Sporili ste si na svadbu?

26. aug 2021

Dobry den, som este mlada ale priatela mam staleho uz 3 roky, vydavat som sa vzdy tuzila mlada (22-23), a vzdy som tuzila mat taku klasicku vacsiu svadbu s hostinou kameramanom atd.., priatelovi to je skor jedno, vravel ze by sa mu tiez pacila taka svadba, cize sme sa na tomto zhodli, ale to boli len tale debaty co by keby, zatial to je v nedohlade samozrejme sme este mladi mame na to cas, asi sa pytate preco toto tak skoro riesim, chapem ze stat sa moze hocico, ale len tak dopredu uvazujem odkial na tu svadbu vziat peniaze, som si vedoma toho ze to dnes stoji kopec penazi, ale moji rodicia na to nemaju, ani to od nich nechcem vyzadovat, aby to cele platil priatel tiez nechcem, ale neviem ako si mam na to zarobit pocas vysky? Brigadne sa mi neda, mam tazku skolu, nestihala by som to, jedine cez leto, ale tu na sk to za 2 leta asi ani nenasetrim tolko... ako to bolo u vas? Sporili ste si na svadbu vy? Alebo rodicia? Este mi napadlo najst si nejaku pracu na leto v zahranici, myslite ze by to stacilo? Radsej by som si ozaj nasporila a mala svoju vysnivanu svadbu ako sa vziat iba na urade, ale ako? Da sa na to nasporit ak som len student?

ejbyk
26. aug 2021

my sme si svdbu z 80 % platili sami....cosi prispeli rodicia oboch z nas...mali sme klasicku svadbu, kameraman fotograf, troska lepsi hotel na hostinu, inak ziadne pompeznosti ....pred 6 rokmi cca 5 tisic nas to vyslo do 70 ludi....
ak si na VŠ urcite chod na leto do zahranicia, neviem ako teraz ale ked som bola ja celkom slusne som si tam zarobila...a robila som "len" chyznu v hoteli....

ella_price
26. aug 2021

My sme to mali tak, že naši mali vyhradenú určitú sumu čo zaplatia, manželovi rodičia mali rozpočet, ktorí nám dali a všetky položky navyše, ktoré sme tam mali, sme si zaplatili sami. Niečo som mala odložené, čo som si šetrila nejakú dobu, zvyšok zaplatili naši rodičia 50/50.
Ak máš nejaké možnosti a ponuky ako si privyrobiť, určite to vezmi. Záleží teda aj akú velkú svadbu so všetkými tými vecami okolo toho chcete.
Je rozdiel mať svadbu kde bude 50 ludí a výzdobu si urobíte sami a je rozdiel svadba, kde sa o väčšinu postará napr svadobná agentúra. Stanov si sama nejaký rozpočet a uvidíš.

lienka175
26. aug 2021

ja som mala predstavu, že svadba budeme financovať tak napoly my a rodičia. Pár týždňov pred svadbou ma ale mamina prekvapila, keď mi podala obálku s peniazmi, že to mám na svadbu... a aké to boli peniaze? Hneď ako som začala robiť, tak som začala rodičom prispievať na domácnosť a mamina vždy polovicu z toho minula a polovicu odložila.. a keďže som sa vydávala až po 5 odpracovaných rokoch, tak mi našetrila na svadbu 🙂 z manželovej strany platili tiež rodičia. Byt sme si už kupovali za svoje nasporené a na zvyšok brali hypotéku

1mina
26. aug 2021

my sme si tiez svadbu platili,,, ja som sice pracovala len necele dva roky vtedy po vysokej, priatel uz roky predtym, moji rodicia by si to tiez nemohli dovolit - tak normalne sme si my dvaja platili (ale ano napr moja rodicia zabostarali kvety a domace od kamaratov a muzova mama tiez flase na to domace a nejake vino , nalepky na flase...) .... inak aspon za nas my sme mali 50 ludi co neni nejaka extra velka svadba, ale napriklad to co sme zaplatili za svadobnu hostinu sa nam vratilo na daroch 🙂

buberova
26. aug 2021

Nechceli sme veľkú svadbu ale asi by sme ani nemali na takú ako vedia písať ženy že 12-15000€. Tak sme mali podľa svojich preferencií večeru dokopy 14 ľudí a nič neľutujem.

