Ahojte,
myslíte si, že by bolo pre vás ako hosťa v poriadku ísť na svadbu bez alkoholu? Veľmi by vám to prekážalo/chýbalo, ohovárali by ste potom mladomanželov? Svadbu budeme mať v septembri a premýšľame nad tým, lebo ani jeden z nás nepije a ja sa neznášam pozerať na opitých ľudí, ktorí nemajú mieru a nevedia sa správať. Viem, že napríklad v UK alebo Amerike vôbec nie je zvykom mať tzv. otvorený bar s alkoholom, ale každý si tam zaplatí to, čo vypije. My by sme chceli mať svadbu úplne bez alkoholu, ale prípadne by sa to dalo vyriešiť aj takýmto platením si za svoje pitie, lebo v žiadnom prípade nechceme podporovať svojimi peniazmi alkoholizmus, ale asi by sa to stretlo s veľkým odporom a nepochopením. Moja strana rodiny by s tým nemala problém, ale snúbencova asi áno. Je to jeho rodina, viem že si ich beriem spolu s ním, na svadbu sú pozvaní, ale niektorí jednotlivci sa nevedia vôbec ovládať, keď príde na alkohol. Keď sa pred 3 rokmi vydávala jeho sestra, tak mali prenajatú sálu a pitie si nakúpili sami, istá časť mužov z jeho rodiny však všetko vypila oveľa rýchlejšie, ako švagriná s mužom vyrátali a odišli odtiaľ potajomky do krčmy, nikto ich nevedel nájsť, tam sa pobili a volala sa polícia, nevesta bola vynervovaná, zábava pokazená, pokúšali sa tam ešte od krčmára odkúpiť fľaše. Do toho ich opitá sesternica mala hlučný sex s čašníkom v kuchyni, kde si zamkli lietačky a nemohol sa priniesť polnočný chod. Ja sa bojím, že sa niečo podobné zopakuje aj u nás a pokazia nám svadbu, ani nehovorím o tom, ako by sme ušetrili, keby alkohol neplatíme. Na druhú stranu, keby to zistili na svadbe, že sa tam nepije, tak by nasledovala asi ďalšia hádka, bitka alebo úteky do obchodu, tak nám logicky z toho vychádza platený bar. Keby nepijú za cudzie, ale svoje, tak by sa možno miernili, ale asi by nás roky ohovárali, že sme ich zle pohostili, lebo tu sa núka piť pomaly aj 13 ročným deťom na Veľkonočných oblievačkách a pod. a príde im to úplne normálne. Mali ste niekto nealkoholickú svadbu? Príde vám to normálne?
Tvoja svadba, tvoje pravidlá. Len dopredu to nedávaj vedieť nikomu, aby si nedoniesli vlastný alkohol. Ja s alkoholom problém nemám, ale kebyže mám rodinu, ktorá sa opije a pobije a nerešpektuje moju svadbu, tak by som aj ja urobila bezalkoholovu svadbu.
nedočítala som do konca...no to si neviem predstaviť... to bude kinder party ????
Nevadilo, máte právo zariadiť si svadbu po svojom. Ak vopred viete že sa to stretne s nepochopením - buď zotrváte na svojom a budete pripravený na kritiku, alebo to vyriešite inak.
Ber ma s rezervou, nekritizujem, pisem len svoj nazor...
Znama mala svadbu uplne bez alkoholu (v UK) ale ona je byvala alkoholicka, cize kazdy to chapal.
My sme mali otvoreny bar. Neviem si predstavit ze by nebol nejaky ten aperitiv, resp. vino. Mali sme aj alko a fakt ti poviem, nikto nebol spity, ze by nevladal chodit... myslim ze kazda manzelka trosku krotila manzela aby sa nenalial - a to nemyslim ironicky, ale samozrejme nikto nechce sa uplne zviditelnit v tomto svetle na svadbe...
Ak ti fakt ide o usetrenie, viete sa vziat len so svedkami a 10 ludmi na svadbe v restike a pozves len tych ktory vobec nepiju...
