Svadba - zákusky do výslužky

lydion20
26. feb 2023

Dobrý večer,budeme mať o 4 mesiace svadbu, začíname všetko vybavovať len teraz, prosím poraďte mi koľko zákuskov do vysluzky, plus na osobu do sály,to isté s alkoholom.

Vďaka🙂

bessie12
26. feb 2023

@lydion20 https://mojasvadba.zoznam.sk/forum/ mozno tu nieco najdes 🙂

deti95060810
27. feb 2023

to ti vedia povedať - poradiť aj ženy ktoré pečú resp. vám bude piecť zákusky...
u nás cukráreň pečie aj výslužky - zákusky sú menšie a vedia poradiť koľko sa približne dáva do malej krabičky...
minule tu bola diskusia kde sa pýtala autorka či môže ísť do výslužky 6 zákuskov? že či by to mohlo stačiť...
diskusia bola min. týždeň - pohľadaj

klarolinne
27. feb 2023

@lydion20 do sály by som ratala max dve na osobu, veď bude aj torta. A výslužku, tak záleží koľko početné rodiny sú hostia. Ale tých 8-10 by mohlo stačiť. Ak aj nedáte vôbec nič sa nestane. Len prosím nie žiadne haraburdy ako magnetky. To radšej fľašu vína s peknou etiketou❤️

svetlonos
27. feb 2023

@klarolinne
myslis naozaj dva kolace na osobu pocas velej svadby ?? To by som ja viac zjedla aj ked by som v podstate nemala 😂

natalka13
27. feb 2023

@klarolinne presne ja co som bola na 3 svadbach poslednych ziadnu vysluzku nedavali.
A vobec nechybala.

janinah
27. feb 2023

Do sály dá ráta 5 ks na osobu + ak prídu gratulanti mimo hostí.Vysluzku sme my mali krabice pi 20 aj 30 ks.

mima1608
27. feb 2023

@klarolinne 2 na osobu je zúfalo málo. Hlavne ak chodia aj gratulanti. Môj strýko dal pár rokov dozadu 3 na osobu a mne sa napríklad ani jeden jediný zákusok na jeho svadbe neušiel.

My sme dávali 5 zákuskov na osobu a do krabičiek buď 10 alebo 15 zákuskov - záleží od veľkosti rodiny.

eeffka
27. feb 2023

Pocet zakuskov na svadbu ovplyvnuje aj kedy svadba je a kedy je planovane jedlo, ja som bola na grekokatolickej zacala 11 prve jedlo sme dostali o 4,kolace sme vsetci zozrali hned ako sme prisli do saly vyhladovani 🤣🤣🤣

katica06
27. feb 2023

@lydion20 pripadám si ako z inej planéty. Každá tu rieši výslužky. Za posledných pät rokov som bola na niekoľkých svadbách v rodine. U nás pozvaný hostia nesú na svadbu zákusky, torty, slané... Vždy podľa toho aký blízky je prípuzenský vzťah. Proste 2-4 druhy a 🍰. Pomáhala som v sklade a dávala výslužky do škatule, nikto nepoočítal ks, iba naplnil krabicu.

blondiee83
27. feb 2023

Co viem od cukrarky, u nas sa pocitaju 3ks zakuskov na osobu do saly - ak budete mat aj torty. Ak torty nemate, ze u vas nie je zvykom, aby napr.rodina priniesla a bude len jedna hlavna - svadobna, mozno by som dala 4-5ks, ale viac je zbytocne.
Vysluzka - spytaj sa v rodine, ako to mate zauzivane, kazda ma inac - my sme davali 15ks plus kusok torty, inde davaju 10 a bez torty a niekde nedavaju vobec.

klarolinne
27. feb 2023

@svetlonos myslím. Ale tak na svadbe, oslave zjem maximálne jeden. Lebo sa mi nežiada po jedle. Ale zase každý si pozná svoju rodinu a známych aki sú jedlíci. Je to individuálne. Napríklad mne viac chuti druhý deň ku kávičke. Ale zas keď nie je vyslúžka, nevadí.

osky
27. feb 2023

Na svadbe je väcsinou tolko jedla,ze casto tie kolace uz ani az tak nechutia...
Ale na dalsi den uz sme otvarali skatulku a sliny az po zem.
Cize 10 kolacov do vysluzky ..u nas uplne nemozne.hanba.
Aspon tych 20.
Lebo prave doma chutia najviac.
Ale zasa,aj na svadbe by som tych 10 ratala na osobu
Zalezi aka dlha ta svadba asi bude.
U nas normalne o 3 obrad a tancuje Sa do 6...