sapetka
26. aug 2021

My sme si na svadbu sporili sami. Neuznavam svadbu financovanu rodicmi. Od rodicov sme dostali sice svadobny dar peniaze ktore by pokryli vsetko a este viac ale samotnu svadbu sme si platili sami. Skus si najprv zarobit usetrit a potom rozmyslaj nad svadbou ak vhces mat velku svadbu ktora nieco stoji.

autor
26. aug 2021

A ako dlho asi vam trvali si nasporit na svadbu?

nafka0483
26. aug 2021

Nesporili sme si priamo na svadbu, ale odkedy sme brigadovali tak sme si obaja sporili nejaku rezervu. Kedze sme v case zasnubenia uz par rokov pracovali, tak nam ani nenapadlo, ze by nam svadbu mali platit rodicia, povazovali sme sa samozrejmost, ze bud bude taka na aku mame, alebo ak chceme vacsiu, drahsiu, tak bude vtedy ked si na nu nasetrime. Kedze sme nasetrene mali, tak sme si svadbu zaplatili sami, mali ju presne taku aku sme chceli a kedy sme chceli. Rodicia z oboch stran sa planovali na svadbe podielat, dohodli sme sa teda, ze to, kolko chceli prispiet nam dali ako dar.

Ak by som bola na tvojom mieste, ze vydavat sa chcem mlada, ale nemam na to, tak bud by som sa zmierila s moznostou, ze bude svadba skoro ale mala, taka, na aku mam a viem si nasetrit naor. z letnej brigady. Alebo, ak by som si priala vacsiu svadbu (co som si aj ja priala s poriadno hostinou a zabavou), tak by som ju urobila vtedy ked si ju mozem dovolit.

U teba to vidim tak, ze postupne si z kazdej brigady, aj ked len letnej odkladaj, setri, priatel snad tiez bude setrit kedze ide o vasu spolocnu svadbu, pokojne skus aj zahranicie (v dnesnej corona dobe neviem ake su moznosti) a ked pride k tomu, ze sa zasnubite a zacnete planovat svadbu, tak uvidite kolko budete mat nasetrene. Mozno dovtedy budete mat tolko co chcete, mozno iba maly zlomok. A vtedy sa rozhodnete co dalej, ci cakat a dosetrit, ci urobit svadbu taku na aku mate.

evkamotka
26. aug 2021

Ako dlho trvalo nasporit? Ale chapes, aky je tvoj prijem (kolko si vies odlozit) a aka je cielova suma? Setrit si z 600e platu na 15 000e svadbu alebo z 2500e platu na 9 000e svadbu? Hm? Ja chapem ze chces nejaku odpoved, ale trocha zapoj matiku do uvah ;)
Myslim ze viac veci na svadbe sa da preskrtat alebo spravit low costovo a ani to nevidno (fotograf po znamosti, saty z bazaru...) no bude to palka tak ci tak. Na vašom mieste, ak vas nic ultra nesuri, by som pockala kym budete zarabat a vtedy sa pokusit ultra sikovne setrit v kombinacii s predchadzajucimi brigadami... Alebo spravit low costovejsiu svadbu alebo si pozicat

mima1
26. aug 2021

Ved podla toho kedy chcete mat svadbu tak si to rozpocitajte. Povedzme ze chcete sporit 100€ mesacne date si to na polovicu 50€ ty 50€ on. To mas za rok 1200€ Svadba bude o 3 ci 4 roky tak nieco budete mat. Dovtedy bude mozno aj vasa situacia ina zarobkova tak mozno budete odkladat viac

makova333
26. aug 2021

Treba vyskakovat do vysky svojej penazenky. Nielen co sa tyka svadby. Ja by som tiez chcela dom pod BA hradom. Ale je uplne irelevantne ako k tomu domu prisli ini, ked ja na neho nemam, ani realnu sancu tam nevidim. Ani keby som Manuela z Bratislavy.

