Svadba v kostole

7. jan 2025

Prosím veľmi pekne o radu. V sobotu ideme prvýkrát za fararom ohľadom svadby na pokec atď. Akurát čítam, že v snubencovej farnosti na web stránke píše: v časti manželské prekážky je pod č. 10. : "Prekážka verejnej mravopočestnosti: (pri konkubináte, alebo neplatnom manželstve si jedna stránka nemôže vziať príbuzneho druhej)."

Žijeme rok spolu, nakoľko trvalé bydliská máme inde. Teraz sme sa zasnúbili a riešime svadbu.

Ide o to, že z jeho farnosti potrebujeme krstný list a samozrejme musí navštíviť ich farnosť. A otázka znie, že či musíme v mojej aj jeho farnosti povedať, že žijeme spolu, alebo nič nemáme hovoriť, nakoľko toto, čo je uvedené vyššie píše na ich stránke.

Ďakujem za odpoveď. Neviem ako sa mám rozhodnúť.

joesvk
7. jan 2025

Nič nehovorte.Toto poviete pri spovedi.
Ale toto,čo popisuješ znamená,že ak teda aktuálne žiješ v konkubináte so svojím priateľom, tak si napríklad nemôžeš vziať jeho brata za manžela.

glade22
7. jan 2025

Kľudne povedzte, že žijete spolu, ale nemyslím, že sa na to budú pytat. A keby aj, kňaz sa len poteší, že chcete dať veci na poriadok 🙂
Tá manželská prekážka, ktorú si uviedla je ako píše pani vyššie, to sa vás netýka

autor
7. jan 2025

@joesvk
@glade22 dakujem, uz som to pochopila... :D som sa zlakla

sisska96
7. jan 2025

Noooo aj my sme žili spolu, nebol to problém. Aj farár nem hovoril že už nežijeme v stredoveku, vie ako fungujú mladí

ronie338
7. jan 2025

My máme takého skvelého co nás bude oddávať aj syna nám krstil a keď sme sa teraz zasnubili sme mu povedali tak sa tesil a blahozelal teda hlavne mne ze konečne. On aj moju sestru vydával robil jej aj prípravu s manželom a ona otehotnela lebo kvôli korone presúvali termín a vravel jej manželovi ze tehotenstvo a dieťa nie je dôvod na svadbu. Už nie je v tejto farnosti q nikto nebol rad ze odchádza hlavne kvôli tomu co prišiel po ňom.