Chcem sa spýtať môže farár zosobášiť na popolcovu stredu ? Babka mi hovorila že také. niečo ešte ani nepočula ... Nikde naokolo ich nechceli a nás farar áno ( za peniaze) ... Prosím len také čo sa tomu rozumiete bez poznámok... Chcú to pre to že má syn vtedy narodeniny.. už sú spolu okolo 10 rokov iný dôvod nemajú ...
tak popolcovou stredou sa začína pôstne obdobie a cez pôst sa nevysluhujú sviatosti, ale ktovie ako je to dnes, už sa od mnohého upúšťa.
Nas mal problem uz so svadbou v piatok a musel si to overovat, ci moze... je Farar a Farar, ale aj ten najchapavejsi a najbenevoletnejsi ma nejake pravidla, ktorych sa musi drzat. Spytat sa Farara mozu, ale nemusi im vyhoviet.
Nehovoriac o tom, ze musia mat absolvovanu predmanezelaku pripravu.
No veď to je to pôst iný musia pol roka chodiť na učenie vyžaduje si to do kostola každý mesiac na spoveď. Deti čo idú na birmovku sa musia žalmy učiť na spamät .. skúša ich to.. strašne nároky má..a teraz sme počuli toto ale on je ticho
Cez pôst sa kresťania nezabavaju. Ale ak ide napr o vysluzenie sviatosti s dvoma svedkami bez hostiny, vtedy to možné je
sa mi nezdá... možno že je pán farár už modernejší a hlavne rozmýšľa trhovo, kapitalisticky....
len Boh zná aký si príplatok prirátal...
Cirkevný sobáš sa na Veľký piatok, alebo Popolcovú stredu, neodporúča. Narodeniny ako jediný dôvod... a prepokladám, že potom do kostola viac ani nepáchnu, ja naozaj viac ako úsmevný.
No rada by som vedela farnosť a meno kňaza, ktorý to "za peniaze" spraví.
Este mi napadlo, konkretne spominas Popolcovu stredu ta (a plus Velky piatok) sa berie ako den, kedy je prisny post, ziadny masity pokrm, jest max 3x denne z toho raz do syta, plus tusim v ten den nie je ani plnohodnotna omsa, takze tento den nepripada do uvahy
@tyrkysova_kobyla Na Popolcovú stredu je omša normálna (na Veľký piatok nie), ale povinnosť pôstu sa nedá vtedy ničím nahradiť, teda by nesmeli mať (ak svadbu v kostole neberú ako cirkus) svadobnú hostinu v zásade vôbec (pri zachovaní maximálneho formalizmu nanajvýš jedno bezmäsité jedlo).
@tyrkysova_kobyla áno presne v ten deň ale je ticho ... Presne pred pár rokmi tiež bol u nás sobáš v kostole tiež bol farár ticho. Nič nevyhlásil babka bola na cintoríne o že svadba. Suseda povedala že sobášil jedných čo boli len pokrstený nič viac nikde ich nechceli ..boli zo susednej dediny zase dobre zaplatili.. a dalo sa
@rusalinka okres Levice keby som vedela že nebude mať mala problém napíšem viac. Lebo už má serie vkuse do nej vŕta..
Odporúčam informovať o tom jeho biskupa. Úplne vážne.
@rusalinka biskupa? však to je udavačstvo.... 🙄
prečo by to bolo udavačstvo?
@hefo hej, pravdu mas, to som si nebola uplne ista, ci nahodou sa aj na Popolcovu nepreskakuje obrad premenenia
@rusalinka ešte by som chcela vedieť vidím že sa vyznáte na birmovku fakt musia vedieť tie žalmy naspamäť ? Mala má poruchu pozornosti je integrovaná nevie si to zapamätať čo som si zisťovala nikde to tak nie je .. už nechcú ísť ani na birmovku. Do Kostola chodí nútiť ju nebudem pôjde inde .. čo sa ja pamätám museli sme vedieť základné modlitby ...
Nemusí. V podstate nemusí nič... ale ak to farár vyžaduje - tak asi musí 😉
A otázkou je - na tú birmovku ísť musí? Ak chce, nemôže počkať rok-dva, keď už nebude "malá"?
@rusalinka veď tak som to myslela ďakujem
Sviatosť birmovania sa udeľuje mladému človeku, aby dokázal obhájiť svoju vieru a presvedčenie.Je, to sviatok prijatia ducha svätého. Táto sviatosť, je na rozhodnutí mladého človeka, či ju príjme alebo nie.Je to na dobrovoľnom rozhodnutí, nikto ho k tejto sviatosti nenúti.... Čo sa týka toho sobášu,k tomu sa radšej nejdem ani vyjadrovať, lebo keď niekto dokáže žiť roky, vo zväzku bez sviatosti a potom nutne potrebuje osobášit,aj na popolcovu stredu,tak neviem či to má niečo spoločné s vierou a presvedčením....
Farár ich môže sobášiť aj cez Poppolcovú stredu, ale oni samy by mali vedieť, že sobášiť sa v ten deň nepatrí, že ten deň je na sobáš nevhodný.
A teba to preco trapi? Ty si miestny kat alebo aku funkciu zastavas? Staraj sa o seba a bude sa ti lahsie zit.
Nie, vtedy začína pôstne obdobie, kedy si pripomíname umučenie a smrť Pána Ježiša Krista.
Ale ak si to vyžaduje situácia, napríklad ak je ohrozený život jedného zo snúbencov, vtedy sa to dá.
Popolcovou stredou sa zacina obdobie postu, kedy sa sobase nezvyknu vykonavat (je post, obmedzenie jedla, nemala by byt velkolepa zabava...). Ale poznam pripad, kedy sa sobasili v postnom obdobi, lebo im to inak nevychadzalo