Ahojte chceme sa s snúbencom zobrať v kostole ale ide o to že ja veľmi cirkev neuznávam a nie som úplne tip top kresťanka. V boha verím a myslím si že nepotrebujem chodiť do kostola aby som to dokázala okoliu atď. A viem že budem musieť ísť na spoveď z čoho mám stres aj keď nič zle som nespravila. Bol niekto na Tom podobné?
@deti95060810 lebo sa mi páči ako prebieha sobáš v kostole a v boha verím. Aj rodičia chcú aby sme mali v kostole aj keď viem má to byť podľa nás. Ale toto vieš prekusit
@bikarbona aj to. Ale na úrade sa mi nepáčilo ako prebieha sobáš. A to že verím v boha ale nechodím do kostola nemyslím si že má niečo spoločné alebo dôvod prečo by som nemohla mať v kostole. Len ide o to že mám stres/trému z toho že niekomu mám hovoriť svoje hriechy.
Okrem iného sa robia predmanželské kurzy, ktoré sú povinné. Teda nielen spoveď, ale aj toto treba absolvovať.
Určite si už na spovedi bola. Najprv máš zvláštny pocit, ale potom to opadne. Isto to poznáš.
@bikarbona áno to vieme. Čo sme počuli každý kňaz má iné postupy/ náuky. Ten náš vyzerá ako normálny človek aj čo som počula má tak isto iné trochu názory.
@bikarbona áno bola som ale len prvom svätom. Rodičia sú rozvedení takže tam nejaká silná kresťanská výchova nebola. Ale stále sme slávili sviatky
to nevadí že máš len prvé sv. prijímanie... poznám známeho ktorý mal len prvé sv. prijímanie a svadba bola v pohode v kostole - a to nevesta pritom nikdy nebola v kostole a dokonca nebola ani pokrstená ....
@deti950608180 viem je to možno blbé ale bojim sa že má farár bude súdiť. Že do teraz som do kostola nechodila a zrazu keď chceme mať sobáš už ho potrebujem. Keď som bola dieťa som musela stále s babkou chodiť, možno kvôli tomu nerada chodím aj neviem ako u vás ale nemusím tie babkby čo v kostole sa tvária ako svätá a toľko čo vyjdú už každého ohováraju atd.
Vybrat si kostol kvoli krase interieru...toto nie je dobry dovod. A potom na MK nadavat na vsetkych zadubenych a skostnatelych veriacich.
Radsej si vyberete peknu obradnu sien v nejakom.zamku,ci kastiely.
Nebudes mat stres,aj pekne prostredie zaroven.
Toto je na diskusiu s tym knazom a nie s nami. A tiez zvaz to, ze keby doslo k rozvodu nemozes na prijimanie. Pokial by Ta nerozviedla cirkev. Vies je to institucia a to treba brat v uvahu. Nielen pekne saty a omsu k tomu. Vsetko ma svoje pre a proti. A normalny knaz to vie prediskutovat na priprave.
dovod, ze sa ti paci svadba v kostole - je na svadbu v kostole zalostne malo, o tom to nie je.
Svadba v kostole je sviatost - presnejsie vysluzenie si sviatosti, ked nie si praktizujuci krestan, a cele to mas vlastne tak nejak “na haku”, nemaj svadbu v kostole, su aj pekne obradne siene
@zuzuliennka1 ono, ja asi rozumiem autorke aj kes to prezentuje dost zvláštne 😅
Verim v Boha a sobáš pred Bohom považujem za skutočný zväzok, nielen 5 minútová záležitosť na úrade. Ale kvôli tomu, že sa nestotoznujem úplne s cirkvou, tak na to nemám právo? Hoci sa správam cely život viac s bozimi prikazaniami ako mnohi ti, co trávia v kostole každú nedelu?
@lvula ďakujem. Áno takto to cítim. Len asi som sa zle vyjadrila
@lvula ona ale pise, ze cirkev neuznava - a zaroven od nej chce vysluzit sviatost manzelstva… hm zvlastne….
platia proste pravidla a sobas v kostole nie je na pekny efekt, ale vazny zavazok pred Bohom, a ked s niecim z toho ma niekto problem, tak hold nemoze mat svadbu v kostole
pravo ma kazdy - ale aj povinnosti 😉
@lvula kazdy ma pravo na vsetko. Je len divne nesuhlasit s instituciou a chciet napriek tomu.od nej "sluzbu"'
A zaroven na nu nadavat a s despektom sa vyjadrovat o jej clenoch,aki su zli.
Milá autorka, pomýlila si si pojmy. Cirkev nie je to isté, čo cirkus.
Ale tak da sa to.
Pozri,nebudes prva,ani posledna,kt.trosku zaklame,aby svadba v kostole bola. A dalej budes mat svoj nazor na cirkev. Sice ty budes lepsia,ako tie babky,co ich ohovaras...ze idu z kostola a ohovaraju....ale zivot pojde dalej.
Svet sa nezruti,cirkev tiez nie,kostol stat tiez ostane,ved deti tiez budes chciet po case pokrstit.
Ironicka som.
Ale zase....kazdy ma pravo prijat sviatost.
Uz je na nom,ako si to vo vnutri s Bohom vyriesi.
Nastastie,sme zodpovedny kazdy za seba.
A kto vie,mozno zmenis nazor...a po case sa ti v kostole zapaci.