Mne to pride cele divne... na svadbach sa casto stretnu rodiny po x rokoch a neviem si predstavit ze by sme tam boli na vode ci nealko (hoci teda ja fakt vacsinou len to nealko) ale rada si dam 2 pohare vina... viac fakt nepotrebujem. Ked sa k tomu clovek aj naje tak mu to do hlavy neudrie.
Urobte maličkú svadbu, pozvite par najbližších a ušetríte, ale hlavne sa vyhnete podobným lapsusom.
ja tiez nepijem alkohol, takze by som to pochopila, ale na druhej strane asi na muzovej strane by sa stretlo s nepochopenim, aj ked som zazila svatbu, kde z jeho strany chlapi vyvolali bitku v podnapitom stave. asi by som nevolala tych, o ktorych vieme, ze sa nevedia kontrolovat. vy si vyberate hosti, ale nejaky alkohol by som tam dala, aspon pivo a vino urcite, mozno tvrdy alkohol vplatenenom bare.
myslim, ze bezne vo vseobecnosti by svadba bez alkoholu mohla byt pre niektorych hosti prekvapenim. ale ty pises, ze tvoja rodina je s tym OK a jeho rodina uz sposobila na svadbe problemy, takze ten plateny bar by mohol byt riesenim.
ja som bola aj na takej svadbe, kde bol nejaky bezny alkohol, ale zbytok bol plateny bar.
vobec by som sa netrapila tym, ako to oni vezmu, ved po tom, co sposobili vtedy na svadbe, by sa mali hanbit. a ked sa im nebude pacit, zrejme tiez ujdu do krcmy, tak ci tak.
A co tak vybrat nejake 3 druhy alkoholu,dajme tomu vino(biele,cervene),nieco domace,a napr.vodku,to vylozit na napojovy pultik(zopar flias).a ostatok za svoje?my sme to tak mali,a nik nebol na mol opity.ono to dost zavisi od toho,akych ludi si pozves.ked sa budu chciet ozrat pod obraz,urobia to aj keby mali pit za svoje..
Ja osobne by som to takto striktne nealkoholovo neriesila.su ludia,ktori si radi daju pripitok,ci pohar vinka..
Tvoja svadba tvoje pravidla…je smutne ze na slovesnku sa ludia nevedia zabavit bez alkoholu…ja by som sa urcite neurazila…ak sa niekto urazi tak ma asi vacsi problem s alkoholom ako si mysli
Bud urobte klasicku svadbu aj s alkoholom alebo si pozvite par ludi, u ktorych nehrozia excesy pod parou.
Ak urobite plateny bar, bude vam to prd platne, pretoze sa najde nejaky dobrovolnik, ktory skoci do najblizsieho Tesca, nakupi flase a dopadne to rovnako, este aj budete poohovarani po sirokej rodine, ze ste lakomi.
My sme mali aj z toho dovodu malu svadbu, pretoze sme nevideli zmysel v tom, ze by sme mali hostit ludi, ktorych sme nevideli x rokov a dalsich x rokov ich neuvidime a ktori sa tam aj tak len opiju a narobia hanbu.
Svadba bez alkoholu alebo s vege menu. Osobne si to neviem predstaviť. Keď budú svadobčania kupovať alkohol, aj tak sa môžu opiť. To asi nie je riešenie. Do konca života by si na všetkých svadbách, oslavách ale aj karoch počúvala, aká hrozná svadba to bola.
Riešením by bolo možno ponúkať aspoň víno a pivo.
Alebo potom malá svadba so slávnostným obedom, kde by nemali možnosť opiť sa.
