Svadba a financie

10. júl 2022

Ahojte, budúci rok sa mám vydávať. Zatiaľ sme len rezervovali miesto a ďalej sme nič neriešili, keďže zaraďujeme byt. Ale čím ďalej tým viac rozmýšľam nad tým ci chcem vôbec robiť svadbu s hostinou. Budeme mat len okolo 40 hostí, 90 percent sú kamaráti keďže z rodiny by sme pozývali len rodičov a súrodencov. Keď som to prepocitavala vyšlo by nás to asi 7000 (áno vybrali sme drahší priestor ale svadbu v kultúraku proste nechcem, ak už to mám robiť tak nech sa mi to paci). Zda sa mi to hrozne veľa peňazí. Rozmýšľam preto nad tým ci neurobiť len obrad na záhrade a potom maly obed s rodinou. Ne

natalala
10. júl 2022

Dohodni sa so svojim nastavajucim a urobte ako vy chcete, ak chcete radsej tie peniaze minut inak, tak do toho. Nie je povinnost mat svadbu s hostinou. My sme skoro 5 rokov dozadu za svadbu dali vyse 15 000e, ale nelutujeme to ani jeden a o tom to je, aby ste spravili podla seba 🙂

andrejka_oo
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marca12
10. júl 2022

Kvoli tomuto aj my odkladame svadbu. Aj by sme chceli svadbu,kde sa stretne rodina pokope,lebo s niektorymi sa vidime velmi malo,kedze byvame daleko. Ale tolko penazi za svadbu sa mi zda zbytocne. Potom si hovorime,ze spravime malu,ale to je zase take o nicom.

marca12
10. júl 2022

@andrejka_oo keby si si ho vzala v kaplnke o par ludoch,potom by si zase lutovala,ze si nemala velku svadbu

autor
10. júl 2022

Nechce sa mi investovať toľko peňazí do 'party' pre kamarátov. Hlavne viem ze ta investícia sa nám cez dary nevrati. Rodicia nám peniaze dali na kúpu bytu takže od nich nečakáme už nič a od kamasov očakávame len symbolicky dar ktorý nepokryje ani náklady na osobu. Tiez väčšina kamošov ma čerstvo malé deti, bolo by potrebné im teda zabezpečiť ubytovanie ideálne aj so starou mamou ktorá by dieťa opatrovala. Mali ste niekto len takúto mini svadbu? Rozmýšľala som bud len fakt mat obrad a obed s najbližšou rodinou alebo urobiť len garden party s kúpeným prasiatkom s tým ze každému by sme povedali ze nezabezpečujeme ubytovanie a je len na nich ci prídu.

andrejka_oo
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
10. júl 2022

@natalala partner povedal ze mam urobiť tak aby som bola spokojná ja. Ze on sa prispôsobí. Aby som mu to potom nemohla vyčítať ak by som neskôr nebola spokojná 😶

kitycat
10. júl 2022

S tymto pristupom sa vazne vezmite len o 2 svedkoch.. 🙄

Nevratia sa vam naklady? Nezabezpecujete ubytovanie? Svadba je snad oslava vasej lasky.

Ja sa o mesiac vydavam. Cast hosti je ubytovana v nedalekom hoteli. Rodine ubytovanie hradime. Kamarati si to zaplatia. Nikto s tym problem nema.

Bude to pre mna, snad, raz za zivot.. A ta mikro svadba.. To by mi bolo luto. Dali sme si rozpocet a setrili sme rok od zasnub + rodicia dali dar vopred.

autor
10. júl 2022

@kitycat no zase ja si neviem predstaviť ze by osm kamošom povedala ze si ubytovanie majú zaplatiť. Už kebyže očakávam ze prídu tak by mali Full servis.

panelacikova
10. júl 2022

keď čítam tieto dilemy (vo všeobecnosti) ohľadom malej/veľkej svadby, stále sa zamýšľam nad tým, či sa budú tí dvaja viac milovať, keď urobia veľkú svadbu? 😀
nevyhodila by som za svadbu peniaze, určite nie takéto... pred 4 rokmi sme mali sobáš, po ňom obedo-večeru (o 16:00 cca). bolo nás tam 11 dospelých 1 dieťa a platili sme za to necelých 300 eur vrátane pár pohárikov alkoholu (ale to fakt len pár, možno tak do 10 kúskov) + nejaké poháre vína. jedlo bolo fantastické a bolo ho dosť. stôl pekne pripravený a vyzdobený ako na hostinu. bola som ohromená, že sme platili tak málo. čakala som do 500 eur. boli to ľudia z rodiny, ktorých sme tam chceli mať.
nepreferujem svadbu, kde prídu tetky, ujkovia, babky mojich tetiek a neviem kto všetko, koho v živote vlastne ani nestretávam. načo? pozrieť sa, ako vyzerám? nikdy sa ti táto investícia nevráti. a robiť to len pre parádu.... to si zváž, či to za to stojí.

