Ahojte. Mám priateľa katolíka, plánujeme sa brať. Ja však katolíčka nie som a pre neho by svadba na úrade nebola platná. Myslite, že by kňazovi robilo problém, keby sa pred sobášom odmietnem vyspovedať? Proste, že by nám ten kňaz spravil taký svadobný obrad, bez toho, aby som sa ja musela nejako hlásiť ku katolíckej cirkvi. Plánujeme mať aj stretnutie s kňazom, tak som zvedavá, čo nám povie, trošku mám obavy, či ma nebude odsudzovať za moje názory, ale ja sa nemienim nijako zaviazať ku katolíckej viere. Partner si mysli, že to bude v pohode, že by nemal robiť kňaz prekážky, no neviem. Aké máte osobne skúsenosti ? 🙂
Vybavite dispenz, ak bude knaz ochotny a nemusis sa spovedat
knaz ta vobec nebude odsudzovat, a ani robit prekazky, nemusis ani na spoved nakolko by nebola platna kedze nie si veriaca. normalne sa s nim porozpravajte a hlavne sa pripravte na to ze sa bude pytat ako chcete vychovavat svoje deti ci ich date pokrstit...
@veronika_sk000 ja tak viem že sa brať môžu ale je tam slub, že nebude brániť vychovávať deti v katolíckej viere a iné náležitosti
@angeli121212 moze byt, nemam osobnu skusenost, aj sa mi zdalo, ze som nieco take uz pocula, ale teda mne to moc nedava zmysel, tak som myslela, ze to asi nebude pravda
Pri svadbe v kostole staci, aby mal jeden zo snubencov sviatosti, co ma tvoj buduci manzel. Ty nemusis, akurat mas povinnost suhlasit z tym, ze ak manzel bude chciet deti viest ku viere, nebudes mu v tom branit. To je cele. Ale.to ti povie aj knaz ku ktoremu pojdete. Je to bezna prax uz roky rokuce
prečo by svadba na úrade nebola platná? Nerozumiem.
Treba si vybavit na biskupskom urade dispenz a staci, ze jeden z novomanzelov ma sviatosti. Ziadna spoved od toho druheho nie je potrebna.
Moj manzel nie je veriaci a podpisal na farskom urade papier, ze suhlasi s vychovou deti v krestanskej viere, ze nebude branit. Pri obrade ani neprisahal na kriz, sobasili nas ako s prislusnikom inej viery.
Vo vašom prípade by sa to dalo vybaviť tak, že sobáš v kostole by mohol byť. Sviatosť manželstva by mal vyslúženú len tvoj priateľ, iba on by sa zaviazal prísahou pred Bohom. Pre teba by to bolo platné len ako civilný sobáš. Takže oficiálne by ste boli v manželstve obaja + on by sa zaviazal aj pred Bohom... Treba sa informovať u kňaza, ale takto sa to vraj spraviť dá 🙂
Bude normalny sviatostny sobas.
Ty dostanes dispenc,cize spoved ani nic dalsie neprijmes-ani nesmies.kedze nie si pokrstena a tym padom nemas sni ine nalezite sviatosti potrebne pred cirkevnym sobasom.
A robit si ich nemusis,ak nechces.
Podmienkou platneho zväzku je,ze nebudes partnerovi branit uit v jeho viere a budete v nej aj vychovavat deti.
Deti prijimate ako dar Bozi/cize ziadne potraty a pod./☝️
Muž katolik sa môže oženiť so ženou iného vyznania v kostole. Potrebuje dispenz z biskupstva, to zariadi miestny kňaz. Ak si úplne neveriac neprisahas pri obrade na kríz ani nespomínas Bozie meno. Pre teba je to ako klasicky civilný sobáš. Spovedať sa nie že nemusíš ale u katolíkov ani nesmieš. A ešte žiadajú vyhlásenie, že nebudeš brániť mužovi v jeho viere a že v nej bude vychovávať aj vyše deti
Ty sa ku katolickej viere zaväzovať nemusiš, len budetš podpisovať, že vaše deti budu vychovavane vo viere. Ku spovedi pristupuješ iba keď maš sviatosť prijmania, čo asi nieje tvoj pripad. Budete mať iba obrad, omšu určite nie.
no neviem, ja som sa sice brala s muzom pred 20r ale musela som si spravit dodatocne prve sv. prijimanie (krstena som bola)...deti su pokrstne, vsetky maju pr sv. prijimanie a najstarsi uz aj birmovku
@lucia147852 presne tak
@gaja78
@nyphadora
@lucia147852
@osky tá výchova deti je povinnosť, alebo čo si mám predstaviť pod tým, že nebudem brániť katolíckej viere ? Lebo je rozdiel vyslovene brániť, a len s tým nesúhlasiť. Môžem nesúhlasiť s katolíckou výchovou avšak brániť nebudem, to je rozdiel. Neviem čo si mám pod tým predstaviť. Akože keď bude chcieť manžel zobrať naše deti do kostola, tak brániť mu nemôžem 🙂 avšak že by som išla s nimi a viedla ich k tomu, tak to tiež nie.