mima1
26. aug 2021

A niekedy rodicia sporia detom od narodenia mozno by ste nieco obaja dostali

evkamotka
26. aug 2021

Velka cast vydavkov sa vam vrati na daroch. Treba aj narovinu rozkriknut, ze si prosite prispevok, nie vecne dary.

sapetka
26. aug 2021

My rok, v podstate od zasnub.

nafka0483
26. aug 2021

@evkamotka Nie vzdy je to tak. Zalezi na tom ako su na tom pozvani hostia. Nam sa napr. na daroch od rodicov + hosti vratilo komplet vsetko a este nam ostalo na svadobnu cestu (a to nas vsetko okolo svadby vyslo na 10 000, ale uz aj s ubytovanim hosti a spolu s kazdou jednou malickostou).
Lenze mala som znamu, nemali na to a chceli poriadnu svadbu, isli na kartach do minusu, pozicali si a ona sa dusovala, ze vsetko sa im na svadbe vrati na daroch a z toho co vytancuje na redovom pojdu na paradnu luxusnu svadobnu cestu niekam do karibiku alebo kde. Nakoniec si ledva splatili pozicku a dorovnali minusy na uctoch (dary im to nepokryli, museli splacat z vyplat) a na svadobnej ceste boli na last minute v bulharsku.

evkamotka
26. aug 2021

@nafka0483 neprijemne

louise
26. aug 2021

Nás s manželom ani nenapadlo pýtať na svadbu od rodičov. Brali sme to tak, že keď budú chcieť, dajú svadobný dar. Nasporili sme si asi za rok - obaja sme už pracovali a chceli sme malú svadbu. A obaja sme boli radi, že sme si svadbu zariadili podľa seba, s nikým sme neriešili naše požiadavky a koľko stoja.

lulu0123
26. aug 2021

Ked to bude aktualne, opytat sa rodicov.Nasi chceli zpalatit svadbu.Mali nasetrene,odlozene.Svokrovci tiez.Svadba stala cca 7tisic.Mali sme do 100 ludi. A na daroch sme dostali tiez cca 7tisic.Takze sa to aj vyrovnalo.
A zarobit sa da aj v lete.Teraz je corona,takze moznosti su obmedzene.Ja som bola pocas VS v USA cez program Work and travel a dalo sa zarobit velmi pekne.Za 2 mesiace som si zarobila tolko,ze cely skolsky rok som z toho v pohode vyzila.Alebo potom sezonne prace typu zber jablk v Taliansku a pod.

titla
26. aug 2021

My sme si svadbu platili sami, ale boli sme v trochu inej situacii, obaja po 30-tke, roky sme neboli ekonomocky zavisli od rodicov. Zaroven sme kupovali v rovnakom case byt, kde islo ovela viac financii a uspor.
Nas svadba vysla v roku 2018 v KE, cca 70 ludi, na 5000e, ale to tam ratam uz uplne vsetko hostina, ubytovanie niektorych hosti, saty, obrucky, dj, fotograf.... a kedze ako svadobne dary sme dostali peniaze, tak sa nam vratili vsetky naklady a este sme na svadbe "zarobili" zhruba 1500e.

gab1sol
26. aug 2021

Nie, nesporili sme si na svadbu. Mali sme síce to šťastie, že so svadbou nám pomohli aj rodičia, ale urobili sme si vysnívanú svadbu takú, akú sme si mohli dovoliť vzhľadom na naše priority (teda šetrili sme, ale nie na svadbu). Mohli sme si z ušetrených peňazí dovoliť urobiť si svadbu v luxusnom kaštieli, všetko dokonalé pre fotky, ale radšej sme ubrali z toho a svadbu sme si užili s našimi blízkymi, tí boli pre nás dôležití. A našetrené peniaze sme radšej potom investovali do spoločného bývania. Veď o čom to je, užiť si jeden dokonalý deň a potom v podstate nemať nič?! Ak máš problém našetriť si, z čoho chcete žiť potom po svadbe? Ja viem, že to je sen každej nevesty mať to dokonalé, ale ak ti môžem poradiť, tak radšej šetrite na bývanie a svadbu si dovoľte z toho, čo vám ostane.

