Svadba bez "omáčok" na úrade

1mimka18
31. dec 2024

Ahojte mal niekto svadbu má úrade bez hudby obkecavania atď? Chceli by sme sa vziať ale nezáleží nám na svadbe ako takej . Potom si To oslávime doma 🙂 ak áno ako to prebieha a ako dlho to trvá ? Chceme fakt nech tam niesu žiadne obkecavanie hudba nič proste prísť podpísať a ísť domov 😃 a ak ste tak máli... oblečenie ste mali aké ? Kytica musí byť ? Šaty oblek? Alebo proste si môžem dať šaty muž rifle košeľu a môžme ísť ? Ďakujem veľmi pekne za každú odpoveď ale prosím len tie čo to tak mali chcem reálne skúsenosti 😃

wilkova
31. dec 2024

Bola som na takej. Nevesta si vyslovene nepriala hudbu, básničky, príhovor. Oblečené mala čierne sako a nohavice, ženích nohavice a košeľu, bez kytice. Všetky svoje "požiadavky" povedala vopred tým úradníkom. Prišiel oddávajúci, povedal formálne veci, ktoré musia zaznieť, ako napr. mená snúbencov, že sa rozhodli vziať dobrovoľne, aké priezvisko budú po svadbe používať a položil otázku, na ktorú obaja povedali ANO. Trvalo to do 5 minút. Max. 10.
Nejako takto...

pribinak
31. dec 2024

Keď chcete mat len suchý obrad bez všetkého tak Kytica nemusí byt, ani šaty, ak chceš ty mizes prísť v teplákoch a ženích v montérkach.

Tá hudba a príhovor dávajú tomu obradu aspoň trosku slávnostný ráz.

Každý úrad má nejaký zvyk ako sa civilný obrad vykonáva a tak sa treba informovať či to upravia kvôli Vám

viestta
31. dec 2024

Poziadate len o urade povinne zalezitosti a bude to bez "omacok" za 10 minut vybavene. Co si obleciete je na vas, kytica byt nemusi. Musia byt akurat 2 svedkovia, ktorych si musite zabauzpecit vy.

dudos
31. dec 2024

@1mimka18 boli sme ako svedkovia na takejto svadbe. Ženích mal oblek, čo bežne používal, nevesta saténovú jednoduchú bielu sukňu a farebný korzet, tiež čo nosila na sooločenské akcie. Boli tam len rodičia od ženícha, my svedkovia a svadobný pár. Nemali hudbu, prišli sme k oltáru, úradná osoba povedala náležitosti a to bolo všetko. Či mala nevesta kyticu si už neviem spomenúť. Bolo to cca pred 20 rokmi.

petamich
31. dec 2024

Mali sme kratky prihovor poslanca + povinne veci, ktore musia zazniet a inak nic z menovaneho, cele to trvalo priblizne 8 min. Hudbu v pozadi zvycajne chcu pustit ale pokojne im viete povedat, ze nechcete resp. co a ako chcete, im to je naozaj jedno. Kvety, saty atd. nie su povinne, akurat svedkovia musia byt.

My sme sa brali v case covidu, cize preto aj to bolo take, ja som ale teda chcela, nech to je aspon kusok specialne. Ty ak nechces, nemusi 🙂.

januska12323
31. dec 2024

Choďte zajednať a všetko im povedzte, nebudú s tým mať problém. Kytica ani oblek nie sú nutné,stačí keď prídu snúbenci plus dvaja svedkovia. Všetko ostatné je bonus.

cacianka
31. dec 2024

Sobášny akt sa vykonáva v podstate na úradnej pôde, kde musia byť štátny znak, reťaz sobasiaceho tak sa vyžaduje slušný čistý odev a úprava ľudí. Ostatné veci nutné nie su, všetko dohodnete pro osobnej návšteve miestne príslušnej matriky, keď pôjdete rezervovať termín.

adik64
31. dec 2024

Už aj tých svedkov by mohli zrušiť, nerozumiem na čo je to dobré. Ako keby boli mladomanželia nesvojprávni.

mamickalisticka
31. dec 2024

Aj s tými omáčkami to trva max 20min takže bez nich to bude 5 a fakt nič nepotrebuješ, len seba, ženícha a svedkov

1mimka18
autor
31. dec 2024

@adik64 tiež si vravím 🤣 ale vraj požičajú aj svojich z úradu som čítala

1mimka18
autor
31. dec 2024

Super ďakujem pekne 🥰🥰

1mimka18
autor
31. dec 2024

Baby ešte taká otázka...musím to riešiť na matrike kde patríme alebo kľudne aj v susednom meste napríklad?

lilope
31. dec 2024

@adik64 svedkovia musia byť. Predstav si, že ťa niekto podpíše, že si sa za neho vydala. Ako dokážeš, že to nie je pravda ak tam nebol žiadny prítomný svedok?

ina2405
31. dec 2024

@1mimka18 my sme tak mali. Pani bola až urazená, že "to chcete mať také suché?" A my, že presne také suché. Ja som bola raz na sobáši s hudbou a básničkou a nepáčilo sa mi to. My sme to mali dôstojnejšie. Kyticu som nemala, zabudla som na to. Šaty som mala podľa môjho vkusu.

