Svadba katolík a nekatolíčka

23. jan 2023

Ahojte. Chcela by som sa spýtať ci ma niekto podobnu skúsenosť so svadbou v kostole, ako v našom prípade kde snúbenec je katolík a ja nie som žiadnej viery.
Partner by chcel veľmi svadbu v kostole, ja sa tomu nebránim. Mne je to v podstate jedno. Viem, že existuje nejaký dišpenz kedy sa takéto svadby povoľujú. Ja by som si aj dala spraviť všetky potrebné náležitosti ako krst, prijmanie atď...
Len neviem ci by to bolo možné keďže mam 2 deti z predchádzajúceho vzťahu. Vydatá som nebola.
Co by podľa vás bolo lepšie. Svadba v kostole ako nekatolíčka ale spraviť si všetko potrebné a prejsť na katolícku vieru a zosobasit sa. Ďakujem za rady

klarissa25
23. jan 2023

Takéto svadby sú v kostole úplne bežné...

panelacikova
23. jan 2023

ak máš prejsť na katolícku vieru IBA kvôli sobášu, tak to ani nerob....

autor
23. jan 2023

@klarissa25 áno? Lebo viem ze kedysi s tým robili kňazi problémy a skôr nútili prejsť na ich vieru a potom sa vziať

autor
23. jan 2023

@panelacikova Viac menej iba kvôli sobášu

dzulli1980
23. jan 2023

Sobáš v kostole nie je folklór ... pokiaľ v Boha neveríš, neprisahaj pred ním.

santiago_segura
23. jan 2023

Problém je skôr to “v kostole” tam nič nenarobíš. Aj ja som raz mal taký prípad že ženská chcela aby som sa dal na vieru kvôli prípadnej neskoršej svadbe ale nesúhlasil som. Ja som ateista z presvedčenia a nechcem byť ani kresťan, ani moslim, ani judaista, ani hinduista, ani budhista...

autor
23. jan 2023

@dzulli1980 ja verím v Boha, nie v cirkev. Ja by som to spravila len kvôli snubencovi.

santiago_segura
23. jan 2023

Ja neverím ani v boha. Som Darwinista som jej povedal a bolo vybavené...

panelacikova
23. jan 2023

autorka, je možné zosobášiť sa aj ako neveriaca s veriacim. už pred cca 30 rokmi sa mi takto ženil jeden človek z rodiny... čiže skús sa informovať na konkrétnej fare, či sú ochotní vás zosobášiť aj takto, ako ste. prípadne hľadajte túto možnosť na inej farnosti. myslím si, že určite niekde nájdete.
a mimochodom, ak neveríš v cirkev, tak ti to fakt v dobrom píšem, ani neuvažuj nad tým, že do nej vstúpiš. lebo všetkými tými sviatosťami nejdeš bližšie k bohu, ale "upisuješ" sa cirkvi...

dzulli1980
23. jan 2023

Vo svojom príspevku píšeš, že nie si žiadnej viery ... teraz si mi napísala, že veríš v Boha ... no tak neviem ... žiaľbohu, cirkev je zástupca Boha na zemi, čiže bez tej cirkvi to nepôjde ... čo sa Tvojej otázky týka, áno, je to možné, nie každý farár je tomu naklonený, ale dá sa.

loliki
23. jan 2023

Treba to riešiť s farárom a nie s MK. Tu dostaneš síce veľa rád, ale nie všetky sú užitočné alebo použiteľné. Vydať sa môžeš. Ak chceš, môžeš prijať aj krst. Kňaz Ti to určite vysvetlí a Ty sa rozhodneš, ako ďalej.

autor
23. jan 2023

@dzulli1980 tak ja si idem, že v toho istého Boha veria ako katolíci tak evanjelici, rozdiel je predsa v cirkvi ku ktorej patria a ktorej ja zase neverím. Takže Boh pre mňa existuje, cirkev nie. Ale ok. Pochopila som ze predsa len ten dispenz bude lepšie riešenie.
Ďakujem za pokec a radu 😉

oblecenie99
23. jan 2023

Mali sme v katolíckom kostole, ja katolík, on kalvinista, nebol žiadny problém, dokonca kňaz pred obradom pozdravil prítomných katolíckym, aj reformovaným pozdravom. Zisti tam, kde budete mať svadbu. Ale ja som sa nad týmto nepozastavovala ani chvíľu.