@zuzuliennka1 presne toto som chcela povedat aj ja. Manzelstvo je sviatost. A vyhovarat sa, ze bude mi blbe ist na spoved, ved som nic zle neurobila. Ale urobila. Kazdy jeden den kazdy z nas hresi, myslienkami, slovami, skutkami. Uz to, take vyjadrenia, ze Cirkev nepotrebujem a tak. Radsej nech je niekto uprimny ateista ako by sa mal ist pretrcat do kostola, lebo je to "pekne"...Akoze ked veri clovek v Boha, tak mu ide klamat? Vsak On vsetko vidi a vie. To nie je troska blbe? Viera je VZTAH S BOHOM. Toto nie je viera, co ma autorka. To je take vyberanie hrozienok z kolaca, co sa mi hodi, to si sebecky zoberiem.
Poznam jednu babu, je evanjelicka na papieri, jej muz ateista. Vzali sa na urade, bola uprimna a ja to chvalim. Nehrali sa na nieco, co nie su. A sobas nebol skaredy. Akoze nie taky, ako nas, lebo nas bol v kostole, ale z uprimneho presvedcenia, z velkej lasky k Bohu a Cirkvi u oboch. Ale osobne si myslim, ze Boh, ktory je jeden a vsetko vidi a vie, velmi ocenuje a pozehnava uprimnych ludi.
Brat sa ženil v kostole lebo švagriná chcela. Nie je pokrstený, na žiadnu spoveď nemusel. Na inej svadbe v kostole som bola ja (nepokrstená ateistka) svedkom kamarátovi moslimovi, pretože nevesta katolíčka chcela svadbu v kostole. Zrejme je to o tom, ako ktorý kňaz na to prihliada a ako ktorý kňaz žije v realite. Nerieš tie reči proti. Najhorší ľudia akých poznám sú silní veriaci, ktorí sú každú nedeľu na omši. A mimo toho robia kopec zla. Kto chce byť dobrý človek, bude dobrým človekom či pôjde alebo nepôjde na spoveď či bude pokrstený. A kto má v sebe zlo, bude ho mať aj keby každý deň chodil do kostola. Takže nezaťažuj sa tu niektorými komentármi a urob ako ty cítiš.
Svadba v kostole je mozna,aj keby rovno s neveriacim. Staci,ze jeden verit bude.
Plno ludi z toho robi divadlo,ale farari to cssto uz neriesia,naco aj.
Najhorsi nie su ti,co do kostola chodia...to.su.ludia ako ostatni.
Aj s chybami.
Najhorsi su ludia,co robia veci polovicato.
A je jedno kde,ci v praci,v skole,ci v cirkvi.
A podla tychto potom hodnotime(bohuzial) ako celok kazde zoskupenie.
Ja som za.....kludne nech si robia svadbu ludia kde chcu,zaklad,ze su uprimni.
Nikdy nepochopim jednu vec.
Cirkev je zla....verim,ale len,co pasuje mne,ale pocas svadby,krstu a este pohrebu sa tam tlacim.
Naco?
Ved ked Boh je vsade a kostol nepotrebujem,ako mi pomoze v den svadby,ci pohrebu?
Vyberáš si z viery len čerešničky na torte,len to,čo ti vyhovuje...bohužiaľ si nepochopila o čom viera je a prečo sa veriaci sobášia v kostole aj s tou "otravnou" spoveďou.Ak naďabíš na dobrého kňaza a budeš úprimná,tak ti možno mnoho vecí vysvetlí,ale to ty zrejme neprijmeš,lebo si nastavená voči cirkvi ako si.Do kostola na sv. omše sa nechodí preto,aby sme niečo dokazovali okoliu.Sobáš v kostole nakoniec bude,rodina bude spokojná,vlk sýty,ovca celá....ale podstata ti uniká,škoda,ale to je tvoj problém.
Trochu si odporuješ, na jednej strane do kostola nechceš chodiť, na druhej strane chceš sobáš v kostole. A ešte nechceš aby ti kňaz na to niečo povedal. Jednoducho, buď berieš sobáš so všetkým čo k tomu patrí, a budeš sa snažiť dodržať všetko čo tam sľubiš, alebo si radšej zaplať kaštieľ.
@ivkazba nie je to o kňazovi, ale aj v tomto sú isté predpisy. Stačí ak je jedna strana veriaca, a druhá akceptuje jej vieru a nebude jej robiť prekážky v tomto. Potom má veriaca strana platne uzavreté manželstvo. Jasné, že ak je niekto neveriaci, alebo inej viery, tak na spoveď nepôjde. Poznáš zrejme veľmi málo ľudí, keď dokážeš také napísať že najhorší sú veriaci. A keď je to takto ako píšeš a myslíš si že ty si tá dobrá, tak by si nemala posudzovať ľudí na základe vierovyznania.
Uz som si nie ista, ale ak je slovenska cirkev platena zo slovenskeho statneho rozpoctu (a nie len z prispevkov veriacich), tak by mal mat kazdy obcan slovenskej republiky pravo sa oddat v kostole. Lebo na to danami prispieva.
A pokial ide o spoved, tak tam uz podla svojho svedomia a presvedcenia. Ritualy sa aspon na oko potom musia respektovat.
@zuzuliennka1 ja tomu úplne rozumiem aj z tvojej strany, len som chcela priblížiť aj jej pocity.
My sme sa napríklad brali na urade, manzel je neveriaci, ale mne proste dusevne nejak chyba posvätit nas zvazok aj v kostole, pred Bohom... Ale uz s tym zial asi nič nespravim, ale ked by bola možnosť, ze by bol niektorý farar ústretový, rada by som si náš zväzok nechala potvrdiť aj v kostole.
Mala som svadbu v katolíckom kostole, na žiadnej spovedi som nebola.
@number19 kazdy obcan to pravo aj ma. Nijak mu nie je upierane.
Tak načo potom chceš sobáš v kostole keď neuznávaš cirkev....