dencagee
10. júl 2022

Ono niektoré veci ťa vyjdú rovnako bez ohľadu na počet hostí. My máme 16 ľudí - len rodičia súrodenci a my a je to cca 6 tisíc. S tým veľmi nepohneš. My ešte robíme aj takú párty potom a cateringom pre kamarátov a kolegov, čiže plus ďalšie výdavky (rátam okolo 50 ľudí). Dá sa spraviť kompromis, ale ak si potrpíš napríklad na priestore, tak tam ti to hneď vyletí, taktiež ubytovanie atď. My sme napríklad nepozývali žiadnych kamosov nie kvôli peniazom, no keby sme ich volali, tiež im neplatím ubytovanie.

autor
10. júl 2022

@panelacikova možno ak by sme mali nejakú rodinu tak by to bolo iné. Ale z rodiny by sme pozvali naozaj len 6 ľudí. Zvyšok sú výlučne kamaráti. Preto nad tým rozmýšľam ci sa mi to chce robiť za tie peniaze a neinvestovat ich radšej do nejakej svadobnej cesty ktoru by sme si naozaj užili.

autor
10. júl 2022

@dencagee naozaj neplatíš ubytovanie? Lebo ja som bola na svadbách mimo oblasti kde bývam bolo ubytko vždy zabezpečené. Ono je to v našom prípade aj dosť veľká položka keďže obytovanie stoji 80e na osobu v jedinom hoteli co ma ešte volne miesta(bolo vybookovane už rok dopredu to som necakala vobec). Potom už len turistická ubytovňa co sa mi zdá už zase príliš nízky štandard. To zase nemôžem chciet od nikoho aby si zaplatil.

petamich
10. júl 2022

moj manzel chcel vacsiu svadbu, ja som az taka nadsena nebola 🙂 chceli sme v BA, hradili by sme aj ubytovanie a predbezna kalkulacia (uz sme rezervovali veci) by bola tak 12 000€ a to tam este nepocitam saty a pod. napokon nam to "prekazila" korona, mali sme obrad na urade, 6 osob aj s nami, potom sme si objednali catering k svagrovi domov, krasne mi to tam vyzdobili a bol to jeden uzasny den 🙂 a nemusela som riesit, ze teta Beta sa nerozprava s ujom Ferom, bratranec Jozo sa ozral a ze svokra si mysli, ze by sa patrilo pozvat aj bratranca z 13. kolena 😵‍💫 ale zasa bolo mi aj luto, ze som nemala oslavu s kamosmi, lebo tych sme aj my mali mat dost a ze sa rodina nestretne pohromade, kedze sa stretavame na svadbach a pohreboch 🤷‍♀️

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzkagg
10. júl 2022

Popravde s tým som sa ešte na svadbe nestretla, že nemali všetci hradené ubytovanie a to som bola na svadbe aj ľuďom, ktorí nemuseli pocitat každé euro. Štandardne sa platí ubytko najbližšej rodine. Ale veľká svadba vyjde drahšie tak či tak a z teba mám pocit, že do svadby proste investovať nechceš. V tom prípade by som to naozaj poriesila s pár najbližšími ľudmi, za ktorých ti nebude ľúto niečo utratiť.
A ešte, byt pozvanou kamoskou na tvojej prípadnej veľkej svadbe a poznať tvoj prístup k tomu, asi by som radšej ani neprisla 🙈

dobravila
10. júl 2022

ahoj my sme mali malinkú svadbu obrad a potom posedenie a stačilo.boli sme v situácií že čakáme prírastok a chceme väčšie bývanie riešiť tak sme nechceli zbytočne rozhadzovať.

petamich
10. júl 2022

@zuzkagg tiez som sa s tym este nestretla 🤷‍♀️ jediny krat kedy sme si hradili ubytko bolo, ze sme sa rozhodli ist niekam o den skor, lebo to bolo na dalekom vychode, tak som si tych 25€ za ubytovanie v sukromi (tam hotel nemali) zaplatila, nech nemusime ist nocnym vlakom alebo o 3 rano vyrazat inak vzdy hradili ubytovanie, ked to bolo daleko, raz dokonca aj kamoska a ta to mala kusok od BA, ze pokojne sme mohli ist taxikom domov ale to boli take svadby, kde proste si boli vedomi nakladov, nekalkulovali, ci sa im to vrati a chceli stravit super cas aj s kamosmi, do dnes spominam na dve svadby, kde sme sli uz v piatok, podvecer si sadli kamosi a pokecali, dali drink a v sobotu nam dokonca nevesta vsetkym zaplatila kadernicky a vizazistky (ale to je zasa kamoska co vzdy chce najlepsiu paradu, ked ju to potesilo 😁, nas potesilo)

radacak
10. júl 2022

My sme mali malú svadbu...len my dvaja,svedkovia,moja mama ,dcéra a moji traja bratia...Potom sme si doma ešte posedeli,aj zatancovali,dali sme si obed a bolo...Nemenila by som 🤗

autor
10. júl 2022

@zuzkagg ono ide mi o to ze aj tak by to nebola veľká svadba. Bolo by to len 40 ľudí a ta cena sa mi zdá proste neadekvátna. A to som do toho nerátala ešte infláciu co ma upozornili hneď že výsledná cena bude isto vyššia.

