Ahojte. S priateľom sme sa zasnúbili, aj keď finančná situácia nie je veľmi priaznivá... Svadbu ale chceme klasickú s tým, že nie v kostole, ale napríklad v kaštieli aj s hostinou alebo tak, s cca 60 ľuďmi. Na aké všetky položky, poplatky a veci na vybavenie treba myslieť a na čom sa dá keď tak ušetriť? Ďakujem
Svadba v kaštieli aj s hostinou, to asi nejde do kopy s nepriaznivou fin. situáciou. Veď si zistite ceny ako s pohybujú vo vašom regióne. Tých výdavkov je veľa a len ak upustíte zo svojich nárokov tak viete ušetriť. Naši mladý mali svadbu 3/2022 cca 35 ľudí, úplná klasika v reštike, žiadne extra nároky. Celkové výdavky odhadujem na cca 3500-4000€.
@janettdamian keby len 4000€ 😂
@nikuska412 no veď jasné...., preto píšem, že žiadne extra nároky. Takže ak 60 ľudí a kaštieľ, tam treba počítať s inými sumami.
My sme mali cca 50 ľudí, väčšinu výzdoby som si robila sama a kupovala lacné veci.. hostinu sme nemali v honosnej sále ..a svadba nás zo všetkým stála cca 5500€
No so 60timi ľuďmi v kaštieli ťažko ušetriť, ale ber to tak že peniaze sa vám vrátia, takže je to jedno. Keby chcete naozaj "ušetriť" urobíte malú svadbu pre najbližších na matrike, spoločný obed v nejakej peknej reštaurácii.. a časom si urobiť repete vo veľkom 🤷🏽♀️ so všetkým čo k tomu patrí.
V prvom rade vymeniť kaštieľ za normálnu restiku, tam sa dosť ušetrí 😃pár dni dozadu dala príspevok na fb nejaká nevesta o tom, ako veľmi chcela ušetriť, že znizila počet hostí, výzdobu si robila sama, nakoniec nič nestíhala, a aj tak jej s tým musela pomôcť koordinátorka či ako sa volajú a vyšlo ju to rovnako, len sa pri tom ešte aj narobila 😃
No, poviem takto. My sme sa brali august 2021. Oznamka som robila sama len sme dali vytlacit. Na úrade, posedenie sme mali u nás na poľovníckej chate, ktorej nájom bol 20 eur. Ja som mala šaty za 50 a boty za 60 eur z výpredaja v svadobnom salóne, muž si oblek musel kúpiť, dal za neho 240 eur aj s botami. Mali sme nejak okolo 30 ľudí, pečené prasa za 350, pecenu kozu od nás z domu, čiže zadara, výzdobu, šaláty sme robili sami, obcerstvenie a pitie všetko sme si zaobstarali sami v metre. Tortu mi urobila kamoška za 40 eur, paradoxne, najdrahšie zo všetkého boli koláče, tie sme objednali. A aj napriek tomu, že sme si skoro všetko robili sami nás svadba stala okolo 2000. Tak sa zamysli koľko asi bude kaštieľ a hostina niekde. Je tam toho strašne veľa ak máš vysnívanú svadbu. Sprav si zoznam co by si chcela, nechcela a pozistuj ceny. To je najideálnejšie. Ja by som to už teraz urobila inak. Aj keď som mala presne svadbu akú som vždy chcela, ale inak by som organizovala.
Kamoska nedavala vysluzky, ona ani este jedna nemali dj, prichystali si to sami. Ani fotografa nemali, dohodli sa s kamaratom. Dalsia kamoska kupila biele dlhe saty, nie definované ako svadobné, stali tym padom 80e. My sme si robili sami oznamko, ziadna vyzdoba v sale (hotel zabezpecil zadarmo svoju a my sme si povedali, ze to bude ok). Ziadne darceky pre svadobčanov
@autorka dá sa ušetriť na kameramanovi/fotografovi, na mieste konania hostiny, na šatách, na pozvánkach atď. Ale určite nie na jedle ani na svadbe v kaštieli. My sme mali v roku 2019 cca 60 ľudí a celé nás to stálo od pozvánok cez koláče, alkohol, šaty a hostinu cca 7 000€, a to sme sa naozaj snažili šetriť. Teraz to vidím na vyššiu sumu.
