Sú zásnuby preceňované?

9. sep 2024

Ahojte. Rada by som len podiskutovala a precitala si, ako to vidite vy. Som s priatelom uz dva roky, pred kratkym casom sme spolu zacali byvat. Lubime sa, ale ja este studujem, takze ziadne zivotne kroky v zmysle svadba, deti este neplanujeme. Tak nam to aj vyhovuje. No ale zo vsetkych stran od priatelov pocuvame, ze kedy budu zasnuby. To by ani samo o sebe nebolo cudne, lebo su typy ludi, ktori sa vypytuju tento typ otazok a neriesim tu samotmu otazku. Co ma vsak zaraza, ze v nasej vekovej kategorii (23-28r) sa v poslednej dobe zasnubuju uz asi vsetci, pricom vacsina z nich su zasnubeni aj niekolko rokov a svadba, byvanie, dieta v nedohladne. Chapete, ze tym zasnubenin sa de facto nic nezmenilo, ale robia z toho velke divadlo a nejaku spolocensku stigmu, ze to musi kazdy povinne absolvovat do nejakeho casu.. Byvala spoluziacka sa tiez zasnubila pred par mesiacmi, hned sa mi chvalila, ale svadbu a deti minimalne dva-tri roky nechce, no stoj co stoj trvala po roku vztahu na zasnubach a mne sa cuduje, ze ja to tak neriesim.😅Mne sa to jednoducho spaja so svadbou a nepovazujem za potrebne byt zasnubeni, ak svadba bude naskor o niekolko rokov. Zaujima ma, ci to mate aj vy podobne? Vnimate aj vy zasnubenie tak, ze sa nic nemeni a je casto ludmi precenovane? Nie je to podla mna ziaden zvazok, ten pride az so sobasom, detmi… Preco na tom potom ludia tak lipnu? V com je realne rozdiel medzi priatelom a snubencom?

beata_k
9. sep 2024

Lebo sa nudia, tak sa trochu v zivote pobavia. A tusim, ze je to teraz v mode....vytahovat, ktora ma vacsi suter.

personality
9. sep 2024

Co na tom nechápeš? To je ako s chudnutim. Od zajtra chudnem a reálne koľkí to dajú? Možno majú túžbu niečo zmeniť, ale vzhľadom na financie a ďalšie otázky, zostanú len pri chcení. Kúpiť prsteň je ľahké, to ostatné náročnejšie. Mozno sa chcú len pochváliť a nedomyslia to. Možno baby túžia po svadbe, tak donútia frajera aspoň na prsteň 🤷‍♀️

thereisabear
9. sep 2024

Asi len chcú pekné fotky zavesiť na net.
Ja to vnímam rovnako, ako ty. Nechápem význam zásnub ak za nimi nenasleduje svadba.

stanulienkat
9. sep 2024

Tiež si myslím, že je to preceňované, ale možno tie ženy si myslia, že im to automaticky dáva záruku niečoho. Ale to je veľký omyl.

dskjhfdlkdjhl
9. sep 2024

Ty si urob ako chces, moze Ti byt predsa jedno, ze sa spoluziacka zasnubila. Ak sa spytaju, kedy budete mat, tak odpovedz, ze nevies a tym to hasne.

danusskaaa
9. sep 2024

Ja sama zasnúbená som, kedy bude svadba- netuším (už som raz rozvedená). Zásnuby som mala v noci v posteli, kde sme boli dvaja. Nečakala som to, tak som ostala prekvapená... ale to neznamená, že už sa idem vydávať, ani že budeme do konca života spolu. Proste mi dal prsteň, ktorý pre niekoho niečo znamená a pre ďalšieho je to možno len okrasa. Nerobím z toho ceremónie, avšak sem- tam sa slovo svadba skloňuje.

autor
9. sep 2024

@personality Nechapem, aky zmysel ma robit velky cirkus okolo niecoho, co nic neznamena a vypytovat sa inych, kedy sa konecne zasnubia tiez, ked sami vedia, ze ich to nikam v zivote neposunie. Keby sa pytaju na svadbu, deti, je to ine, pochopitelnejsie. To su fakt „zmeny”. Sami su roky zasnubeni, niektori spolu ani nebyvaju, nemaju prebranu buducnost, ale na mna s priatelom pozeraju ako na debilov len kvoli tomu, ze nie sme zasnubeni. :D

dskjhfdlkdjhl
9. sep 2024

A potrebujes to chapat? Chapes vsetko, co na svete existuje? Zrejme nie, tak preco zrovna toto Ta tak trapi?🙂

cookie29
9. sep 2024

Nech si kazdy robi ako chce. Zasnuby moze byt aj prilezitost zoznamit rodinu, stretnut sa s priatelmi a pod. Ak to nechcete, nemusite.