Jasne, my sme mali svadbu na východe (tam by sa stereotypne očakávalo more alkoholu :D ) my sme teda alkohol kúpili, ale popravde nevypilo sa takmer nič...bol prípitok, áno, ale ani ten všetci nevypili a potom (možno tým, že bolo teplo) všetci chceli len chladený radler a vodu s ľadom...a zábava bola veľká aj bez toho 🙂
My sme mali svadbu s cca 40 hostami. Ja ani muz nepijeme, moj otec bol kedysi alkoholik, takze ani nemoze. Potom babky na liekoch, soferi. Ľudia, ktori nechcu pit. A mne prislo uplne na hlavu mat alkoholovy pripitok, ked viem, ze to polovica ludi nevypije, ale sa to zaplatí a vyleje... Tak sme dali alkohol iba tomu kto chcel. Ostatni sme mali vineu ci co. Nakoniec teda viac ako polovica ludi uprednostnila nealko pripitok. Celkovo sme na svadbu kupili mozno 6 flias alkoholu. Nepamatam presne ale mozno nejak tak, ze nejake vino, nieco tvrdsie. A este aj z toho sa nam zvysilo 😂
Ak by hrozilo, ze by sa mi mal niekto opit do nemoty a este robit bordel, tak duplom by som alkohol zrusila. Ale to som ja a nemam najmensie pochopenie pre to, ze niekto pre zabavu potrebuje alkohol 😅
A nech si ohovaraju. Mozno by som tej casti rodiny skusila ulahodit inak,mozno jedlom, co viem, ze fakt ocenia. Alebo take nieco 🤷
@diamond007 v tomto s tebou nesúhlasím, svadba je udalosť nevesty a ženícha a oni si pozvú hostí, s ktorými chcú tento deň zdieľať, samozrejme chcem aby sa dobre cítili, ale hlavné slovo máme my dvaja, ide to z našich peňazí a je to na našej láskavosti, že sme ich pozvali a chceme ich pohostiť, nemuseli sme pozvať nikoho.
@patus_2 ďakujem za radu, nepovieme to dopredu asi nikomu.
@irusa myslím si, že normálni ľudia sa vedia zabaviť aj bez alkoholu. Ja toto nechápem, keď sa povie, že niekto nechce kvety, ale žreby alebo granule a podobné somariny, tak to všetci rešpektujú, ale keď príde reč na alkohol, tak je problém ako svet.
@ckocka budeme sa musieť na to pripraviť, teraz si aspoň precvičím argumenty, ale možno ma tu niekto presvedčí a zmeníme to...
@katkaseiner ja nemám nič proti tomu, keď si niekto dá pár pohárov vína, tiež som mala predstavy, ako budeme mať ako aperitív šampanské a možno barmana, ktorý by robil miešané drinky, ale potom prišla svadba v ich rodine a zostala som šokovaná, ako sa dospelí ľudia spustili kvôli alkoholu.
@viestta ako rada by som to urobila, ide však o nevlastného otca a krstného otca snúbenca, tí keď sa spoja a pijú spolu, tak stiahnu so sebou aj ostatných chlapov a keby ich nepozveme, tak nepríde ani snúbencova mama a krstná mama.
Mne osobne by to nevadilo. Ale hostom by som ponukla vino a zvysok teda ten bar. Ak by sa niekto napriek tomu opil, zavolala by som taxik, ktory ho odvezie domov alebo ak mas sofera, ten by ho odviezol
Ja by som nerobila stavbu byť tebou.
Načo.
Uprimne? Na jednej strane ta chapem, mas strach z toho, ako dopadne tvoja svadba, na druhej strane-nie, nepride mi normalne nemat alkohol na svadbe. Ja napr.tvrde nepijem, ale rada si dam 1-2 pohare vina a vacsina ludi to ma podla mna podobne.
Ak maju ludia z muzovej rodiny problem s alkoholom, bud ich nepozvite alebo im velmi jasne vysvetlite, ako sa maju spravat - hlavne ich manzelkam. A ze ak sa opiju, ocakavas, ze pojdu domov a nepokazia ti tvoju svadbu. Ak niekto rad pije, to, ze tam nebude alkohol, ho nezastavi - skor to moze mat opacny efekt - ze si zozenie inde a z nahnevania sa este viac opije a urobi ti vacsi cirkus ako keby si pred neho postavila flasu vina - to sa tyka aj plateneho baru. Myslim, ze sa krotit len preto, ze za to platia, nebudu
Na tvojom mieste by som asi kupila len vino (to ozaj nie je extra vysoka polozka) a tvrdy alkohol nepodavala, ani nedala moznost kupit si ho na mieste. Bol by to taky kompromis
ak by ma niekto pozval na svadbu, kde mi rovno dá nejaké príkazy a pod tak sa zvrtnem a odídem.
