Ahojte. S priatelom (Rakusan) mame v Novembri svadbu na zapade Rakuska, a neviem sa rozhodnut, ako pozvat kamaratky z Vysokej skoly - spolu 6 kamaratok. Problem je ten, ze vacsina z nich je zosobasena, tym padom by sa patrilo pozvat ich aj s manzelmi ci partnermi. Najvhodnejsia moznost je pozvat vsetky, s partnermi a zaplatit im aj ubytovanie, to si ale vonkoncom nemozeme (nechceme) dovolit. Ako by ste mi poradili? Pozvat kamaratky bez manzelov, alebo bez ubytovania? Alebo ich radsej vobec nepozvat? Sme dobre kamaratky, avsak stretavame sa max. raz do roka pretoze kazda z nas zije inde. Dakujem za rady
@veronikaszabova to by bolo jedno ci zaplati za 1 osobu ubytko alebo za 2osoby!Tu je to vsetko drahe,myslim si,bud prezijes svoj den bez nich alebo este nasetri,alebo nech si kamosky zaplatia ubytko ak budu chciet prist aj s partnermi.
@franceska1985 vyjadrila som svoj nazor. Mozem? 🤦♀️
Sama sa pytala, ci pozvat kamosky, ci zaplatit ubytko. Tak som jej napisala SVOJ NAZOR
@zuzulienka891, v Rakúsku nie je zvykom platiť ubytovanie. Takže my sme síce ubytko zabezpečili, ale platil si ho každý sám. Ale hotel nam vyšiel v ústrety cenovo (lebo sme brali veľa izieb) a dvojka s raňajkami stala 55 €. V dnešnej situácii budú možno ešte velkorysejsi.
@franceska1985 dakujem za radu, jedno to samozrejme nie je. S partnermi by som platila ubytovanie za 12 osob, a bez partnerov za 6 a to je podstatny rozdiel, aj ked mas pravdu, financne nakladne je to tak ci tak.
Moja sestra na viacerých svadbách v zahraničí bola tak, zme sa dohodli s nevestou a ženíchom, že radi prídu a zaplatia si ubytko (aj sa potom zdržali aspoň tri dni) a nenosili žiadne dary. Že ide o to, aby boli spolu a kto nechcel/nemohol, tak neprišiel.
@zuzulienka891 a nevieš ich ubytovať niekde po rodine? My sme to tak mali..no a keď na to nemáte tak nepozvať, osláviť s nimi potom niekde inde na Slovensku 🤷
@zuzulienka891 ahoj, my sme boli viackrát ako hostia na svadbách v zahraničí - ubytovanie sme si vždy zabezpečili aj zaplatili sami a nemali sme s tým žiadny problém. Brali sme to ako pozvanie na akciu, ktorá sa uskutoční tam a tam vtedy a vtedy a my sme sa proste dostavili a o svoje záležitosti (doprava, ubytovanie, doprava z ubytka na svadbu atď.) sme si riešili sami, nie sme malé deti. Takže za mňa pokojne pozvi kamošky s partnermi takto bez ubytovania, možno si z toho nakoniec urobia s manželmi niektoré aj predĺžený víkend a podobne (aspoň my sme vždy rovno ostali v oblasti kde sme boli ako hostia na svadbe aj na krátkej dovolenke)
@zuzulienka891 my sme boli pozvaní, obaja ale ubytko sme si platili sami. A myslim si, že to takto bolo v poriadku. Je OK aj keď ich pozveš bez manželov 👍🏼
tiez sme boli v zahranici na svadbe a nikto nam neplatil ubytovanie a vobec sa mi to nezdalo nevhodne....
Ja mam dobre kamošky s VS s ktorými sme si na svadbe boli všetky. Bývame ďaleko ale sadli sme si a stretávame sa.raz-dvakrat do roka na nejakej chate aj s rodinami.
Na prvej svadbe sme boli samé keďže všetky boli slobodné ...na poslednej logicky s manželmi a deťmi. Podľa mňa si s nimi o tom treba pokecat na rovinu.
Nás volala na svadbu kamoška čo tiež rátali každý cent...500km ďaleko. Spravili sme to tak, že sme si z toho spravili "dovolenku" 4dnovu sami, v rámci ktorej sme si "odskocili" na svadbu. A mali sme super výlet ktorý sme si samozrejme platili sami.
My sme ich volali tiež, s tým že to urobili rovnako, ale spali u mojej sestry takže ušetrili za ubytko.
Podľa mňa keď s nimi chces prežiť svoj deň, tak ich zavolaj. A kľudne sa s nimi o tom vopred porozprávaj. My sme si na rovinu povedali "vieš...chystáme svadbu...mame taky a taky rozpočet...ale je to tam a tam, chcela by som ta tam...ako si to vieš predstaviť?..."
Normálna kamarátka sa neurazí a taka co sa.urazi.nema.co.byt kamarátkou...
Ja by som ich pozvala aj s manželmi, ale ubytko by som neplatila. My sme mali svadbu na Slovensku pri Žiline a hostia boli z BB, Bardejova, jedna rodina dokonca z nemecka a nezabezpečovala som žiadne ubytovanie. Nikto sa neurazil 🙂.. A mňa keby takto kamoška pozve na oslavu, tak by mi bolo hlúpe, aby mi platila ubytovanie. Veď ma pozvala na svadbu, nie na dovolenku.. Takže my sme ponúkli prespať u rodiny, kde bolo všetko pripravené. Každý si nakoniec ubytko zabezpečil sám 🙂
Robila by som svadbu tam, kde by som mala a vedela pozvať všetkých, koho by som na svadbe chcela. Nie je nič príjemnejšie ako prísť v piatok, zoznámiť sa a inými hosťami, dobre sa vyspať, a v nedeľu v pohode po raňajkách odísť. Tak isto budú môcť aj niečo vypiť, keď tam budú ubytovaní. Ja som to takto riešila na Slovensku, keďže hostia boli Švajčiari, Nemci, Japonka a aj my. Bolo to super.
@vilma7
Velmi podobne ako u nas.Hostia zo 7 roznych krajin,ubytko priamo v mieste akcie a super after party v nedelu.
Ale nebudem klamat,ze to nie je narocne....
Prvu svadbu sme mali malinku a uplne super oddychovu skoro bez starosti,tato akcia na Sk to uz bolo o niecom inom.
A k teme,zavolaj kamoskam a prezisti,kto mizeca nemoze prist s manzelom ci bez manzela.
@trdelnik234 pre mňa to náročné nebolo, lebo sme museli riešiť minimum vecí, ja som si to ozaj vychutnala, kaderníčka s kozmetickou dosli na miesto, fotenie na mieste, obrad na mieste, ani auto sme nemali, nebolo treba!
Ja by som toho buduceho nepozyvala, jednak by sa toho mohol zlaknut a jednak mi to pride este priliz malo ,, vazne".
@zuzulienka891 pozvat kamaratky bez muzov - zaplatit ubytovanie.
Tiez chodim na svadby kamosiek z VŠ bez muza. A ostatne kamosky tiez.