Silvester s priateľom

kikusqa255
25. dec 2023

Dobrý večer prajem. Idem si k vám po radu. Tento rok, budem sláviť Silvestra s priateľom. Problémom však je, že bývam s rodičmi, ktorí sú samozrejme zvedaví a budú sa ma vypytovať kam idem, s kým a podobne. Moje kamarátky poznajú, takže bude problém im klamať. Rodičia priateľa nepoznajú, preto sme sa rozhodli, že im ho pred Silvestrom predstavím. Mám 25 rokov a priateľ 37, poznáme sa 2 roky a chodíme spolu cca 1,5 roka. Veľmi sa však bojím reakcie rodičov na priateľa. Dôvodov je viac. Jeden je vekový rozdiel a druhý viera. Ja som bola vychovaná v katolíckej viere, každá nedeľa alebo sviatok v kostole, aktívna účasť vo farnosti. Moji rodičia sú skôr úprimne veriaci, to znamená ze žiadny fanatizmus ale modlia sa a modlíme sa aj ako rodina. Sama za seba môžem povedať, že Boh v mojom živote robí zázraky a pomáha mi. Lenže ide aj o negatívnu stránku. Rodičia túžia, aby som si našla priateľa ktorý bude veriaci. Priateľ chce síce ísť na krst a chodiť do kostola so mnou, lenže on popiera to, že Boh existuje. A presne pre toto sa bojím reakcie. K svojim známym ktorí sú ateisti sa správajú normálne a neriešia vieru ale bojím sa, že u neho budú. A ešte jedna malá drobnosť na záver, mám síce 25r ale ešte som im ani ja ani súrodenci nehovorili nič o tom, s kým chodíme. Resp. nikdy sme im domov nikoho nepriviedli ani nehovorili o vzťahoch. Som rada, že ste si to prečítali az sem a preto vás chcem poprosiť o radu, či ho vôbec predstaviť a akým spôsobom. Ja som s ním šťastná a čo sa týka viery je tomu otvorený ale neviem ako ho k Bohu priviesť. Toto je jediná vážna negatívna vec, ktorú vnimam vo vzťahu ale na druhej strane verím, že on potrebuje osobnú skúsenosť aby uveril. Bojím sa však, že viera bude tŕňom v oku mojich rodičov. Ďakujem za rady 🙂

nika11103
25. dec 2023

Mas 25 rokov . 25. Nehovorím že je to vek aby si sa už učila skákať do truhly , ale opakujem . Máš 25. Si dospela samostatná jednotka . Rodičia hovoríš , že fanatici nie sú . Možno sa len ty prehnane bojíš a ich reakcia ta prekvapí . Takze sup sup na Silvestra ideálna príležitosť zoznámiť ich po 🤦🏻‍♀️ 2 rokoch s priateľom . Moc držím palce bude to dobre uvidis !

domkakvet
25. dec 2023

@kikusqa255 je to od neho pekne, ze by aspon chcel chodit s tebou do kostola, aj ze sa chce dat pokrstit a co tak najskor rodicom o nom porozpravat a potom uvidis ich reakciu a podla toho uvidis co dalej.

hellionka
25. dec 2023

25 a ešte ste sa nikdy nerozprávali o vzťahoch? Im ako rodičom to neprišlo zvláštne? A Dva roky kým snim chodíš sa nepýtali kde a s kým si? Každopádne držím palce, podľa mna sa nemáš čoho báť, si dávno dospelá.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzinka888
25. dec 2023

Si dospela, ty chces nadalej zit vo viere- ale naco, naco chce tvoj priatel prijat krst ked popiera Boha?! Pre tvojich rodicov to bude urcite sok, mozno sklamanie lebo mali od teba ocakavania. No ak to pride, tak to prehrmi a potom sa zariadite. Uvidis ci budete schopni zit v respekte a laske.

marca12
25. dec 2023

@kikusqa255 Keby aj vadilo rodicom,ze je veriaci,tak co? Hlavne je,ze tebe to nevadi. Ja by som ho nenutila do viery,pokial on teba nebude nutit byt neveriaca. Ja som krestan,ale vieru neriesim. Pokrstili ma,nemala som moznost vybrat,bola som v tej viere vychovavana,ale nejako to neprezivam. Clovek musi mat otvorenu mysel a potom aj vztah s ateistom bude super. Moja sesternica tak ma s muzom. Ona veriaca,krstna si priala veriaceho zata,no ma ateistu a nemaju s nim ziadny problem. Svadba bola v kostole,deti su krstene. Jemu to nevadilo,respektuje jej vieru. Verim,ze aj u vas to bude fajn. V prvom rade si ty musis byt ista a stat za nim,potom sa ti bude aj lahsie zvladat odpor rodicov. Dolezite je,aky je to clovek a oblubia si ho na zaklade toho a nie podla vierovyznania.

malapepka
25. dec 2023

Pozrela by som sa na to z ineho uhla. Z tvojho pohladu.
Ty si veriaca, Boh je pre teba pritomny. Sama si v hlave uprac, akeho chces k sebe do vztahu partnera.

1.moznost - tiez veriaci muz, svadba v kostole automatika, krst deti automatika, spolocny pohlad na veci ohladom viery, moralky, omse... spolocne by ste chodili na omse a pod.

2. On mozno v buducnosti veriaci - ty ho budes k tomu viest, ukazes mu vieru, i ked on v Boha neveri, svadba v kostole - ano/nie?, krst deti - ano/nie? Sviatosti neskor v rodine? Co ak odmietne chodit kazdu nedelu chodit s tebou na omsu? Pojdes sama ci sa prisposobis jemu a prestanes chodit? Bude citit a ctit tvoje moralne hodnoty?
Co ak ho to po case uz nebude bavit, pretoze v Boha neveri. Si ochotna akceptovat, ked s vierou ,,skonci""?

