Svadba po pohrebe

lenna255
11. aug 2024

Dievčatá. Chcela by som len radu. O tri týždne máme svadbu no deje sa nám nepríjemná situácia, zomiera mi dedko,vieme, že je to otázka hodiny, dňa. Svadba je pomerne veľká a odobierka mala byt u našich(s nimi žije dedko). Čo mám robiť ? 😔

abbey1
11. aug 2024

@lenna255 Je to čisto na vašom uvážení. Napíšem ti za seba.
Moja sestra zomrela 2 týždne pre našou svadbou. Tiež sme zvažovali zrušenie. Moja maminka naliehala, aby sme nič netušili. Sama bola vážne chorá a chcela ešte byť na mojej svadbe. Tak svadba o prebehla. Veľká, cca 100 ľudí. Niektorí nás poohovárali, ale dôvod by si vždy našli.
Maminka zomrela 2 mesiace po svadbe. S odstupom času som rada, že sme jej prianie splnili.

kikaaa444
11. aug 2024

Je to nepríjemná situácia .. a vaši čo na to ? Ja by som asi svadbu neodložila , situáciu to nezmení a myslím si že dedko by tiež určite nechcel aby ste ju rušili . Môžete mu tam prestriet miesto na stole ( niekto to zvykne robiť na štedrý večer prestrenie pre zosnulých ) a v rámci svadby si môžete zaspomínať aj na dedka

luciferka93
11. aug 2024

@lenna255 neviem co by som robila ja na tvojom mieste... Je mi to ľúto, ale kamarátke takto pred svadbou zomrel otec... Svadbu nerusili, mali ju so všetkým čo chceli, aj otec si to prial, a ako krásne gesto nechali stoličku aj preňho voľnú, a vlastne všetko nachystané aj na stole... Je to asi o tom ako to cítiš, niekto ma k tomu jasný postoj že nie a niekto zasa áno...

hankab
11. aug 2024

@kikaaa444 no len otazka je, ci dedko nezomrie den pred svadbou/v den svadby, mozno den po nej.. to nikto netusi.
Autorka, poradit neviem, ale asi by som nerusila.

0silvia0
11. aug 2024

@lenna255 povacsine sa to riesi tak, ze svadba sa nerusi, ale nie je taka bujara popripade sa netancuje. Cize sa skor skonci. Ale je to na vas.

zooeynka
11. aug 2024

Nic neruste

koniarova
11. aug 2024

Neruš nič.

vsicka036
11. aug 2024

Napisem z mojho pohladu. Ak by som ja bola ten, co zomrie a kvoli komu by sa malo zrusit, tak by som nesuhlasila, aby moj odchod bol dovod, aby sa rusila/odkladala svadba.

lentilka46
11. aug 2024

Raz sme boli pozvani na svadbu, rodinni kamarati zenili syna. Nepamatam si uz presne kolko pred svadbou to bolo, 2-4tyzdne pred, viac nie, ked ujo zomrel /otec zenicha/. Vsetko bolo zaplatene, nachystane, tak nic nerusili, aj ked to zvazovali, vlastne o tom rozhodla teta /zenichova mama/. Na svadbe si aj trosku zatancovala, vlastne vacsina chlapov sa tam pri nej striedali, lebo vsetci sme vedeli,ze uz partnera na tancovanie nema, tak aby nesedela len tak sama.

casavina
11. aug 2024

Mne zomrela babka 11.jula...do 10.jula (deň mojich narodenín - zhoda náhod) trebalo potvrdiť termín, šli sme potvrdili a v noci babi zomrela...nechala si to na ďalší deň, nechcela mi kaziť narodeniny... Svadbu sme mali v septembri, síce malú s 20 ľuďmi, ale bola...

katica06
11. aug 2024

@lenna255 kamarátke svokor zomrel päť dní pred svadbou, spáchal samovraždu, dva dni pred svadbou bol pohreb v sobotu svadba. Tiež veľká svadba, všetko pripravené, ona tehotná. Do kostola prišli všetci pozvaní hostia, na hostinu neprišla iba ženíchova babka. Zabávali sa do rána , tancovali všetci, až na ženíchovi krstných. Chvíľu o nich klebetili, po pár dňoch si našli ľudia iné klebety, ale sme z malej dediny tu to je furt tak. Sú spolu šťastní viac ako 25 rokov.

