Som tehotná a bojím sa koronavírusu. Mám ísť švagrine na svadbu?

raddkka
29. sep 2020

Dobrý deň,
chcela by som vedieť Váš názor, alebo ako by ste reagovali a zariadili sa v mojej situácii.

Pred tromi mesiacmi sme sa s priateľom zobrali a dočasne žijeme u jeho rodičov. Aktuálne sa o dva týždne má vydávať manželova sestra. Rozhodli sa, že sa vezmú len so svedkami, čo je v poriadku, ale trvajú na tom, že po svadbe bude malá oslava s jej aj jeho rodinou, cca 30 ľudí. Budú tam samozrejme aj moji svokrovci, s ktorými žijem v jednom dome. Takže aj keď tam ja nebudem a nakazila sa oni, je mi to nič platné.

Pred svadbou sa tu , v regióne môjho manžela, robí ešte tzv. poklona. Vtedy svadobčania, susedia a známi nosia budúcim novomanželom dary a chvíľu posedia pri jedle a poháriku. Toto má byť v našom dome, teda cudzí ľudia pri jedle a bez rúška. V dedine máme niekoľko prípadov nakazených. Na to o pár dní prídu ľudia z iného konca Slovenska na spomínanú svadbu.

Som v 22 týždni. Svokrovci nechcú ani počuť o tom, že by poklonu neorganizovali. Švagriná svadbu posunúť nechce. Rozmýšľam, že by som na niekoľko týždňov odišla k svojim rodičom. Manžel nad tým tiež uvažoval. Len je pre mňa teraz nepredstaviteľné byť bez neho. Ale zároveň sa bojím o malého. Svokra sa bráni tým, že aj tak chodíme do práce, tak je jedno, že tu budú cudzí ľudia v dome. To mi príde odveci. Podľa mňa by sme mali eliminovať riziko. Za normálnych okolností by mi to bolo jedno. Ja sa o seba nebojím. Bojím sa, či to náhodou nemôže niečo urobiť malému. Nikto ešte riadne nevie, aké to má účinky na plod.

Neviem sa rozhodnúť, či to mám risknúť a spoľahnúť sa na to, že to pravdepodobne nechytím, alebo že aj keby, malý bude ok, je dobre chránený, a pre zachovanie pokoja zostať v našej časti domu a s návštevami sa vtedy nestretať a na svadbu aj tak neísť. Napriek tomu, že zvyšok domácnosť tam bude. Alebo ísť radšej ku svojim rodičom na tri týždne. Len keď odidem, budem musieť s urazenou svokrou ďalej bývať v jednom dome.

Ako by ste sa zariadili Vy? Viem, ktorá možnosť je rozumnejšia, ale ak odídem, je pravdepodobné, že tu budem zažívať peklo pokiaľ sa neosťahujeme, a to môže ešte trvať, keďže staviame. Obávam sa, či nebude ten stres, čo tu bude svokra po zvyšok tehotenstva na mňa vyvíjať pre malého horší, než riziko z korony. Nebojte, manžel sa ma zastane. Ale aj tak.

Ďakujem za každý názor.

našom dome.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
raddkka
autor
29. sep 2020

@evamarek77 oslavy sú zrušené, ale rodinné oslavy len odporúčané neorganizovať. Bude to v dome svokrinej sestry. Pokiaľ ich niekto nenahlási, nedá sa s tým nič robiť.

Všetky argumenty sú ako hrách o stenu. Ani to, že svokor je rizikový, má ochorenie pľúc aj kardio problémy nezaberá. Dokonca odmietli zakázať tam byť ich 75 ročnej babke, lebo ona by aj tak prišla. Toľko k rozumným diskusiám u nás v dome. Inak jedno z detí, ktoré býva v tom dome, kde chcú oslavu má svalovú distrofiu. Myslím si, že teta, už teraz skôr sa necíti na to povedať im, že to v dome nechce. Lebo pred mesiacom sa sama ponúkla. Ale to bola iná situácia.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
raddkka
autor
29. sep 2020

@evamarek77 to hej, ale svokor sa chrániť nebude a aj tak s ním budem v jednom dome