autor
9. sep 2024

@dskjhfdlkdjhl Myslim, ze clovek, ktoreho tato tema zaujala a ma co povedat, tak sa ozve. Ak nemas co, tak fakt zbytocne nespamuj.

paulina291
9. sep 2024

Som tiež táto veková kategória, my sme už zobratí a máme dieťa. Nepoznám ale nikoho, kto by bol čisto zasnúbený a nič. Všimla som si ale nový trend- mladí po vš sa už berú a zakladajú rodiny a ľudia okolo 30-ky ešte nič. Som sa akurát včera rozmýslala, prečo to tak je.
Ale zásnuby ja nejak extra neriešim. Ale nepochopím osobne načo sa zasnúbiť a dlho nezobrať. Ja som to vždy tak brala, že po zásnubách sa už dohaduje svadba. Nech si ale každý robí ako chce.

dskjhfdlkdjhl
9. sep 2024

Ja naozaj nespamujem. Ale chapem, ze nie kazdy chape😉

lubina
9. sep 2024

No ak sa ta niekto zasa opyta na zasnuby a ta osoba je zasnubena, tak odpovedz protiotazkou, ze kedy bude svadba 😉. Inak suhlasim s tebou, zasnuby su precenovane, hlavne, ak par este nechce svadbu. Ak by ste sa uz aj chystali vziat je to ine, vtedy som aj za zasnuby. Ja s muzom sme sa zasnubili lebo sme to tak obaja citili, ale to neznamena, ze to ostatni tiez tak musia mat...

akje
9. sep 2024

@autorka ahoj.
Darovanie zasnubneho prstena zene je gestom muza, ktorym dava najavo, ze si nasiel svoju vyvolenu, s ktorou chce stravit zivot. Spaja sa s nim otazka, ci si ho zena vezme. Prijatim prstena dava zase zena najavo muzovi, ze to citi rovnako, ako on.

Iny vyznam snubnych prstenov nepoznam.
To, kedy chce takyto par vystrojit svadbu a specatit to, uz je na nich.

Samozrejme, prsten nic negarantuje, ale symbolizuje.

Takze ak este nemas prsten od muza, ktory zdiela vyssie spomenutu tradiciu, tak to tak este neciti.
Ak ma vsak iny nazor na zasnuby a svadbu ako som spomenula vyssie, ze dvaja to k stastiu nepotrebuju, tak mozete byt stastni aj bez prstena 🙂

lucia13022023
9. sep 2024

Podľa mňa su vo veľa prípadoch problémom peniaze. Svadba je drahá, čoraz viac mam pocit, a proste šetria peniaze. Ze áno, nič sa pre nich na tie tri roky nezmení, ale môžu šetriť a plánovať postupne.

fido69
9. sep 2024

1.) Zásnuby ako anonymná téma? To fakt?
2.) Zásnuby mali veľký význam v minulosti, keď na strane niektorého zaľúbenca bola nejaká objektívna prekážka (vojna, vycestovanie za prácou, ďalšie štúdium,...). Tak si mladí ľudia dali sľuby, že ich srdcia budú naveky patriť tomu druhému a nikomu inému.
Vy už žijete spolu, spávate spolu,... vy už žiadne sľuby nepotrebujete.😉

zooeynka
9. sep 2024

Ved kazdemu otravnemu odpovedaj v podobnom duchu ako si to napisala tu. Ze v zasnubach nevidis ziaden zmysel, ze je to zbytocne a prezite. Uplne nepotrebne. Ja som napriklad snubenca nikdy nemala, rovno sme si zajednali svadbu na urcity termin, ziadne zasnuby sme neriesili.

