Svadba kresťanov na úrade

6. apr 2024

Zdravim, nájdem tu niekoho, kto sa vyzná lepšie v Biblii? Je civilný sobáš platný pred Bohom ?

marth16
6. apr 2024

Pre cirkev budete zosobášení až po svadbe v kostole

loolaa
6. apr 2024

Ahoj, áno, je platný pred Bohom.

janai1
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mamina7070
6. apr 2024

pred Bohom platny nie je

menoruze
6. apr 2024

Samozrejme, je platný, Boh rešpektuje vaše rozhodnutie, nikde v biblii nenájdeš, že musí byť v chráme. (Ak katolícka cirkev tvrdí, že je to inak, je to názor cirkvi, nie biblický názor.) Dôležité je, či je On vo vašom strede. Inak moji rodičia sa brali na úrade, a na 40. výročie mali aj sobáš v kostole. Boh aj tých 40 rokov bol s nimi, videli sme aj my ako deti, ako sa o nás staral v krízach.

loolaa
6. apr 2024

@menoruze Krásne napísané ❤ Autorka je platný pred Bohom, nedaj sa presvedčiť o opaku.

huxy
6. apr 2024

Určite je platný aj pred Bohom.

andreakotesova
6. apr 2024

Ak plánuješ byť v budúcnosti krstným či birmovnym rodičom, tak nespĺňaš požiadavky na túto "funkciu". Teda ak si katolíčka.

lenkakravcova
6. apr 2024

Pred Bohom asi áno, len pred cirkvou/náboženskou obcou ak chcete mať platnosť tiež, tak uzatvorte tam.
Ak ste kresťania tak v kostole (s tým, že vám tým padá možnosť rozvodu), ak inoveriaci tak inde podľa vašej náboženskej obce. U nás sa niektorí naopak sobasia iba v mešite. Civilný sobáš pre nich nemá zmysel a váhu.

mamina7070
6. apr 2024

praktizujuci krestan by mal uzavriet sobas v kostole inak porusuje desatoro

ak bol jeden zo snubencov uz sobaseny v kostole tak z pohladu cirkvi a aj podla biblie je jeho manzelom ten koho si vzal pred oltarom

ono sa neda byt tak trochu krestan ani tak trochu tehotny

mamatroch
6. apr 2024

Ano, riesili sme to v blizkej rodine.
1. Ak je co len jeden z manželov pokrsteny a sobasia sa len na urade, sobas nie je platny pred Bohom, tzn. ten pokrsteny (resp. obaja, ak su obidvaja pokrsteni) zije nadalej v hriechu (jedine, ze by spolu zili ako brat a sestra, ale to asi nebude ten pripad, ktory riesis). V pripade, ze sa taketo manzelstvo rozpadne - rozvod - moze sa este ten pokrsteny sobasit v kostole, po riadnej sv. spovedi, samozrejme.

2. Ak su obidvaja nepokrsteni a sobasia sa na urade, Cirkev taketo manzelstvo berie ako platne, vzhladom k tomu, ze sa jedna o nepokrstenych (cize oficialne neveriacich ludi). Ako by to bolo v tomto pripade v pripade rozvodu, najdenia viery a nasledne krstu, Ti povedat neviem - teda, ci by sa mohla ta novopokrstena osoba sobasit v kostole, predpokladam, ze nie - no to je uz len moja domnienka, to by vedel povedat niekto, kto sa rozumie do cirkevneho prava.

mima172
6. apr 2024

Nie. Manželstvo je sviatosť, čiže papier podpísaný na úrade nemôže byť považovaný za sviatostné manželstvo uzatvorené pred Bohom.

viestta
6. apr 2024

Ked sa budes rozvadzat a vydavt druhy raz, tak mozes v kostole. Neprijala si sviatost manzelstva, takze si slobodna a zijes na hromadke, aj ked mas papier z uradu

autor
6. apr 2024

@menoruze ďakujem za odpoveď 🙂

@mamina7070 ja som kresťanka "úplne" ale nie som katolíčka, môj budúci manžel je katolík, a hľadám nejaké spoločné riešenie, ako mať svadbu, aby sme boli obaja spokojní, civilná svadba by bola taká "neutrálna" len ma zaujíma pohľad Boha na civilný sobáš
@mamatroch ja práve nehľadám stanovisko katolíckej cirkvi, to viem, že katolícka cirkev take manželstvo neprijíma, hľadám na základe Biblie
@viestta lenže budúci manžel je katolík a ja chodím do inej cirkvi a tým pádom niekto musí spraviť kompromis, preto toto mi prišlo ako neutrálne riešenie, mať svadbu civilnú

lucia147852
6. apr 2024

Pre partnera iné manželstvo ako v katolickom kostole platne nebude. Tam kompromis nenájdeš. Samozrejme sa tak zobrať môžete, ale ak by chcel byt krstný/birmovny rodič nebude môcť, ak praktizuje svoju vieru, nebude môcť ani prijímať sviatosti. Pre teba asi platne bude, záleží čo hlása tvoja viera. Napr pre evanjelikov je platne aj manželstvo na úrade.