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzzinkaa
29. sep 2020

@raddkka máš to ťažké, viem ako sa tvári svokra ktorej nerobíš niečo po chuti 🥴 ale ja by som na tvojom mieste odisla k rodičom. Viem že to bude bez muža ťažké tri týždne ale neriskovala by som to 🤷🏻‍♀️ Vieš ono to môže mat dva scenáre. Prvým je že sa nikto nenakazí všetko prebehne ok a po troch týždňoch sa ti budú vyškierať že aka si prehnane bojazliva Cipka 🙈 a druhý, je že to dopadne ako spomínané svadby kde sa nakazili všetci, nedaaajboze sa stane niečo zle a všetci potom budú hovoriť že joooj ako dobre ze si tu s tým malým nebola. Nevieš predvídať čo sa stane. Daj ale na svoji intuíciu, tá nezvykne klamať 🤞

andreatytler
30. sep 2020

@raddkka Ak mas moznost sa odizolovat vo svojej casti domu na 2-3 tyzdne tak ostan ale izolovat by sa musel aj muz. Ak myslis ze muz to neda a bude sa musiet stretnut s mamou alebo sestrou, tak by som isla prec k rodicom. 3 tyzdne prejdu rychlo.

moninah
30. sep 2020

@raddkka stresovat sa budes aj u vasich, aj u svokrovcov, ale u vasich budes aspon v bezpeci. A svokra bude oduta, ale podla mna ju to za tie 3 tyzdne aj prejde. Urcite sa najdu aj dalsi, ktori jej odmietnu prist na oslavu, tak sa ten jej hnev rozlozi na viacerych 😀

mogaa
30. sep 2020

@raddkka kludne choď na 2týždne s mužom k svojim rodičom, ak je taká možnosť....svokra a aj nevesta pochopia že sa bojíš v terajšej situácii o bábätko, ak by to nepochopila vôbec by som si s tým ťažkú hlavu nerobila.....ani ja by som neostávala v dome kde sa v terajšej situácii premelie polovica dediny...a to nie som ani tehotná....malý priestor, veľa ľudí , nemôžeš nechať ani otvorené okná lebo je zima....

cacianka
30. sep 2020

Odisla by som tesne pred poklonou, a vratila sa dobre chránená max na obrad a opat odišla aspon na 10 dni po ňom.tolko rizikovych ľudí a nemaju rozum.
A mozno to teta zruší a odmietne pozicat dom

jana_eyre_2
30. sep 2020

Ja by som sa na tvojom mieste ešte spojila s tou tetou kde má byť oslava.. ak má dieťa so svalovou distrofiou, tak na jej mieste by som bola maximálne opatrná.. opýtala by som sa jej na názor ako teraz pozerá na takú oslavu v rizikových casoch.. ak by s tebou súhlasila, boli by ste už dve co svokre môžu vysvetliť že to nie je dobrý nápad..

ak by to ani ona neriešila, tak by som šla na obrad zagratulovala a vysvetlila že ja sa jednoducho obávam korony, ako sa chovajú je ich vec ale ty sa proste chces zachovať zodpovedne a sla by som k rodičom..

evkakozickova
30. sep 2020

@raddkka v SP bola veľká svadba,po tej svadbe sa vírus začal strašne rýchlo rozširovať....

ajka0207
30. sep 2020

@raddkka aj pokiaľ ich niekto nahlási, tak sa s tým nedá nič robiť. Stretnutia na súkromnom pozemku zakázané nie sú.

malicka_mysicka
30. sep 2020

@raddkka som tiez teho, isla by som na 2 tyzdne k rodicom. 100%.

krisbar
30. sep 2020

Podla mna kym ta svadba bude, budete mat takymto nezodpovednym spravanim na dedine tolko pripadov, ze aby sa vobec konala...
A k rade...ja by som 1. Sla, ale s max ochranou, rusko, rukavice a vysvetlila, ze mam strach z nakazy, ze take mnozsrvo je rizikove. Ak by to brali na lahku vahu, nesla by som do dalsich debat, zavrela by som to tym, ze "kzady podla svojho uvazenia".
2. Nesla. S vysvetlenim, ze to nie je o strachu, ale o opatreniach, ktore aj vlada odporuca a ze kedze uz chranis nie len seba ale aj dieta, tak si sa tak rozhodla.
Na argument "mozem to dostat aj v praci, mhd" by som odpovedala, ze toto nie je o fatalistickom nahliadani na moznost nakazy, ale prave o opatreniach....a tie sa daju robit vzdy....aj v tej praci, aj v mhdcke.
A prave pri svadbe by opatrenim malo byt nestretnutie sa.

adamka25
30. sep 2020

Gak sa presťahuj na 2 tyzdne po svadbe k tvojim rodicom

makova333
30. sep 2020

@raddkka Dnes sa ma rozhodnut o nudzovom stave a ten moze zakazat aj zhromazdovanie sa ludi mimo svojej rodiny. Presne tak ako to tu bolo na jar. A ak ich ani toto nepresvedci, tak najrozumnejsie riesenie je odist v den svatby na tri tyzdne k rodicom.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
panelacikova
30. sep 2020

