Svadba v katolíckom kostole

14. júl 2024

Ahojte, neviete či je možnosť mať v katolickom kostole svadbu len takou formou požehnania, bez toho, aby sme sa museli zaviazať, že budeme deti vychovávať vo viere v katolíckom kostole ? A bez spovede pred svadbou ? Partner je katolik, avšak ja nie som a netúžim sa spovedať kňazovi ani vychovávať deti v RKC, ale kvôli partnerovi a rodine by mi nevadilo mať svadbu v katolíkom kostole, pre pokoj v rodine.

sima234
14. júl 2024

Nie, nie je to možné.

pribinak
14. júl 2024

Nie

jaskolka
14. júl 2024

Nie, to sa nedá. Pri obrade máš takú formulu, kde sa kňaz pýta, ci ste pripravení prijať deti a vychovávať ich vo viere. Takisto vrámci prípravy pred sobášom sa to spomína. Keď ty nie si katolícka, ale partner ano a budete mat sobáš v katolíckom kostole, tak práve to je podmienkou, ze deti budete vychovávať v katolíckej viere.

katie253
14. júl 2024

Ked sa moja sestra vydávala, jej snúbenec nie je veriaci, brali sa v kostole. On nebol na spovedi, ani na prijímanie, nema sviatosti. Ale deti sľúbili vychovávať vo viere, ako písali vyššie.
Čiže dá sa mať svadbu v kostole, ale deťi sľúbiš do viery otca.

maryetta
14. júl 2024

@jaskolka neviem o tom aby to bolo mozne. Je mozne mat sobas klasicky. S tym ze neveriaci da suhlas ze nebude veriacemu partnerovi branit v krestanskej vychove deti.
Teda ty to robit nemusis ak to bude muz. Inac ak “suhlasit” pri sobasi budes ale realita bude pripadne ina je tusim mozne ze taky sobas je neplatny.

lukbe
14. júl 2024

Mali by ste byť s partnerom v tomto zajedno. Ty nie si katolíčka, ale sobáš v katolíckom kostole môze byť, ak ho chce partner. Na spoveď ty nejdeš, ale výchovou detí v katolickej nauke asi chce on. V takom prípade ty by si mala s tým suhlasit. Tieto veci by ste mali prebrat pred sobášom.

andaluzia12
14. júl 2024

Manžel katolik, ja nie, jemu záležalo natom aby sme sa brali v katolickom kostole. Žiadnu spoveď som ako evanjelička nemusela absolvovať, ani som nevstúpila do katolíckej cirkvy. Bol to proste len obrad. Farár hovoril o výchove deti v katolíckej viere, ale ak si ateistka, môže ti to byt jedno… Proste som to absolvovala v tom katolickom kostole a tým dnom to pre mňa haslo….

sisska96
14. júl 2024

Nikto nebude kontrolovať, či deti budú pokrstení alebo nie. Ani na spoved nemusíš ísť. Alebo aj keď ideš, povieš nejaké základné hriechy a hotovo. Netreba z toho robiť žiadnu vedu.

domiklik
14. júl 2024

Poradila by som sa s nejakým kňazom. Normálnym. Manžel môže viesť deti k náboženstvu, ak o to ma záujem.

lucylaw
14. júl 2024

Nie,nedá sa to..Ak ty nie si ani pokrstená a chceli by ste sa brať v katolíckom kostole,musí vám arcibiskup udeliť tzv.dišpenz..Ak si chcete vybaviť dišpenz,musela by si ty ako nekatolíčka vyhlásiť pred kňazom a ďalšími dvomi svedkami,že nebudeš brániť vo výchove detí v katolíckej viere..Ďalšie veci ohľadne dišpenzu už rieši kňaz. Takže nie,to,o čom píšeš,nie je možné..

andaluzia12
14. júl 2024

Očividne záleží na kňazovi, niektorí stale žijú v dobe kamennej, iní už prišli nato že svet sa vyvíja a posúva ďalej ….

mantilka
24. júl 2024

V tomto by ste mali mať jasno. Je to jedna z dôležitých otazok, ktoré by ste mali mať prebrate a dohodnuté vopred...lebo toto môže byť dôvodom neskoršieho rozvodu. Ak ani snúbenec nechce vychovávať deti vo viere nech ťa neťahá do kostola. Ak on chce vychovávať vo viere a ty máš opačný názor, je to dôvod na rozchod. Manželstvo je príliš zložité, nie je ľahké ho udržať aj bez takýchto veľkých rozdielov.

mantilka
24. júl 2024

@andaluzia12 toto čo tu píšeš nemá ani hlavu ani pätu. V kostole sa nerobí maskaradq, ale prijímajú sviatosti. To, že niekto to prekračuje a sľuby nedodržiava, tomu sa nebude prispôsobovať cirkev...že veď nič nesľubujte. Veď základom je, že veriaci si pred Bohom sľubujú vernú lásku do smrti a automaticky výchova detí vo viere. To akože, keďže je veľa rozvodov posunme sa v dobe a zmenme znenie sľubu "láska pokiaľ nevyprcha a vychovávame deti ako chceme"?

30katrusa40
24. júl 2024

Ak nechcete deti vychovávať vo viere tak načo svadba v kostole ? Aby rodina nepovedala alebo aby to dobre na fotkách vyzeralo ? Sa najskôr dohodnite ako budete deti vychovávať. Lebo za 2 roky budeš písať ako chce dať manžel pokrstiť dieťa lebo však rodina a ty nebudeš súhlasiť a zbytočne si budete manželstvo ničiť hádkami.

krevet86
24. júl 2024

Poviem ti môj prípad. Ja som ateista a muž katolík. Ale taký,že raz za čas keď mama prikáže tak ide do kostola. Brali sme sa po piatich rokoch vzťahu na úrade. On vedel,že ja mám v kostole problém práve s tým sľubom vychovávať deti vo viere. Nesľúbim niečo čo nebudem dodržiavať. Jasné,že jeho rodina bola sklamaná. Prvá svadba čo nebola v kostole. Deti som tiež nemienila pokrstiť. A život sa niekedy tak zamotá,že až časom zistíš s kým žiješ a prehodnotíš svoje rozhodnutia. Keď ostala prvá dcéra po pôrode v kóme tak môj muž sa uchýlil práve k viere. Dve hodiny denne sa modlil,chodil pravidelne do kostola,sledoval omše doma lebo bol covid. A vyčítal mi,že nemôže ísť na spoveď,prijímanie a že sa to stalo lebo sme sa nevzali v kostole. Bolo to hrozné obdobie. Mala som pocit,že mám vedľa seba niekoho koho nepoznám. Jasné lepšie ako keby to riešil alkoholom ale aj tak. Nakoniec bola naša dcéra pokrstená,pohreb mala s kňazom. Aj druhá dcéra je pokrstená,pre pokoj v rodine. Vy dvaja sa musíte porozprávať,čo pre Vás svadba v kostole znamená a ako chcete v budúcnosti žiť...aj keď to môže dopadnúť nakoniec úplne inak. Ale so skúsenosti viem, že katolíci budú stále očakávať viac . Nerob veci proti tvojmu presvedčeniu len pre pokoj v rodine,ten aj tak nenastane.