ivangeline
26. aug 2021

Jup. Sporili sme si. Asi 2 roky. Aj ked rodicia chceli platit..obe strany..ale chceli sme to po svojom a s ich peniazmi by to tak nebolo. :D Pracovali sme vsak isty cas aj za hranicami. ;) Inak vsetky peniaze sa po svadbe vratili. Necakala som to. 🙂

autor
26. aug 2021

To je kazdeho vec aku svadbu chce a kolo penazi na nu minie
@gab1sol
Zatial na nu nemam kedze ju este neplanujem, ale ak taku chcem tak si nanu mienim zarobit, zatial sa ale predbezne informujem ako to vlastne fungovalo u inych, kolko ich to vyslo, jasne ak by som na nu nemala tak si ju nespravim, logicky nebude za co, ale ja chcem spravit vsetko preto aby som na nu mala

janetinka27
26. aug 2021

ste mladi, peniazky asi este nemate nasetrene. ked nasetrite peniazky, zistite, ze ich budete potrebovat aj na ine veci. byvanie, zariadovanie. mozno potom prehodnotite styl svadby. uvidite sami. moj znamy sa zenil po 6 rokoch chodenia, lebo u nich v rodine mali vsetci velke svadby a on musel najprv nasetrit, pritom sa chceli brat skor - ale peniaze.
vydavala som sa v 34 rokoch, mala som uz odrobene roky, nieco sme mali nasetrene. ale peniaze sa nam vratili v svadobnych daroch. ale aj rodicia nam ako svadobny dar z oboch stran dali vela penazi. nemali sme velku svadbu, aj ked bola na tu velkost dost draha, ale viac by som do svadby penazi nedala. lebo sme potom kupovali byt a brali hypoteku a uspory sme vrazili do bytu a do prerabky.

tyrkysova_kobyla
26. aug 2021

My sme mali svadbu ako studenti, ja som mala 24 rokov, ked som sa vydavala, pocas skoly som aj pracovala ja aj manzel, takze nejake peniaze sme si vedeli odlozit. Hosti sme mali 80, takze nie uplne mala svadba. Svokrovci si platili "svojich" hosti, takto nam chceli pomoct, zvysok sme si platili my. Salu sme platili na druhy den po svadbe z penazi, ktore sme vyzbierali z obalok/z redoveho tanca. Tak nejako sa to poskladalo a slo to 🙂

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
diewcatqoo
26. aug 2021

Svadbu sme si financovali sami. S priatelom sme sa brali po dlhsom vztahu, dlhsie obdobie pred svadbou sme spolu aj byvali a zarabali sme v tom case o dost viac ako nasi rodicia. Hanba by ma fackovala, ak by mi mali prispiet na svadbu.
Rodicia nam ani do nicoho nekecali. Svadbu sme si spravili uplne podla nasich predstav a s ludmi, ktorych sme tam chceli. Mali sme 15 ludi, daleko od rodiny, takze sme im platili aj ubytko (chceli sme aj dopravu, ale to nechceli).

janeninka
26. aug 2021

Nesetrili sme cielene na svadbu, skor na rezervu a do buducna kedze uz mame za sebou jednu mensiu prerabku a zariadovanie a teda v najblizsich rokoch nas este caka velka rekonstrukcia. Pre mna je byvanie priorita a taktiez mat rezervu na obdobie rodicaku. Ale kedze nejake peniaze sme mali, v blizkej dobe tu rekonstrukciu riesit este nejdeme a plus mame na to odlozene este ine peniaze tak sme si urcili strop ze viac ako 6000 by sme za svadbu dat nechceli a snazili sme sa toho drzat. S pomocou rodicov sme neratali ale oni veľmi chceli..

hellwant
27. aug 2021

Nuz, my ked sme sa s mojou brali, este som si požicať 1000 eur musel od bratranca😬- mali sme malú svadbu (22 ludí aj s nami) moji rodicia davno po smrti, pomohli nam manzelkiny rodicia.
Ale u mna nebol dôvod , ze by som bol nezodpovedný, ale pocas chodenia s ňou asi 8 mesiacov pred svadbou som kupil na hypo byt v Ziline , ze ho budeme prenajímat.🙂