@raddkka a môžem sa opýtať, prečo s tebou nejde aj manžel? ak už teraz máte nákazu v dedine, ani by som neuvažovala a šla k rodičom aj s mužom (ak to nie je ďaleko a môžete chodiť do práce)...

ledgerka
30. sep 2020

na tvojom sa im nemiesam do planov rodiny, nech si robia co chcu a kde chcu. Iba by si bola za zlu. TY sa zariad tak aby ti to vyhovalo. Na tvojom mieste idem k rodicom na nejaky cas. Bez muza predsa chvilku vydrzis, ved to nie je ziadna tragedia. To je mensie zlo ako kvazi "buzerovat" celu rodinu ako si maju alebo nemaju robit oslavu.

raddkka
autor
30. sep 2020

@viestta ale to je jasné, že vydržím. Vídali sme sa 4 roky len cez víkend. Len ako som prišla do druhého trimestra a v prvom bola týždeň v nemocnici mám zlý pocit, keď je odo mňa na opačnom konci Slovenska. Že sa zrovna vtwdy znova niečo pokašle. Tu nejde o rozum, ale o hormóny :D

raddkka
autor
30. sep 2020

@panelacikova moji rodičia bývajú od nás 200 km. Nebolo by možné, aby dochádzal do práce 🙂

raddkka
autor
30. sep 2020

@jana_eyre_2 tete sa do toho miešať nebudem. Je to jej rozhodnutie a ak zmenila názor, môže to povedať. Mne len nejde do hlavy, že máme aktuálne v rodine 4 rizikových pacientov a aj tak sa do toho púšťajú.

raddkka
autor
30. sep 2020

@ledgerka snažím sa do toho miešať, čo najmenej. Mne len nejde do hlavy, že majú v rodine 4 rizikových pacientov a aj tak sa do toho púšťajú. Mám pocit, akoby na zdraví svokra, babky a bratranca s distrofiou a aj môjho bábätka, záležalo len mne a manželovi.

silenthill4
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
andrea_ff
30. sep 2020

@mogaa presne, stotoznujem sa s tym, aby isla k rodicom. Si dospela a ked to takto citis.... si buduca matka. Svokra by to mala pochopit. Ak nie, tak si myslim, ze si najde aj iny dovod v buducnosti na oduvanie sa, takze to mas jedno.... a uprimne? Ja keby ma pozvali....ako hosta by som nesla....

medeaa
30. sep 2020

@raddkka toto je priserne, kvoli nejakemu zvyku robit tlaky na tehotnu zenu... Sama som tehotna a neviem si to predstavit, vsetci z rodiny na mna davaju pozor ako na oko v hlave... svokre treba vysvetlit, ze do prace chodit musite, to je ine ako podstupovat zbytocne riziko na rodinnych oslavach. Na tvojom mieste by som urcite odisla na cas k rodicom. Nech ju aj rozpuci, ale riskovat svoje zdravie a zdravie dietatka za to nestoji. Mas pravo chranit svoju rodinu. Pride mi ok ist na svadobny obrad, ak sa daju dodrziavat rozostupy a kazdy ma rusko a vynechaju sa gratulacie s bozkavanim, ale namiesto toho sa iba spravi nejake gesto alebo sa poda ruka. Ale taketo oslavy su podla mna nebezpecne, najviac sa virus siri prave na rodinnych oslavach. Nebala by som sa svokry ak sa ta manzel zastane. Nie si na to sama. Neustupuj nerozumnym ludom a rozhodnutiam.

natuska87
30. sep 2020

@raddkka My, máme mať svadbu v novembri.Bude nás iba 12 ľudí, obed v rest., posedenie u nevesty.Ja tiež rozmýšľam, že sa zúčastním iba obradu na úrade /ak , to bude dovtedy povolené/, ostatné vynechám.A to, som svad.mama.Riskovať nemám chuť.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzikak
30. sep 2020

absolutny suhlas s @zuzzinkaa a @mogaa - tvoje rozhodnutie, tvoj zivot. Svokra urazena ? - ak nepochopi, raz sa odrazi....proste mas strach a mas pravo reagovat tak ako uznas za vhodne ty. Bez manzela tie 2-3 tyzdne vydrzis. Robis to pre seba a vase babo. Ak s tym on nema problem, koli svokre by som vycitky nemala...