diamond007
10. júl 2022

Ak budete obaja za, určite by som volila obrad vonku a posedenie s rodinou iba.

diamond007
10. júl 2022

rodiny s deťmi teda vždy dostali ubytko, aj my sme zabezpečovali pre najbližšiu rodinu.

petamich
10. júl 2022

citam medzi riadkami, ze tolko penazi proste za svadbu dat nechces - no tak nedaj 🤷‍♀️ lebo argumenty ako nevrati sa to a inflacia 🙈 ved bud taku svadbu chces a je ti jedno kolko to bude stat alebo ti je luto tych penazi, tak chodte na urad/kostol a dajte si obed/opekacku/grilovacku a chodte domov, zoberiete sa tak ci tak a asi o to tam ide

panelacikova
10. júl 2022

tak si zváž, či ti tí kamaráti za to stoja alebo nie. k tomu sa neviem vyjadriť, keďže som introvert a nie som zástanca množstva kamarátov. radšej 1-2 a naozaj poriadni 😀 zváž si, či aj v budúcnosti sa budete naďalej stretávať, či je perspektíva celoživotného kamarátstva a vzájomnej pomoci... je to na tebe, ako sa rozhodneš.

panelacikova
10. júl 2022

ja som bola v roku 2013 na jednej svadbe, kde kamaráti a kamarátky tvorili polovicu hostí (asi 50 ich bolo a 50 rodina). dnes, po 9 rokoch po týchto manželoch ani pes neštekne z nich. už nie sú v kontakte. a takí to boli dobrí kamaráti! takže je dobré si to poriadne premyslieť. za 7000 si môžete zariadiť byt, splatiť časť hypotéky, ísť na parádnu dovolenku, ba aj dve... ja by som nedala toľko peňazí len preto, aby sa iní jeden večer, jednu noc bavili.

zuzkagg
10. júl 2022

Z tej svadby by si mala mat hlavne radost, aj z príprav, aj z priebehu a aj po svadbe by si sa mala mat dobry pocit. Nerob nič, s čím nie si stotožnena.

danusskaaa
10. júl 2022

Ja som mala svadbu so 100 ľuďmi a už by som to neurobila. Poňala by som to skôr ako svadba a 2 svedkoch a potom nejaká voľná gril oslava, bez všetkých tých ceremónií a podobne. Neusetris len ty, ale aj ostatní. Kúpiť šaty, obleky, dať niečo do ibalky, kvety a podobne - vyhodené peniaze. Dať najesť 40 ludom, zabávať ich (aby nik nefrflal), drinky a podobne - tiež zbytočne vyhodné peniaze. Ale to je len moj názor, kedysi som bola len a len za veľké svadby a aj svoju som si tak vysnivala, ale už by som to nerobila 😃

dencagee
10. júl 2022

Tak nech neprídu. Už máš vyselektovaných ľudí. Nie je to tvoja povinnosť, ani ich pozvať, ani im nič platiť. Okrem toho je obrad najdôležitejšia časť svadby, mne by stačili keby prídu len tam. Myslím, že každý normálny človek to pochopí a kto sa urazí, nezaslúži si tvoju extra pozornosť. Svadbu robíš kvôli sebe a nie pre kamarátov alebo spokojnosť niekoho iného.

zuzap33
10. júl 2022

@marca12 preco si myslis ? My sme mali svadbu 21 ludi, je to uz skoro 20 rokov. Doteraz s muzom nelutujeme. Teraz by sme dali este o 5 ludi menej... 🙂

vilma7
10. júl 2022

Tak ja neviem, že len 6 ľudí z rodiny a zvyšok s kamarátmi.
Tak na tvojom mieste spravím svadbu len a rodinou, sobáš a obed a s kamarátmi si spravím žúrku niekde na chate.

Ja som mala 60 ľudí prevaha bola rodina. Čisto ubytovanie s párty nás stálo okolo 3.500 a to sme tam pili od piatku do nedele, plus raňajky. Ale to bolo pred 7 rokmi.
Ale kvôli kamarátom by som neplatila nejakú dráhu sálu, skôr nejakú parádnu chatu. A žurovali by sme od piatku do nedele.