fadama
11. aug 2024

Nerus svadbu ani podľa mňa.
Napriek tomu že je to smutné, zivot ide ďalej .
Mužov otec zomrel síce niekoľko rokov pred svadbou a stoličku aj všetko okolo toho mal na svadbe aj tak.

sopevka
11. aug 2024

@lenna255 Ak by ste chceli dodržať smútok, tak svadba by nemala byť skôr ako o rok po úmrtí. Ja osobne by som svadbu nerušila. Ktovie, čo sa za rok stane... Ak ste z malej dediny, kde sa všetci do všetkého starajú, tak vás budú určite ohovárať, ale nech ohovárajú. U nás by sa mladí bavili normálne, najbližšia rodina by mala oblečené šaty v tmavších farbách. Babka, by určite netancovala, ale na svadbu by išla bez dedka asi aj keby to bolo len deň po pohrebe. Držím palce aby všetko dobre dopadlo.

1ryba
11. aug 2024

Dedko by si určite prial, aby si bola šťastná. Taký je život, ľudia zomierajú a rodia sa. Svadbu by som mala, tak ako ju máš naplánovanú a na dedka by som si z láskou spomenula v príhovore. Vaša svadba je oslava života. Nikdy nevieš, kedy kto zomrie.

betulinka1
11. aug 2024

@lenna255 nerušila by som svadbu. Je to dedko, ma svoj vek a je to kolobeh zivota. Ak by zomrel pred svadbou, tak by som na svadbe spravila nejaku spomienkovú tabuľu s fotkami, kde je veselý, usmieva sa atd. a zapálila tam jednu sviečku. Aby bolo kazdemu jasne, ze je s nami aj ked inak.

juliet86
11. aug 2024

toto je tazka situacia... clovek zvykne planovat svadbu aj rok dopredu.... dajme.tomu ze aj zenich aj nevesta maju este zivych starych rodicov aj rodicov.... to mas 12 blizkych ludi. a tocneratam este surodencov a omych ludo co ti budu blizki... to ze niekto ochorie ci nebodaj zomrie to neodhadnes nikdy.... vies mozte odlozit o rok a a akurat vtedy imy clen rodiny. to uz je zivot. ja by som sa riadila tym aky vek aky osdu co na to jeho deti vasi rodicia a aky je vas vnutorny pocit. drzim palce

kucminka
11. aug 2024

Napíšem vlastnú skúsenosť.
Vo štvrtok večer, 2 dni pred mojou svadbou mi náhle zomrela babka.
Boli aj také návrhy, že zrušiť, ale všetko nachystané .
Farár nám sám povedal, babka by si určite priala, aby sa svadba konala, aj napriek smútku.
Svadbu som si predstavovala inak, ale človek mieni, Pan Boh mení.
Nemali sme hudbu pred domom, ani kostolom, až v sále.
Mladí sme tancovali všetci, naši netancovali, až na sólo sa pripojili na jeden tanec.
Babku sme pochovali v pondelok po pohrebe

ivinkapink
11. aug 2024

Aj mne umrela babička tri mesiace pred svadbou 😔 túžila sa ešte zabaviť na mojej svadbe, no nepodarilo sa... Svadbu sme nezrušili, čo by sa tým zmenilo? Akurát by sme prišli o všetky zálohy...

vkatush
11. aug 2024

Ja aj manžel sme poznali každý len jedného deda, tí nás vychovali (druhí nám zomreli, nepoznali sme ich).
Obaja naši dedovia pre nás boli ako otcovia a obaja zomreli pred svadbou. A mnohí nám vraveli, že ju máme posunúť, máme smútiť obe rodiny, čo povedia ľudia,...

Zaťala som sa a nie. Svadba bude. Naši dedovia nás milovali, milovali rodinu, zábavu, spoločne strávené chvíle, na svadbe by boli obaja do rána bieleho. Práve kvôli nim tá svadba bola, aj na ich počesť. (Šli sme spolu s manželom pred obradom ešte na cintorín za nimi, boli s nami).
A babky, ktoré "mali smútiť a nezabávať sa" boli na svadbe do ranných hodín s nami a užívali si náš deň, aj keď možno to bol bittersweet pocit.