Ahojte. Je možnosť svadby aj taká, že trebárs prídem na úrad a len podpíšem papiere a hotovo?
Bez ceremónii? Bez šiat, obleku atď .. bez úvodných reči. Len podpíšem a idem ?
Áno, na mestskom úrade vieš mať sobáš aj bez ceremónii, nejaký preslov je povinný zo zákona, ale žiadne ceremónie potrebné nie sú. Oblečení môžete byť aj v rifliach, svedkov nepotrebuješ, môžu vám byť svedkom zamestnanci úradu.
Nie. Su vypisane terminy kedy to robia. A potrebujes svedkov. Zamestnanci svedkov nerobia. Ceremoniu okolo toho nepotrebujes.
mysim ze ak sa dohodnete s mestskym/obecnym uradom nemal by to byt ziadny problem.... treba sa ist spytat na prislusnu matriku kde sa chcete zobrat
Joj takto nejak si to aj ja predstavujem alebo dokonca len online z domu cez epodpis podpisat😅🫣
Najprv si vybavíš termín, to je všade inak. Potom prídeš s budúcim manželom a dvomi svedkami, zamestnanec povie predpísané vety, vy poviete áno, podpíšete sa a môžete ísť.
Bez ceremónie sa to nedá, ale ostatné áno. My sme mali takú, svedkovia, úradníčky nám povedali básničku, podpísali sme a išli sme ...
@jesenzima noooo to nám staci, super. Ďakujem
@ptvw presneeeeee mohli by to zaviesť 🤣🤣🤣
@beata_k da sa aj mimo vypisaneho terminu za poplatok. my sme si priplatili, mali sme svadbu vo štvrtok (urcite to nebol sobasny den) a dokonca sme to mali mimo bydliska - nasa matrika robila ofuky. blizsko sme nasli ochotnu matriku, ktorá s tym nemala najmensi problem, samozrejme za poplatky. ale tie poplatky boli prijatelne, žiadne extremne sumy to neboli
ako pisu - dohodnes termin, donesies svedkov, povedia povinne reci a vy ano, a podpisete a pravdepodobne hned aj sobasny list dostanete
znami tak mali v utorok a potom len gulas s rodinou v zahrade :D manzel bol svedok, riesili to v starostovej kancli pri stole
sobáš je zákonom predpísaný akt, má nejaké základné náležitosti, ale ceremónie okolo neho netreba, nie sú povinné.
Musí byť suhlas so vstupom do zväzku manželstva, pred zástupcom štátu s insígniami (primátor, starosta, poslanec), dôstojné miesto, štátny znak , svedkovia a podpísanie zápisnice. 10 minút a hotovo
Kamoš tak mal svadbu. Len na úrade on, žena a dvaja svedkovia. Ráno šiel normálne do roboty, cez obed sa všetci stretli na úrade, oženil sa a potom šli zase do roboty 🤣🤣🤣. Jeho mama sa s ním kvôli tomu nebavila asi dva mesiace 🤪.
@monnci2226 Len ty si sa s nimi dohodla. To samozrejme robia. Autor/ka chce prist na urad a vybavit to tam s nimi na mieste. Mozno najde malu dedinku kde jej to tak urobia, ze na mieste, ale vo vseobecnosti sa to na mieste nerobi.
@beata_k aha, rozumiem ako to myslis. ja som to takto z toho prispevku nepochopila, samozrejme vzdy treba dopredu dat vediet, sa dohodnut, nahlasit. nie ist rovno na vec 😁
@monnci2226 No, mozno som ja zle pochopila, ze chce na mieste 😄
Dopredu dohodneš termín na úrade a dá sa to potom "na počkanie", veď aj sobášiaci poslanec/starosta sa musí trochu pripraviť.
Tak je mi jasné že musím si dohodnúť termín. Len proste chcem prísť bez šiat, vybaviť to a odísť. Nemám záujem o nejaké zvucky a hlúposti ak ma chápete. Že prídem s dvoma ľuďmi, povieme si áno, podpíšeme a ideme preč pokračovať v peknom dní 🤣🤣🤣 najlepšie v týždni, nech si nedodrbem víkend 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Hádam nie si bezdomovec, tak niečo slušné a pekné si obliecť vieš. Neprídeš tam v crop tope a kraťasoch.
@maranco hej a s vyvalenym bachorom 🤣🤣🫣
Bola som na svadbe, kde síce slusne oblečení, ale poziadali sobasiacu aby to vybavila co najrychlejsie, bez hudby, basniciek. Len povinne 3 vety, podpis a koniec. Boli sme v miestnosti pre matrikarku, snubenci, dvaja svedkovia, ja a matrikarka so sobasiacou. Do 5 min sme boli vonku.
Treba svedkov a prstienok.
Ostatné náležitosti, že tam musí byť znak slovenskej republiky = symboly zabezpečí svadobná miestnost/urad
@beata_k naozaj sa to na mieste a na počkanie nerobí. musia podať žiadosť a dohodnúť termín, a priezviská po sobáši, takisto aby bol sobášiaci prítomný, matrikárka tiež, ved môže byť dovolenka, pn tak treba určiť zástupcu, pripraviť zápisnicu, skontrolovať či sú slobodní v evidencii, a hlavne vyvetrať obradnú miestnosť, či upratať kanceláriu starostu 🙂
My sme tak mali. V stredu sme volali na urad ze zajtra nech nas zosobasia. Prisli sme s prstienkami, obcianskymi preukazmi, 20€ na poplatok, dvoma svedkami a za 5 minut sme isli domov. :D taky pekny stvrtok to bol :D
@melanta tiez presne poznam pripady, ked svedkov nemali. Isli proste na vylet, a vecer postli info ze sa zobrali na vylete len tak v koseli a rifliach, bez kohokolvek :DD D
Na úrade, 5 minútová záležitosť. Ale treba dopredu dohodnúť termín a svedkov mať. Nie je povinnosť ani šaty, ani kytica, ani obrúčky, ak vám to netreba.
Príhovor však bude mať buď primátor, alebo nejaký poslanec, cize to ma úvod, jadro aj záver.
@melanta ale už to nemôžu takto robiť, z úradu I'm nikto ta svedka nepôjde, no kľudne môžu odchytit niekoho na ulici 😂
Tak niečo slušné si hádam oblečiete, a aj svedkov ti treba, a aj ceremónia musí byť, musíte povedať áno , ostatné nič nie je nasilu.