My sme mali "iba" vino a pivo a pripitok. Kto chcel, mohol si kupit tvrde a ine sam v bare. Nikto s tym nemal problem. A ci ma niekto potom ohovaral za chrbtom nevem a je mi to suma fuk 😉
Bolo horko, nakoniec sa vypilo 100 flias mineralky a asi 6 flias vina 😉
Na druhej strane, ak vies, ze iste osoby su "grazli", silno by som uvazovala o tom, ci ich vobec pozvem. Ci radsej fakt mensiu svadbu, ktoru si vychutnam, ako velku, ktora ma bude stresovat.
Nemam nic proti alkoholu, sem-tam si dam cider, pohar vina, cocktail. Komu chuti pivo, nech si da. Ale tiez nechapem slovensku mentalitu, ze vsade musi byt alkohol a ponuka sa vzdy a vsade a vsetkym, aj absolutne bezdovodne...
Svadbu oprava
Ono je to o tom, ze tym, ze obmedzis nieco tak normalne v nasej spolocnosti, ako je alkohol ci strava (ten priklad vegetarianskej svadby), tak sa vzdy stretnes s nepochopenim na styl - snazis sa vychovavat svoje okolie... toto su dospely ludia...a sami vedia, co chcu jest, co chcu pit a kde maju rozumnu mieru. Ano - takze s pochopenim sa to nestretne... jedna vec je vylucit - tvrde - a ponukat sampanske, vino, pivo. Druha je nechat vsetkych sediet cely vecer pri dzuse a vode...
Tiez sa priklanam k nazoru vyssie, tak si spravte malicku svadbu o par hostoch, kde sa takymto otazkam vyhnes... btw. na nasej svadbe sa nikto ako doga neopil a ziadne excesy neboli...vzdy je to o ludoch...
Kamarátka mala takú. A bola to jedinečná svadba. Kamaráti im pripravili kopec programu pre všetkých, súčasťou bolo kúpanie v jazere, hry, scénky. Chľast nechýbal.
@katuska19 ďakujem, toto je dobrý nápad, možno to takto urobíme.
@janetinka27 ja som na druhý deň upratovala so švagrinou sálu a strašne mi jej bolo ľúto, lebo ona si to dávala za vinu, že sa kvôli tej bitke necítili ľudia dobre a že ich mala lepšie ustrážiť, pritom za to vôbec nemohla.
@simona92101 ja viem, že nie je správne, aby trpeli normálni hostia za tých, čo sa nevedia správať, ale tak hovoríme si, že radšej to dopredu striktne vyriešime, ako potom plakať kvôli pokazenej svadbe.
@lejusinka ďakujem, presne toto si myslím aj ja, keď nás majú radi, tak vydržia jeden večer nepiť, aspoň nikomu nebude na druhý deň zle.
@diewcatqoo bohužiaľ, je to najbližšia rodina.
@skusihu nechceme sa pripraviť o svadbu a celoživotný zážitok kvôli 2 ľuďom, ktorí nevedia piť s mierou a majú zlý vplyv aj na ostatných.
@lucia_19 ďakujem, ten radler je skvelý nápad.
@margaretka_ v dobrom závidím takéto zloženie hostí, u nás neviem či bude horší rodinný hriech nepozvať, alebo nenaliať.
@anjelicek26 alkohol je v spolocnosti normalny? Pocujem prvy krat.
Keby viem, ze mam v rodine ochlastov ktori sa nevedia konstrolovat, bud ich nepozvem, alebo si spravim len nejaku malu svadobnu recepciu v slusnej restauracii, kde by im taketo excesy netolerovali.
Inak si svadbu bez alkoholu neviem predstavit. U nas nikto nieje spitina, ale preco by sme si nemohli dat par poharov prossecca alebo vina/piva ci whiskey?