@evamarek77 tiez som sa cudovala...
mala som svadbu 05/2022 a chceli sme malu svadbu nic extra 😀 mali sme 40 ludi a nakoniec nas to vyslo na cca 6000 € a to sme nemali ani kastiel ked som si spatne spocitala vsetko fotograf , hostina, poplatky uradu kedze sme nemali obrad na nasom miestom urade ale v inej casti mesta , oznamena , alkohol, vysluzky , saty, oblek , obrucky , fotobudka na 2 hodiny ,dj 😀 ono sa to zbieralo a zbieralo a ostala som sokovana kolko sme do toho dali ako ano vies si urobit svadbu aj za lacnejsie musis strasne vela veci skrtat a hladat z druhej ruky ale nemyslim si ze v kastieli urobis nejaku lacnu svadbu my sme mali hostinu na okraji mesta a nie v centre aby aspon to trosku lacnejsie vyslo 🙂 a to sme fakt kopec veci nemali
Tak zase nie sme v hmotnej núdzi, aby sme museli mat svadbu na úrade so 4 ľuďmi 🙂 len si nemôžeme moc ani vyskakovať. Nepotrebujeme ani koč s koňmi,ani vypúšťať holubice, ani kameramana atď. Ale chceme krásnu a nezabudnuteľnú svadbu.. ja som síce bola len na 2 svadbách a ešte ako dieťa, ale o výsluške počujem prvý krát (za to som sa prišla aj poradiť sem od skúsenejších). Ale veď pre hostí je hostina, zábava a ešte očakávajú darčeky??
no vies aj usetrit, na co treba planovat rozpocet (a mna teraz v rychlosti napadlo):
1) sála/priestory (ak nebude obrad priamo tam, tak dorpava)
2) vyzdoba (ak si pohnes vopred, kopec veci vies objednat z aliexpress, bratrancova zena to tak vybavila🙂 )
3) jedlo/pitie/obcerstvenie - podla toho ako dlho to bude trvat, posledne sme na svadbe boli od 10-dasieho rana a teda nestacilo jedno jedlo ako zvycajne. Vysluzky vacsinou v nasej rodine zabezpecuju rodicia som si vsimla, domace palenky do flasiek, kolace do krabic- este to aj rozdavali vpodstate rodicia.
4) saty, oblek, kytica
5) vsetko extra od somarin okolo druziciek, serepeticky pre hosti, pre deti, kosiky a kvety a ja neviem co... vsetko je to individualne.
6)ked ti kameramana netreba tak netreba, DJ tiez podla mna nie je nutny v dnesnej dobe, zalezi ci mate aparaturu z kade zohnat, ci sa najde niekto kto bude prehadzovat pesnicky ked bude bujara zabava, fotograf - no toho by som si na tie riadne svadobne fotky asi nasla a nemusi tam byt celu svadbu do rana. Teraz je in napr. fotokutik, na poslednej svadbesa na tom vysantili vsetci a normalny fotograf bol fakt chvilu tam... potom sa fotky tlacili dvojmo, jednu lepila svadobna mama do albumu a hostia pisali odkazy a druhu si brali hostia...Urcie ale urcite by som ale niekoho poverila zabavou pre hosti ako to nedate vo vlastnej rezii, lebo nie je nic horsie ako as na svadbe nudit a vyckavat :D
zisti/rataj a uvidis kolko ti na co vyjde.
darceky smenikdy na svadbe nedostavali :D deti dostali bublifuky a svadobne noviny boli a to bolo vsetko, flasa a kolace pri odchode, ale to podla mna vobec nie je nutne. (no ano dostali, kadejake hluposti ako magnetky, vejare... podla mna zbytocne vyhodene peniaze, ani neveim kde to je z tych svadieb)
Vysluzka-to sú koláče, pálenka, nie je to nutné, vôbec to nemusíte dávať. Darčeky su blbosť aj podľa mňa, tiež to nemusíš riešiť.
Ak chcete svadbu v kaštieli, a nemáte až taky super rozpočet, tak musíš kresat iné veci. Inak rozpočet je prvé čo si musíte určiť a podľa toho ísť. Aby si vedela do akého stropu musíte vojsť a podľa toho si trebárs aj doojednat menu, výzdobu a podobne. Podľa mňa najviac zhltne práve prenájom saly, hostina, menu.
Ale ide aj o to, ake chceš šaty, či tu stačí niečo z bežného obchodu, obyčajne biele večerné, alebo z požičovne, či chceš šité na mieru, obrúčky môžete mať z chirurgickej ocele za 30 eur alebo zlaté za 500,potom kytica, oblek pre ženícha, oznámenia, DJ, fotograf.
Je toho veľa, my sme napríklad mali v 2019 svadbu a bola v dedinskom kulturaku, sami sme robili výzdobu,oznámenia, šaty som mala od kamarátky, kyticu sestra urobila, a nemali sme kameramana.Hosti bolo cca 70, celkovo nás to vyšlo okolo 3500 eur.
Zalezi od predstav..ja som nemala saty za 1000e ale pozicane od kamosky kde som uhradila akurat 2x.cistiaren
Obrucky tiez je mega rozdiel biele zlato alebo obycajne strieborne..
Etiketky oznamenia vies si apravit sama alebo dat graficky navrhnut a vytlacit. vyzdoba kolko kvetov alych balony aj menu moze byt jednoduchsie alebo luxusnejsie.mozes dat darceky pre hosti aj nemusis.DJ moze stat 500e aj 1300 takisto fotograf.takze je to naozaj len a len na Vas..