Svadba v kostole po svadbe na úrade

21. aug 2024

Zdravím, máte niekto skúsenosti s dorábaním manželského sľubu v kostole? S manželom sme sa brali na úrade v roku 2021 počas lockdownu a chceli by sme si dorobiť sviatosť manželstva aj v kostole. Aké šaty ste si pri tejto príležitosti zaobstarali? Mali ste obrad len so svedkami alebo veľkú svadbu?
Ďakujem za skúsenosti a odpovede 🙂

vyrovnanaosoba
21. aug 2024

Co sa týka šiat je to tvoja svadba, tvoja vec. Aj čo sa týka hostí. Keď chceš veľkú svadbu, maj, keď len do svedkami, tiež je to ok. Svadba v kostole nie je len "dorabanie sľubu" , či ako si to nazvala. Je to veľká sviatosť, ako keby civilná svadba ani nebola. Čiže pred Bohom ste slobodní, žijúci v hriechu. 😀

zmrzlinka2021
21. aug 2024

@vyrovnanaosoba nie, pred Bohom nie sú slobodní. Boh ich sobáš totiž videl.

vyrovnanaosoba
21. aug 2024

@zmrzlinka2021 slobodní sú, len žijú v hriechu.

katesocka
21. aug 2024

Svadba na úrade v 2016, v kostole v 2023, spojená s krstom dcéry. Mala som tieto šaty (môj výraz tváre si nevšímaj 🙈😅) a keďže sme to mali spojené s krstom, mali sme aj obed a cca 15 hostí

autor
21. aug 2024

@vyrovnanaosoba Chcela som to napisat co najzrozumitelnejsie. Pre mna to znamena velmi vela, mam vsetky sviatosti. Pre mojho manzela ateistu je to “len dorobenie slubu”. Ale chapem a dakujem za opravu, mala som zvolit inu retoriku 🙂
A samozrejme nechcem zit v hriechu, je to moja povinnost ako dospelej krestanky mat vsetky sviatosti na poriadku 🙂
Ja nikoho, kto si robil svadbu v kostole len so svedkami nepoznam, preto aj ten dotaz. Ci su vobec farari vo vseobecnosti nakloneni aj tejto verzii.

autor
21. aug 2024

@katesocka dakujem velmi pekne za odpoved 🫶🏻 My ideme prave tiez krstit druhorodeneho, sice to kvoli dispenzu budeme mat na dlhsie a nebudeme to moct spojit s krstom, ale chcem mat uz nejaku predstavu. Pri dvoch detoch toho casu uz vela neostava 🙈 Mozem sa este spytat, ako to brala rodina? U mojej rodiny sa stretavame s pochopenim a fandia nam, avsak u muzovej rodiny je to moja zhyralost, ze chcem dve svadby a unika im pointa mojej duchovnej potreby a povinnosti. A saty boli krasne 😊

autor
21. aug 2024

@vyrovnanaosoba Nas pater napriklad uz ocakava od nas jasnu predstavu -co, kde, ako- preto si chcem spravit nejaky prehlad. Ja som bohuzial u nas v rodine prva pokrstena generacia so vsetkymi sviatostami, nema mi kto poradit

katesocka
21. aug 2024

U nás o tom vedela iba jedna sestra a mužova sesternica s jej manželom ktorí išli za svedkov/krstných rodičov. Pre ostatných to bolo prekvapenie. Vyzerali byť všetci šťastní, nikto nemal negatívny názor, resp aspoň nám nič nepovedali. Ale musím pridať, svokrovci, moja mama a ani naši starí rodičia už nežijú. Neviem, aký názor by mali na to oni.

vyrovnanaosoba
21. aug 2024

Farár potrebuje k svadbe teba, partnera a svedkov.

osky
21. aug 2024

Ta svadba na urade bola klasicka?
S hostami,hostinou a veselicou?
Ci ste sa len vzali...?

My sme sa brali uradne,a mali sme potom iba obed s par najblizsimi.
Mala som bielu dlhu suknu a fialkovu cipkovu bluzku.
Vlasy v cope....
Muz mal oblek.
O rok sme vystrojili riadnu svadbu,kde uz bol cirkevny obrad so sv.omsou,skoro 100 ludi,hostina,veselica....
Bola som v bielom-ale nie klasicka tortova roba.
Svadobny uces s drobnymi bielymi kvietkami,kytica...