pribinak
31. dec 2024

@1mimka18 to si ešte over či ti niekto z pracovníkov úradu bude ochotný robiť svedkov
Nikto sa nehrnie robiť cudzím ľuďom na ich svadbe svedka

renesance80
31. dec 2024

@1mimka18 v mojej rodine takmer už cez storočná tradícia 🙂 dokonca moji rofdičia sa brali na tajnáša , mama si po práci požičala kostým, otec oblek ,kupil tri hrebíčky ako kyticu a kamaráti boli svedkovia, obed si dali v reštike, boli spolu až do otcovej smrti

adik64
31. dec 2024

@lilope ved je tam predsa sobasiaci a matrikarka, ktori zodpovedaju za overenie dokladov totoznosti pred obradom...ci tam bude este dalsi svedok z uradu, ktory ma nikdy predtym nevidel ani ja jeho, je predsa jedno nie?

gab
31. dec 2024

@lilope no nemusia, zijem v AT a tu svedkov na svadbe nepotrebujes, ak nechces.

lneviemmeno
31. dec 2024

@1mimka18 môže to byt aj na hociktorej matrike, nie len podľa trvalého pobytu, ja som tak mala pred 2 rokmi, len teda je tam poplatok asi 20€, keď sa berieš v mieste bydliska tak zadarmo. Ja som platila ale viac lebo som si brala cudzinca 😬

lucinka9292
31. dec 2024

@1mimka18 mozes aj v inom meste. Ja som tak mala. Platis nejaky mensi poplatok. Ja som na svadbe mala “omacky” oddavala nas pani ktoru pozname. Hudbu si napamatam. Myslim, ze vsetko sa da dohodnut. Kyticu som mala, lebo som chcela. Muz mal slusnejsie nohavice, koselu (co aj bezne vynosi), ja take akoby satenove tricko s lodickovym vystrihom, dlhy rukav a sukna pod kolena tylova. 2 svedkovia su podmienka, inak je to na tebe.

sajmi
31. dec 2024

Ja som takú mala v októbri, celé to trvalo dokopy 10 minút aj s fotením na konci (mali sme tam pár ľudí ale nemuseli sme mať, ak sme nechceli), hudba hrala asi len v pozadí ak si dobre pamätám, poslanec mesta povedal pár slov, potom "áno, áno", naše podpisy, podpisy svedkov, naše fotenie s hosťami a koniec.

sajmi
31. dec 2024

A teda kyticu som nemala. Priateľ mal také "oblekové" nohavice, ja béžový overal a biele sako. Ale fakt ako hovorím, 10 minút a bolo hotovo 😁

lilope
31. dec 2024

@adik64 očividne to jedno nie je.

lilope
31. dec 2024

@gab určite tam svedkovia prítomní sú, žiadny úradný dokument nemôže byť podpísaný bez svedkov. Ako aj pri dedičstve je prítomný právnik alebo notár. Svedkov môžu vykonávať prítomné osoby ako oddávajúci či niekto iný. Ale kto si bude pamätať na toľko svadieb keď tých ľudí osobne nepozná na rozdiel od kamaráta, ktorý si určite bude pamätať, že ti robil svedka na svadbe? Nie je to vymyslené z rozmaru.

kavenkaa
31. dec 2024

Naša trvala 7 minút, vrátane príhovoru. 10 minút pred obradom sme sa preukázali občianskymi, tak nám stihli aj sobášny list rovno vystaviť.

lienocka2808
31. dec 2024

@1mimka18 ahojky, som sobášiaca poslankyňa, takže mám celkom skúsenosti. AK nechces obkecávačky, stačí to povedať pred obradom. Musíte mať dvoch svedkov, ak nemáte, niekedy robia svedkov aj prítomní zamestnanci, ale na to by som sa nespoliehala. Asi najlepšie prísť na obrad slušne oblečení, ale mali sme aj páriky v rifliach. Keď nechcete hudbu tak nemusí byť samozrejme, ale je to krajšie, bez nej je to také prázdne. Obrúčky ani kvetiny mať nemusíte. Ak si neželáte ani príhovor, tak sa číta iba klauzula, o tom, že vstupujete do manželstva dobrovoľne a poznáte svoj zdravotný stav, spolu s podpisovaním to potom trvá cca 5minút.

basulaak
31. dec 2024

Aj my sme mali taku. Kratka strucna ano ano a ani kyticu som nemala. Svadba zadarmo. Nepotrpime si na velke gesta. Super sla by som do toho zas. Nam 3/4 prejavu aj tak preplakal rocny syn ktoreho som musela mat na rukach. Ledva som pocula toho pana co nas oddaval. 🤣

petronelag
31. dec 2024

@lienocka2808 Aj ja som to počula, že sa má prísť oblečený ako na slávnostnú príležitosť, lebo ten oddavajúci a tí s úradu sú tiež oblečení ako na slávnostnú príležitosť.

lienocka2808
31. dec 2024

@petronelag ano, my sme oblečení samozrejme slušne, za deň mám niekedy aj 12 rôznych sobášov, ale oddávali sme už aj ženícha v kraťasoch a rifliach, určite ich nemôžeme poslať domov, kvôli oblečeniu. Raz sme mali pochybnosti, ženích krásne oblečený, ženská biela róba, a ženích mal asi 3promile. Tam sme boli naozaj na pochybách, či je spôsobilý.

lilope
31. dec 2024

@lienocka2808 oddali ste ich? Myslím si, že to by bolo na spochybnenie. Malo by to byť v podmienkach, že osoba nemôže byť v zjavnej opitosti, je to stav vylučujúci spôsobilosť.