Svadbu mať môžete keď ty nie si veriaca, bola som na takej svadbe len tma bol neveriaci ženích. Neveriaci sa neodpovedá , akurát podpisoval to že nebude robiť problémy a súhlasí s výchovou detí vo viere. Pri obrade neprijal prijímanie a sami zdá že neprisahal na kríž ale to si nie som istá. Ale viem že farar problémy nerobil .
Čo sa týka tej výchovy tak v podstate že budeš súhlasiť s krstom dieťaťa ešte keď bude male budeš súhlasiť aby chodili do kostola a prípade ak bude chcieť absolvovalo dieťa prijímanie a birmovku.
Pod tým si treba predstaviť, že muž ako veriaci bude chodiť napr s deťmi do kostola a ty mu v tom nebudeš vyslovene brániť alebo, že ak deti bude viesť k viere a pod tak mu v tom zas nebudeš brániť
Autorka, no v prvom rade nebudes branit krstu deti napr. A ty nemusis mat nic aby deti boli pokrstene, tam je dolezite aby krstni rodicia mali vsetko.
Nemusis ich ty nosit do kostola, ale ked budu chciet chodit/ked ich muz, svokra alebo krstna bude chciet nosit, kazdu nedelu/prikazane sviatky alebo vo vsedny den, do kostola, nebudes tomu branit.
To sa tym mysli.
Ako píše
@banalu.
@banalu Alebo ešte aj, že nebude brániť tomu, ak ich muž prihlási na náboženstvo a prvé sv.prijímanie.
mm dá deti pokrstiť v kat. kostole , pôjdu na prvé sv. prijímanie a ty budeš súhlasiť.
V podstate ano, ty sa podpíšeš pod to, že keď manžel bude chcieť viesť deti ku katolíckej viere, nebudeš mu v tom brániť, podielať sa na tom nemusíš.
ja som evanjelička a manžel je katolík, brali sme sa v katolíckom kostole minulý rok. Nikto nemal s ničím problém, ja som sa nespovedala, iba manžel.
Nebranit muzovi vychovavat deti vo viere napr. znamena aj to, ze keby muz chcel, aby deti chodili v nedelu na sv. omsu, nebudes v tom case vymyslat alternativny program, aby si to muzovi stazila a deti videli rozpor medzi vami dvoma. Alebo ak bude prikazany sviatok v tyzdni a detom sa napr. bude kryt kruzok s casom sv. omse, tak miesto kruzku pôjdu na sv. omsu a ty s tym budes suhlasit, nebudes robit doma s muzom cirkus... Zivot prinesie rozne situacie, kde ty a manzel budete chciet dobro vasich deti inak a nakolo ty vo viere zmysel nevidis, moze to byt zdroj konfliktov, ak v tom muzovi nenechas volny priestor. Vyzaduje to sebaovladanie - nebyt v pritomnosti deti ustipacny, nezhadzovat pred nimi partnerovu vieru a pod. Ale tiez to zavisi od muza, ci je katolik len formalne, alebo srdcom. Formalni katolici sa velmi rychlo prisposobia neveriacemu partnerovi a aj deti su vedene len formalne, aby sa nepovedalo. Ti, ktori veria naozaj, srdcom, ti budu viest deti k viere aj cez mozne prekazky.
@btus Svadba na urade pre katolika nie je platna z hladiska nabozenskeho, nie z hladiska pravneho. Pred nasimi zakonmi by boli manzelia, keby sa vzali na urade. Avsak pre katolika je manzelstvo sviatostou, to znamena, ze manzelsky slub hovori pred Bohom a prisaha na kriz, ze ho dodrzi. Uradny sobas pre katolika nie je platny, ako keby ani sobaseny nebol.
S kňazom nebude problém ani so svadbou,ale neviem si predstaviť výchovu detí.,ak prídu. Fakt ti to nebude vadiť?
Chceš ich teda nechať pokrstiť?
Keď ich manžel bude učiť modliť sa a budú sa pýtať aj teba, či musia. A veľa iných situácií.
Ja som bola na spoved v inom kostole pri inom fararovy a keby som nebola tak by sa to sobasiaci ani nedozvedel. Myslim, ze to nebude problwm vobec
Zavisi od knaza, ci bude chciet sobasit, to ako pri krste, kolko fararov tolko nazorov. Spovedat sa nemozes. Vyjasni si s muzom co a ako, aj ohladom deti , ci budu krstene ...
no podla mna nie je mozne, aby ste sa brali v kostole, ked nepatris k cirkvi, nemas zakladne sviatosti