlavne
2. 100,00 nezamýšľala by som nad tým ako bude luxusná svadba, vy máte dať dar a nepodielať sa na jej financovaní
3. Nešla by som, ale ok keď chceš ísť kúpila by som kvety, dar nech dáva kamos, veď ty ideš len ako doprovod aby nebol sám.
@levandula7
Píšeš
"a prečo by sa nehodilo? keď spolu ideme na víno, na obed, na kávu, tak je to v pohode a keď si dáme obed a víno na niečej svadbe, tak je to zle"
Podľa mňa nie je ani vhodné a správne, keď si zadaná chodiť sama s kamarátom na víno.
Mne by sa toto u priateľa/manžela nepáčilo ak by to bolo naopak.
Je iné chodiť niekde ako partia kamarátov a je iné ak sa vyberieš takto sama. Diametrálne odlišná situácia.
Že obáločka...🥲
1/ by mal dat dar do obalky tvoj priatel za vas oboch - resp treba to riesit s nim.
2/ to je rodina tvojho priatela, to by som nechala uplne na nom.
3/ tu by si sa mala spytat kamarata aku ma predstavu.
Tazko povedat. Vzdy ked som niekde bola ako par, tak sme dali jednu spolocnu obalku po predchadzajucej dohode.