Sobáš v kostole - postup

15. jún 2024

Dobrý večer... ako sa postupuje pri cirkevnom sobáši co treba vybaviť ako prvé ? Ďakujem 🙂

colsami
15. jún 2024

Zavolat fararovi/knazovi v mieste kde sa chcete brat, a on Vam da instrukcie co a kedy vam treba.
Darmo Ti napisem ako to chodi u nas vo farnosti, ked sa budete brat inde 🙂

mayami
15. jún 2024

Ako prvé si treba ísť dohodnúť na faru termín

rozculena
15. jún 2024

prečo chceš sobáš v kostole,keď nie si veriaci....

mimka1402
15. jún 2024

@rozculena Ja tiež chcem, lebo kostoly historické sú krásne z architektonickeho hľadiska, skoro všade vo svete je možnosť aj v kostole necirkevny obrad. A je škoda to brať iba ako miesto pre veriacich. Pre mňa to má pekný nádych histórie. 🙂 A tiež by som chcela aby bolo možné mať svadbu tam len kvôli tomu.

rozculena
15. jún 2024

@mimka1402 pochybujem,že u nás je možný občiansky sobáš v kostole

osky
15. jún 2024

@mimka1402 kostoly su posvätene miesta.
Nie su stavane na cirkus.
Ja s tymtp suhöasim a veru nepaci sa mi,ked su rozne chramypouzivane na vaelico,len na slavenie sv omse nie.
Ked chces historiu ci architekturu,mozes sa realiuovat na roznych zamkoch,hradoch,muzeach...moznosti mas viac nez dost
Znesväcovat kostoly by som nedovolila.
Kto neveri,nech teda vyuziva ine pamiatky

cacianka
15. jún 2024

@osky ja nie som veriaca, vôbec nemám vzťah k cirkvi, a je tak skôr odmietavý, za všetko zlo vo sa " v mene boha" napáchalo.
Ale - rešpektujem takéto cirkevné budovy akéhokoľvek vyznania, obdivujem ľudí a ich um vytvoriť takéto stavby, preto sa ani mne nepáči pokus o takýto cirkus "lebo história".
Na svetský obrad slúžia iné historicky aj architektonický hodnotné budovy/ stavby.

jamimo
16. jún 2024

@rozculena je to možné... kostol bol síce vysvätený, ale už neplní liturgický účel. Kostoly sa využívajú na mnohé účely.
https://www.postoj.sk/144548/zrusenym-kostolom-...
https://svetkrestanstva.postoj.sk/120001/desiat...
Napr. v Británii to tak funguje. Kúpiš kostol, a bývaš,, alebo majú v nich komunitné centrá, centrá pomoci pre rôzne cieľové skupiny. 👍

mimka1402
16. jún 2024

@osky A čo, že sú vysvätene? Aj tak sa tam dejú svinstva s "pozehnanim". Ja absolútne to neberiem takto uzkoprso, to len na Slovensku sa deje.😀 Vo svete sa to dá. Snažia sa rešpektovať iných, dokonca môžu mať v kostole aj lgbt ľudia svadbu... Za mňa kostol patrí všetkým. Hlavne keď každý platí cirkev z daní, ktoré tam idú. Keď nebude cirkev odkázaná na financie zo štátu potom môžeme riešiť " dilemu vysvätenia", ale za toto, by mal byť sobáš úplne bez problémov aj mimo farára. Či problém kde býva, že nemôžeš si vziať farára do iného kostola. Veľa je tam problémov a nezhodneme sa v tejto téme.

martul
16. jún 2024

@rozculena kde si prečítala, že autor/autorka nie je veriaca?
Možno len nemá skúsenosti tak sa pýta na postup.

zuzuliennka1
16. jún 2024

podla toho, kde chcete mat sobas - ci je to nejaka katedrala a teda treba to riesit cim skor priamo s knazom tam, prip. v takom pripade, ak je to kostol, kde ani jeden z vas “nepatrite”, podla okresu, tak este aj prislusnu matriku k tomuto kostolu.
a ak je to kostol, pod ktory patrite jeden alebo druhy - ist tiez cim skor, dohodnut termin a cas a zvysok vas instruuje knaz

autor
16. jún 2024

@martul som veriaca a presne tak nemams s tým žiadne skúsenosti tak chcem len ako taký prehľad ešte predtým než sa ukážeme na fare😊

prasiatko30
16. jún 2024

Vsak prve sa porozpravam s fararom🤔

rozculena
16. jún 2024

@martul veriaci nevie,kde sa má informovať??😲

osky
16. jún 2024

@mimka1402 darmo da rozculujes.
Pravidla su dane,prestuduj si bibliu.
A ano,teraz je vo svete velmi IN oddavat sa takto v chrame brat si ho ako kulisu.
K.manzelstvu LGVTI v chramoch sa radsej nevyjadrujem...
To,ze sa takto znevazuje posvätne a posvätene miesto uz hocikde vo svete,neznamena,ze je to aj spravne.

Chcela by som vidiet,ako by si vydkakovala v arabskych statoch,ze chces sobas v mesite len tak,ako kulisu ..
By ti to vysvetlili raz dva.ale do katolikov si mize kopnut kazdy.....ze?

martul
16. jún 2024

@rozculena ona sa nepýta KDE, len je nedeľa, chce sa možno dopredu informovať kým tam zajtra pôjde...

babca01
19. jún 2024

@osky trochu obmedzený názor, nemyslíte? Iné "cirkusy" sa v kostoloch robili a robia a každý zatvára oči. Sviatosť manželstva je tiež posvätná, či už v kostole alebo inde.

osky
19. jún 2024

@babca01 nie nemyslim.
A svaitost manzelstva je naozaj posvätna jedine v kostole/teda,s cirkevnym pozehnanim/
Mylite si pojmy...
Ak sv.omsa je pre niektorych cirkus,potom netreba sobas v kostole...