mamina7070
6. apr 2024

tak v tomto smere potom nerozumiem preco nemate svadbu v kostole lebo nedostane snubenec rozhresenie prinspovedi a nemoze pristupovat k sviatostiam lebo bude zit v hriechu
za mna by to bolo take manzelstvo na skusku ak vam nevyjde on ma stale moznost po rozvode na sude sa sobasit v kostole (ponspovedi)

andreakotesova
6. apr 2024

@autorka manzel nebude moct chodit na prijimanie a ak pojde na spoved a nezataji svoj "stav", tak nedostane rozhresenie.

maja22
6. apr 2024

Ak tvoj partner berie svoju vieru vazne, chce prijimat sviatosti, iny ako katolicky sobas mat nemoze. Pre katolika je sviatost manzelstva dolezita. Je to platne takto aj pred ludmi a aj pred Bohom. Boh ustanovil sam sviatost manzelstva, to, ako velmi je to dolezite, zdoraznil aj sam Jezis, ked apeloval na nerozlucnost manzelstva a pouzil slova: "co Boh spojil, clovek nech nerozlucuje". Cize je jasne, ze manzelia si maju pytat Otcovo (Bozie) pozehnanie, ked vstupuju do manzelstva. Vo vasom vztahu vela zavisi od toho, ako uprimne tvoj snubenec svoju vieru zije, podla toho bude brat aj uzavretie manzelstva. Ak uprimne, tak katolicky obrad, ak mu je to jedno a sviatosti obchadza, tak sa ti prisposobi. V kazdom pripade pre veriaceho a pokrsteneho cloveka je civilne uzavretie manzelstvo prazdne gesto bez obsahu, je to zivot v hriechu.

suge
6. apr 2024

Civilné manželstvo veriacich ľudí je z pohľadu Cirkvi neplatné a následné spolužitie takýchto manželov je považované za hriech. Veriaci sú povinní, pokiaľ sa rozhodli žiť v manželstve a spĺňajú všetky cirkevnoprávne podmienky uzatvárať sviatostné manželstvo, ideálne vo farskom kostole. V prípade pochybností odporúčam konzultáciu s kňazom na príslušnom farskom úrade.

bloger
6. apr 2024

Z pohľadu Cirkvi je to neplatné. Teda ani pred Bohom to nie je platné.

matkahelka
6. apr 2024

a ty si akeho vierovyznania? nie je mozne mat ekumenicky sobas? mame taky pripad v rodine- on RKC, ona evanjelicka, mali ekumenicky sobas, pre oboch je platny ako cirkevny. pre tvojho RKC chlapa je sobas na urade akoby zenaty ani nebol, akoby ste zili v konkubinate.

mamatroch
6. apr 2024

Tak ked chces najst nieco konkretne v Biblii, potom si u precitaj 🤷 ...je i zadarmo online, v roznych prekladoch i jazykoch 😉

maranco
6. apr 2024

Uzavretie manželstva Izáka a Rebeky je opísané v Genezis 24:67
Manželstvo Jozefa a Márie nájdeš v Matúš 1:24
Židia neuzatvárali manželstvo v chráme.

Čo je dôležité je zapísané v List Hebrejom 13:4
Manželstvo nech majú všetci v úcte a manželské lôžko nech je nepoškvrnené, lebo smilníkov a cudzoložníkov bude súdiť sám Boh.

V Biblii nenájdeš zmienku o tom žeby Ježiš svojim nasledovníkom prikazoval uzatvárať nové manželstvo, lebo ako sa stali kresťanmi žijú v hriechu a ich doterajšie manželstvo je neplatné pred Bohom. Dokonca jeho nasledovníkmi sa stali aj Gréci a Rimania a tí predtým ako sa stali kresťanmi uzavreli manželstvo podľa svojich zvykov.

maja22
6. apr 2024

@maranco ani sa muzi nemuseli dat obrezat, ked prijali krestanstvo... to bolo ine, krestanstvo sa este len zacalo rozvijat a naberat nejake smerovanie.,Dnes uz katolici maju jasne stanovene, kedy je manzelstvo uzavrete platne a kedy neplatne, resp. uzavrete nie je.

maranco
6. apr 2024

@maja22 súhlasíš s tým, že Boh považoval všetky tie manželstvá kresťanov za platné, keďže im to Ježiš nikdy nevyčítal?

maja22
6. apr 2024

@maranco ano, suhlasim, ze v tej dobe Boh povazoval kazde manzelstvo uzavrete podla vtedajsich zvyklosti za platne a nerozlucne. Kazdy kult mal totiz stanovene svoje pravidla. A tie boli veriaci povinni dodrziavat.

kiki68
6. apr 2024

Nie je