Ked sme Sa brali my,mali sme len rezov 40 roznych druhov.
Okrem toho Suche pecivo a kazda rodina ci host priniesli tortu-u nas taka tradicia.
Tych bolo cca 30..mozno viac.
Okrem toho obria svadobna torta.
Aj vysluzky boli obrie.
Väcsina dostala na kartone/od kureniec/ lebo ved vela bolo..😅

Nevravim,ze to tak musi byt.
Ale moj nazor-bud to spravim poriadne,alebo to nerobim.
Dodnes na tu svadbu ludia spominaju.
Typicka slovenska veselica na dedine,domace zakusky i jedla,Alkohol i vino...
Treba to urobit tak,aby to nevyzerslo lakomo.
Dostali sme uz aj take vysluzky ,ze kolaciky boli porozkladane na "kilometer" od seba,vo velkej skatulke a medzi nimi umele kvietky..ako vypln.
Moj muz si vtedy skoro oci vyocil🥺😲

zlatovlaska123
27. feb 2023

@klarolinne výslužka 8-10 kusov? Veď to je na posmech, by som sa hanbila... to už radšej nič ako 8 kúskov do krabičky. My sme dávali najbližšej rodine cca 30- 40 kusov, vzdialenejšej 20 kusov. Plus fľaša vína.
Na hostinu sa štandartne počíta 5ks na osobu, veď ak zvýši zoberiete domov, je to v krabiciach v chladničke. A záleží aj či čakáte ľudí "pod okno", aj s tým treba počítať. Vždy radšej trochu viac ako má chýbať.

klarolinne
28. feb 2023

@zlatovlaska123 no u nás by sa 30-40 ks jedlo 2 týždne. A to by už koláče boli obschnute.🤔 Toľko kúpime keď čakám navštevuje napríklad na veľkú noc 🤔Jasné, že vždy kúpime viac, ale aj poznám svoju rodinu a kamarátov, tak viem, že tie dva kúsky skrátka stačia. Chápeš? Však som aj písala, že veď si ona pozná rodinu. Že u vás sa toho zje po 10 , je v poriadku ale neznamená, že ostatne rodiny to majú rovnako

nelka93
28. feb 2023

@zlatovlaska123 to je naozaj veľa. Toľko kusov ako vysluzka sú vyhodené peniaze. Keď ideme z oslavy kde nám nabalia cca 10 koláčov pre dvoch ludi tak ich jeme skoro tyzden

zlatovlaska123
28. feb 2023

@nelka93 chápem, že je všetko drahé, ale už keď robíš svadbu, s výdavkami musíš počítať. Za mňa to vyhodené peniaze nie sú, je to spôsob ako si uctiť hostí. Veď ich to tiež nestálo málo, dar a tak... Osobne som ešte nezažila, aby mi zo svadby zabalili 6 koláčikov.

lydion20
autor
1. mar 2023

Ďakujem,dáme 15 ks do krabičky a na stôl 5 na osobu 🙂

sabinami
1. mar 2023

@lydion20 nam vo všetkom takom poradila najmä manažérka hotela, v ktorom sme mali svadbu 😊 vysluzku koláčov sme sa rozhodli nedávať vôbec, každý dostal len fľašu vina a sviečku. Svadbu sme mali v auguste v najväčšej horúčave vonku pri vode a z vlastnej skúsenosti aj z okolia viem, že koláče z vyslužky vždy postáli v chladničke tyzden, možno do nich niekto trosku dlubol ale potom šli do koša 🤷🏻‍♀️