Neviete niekto ci sa da mat v kostole dve svadby nieco ako teraz na rychlo zenich nevesta a svedkovia a o rok normalna velka svadba tiez v kostole.
@090255 no v kostole je to zdĺhavý ptoces keďže náuky a tak ale dá sa.. No čo viem robia to tak, že sa rýchlo vezmú na úrade a potom veľká svadba v kostole
Nie, to sa jednoznačne nebude dať. Keď už máš raz v kostole svadbu, tak druhý krát už nemôžeš. Aspoň teda čo ja počúvam ale byť tebou sa zájdem na faru spýtať
čo viem tak až po niekoľkých rokov - nejaké výročie a pri tej príležitosti obnovenie manž. sľubu...strýko to tak mal po 50 rokoch...
Ja viem ze keby na urade a potom v kostole tak sa to da ale mne ide o to mame dieta svadbu planujeme buduci rok sestra je ale tehotna mala som byt krsna lenze mozem az po svadbe cize preto ma napadlo tie 2 svadby v kostole...
No pred sobášom v kostole musíš absolvovať predmanželskú prípravu takže neviem či by to šlo tak narýchlo. Ale aj tak, dve svadby v kostole sa nedá mať. Už budete zobratý, jedine potom to obnovenie sľubov keby ste si spravili ale to neviem či sa dá hneď po roku
@090255 A to nemôže ten krst odložiť? Kým teda nebudeš mať po svadbe aj ty a budeš môcť byť krstnou mamou?
Prví kresťania pristupovali k sviatosti krstu až v dospelosti, prípadne na smrteľnej posteli. Krstiť krátko po narodení sa začalo kvôli vysokej úmrtnosti dojčiat a presvedčení, že nepokrstené dieťa nemôže byť spasené. Tento názor dnes už nik nezdieľa.
Počkajte s krstom pár mesiacov a máte problém vyriešený. Ja som krstnou mamou dvoch dievčat a obe boli krstené až okolo jedného roka.
Skúste krstiť v inom kostole kde nebude problém...vzdy sa da dohodnut aj s cirkvou 😉
Nie,nemozes mat dve svadby v kostolepohode.To je sviatost,ktoru mozes mat raz za zivot.Mozes byt krstna,ak slubis ,ze sa vydas v kostole,povedz ze planujete aj tak.A este sa da aj tak,ze budes zapisana iba ako svedok krstu,nie krstna mama.Ale budes tam a dieta ta bude volat aj tak krstna.
@221girl Krstný rodič nemusí byť ženatý/vydatá (Ja som sa tiež krstnou stala ako slobodná), ale musí žiť príkladným kresťanským životom a mať sviatosť krstu, zmierenia, sv. prijímanie a birmovku. Čiže ak si slobodná = nesexovať, nežiť s partnerom na hromádke. Zakladateľka píše, že má dieťa a svadbu plánujú, čiže z pohľadu cirkvi je nepočestná žena žijúca v "hriechu." Po sobáši v kostole bude spĺňať všetky kritériá 🙂
Áno, na jednej strane je to birokracia, ale chápem, že cirkev trvá na nejakých pravidlách. Mnoho ľudí si neuvedomuje pravý význam sviatostí, ide im skôr o ceremóniu a tradíciu ako podstatu a preto sa cirkev bráni, aby sa z toho nestal holubník...
@090255 prípadne môžeš byť krstná ak sa vyspovedáš s úmyslom, že do svadby budeš žiť s otcom tvojho dieťaťa v platonickom vzťahu a to aj dodržíš. Ale je otázne, či kňaz, ktorý bude krstiť na tento kompromis pristúpi.
@titla to je také môže nemusí. U nás máme mladých farárov, ktorý sa snažia viesť k cirkvi mladých. V kostole sa nemodlí ale spieva, tí farári chodia s 19 ročnými ľuďmi von do krčmy, zahrať si kalčeto a podobne, potom tí mladí chodia s farárom do domova dôchodcov hrať hry ... a sú to mladí, na ktorých by si nikdy nepovedala, že dokážu svoj voľný čas obetovať pre pomoc starým ľuďom. Doviedli ich k tomu farári svojím prístupom a tým, že žijú cirkevný ale moderný život. U nás nie je problém ani to, aby zosobášili ľudí, z ktorých jeden nemá ani len krst. Taktiež zosobášil mladých, ktorý boli v pokročilom štádiu tehotenstva... čiže nei všade sú v kresťanskej cirky rovnaké pravidlá, tiež by som skúsila inú farnosť...
@221girl Pravidlá sú rovnaké, ale nie každý kňaz ich uplatňuje rovnako striktne. To čo si spomínala ty, nie sú žiadne prekážky - ja som katolíčka a môj muž ateista, sme zosobášení v kostole. Je to bežná prax, ak si katolíci berú ľudí iného vierovyznania alebo ateistov a je v rozpore s pravidlami kat. cirkvi ak sa nájde kňaz, ktorý takéto páry nechce sobášiť ( ale aj taký sú a na jedného som mala šťastie aj ja). Rovnako nie je prekážka sobáša, ak je žena tehotná alebo pár už má dieťa - cirkev to naopak podporuje, aby sa takíto ľudia sobášili a dali svoj vzťah "na poriadok".
A áno, poznám takých kňazov ako si spomínala. Sama som roky chodila k saleziánom na cirkevné stretká, celú strednú školu. Boli to úžasní ľudia, ktorí sa mládeži venovali, robili výlety, stretávky, športové akcie a boli otvorení aj iným názorom a pohľadom. Fakt super kňazi. A na druhej strane počas predmanželskej prípravy som narazila na saleziána bigotného fanatika. Kňazi sú rovnakí ako všetci ostatní ľudia - majú svoj lepšie aj horšie stránky, sú medzi nimi i liberáli aj dogmatici, sympatickí ľudia i nesympatickí jedinci.
@221girl ja som mala 16r. ...a to som už mala by´t vydatá? kde sme v Afganistane???
@090255 ak chceš ísť za krstnú, tak nemusíš byť vydatá 😁
Tam skôr ide o to, že žije v 'hriechu', myslím si
To srandujes? Prečo by si musela byť vydatá? O tomto som teda ešte nepočula.
zoberte sa na urade a o rok v kostole. to je bezne.
@221girl ak si v tej dobe nežila s partnerom pod jednou strechou, tak je to v poriadku, ale ak už dvaja spolu žijú a niesu zobratí, tak vtedy nemôže krstiť, lebo žije v ,,hriechu" podľa cirkevných pravidiel
@090255 teorericky....ale bez slubu,ten uz raz bude...skor by mohlo byt na trebars rocne vyrocie obnovenie manzelskych slubov. U katolikov teda.