autor
23. jan 2023

@oblecenie99 Ďakujem 😊

stanislavicenka
23. jan 2023

Ja som katolicka so vsetkymi sviatostami, a manzel nie je ani pokrsteny. Sobas sme mali v kostole. Knaz ziadal o nejaky dispenz, nepamatm si to.

joesvk
23. jan 2023

Môžeš mať svadbu v kostole. Ale sviatosti ti v tejto "fáze viery " netreba.

zuzuliatko18
23. jan 2023

Katolíci majú obrad pre rôzne možnosti uzatvárania manželstva. V prípade ak je jeden katolík a druhý ateista, rozdiel je len v tom, čo ktorý "hovorí". Katolík prijíma sviatosť a musí tomu primerane sľubovať a prisahať. Ateista uzatvára manželstvo, preňho to nie je sviatosti preto aj text je tomu prispôsobený.

hviera81
23. jan 2023

taketo svadby su bezne, krst ani nic mat nemusis, to by si musela chodit normalne na katechizmus a tak
je tam nieco take, ze vasim detom nebudes branit vo viere.....

nekonecna_katastrofa
23. jan 2023

Normálne požiadate na fare o dišpenz. Som katolíčka, manžel ateista. Jediné, čo je potrebné, aby nekatolícka strana dala súhlas, že nebude veriacemu brániť vyznávať vieru, chodiť do kostola a pokrstiť deti.

ropucha6
23. jan 2023

@dzulli1980 nemusi vobec prisahat. Ako neveriacej sa jej farar spyta dopredu, ci chce alebo nechce prisahat na kriz, nie je to povinnost.

nekonecna_katastrofa
23. jan 2023

@zuzuliatko18 Mýliš sa, v tomto prípade nejde o sviatosť ani pre katolíka. Manželstvo je pred Bohom a Cirkvou platné, nerozlučiteľné, ale nie je to definované ako "sviatosť".

bambulka1105
23. jan 2023

Aj my sme to tak mali pred skoro 8mi rokmi.,, ja- katolíčka a manžel neveri v nic. Jediné, čo bolo potrebne, aby nekatolícka strana dala súhlas, že nebude veriacemu brániť vyznávať vieru, chodiť do kostola a pokrstiť deti tak ako pisala pani vyssie.,, dokonca sa mohol rozhodnut ci bude alebo nie prisahat na krizik., a suhlasil.,, tiez zalezi vela od knaza, kt.je na tej fare, kde chcete mat., my mame skveleho a nebol ziaden problem 🙂

nekonecna_katastrofa
23. jan 2023

@ropucha6 Presne tak. Ateista nemusí prisahať na kríž, ale môže ak chce.

zuzuliatko18
23. jan 2023

@nekonecna_katastrofa áno, sorry, zle som to napísala. Pointa ale je, že katolícka cirkev takúto formu umožňuje a je na to pripravená.

rony2255
23. jan 2023

@nekonecna_katastrofa je to stále sviatosť, len pre neveriaceho nie. Ale náhodou, keby potom neveriaci bránil veriacemu žiť vieru a vychovávať deti vo viere, je možné po rozvode anulovať manželstvo.

nekonecna_katastrofa
23. jan 2023

@rony2255 Nebude to sviatostné manželstvo ani pre katolíka. Záväzok má, je to Cirkvou a Bohom uznané, ale nie je to sviatosť.

osky
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
martinka13
24. jan 2023

Môj brat je tak zosobášený. Môj manžel si zas pred svadbou spravil všetky sviatosti. Ty môžeš riešiť obe možnosti. Deti určite nie sú prekážkou. Problém by bol, keby si už svadbu v kostole mala. Inak nie.

cacianka
24. jan 2023

Prečítaj si iné témy, už je to tu na koni všetko vysvetlené viac x.
Nečakaj iba že ti tu baby všetko podajú ako na tácke.
Áno môžeš. Veriaci + neveriaca

mvis
24. jan 2023

Keď neveríš v Boha tak sa v kostole nesobáš. Ako ti tu už písali manželstvo v kostole nie je folklór, manželstvo je jedna zo sviatostí a prisaháš tam v dobrom aj v zlom v zdraví aj v chorobe a je to už navždy. Neviem či chápeš čo píšem, ale ak to robíš iba kóli snúbencovi nerob to.