Svadba - nepokrstený Čech a pokrstená pravoslávna Slovenka

dominikakarasova
10. dec 2021

Ahojte, potrebujem radu! Môj snúbenec je čech, nemá krst ale je veriaci. Ja som zo Slovenska, mám krst a prvé sväté prijímanie (pravoslávne vierovyznanie). Sme mladý 25 ročný pár, ktorý žije v prenájme v Prahe. Chceme mať svadbu na Slovensku v chráme (vždy som chcela mať svadbu pred Bohom). Je nejaká možnosť aby sme mali obrad v chráme?

Ďakujem za odpovede!

bolarazjedna
10. dec 2021

Pokiaľ ja viem, svadbu v kostole môžete mať, ale sviatosť manželstva môžeš vyslúžil iba ty, keďže bez pokrstenia sa to nedá. Bude to ale oficialne. Avšak hovoríš, že snúbenec je veriaci, takže by sa mohol pokrstiť, a potom už by nemal byt problém, nebolo by to jednoduchšie a krajšie? (aj keď niektorí kňazi majú problém, aj keď nemáš prvé sväté prijímanie, ale iba niektorí).

andreakotesova
10. dec 2021

@dominikakarasova sestra má nepokrsteného manžela a cez farára išlo nejaký list na biskupský úrad. Švagor musel podpísať, že deti bude vychovávať v katolíckej viere a dokonca pri sobáši aj prisahal. Ale sme katolíci, neviem, ako je to u pravoslávnych. Treba sa ísť pýtať kňaza.

janetinka27
10. dec 2021

@dominikakarasova opytaj sa vo svojej farnosti na slovensku. tam ti priamo povedia. pripadne nech sa necha partner do svadby pokrstit. u katolikov je priprava katechumenov na krst dva roky. neviem ako je to u pravoslavnych, treba zistovat priamo na mieste, kde bude sobas.

thereisabear
10. dec 2021

Podľa mňa a tým nebude problém, aj keď závisí od konkrétneho farára. Mne to príde menej prísne ako u katolíkov.

evkamotka
13. dec 2021

Zavolaj knazovi na sk