Svadba na úrade mimo trvalého pobytu

22. aug 2022

Pekné ránko.
Po 6.rokoch by sme sa chceli s priateľom vziať. Len na úrade, bez ceremónii. Keby sme nemuseli, nechceme ani svedkov 🙂
Chceli sme ísť do Prahy na víkend a tam sa vziať. Neviete, či sa dá aj v zahraničí vziať?

A ešte jedna otázka, kebyže sme nemohli v Prahe, tak svedkovia musia ísť s nami už predtým, kedy sa len vypisuje žiadosť, alebo až na obrad?
😉

andrea_82
22. aug 2022

v Prahe by ste to mali asi najlepšie na slovenskom veľvyslanectve, tam platia naše slovenské zákony a manželstvo je platné bez problémov. Svedkovia nemusia byť pri podávaní žiadosti, stačí až pri svadobnom obrade.

radanna11
22. aug 2022

Neviem či úplne rovnaká situácia ale,trvalý pobyt mám v Martine no žijeme v Šamoríne tak sme sa brali tu tiež len so svedkami.
Najskôr som musela v mieste trvalého bydliska v Martine na matrike za poplatok 20€ vybaviť povolenie k sobášu mimo trvalého bydliska potom tu v Šamoríne som musela na Samorinskej matrike za dalších 20€ vybaviť povolenie vydať sa keď tu nemám trvalý pobyt následne po týchto dvoch povoleniach mi dali termín.
Info aktuálne keďže to bolo tento rok.

autor
22. aug 2022

@radanna11 ďakujem. To sa spýtam ešte pre istotu tu na úrade, kde mám trvalý pobyt. 🙂 Totiž ideme na dovolenku do Prahy a tu ani nemáme svedkov, oni tam žijú, zabili by sme dve muchy jednou ranou ako sa hovorí 🤣

andrea_82
22. aug 2022

ešte ma k tomu napadlo, keď píšeš, že svedkovia žijú v Prahe. Sú to občania SR? Lebo to by možno mohol byť problém, svedčiť slovenský sobáš cudzím štátnym príslušníkom.

autor
22. aug 2022

@andrea_82 hej, majú slovenské občianstvo 🙂

radanna11
22. aug 2022

Veď si pokojne aj teraz zavolaj na vašu matriku mne cez telefon povedali na začiatku všetky tie info ,že treba potvrdenia a povolenia z oboch matrík a potom som to začala riešiť

melanta
22. aug 2022

My sme mali tento rok sobáš v Prahe na veľvyslanectve. Potrebovali sme žiadosť o uzatvorenie manželstva, to sme mali z matriky. Žiadne povolenia ani poplatky sme neplatili. Osobne sme žiadosť odniesli na veľvyslanectvo, spolu s rodnými listami a občianskymi. Ideálne minimálne 30 dní vopred. Ak si myslíš, že prídeš do Prahy, pôjdeš na veľvyslanectvo a zosobášia vás na druhý deň, tak to určite nie. Treba vopred odovzdať žiadosť (zrejme je možné aj elektronicky, neviem, zavolaj si tam) a vopred dohodnúť termín.

autor
22. aug 2022

@melanta ďakujem. Napíšem aj tam.

melanta
22. aug 2022

Odporúčam skôr zavolať, dozvieš sa všetko naraz a hneď, nebude čakať na odpoveď a dostávať odpovede po kúskoch. Za hovor do ČR neplatíš nič navyše.

autor
22. aug 2022

@melanta volám zatiaľ bez odozvy. 🙂