Ak chcete malu svadbu,ci dokonca len o 2 svedkoch,to sa da i v kostole.
Ziaden knaz ta neodmietne.
Bude rad,ze sa chces dat na poriadok...
Co si oblecies,je len tvoja vec.
Samozrejme,do kostola nic vyzyvave...

zmrzlinka2021
22. aug 2024

@vyrovnanaosoba Ak sú manzelia, tak neziju v hriechu. Alebo mas pocit, ze Pan Boh si niekde nezapisal, ze sa zobrali? Boh je nad nase pravidla, nabozenske ritualy, nad vsetko, On nepotrebuje "speci obrad"

rorino
22. aug 2024

@vyrovnanaosoba to je riadna zadubenost toto tvrdiť,🤦Čiže božie dieťa je človek len v kostole podľa teba,keď chodí po ulici je neverec.😂😂😂😂

maja22
22. aug 2024

@zmrzlinka2021
@rorino Pre pokrsteneho cloveka v katolickej cirkvi je zavazne pod hriechom mat sobas sviatostny. Sobas na urade sa berie ako platny pred Bohom len u dvoch nepokrstenych, lebo pre nich je to jedina spravna forma vstupu do manzelstva.

maja22
22. aug 2024

Autorka mozes si sama vybrat, ci chces sobas pri dvoch svedkoch, alebo s rodinou a kamaratmi. Toto je uplne na vas dvoch. Na tvojom mieste by som urobila oznamenie pre vsetkych, aby vedeli, kde sa sobas bude konat, ale ak ste uz hostinu mali, tak by som si znova vydavky nerobila, mozno este tak zabezpecila pred kostolom rozdavanie kolacov alebo medovnikov na pamiatku pre tych, ktori by sa unuvali znova prist a oslavila to nejakym obedom - vecerou s najblizsimi. Saty si daj, ake sa ti pacia.

rorino
22. aug 2024

@maja22 ale cirkev nie je len katolícka,ako už tu ženy písali a Pán Boh je nad všetkými zákonmi,aj nad tými,ktoré ľudia napísali😉

maja22
22. aug 2024

@rorino Ano, su rozne denominacie a jedine u katolikov je manzelstvo sviatostou. Autorka pise, ze chce uzavriet sviatostne manzelstvo, preto predpokladam, ze je katolicka a teda pre nu ako katolicku plati to, co uz bolo napisane. Ona sama si uvedomuje, ze nezije este v platnom manzelstve pred Bohom a cirkvou. Kym je v tomto stave, ochudobnuje sa o prijatie dalsich sviatosti, co je fakt skoda.

zltalienka
22. aug 2024

Autorka: počas covidu ste mali aj hostinu? Chceš/chcete teraz hostinu?
Ak nie a nepotrebujete vyjednať termín na sálu, hudbu,...tak môžete rovno jednať termín sobáša s kňazom. Teda ak od vás nebude požadovať predmanželskú náuku.
Čo sa týka naklonenosti kňaza na "svadbu o 2 svedkoch", kňaz by mal byť rád, že chcete dobrovoľne prijať sviatosť manželstva.
Viem o 2 pároch čo sa tak brali, resp. v úzkom rodinnom kruhu. Nevesty nemali biele šaty, ale zas ani jedna nebola "mladá", skôr také "tetky" to už boli.

zmrzlinka2021
22. aug 2024

@maja22 Tak ja som pisala z pohladu krestana, ktory odovzdal svoj zivot Jezisovi.

maja22
22. aug 2024

@zmrzlinka2021 Ja tomu rozumiem, preto je rozdiel, ako k manzelstvu ludia pristupuju. Domyslela som si, ze nepatris do rkc, ale autorka ano, pre nu platia ine pravidla.

vyrovnanaosoba
22. aug 2024

@zmrzlinka2021 no neviem, choď sa opýtať farára, či pred Bohom platí civilný sobáš. Nie. Neplatí. Papier máš, pre úrad, nie pre cirkev.

vyrovnanaosoba
22. aug 2024

@rorino kde píšem o niečom takom? Píšem o sobáši na úrade, že je neplatný pred cirkvou. Ak sú kresťania, nemôžu pristupovať k prijímaniu. Lebo žijú v hriechu. Dieťa môžu dať pokrstiť, tam sú dôležití krstni rodičia, nie oni.

marakuja94
25. aug 2024

Ahoj, my sme mali tiež "koronovu" svadbu. V roku 2020 počas lockdownu sme sa vzali na úrade, vystavili nám sobášny list, zmenila som si meno atď. Následne v roku 2022, keď sa už dalo normálne fungovať sme urobili klasickú svadbu v kostole s hostinou a všetkým čo k tomu patrí. Mala som svadobné šaty aké som chcela, nič som na plánoch nemenila - pre nás to bola tá skutočná svadba akú sme od začiatku chceli. Obrad prebehol štandardne akurát sme nič už nemuseli podpisovať a riešiť. Pred obradom treba mať tu manželskú prípravu urobenú a sviatosti...je to klasická svadba. Užili sme si to neskutočne a vôbec som neriešila čo si kto myslí, nebola naša chyba, že prišla korona a museli sme svadbu rušiť...takže smelo do toho!