@opica_skorica nuz v ramci oslavy tohoto typu je... ked spravi "bar" kde si naleju tvrde (sice za vlastne peniaze), tak to ti konkretny dvaja, o ktorych spravanie sa boji, spravia aj tak...
Bola som na vegánskej svadbe, prežili to všetci bez újmy na zdraví.
Na Slovensku je to národná kultúra, chlastat. My sme mali tiež iba bar a každý si objednal čo chcel. Ale platili sme to my, lebo my sme vedeli, že nikto nebude vystrájať. Manželova rodina a známi sú všetko abstitenti, moja rodina je časť vinárska, časť pivárska, časť abstinenti. Vinári si objednali 2-3 fľaše kvalitného vína na stôl, pivári mali výčap a každý vypil v priemere 3 pivá za večer. Nikto nebol opitý, naši spolužiaci z VŠ boli jediný alko stôl, na nich sme vlastne minuli najviac, lebo oni pili všetko- vodky, rumy, whiskey, martini, pálenky... Ale- všetci pili s rozumom, správali sa slušne, žiadne socky. Bola som na sesternicinej svadbe na východe a tam sa len chlastalo. Ženích s kamaráti sa pod stolom váľali, dedinska kapela, čo tam hrala, bola úplne na šrot, hrali falošne, len tak trieskali do toho, spevák úplne na mol. Proste hanba na sto rokov podľa mňa, absolútne pod úroveň. Odišli sme ešte pred polnocou, lebo nám bolo blbo aj za tých ozranov tam. Každý má tú hranicu nastavenú inde a každý máme možnosť obklopovať sa ľuďmi, ktorí nám vyhovujú. My sme oznámili vopred, že svadba bude nealko, ale k dispozícii má reštika malý bar, že čapujú pivo, majú niekoľko druhov vína a zopár fliaš tvrdého. Že nech sa každý obslúži sám, na stoloch alkohol nebude, každý si pôjde k baru objednať čo chce. Všetci to brali úplne v pohode, ale tak, každý má nejaké zázemie. Pre niekoho je dobrá zábava porozprávať sa a zatancovať si a pre niekoho je to spiť sa pod obraz. Ak vieš, že snúbenec má takú problematickú rodinu, tak pozvite iba niektorých. Baviť sa dá aj bez alkoholu. Ja vypijem 1 pohár vína a mám dosť. Ale aj sa obklopujem ľuďmi, ktorí sa vedia správať. Nejde o to, že im teraz zakážem, že nesmieš si dať 2 poháre, alebo nesmies si dať tvrdé. Každý v rámci svojej tolerancie. Ale len potiaľ. Opitých ľudí neznesiem a ak sa v mojej spoločnosti niekto opije, tak konečná, už sa s ním opäť nestretnem. A neohovaral nikdy nikto. Aj teraz po 5 rokoch príde svokra alebo mama, že sa stretli s niekým so vzdialenejšej rodiny a že doteraz spomínajú na našu svadba, aká bola pekná a aké sme mali dobré zákusky a hudbu. Ale vieš, nevyhovies všetkým. My sme napríklad na tú svadbu na východ išli zo slušnosti, hoci sme tam poznali málokoho, ale tak nás radi pozývajú, lebo vždy prinesieme pekne peniažky. Ale keďže tam tá mentalita bola úplne iná, fakt len sa opiť a nič viac... Jedlo hrôza. Zákusky- tvrdé, suché a úplne bez chuti. Hudba otras. A ešte všetci aj ozrati... Ak pozyvas celú širokú rodinu, s ktorou sa ani nepoznáš, musíš sa pripraviť na to, že niekto bude frflat
Nečítam to celé ale svadba je pre ľudí, nielen pre vás. Tak ako nechápem keď vegetariáni dajú len vege jedlo, tak nechápem ani svadbu bez alkoholu. Nemusite piť, nemusíte mať ani tvrdé, ale víno či pivo není vôbec zle. Ak máte ľudí, u ktorých sa bojíte že sa ozeru jak svine tak ich nepozvite. Vy si vyberáte hostí.