lienka.7
9. sep 2024

Určite áno. Moja babka hovorila niečo v tom zmysle (nepamätám si presne tie slova), že zásnuby sú v podstate akési "odobrenie sulozenia medzi mladymi" rodinou. 🙈 a v podstate mala aj pravdu. Nechapem zmysel sa zasnubit a potom XY rokov nič.
@beata_k súhlasím... všetko je maximalne skomercializovane a krásne fotky na FB ci IG iba ďalšie plus 😉

galganka
9. sep 2024

My sme to poňali svojho času ako takí Pokémoni. Ďalší vývojový stupeň vzťahu. Ale teda, v okolí nebadám nijaké dlhoročné zásnuby, skôr sa teraz všetci vo veľkom oháňajú tým, že "papier" netreba.

sisska96
9. sep 2024

Ĉo na tom nechapeš? Zásnubný prsteň je aj symbolom, že muž si mysli ten vzťah vážne, ráta a plánuje s tebou dlhodobo

vroni
9. sep 2024

Za mňa sú zásnuby nič nehovoriaci sľub. Asi ako keď chlap sľúbi, že ten riad umyje určite umyje zajtra. Pravdepodobnosť, že to urobí je oveľa nižšia ako že na to zabudne alebo to zaignoruje. A to je ten lepší prípad. Často sú zásnuby len odovzdanie "drž hubu" prsteňa, aby žena dala pokoj a nebuzerovala so svadbou. Ja osobne som nemala záujem takto saskovat. Alebo si ma ten muž má záujem zobrať (a ja jeho) a potom sa vezmeme alebo nie a potom nebudem cirkusovat x rokov so "zasnubami"

ninusa221
9. sep 2024

Ja mám kamosku ktorá je s priateľom 10 rokov a teda stále že kedy ju požiada o ruku úplne do neho hustila. Tak sa nasral a kupil jej prsteň aby jej zalepil ústa. Svadba nedohľadne ona ešte študuje nepochádzajú z rodín kde by im rodičia kúsok pomohli. A žijú ako 60 ročný manželia ona večne len upratuje, vari a nič iné len toto robí. Nechce sa snou o tom rozprávať… ale hlavne že sú zasnúbený.

sense
9. sep 2024

Nuž mnepridu zásnub vo veľa prípadoch hlavne takých kde sú zasnúbení ďalších z rokov, len aby okolie dalo pokoj a prípadne ak žena s tým otravuje chlap tak taký "drž hubu" prsteň. Prv keď bývali zásnuby, sa vravelo do roka a do dňa svadba. Mne osobne to príde tak trochu groteskne dvaja spolu roky žijú, prípadne majú aj dieťa, potom sa akože zasnúbila a ďalších z rokov sú zasnúbení. Žena spokojná že už nie je len priateľka a snúbenica a muž spokojný že žena už dá pokoj. V konečnom dôsledku sa ale nič nezmenilo

beckinka
9. sep 2024

Po svadbe sa zase budu vypytovat kedy bude prve dieta, potom druhe. Potom kedy bude dom atd. V konecnom dosledku sa to pytaju ludia, ktorych do tvojho zivota fakt nic nie je. 🙈

diewcatqoo
9. sep 2024

Ano, zasnuby su precenovane. A ano, aj svadba je precenovana.

fido69
9. sep 2024

@diewcatqoo A áno, aj vzťah muž - žena je preceňovaný. Veď sa môžu urobiť rukou. 🙈

nikushka8
9. sep 2024

to je nejaka nova moda ako tie baby showers? 🙂 naco zasnuby ak rovno nezacnem riesit svadbu? poznam niekolko parov, ktore boli zasnubene roky a nic z toho nakoniec.

bessie12
9. sep 2024

zasnuby nemaju ziaden zmysel pokial sa hned nezacne riesit svadba. U nas na novy rok boli zasnuby a o tyzden na sme zacali riesit svadbu. Ta bude rok a pol po zasnubach buduci rok v lete.

diewcatqoo
9. sep 2024

@fido69 ved mozu, nik im nebrani. Ved ty to tiez urcite robis ;)
Svadba ma urcite zmysel, ale cely ten cirkus okolo toho je podla mna precenovany extremne.

doriiis
9. sep 2024

Lebo si myslia,že si tým partnera poistia.Ja som zasnúbená pomaly už 14 rokov.😀Ale svadba nebude minimálne ďalších 5 rokov.🤭