Ahojte.
Riesila ste to niektora.
Nechcem svadbu v pravom slova zmysle.
Dieta chceme pokrstit v kostole a tak som si myslela, ci by bolo mozne spojit krst so sobasom. Nakolko sobas na matrike mat nechcem. Na krste budu len nam blizki ludia, tj. aj na svadbe.
Chcela by som sobas a po nom pokrstit dieta, myslite si, ze to je mozne?
Samozrejme robí sa to často.
Nám to farár priamo ponúkal pri krste, či nechceme aj uzavrieť manzelstvo
Ak tuzis po sviatostnom zivote, urcite to tak urob. Potom budes moct pristupovat aj k sviatosti zmierenia, k sv. prijimaniu, chyt sa tej sance a prehlb svoj vztah s nasim Otcom, Synom aj Duchom Svatym 🙂
Dá sa to, samozrejme, aj keď ja by som to tak nechcela. Ale ak chcete len malú svadbu, tak je to možno fajn, my sme mali viac ľudí na svadbe.
Ano , bola som na takej svadbe. Najprv je sobáš a po sobasi nasleduje rovno krst
Je to možné, ak je normálny farár, tak nie je problém.
Svadba v kostole však bude platná aj pred štátom ako svadba na matrike.
Tzn. bohužiaľ (a veeeeľke bohužiaľ), sa nedá oddeliť cirkevná svadba od civilnej.
Prečo veľké bohužiaľ? Lebo naopak sa to dá. Inými slovami - keď sa vezmeš na matrike a prídeš po roku dvoch, že by si chcela sviatostné manželstvo, tak sa to záhadne dá. Naopak ale nie.
Ľudia chcú dnes svadby vo veľkom štýle a nie je na tom fakt nič zlé! Je to deň, ktorý máš raz, maximálne dva, či trikrát za život (akože svadbu), tak nevidím na tom nič zlé, že človek chce, aby to bolo tip-top na nejakej úrovni. A to samozrejme stojí prachy (momentálne asi toľko, čo auto). Cirkev tým, že nedovolí uzavrieť len cirkevný zväzok určitým spôsobom núti ľudí žiť v hriechu.
Bolo by super, kebyže skončíš školu, vezmeš sa s partnerom/kou, sexujete jak besní a nie je to hriech. A keď o iks rokov našetríte na svadbu, tak proste prídete na matriku, dáte si hubičku a potom máte bašável do rána za 20 tisíc... To by bolo super, keby to takto fungovalo.
vobec nechapem o com pises
Pise o tom, ze by ako chudobny, ale zamilovany student rad sexoval bez hriechu, tzn. ze by mal cirkevny obrad, ktory by bol platny len pred Bohom a pred statom nie. Pred statom by boli obaja akoze este slobodni studenti bez zavazkov. A potom, ked by si nasetrili, by mali svadbu so vsetkou paradou a boli by svoji aj pred statom a az to by sa "ratalo" za skutocnu svadbu. Ale nech nad tym rozmyslam z kazdej strany, aj tak mi to nejaky extra velky zmysel nedava. Vsak "basavel" s rodinou si clovek moze urobit hocikedy, aj na 25. vyrocie svadby.
ja zas nechcem vobec svadbu, ale takto mi to pride rozumne 2v1 aby sme cela rodina mali rovnake priezvisko.
Aha. No, mat rovnake priezvisko je super, je to dobre aj z praktickeho hladiska, keby daco, tak v manzelstve mate pravne zabezpecene viacere zalezitosti. Ale ja som vyddedukovala, ze si pokrstena, veriaca a nechces uz zit v smrtelnom hriechu. To je to najdolezitejsie hladiska vecnosti. Tak som sa asi zmylila... Ale zasa na druhej strane, tych hriechov, ktore v nas zabijaju Bozi zivot, je viac, z tohto hladiska ci mas o hriech viac alebo menej je asi celkom bezpredmetne...
Bude to pekné. Všetko je na dohode s kňazom, ale bývajú rôzne kombinácie...
@thirstymonk čo je to znôšku blbostí?
@rorino Ja som sa tiez nad tym musela zamysliet. Ale rozumiem mu. Ja som s mojim muzom chodila 5 rokov. Je odo mna mladsi, ja uz som mala vs skoncenu, on este nie. Ludia sa nas pytali, ci sa "musime brat". Ako sa to vezme 😃Chceli sme sa brat, lebo sme boli panic a panna a uz sme po sebe fakt dost tuzili 🙂 Pre krestanov, ktori si ctia Bozie prikazy, je to trochu narocnejsie. Ale vsetko sa da, s Bozou pomocou a milostou.
@lauricka napis kes sa naucis citat s porozumenim.
Velmi pekna myšlienka. Bude záležať od farára ale urcite najdete. Nenechajte sa odradiť ak vas prvy odmietne.
@betulinka1 Nemyslim si, ze by mal dovod odmietnut. Ale moze pozadovat dlhsiu pripravu.
Ahoj, ano je to mozne, my sme to mali takto 😀 najskor nas zosobasil pan farar a potom sme pokrstili maleho. Tiez nas bolo malicko, iba najblizsia rodina a bolo to fajn 😀