3. Uplne neveriaci - bude to tvoj zivot v oblasti viery osamote, sama budes chodit na omse, spovede, s detmi neskor budes sama chodit na omse....

Sama si musis odpovedat, koho chces v buducnosti vedla seba. Nerozhoduj sa kvoli rodicom, ale kvoli sebe, co citis ty. Ber do uvahy, ze problemy pridu v kazdom vztahu. V kazdom. Idealne je, aby ste mali co najviac spolocnych bodov, aby vas vztah mal pevne zaklady. Momentalne si zalubena a vidis vsetko ruzovo. No toto poblaznenie raz pominie a ostane realita. Nenechaj sa namotat na reci, ktore mozno pridu ku skutkom. A mozno aj nie.
Byt veriacim nie je hanba, prave naopak, pre teba plus. Rodicom nic nevycitaj.

evkamotka
25. dec 2023

Pocuj ale pri krste sa ho priamo spytaju ci veri, viete o tom? To sa neda len tak dat pokrstit, co odpovie priatel na takuto priamu otazku?
Kazdopadne, mala som obdobne problemy v tvojom veku a velmi som sa bala reakcie rodicov. Nakoniec to dopadlo pekne 🙂 osvedcila sa mi sice uprimnost (nic som nezastierala ako sa veci maju) ale je aj pravda, ze uz som zacala zit svoju vlastnu liniu a nie vsetko som rodicom vravela. Uz to bolo o mne a mojej vlastnej buducej rodine. Ten prechod je tazky, kym este byvas u rodicov. Drzim palce

h2
25. dec 2023

No tak hádam nepríde k tvojim rodičom a nepovie "Dobrý deň, ja som XY, mám 37 rokov, čo je o 12 viac, ako.má vaša dcéra a len tak mimochodom, popieram existenciu Boha!"
Keď som ja mala 25 rokov, nežila som už 7 rokov s rodičmi, z toho 6 rokov som žila s vtedajším frajerom. Moji rodičia boli veriaci a on nebol ani pokrstený a ani sa na to nechystal. Si dospelá a to už celkom dosť dlho, tak sa podľa toho správaj.

barbora01
25. dec 2023

@kikusqa255 si s ním 1,5 roka a tvoji rodičia o ňom nevedia? Máte veľmi zvláštny vzťah. Moja dcéra má tiež 25 a od jej puberty so mnou preberá jej frajerov a vždy mi ich doniesla ukázať, lebo chcela poznať môj názor. Veľmi by ma mrzelo, keby mala jeden a pol ročný vzťah a ja by som o tom nevedela. Prepáč, poradiť ti neviem, len toto ma veľmi prekvapilo, že ako je to možné. Každopádne si dospelá osoba, tak to rodičom oznám sebaisto, ako sa na dospelú osobu patrí, držím palce

la_dolce_vita
25. dec 2023

To naozaj ma 25 rocna zena problem ist na Silvestra niekam von kvoli rodicom?!... doteraz si s nim nechodila von? A ohladom viery to tiez nechapem, zijes si svoj zivot alebo rodicov? Mne to pride cele nezrele a nepochopitelne.

ninusa221
25. dec 2023

@kikusqa255 po roku sme spolu začali bývať aj to v mojich 19 neviem si toto predstaviť rok a pol klamať rodičov mne to bolo blbe prvý mesiac tak som narovinu povedala že sa stretávam s jedným chlapcom o týždeň boli jarmoky tak som ho doniesla nak to nieje trapas v obývačke a bolo.. a je evanjelik ja katolíčka rodičia zas niesu prehnane pobožny ale svadba v kostole musí byt😂.. najprv by som ich pripravila na to a až potom ho doniesla ukázať..

terezka1947
25. dec 2023

Tu vidím ja iba jeden problém,máš ty vnútorný problém s tým,že neverí v Boha?
Ak ti to nevadí,ok.
Ak ti to vadí, porozmýšľaj. Ak úprimne žiješ vieru,bude to ťažká cesta,s nejasným koncom.
Bojíš sa rodičov,či sama cítiš,že ten vzťah ok nie je a rodičia sú výhovorka?

betulinka1
25. dec 2023

@kikusqa255 pre mna je to dost smutne keby moje deti 1,5 roka s niekym chodili a tajili by mi to. Tak ako zdieľam s detmi starosti, chcem s nimi zdieľať aj ich radosti a lasky. Asi je cas im ho predstavit a nech sa s tym vysporiadajú ako chcu. Ked ta ľúbia a uvidia, ze priatel sa o teba stara a lubi ta, viera by nemala byt problem.

0silvia0
25. dec 2023

@kikusqa255 ja ti odporucam sa odstahovat od rodicov, naucit sa rozhodovat sa sama za seba, najst svoje dospele a sebavedome JA.
Nie je mozne, aby 25 rocna zena takto fungovala a bala sa ist silvestrovat podla vlastneho rozhodnutia.

ivangeline
26. dec 2023

No za prve...uz davno si mala spomenut tak dlhu a vaznu znamost. Co to by uz vediet mohli a nemusel by to byt taky prvotny sok,ze aha tu je a je to vazne. Za druhe k Bohu sa neprivadza len slovom. Svedci sa svojim zivotom. Evanjelizuje. Neskor vo vztahu to moze byt ozaj problem,ak si silne veriaca. Nebrani sa tomu ale neveri vobec v Boha??? To je oxymoron. U nas s partnerom to bolo naopak,no ja som v nieco vyssie vzdy verila.

danica2711
26. dec 2023

a keď priateľ "neuverí"? Ak neverí v Boha, prečo si myslíš, že zrazu uverí? A čo potom? Bude zrazu menej kvalitný človek, pretože neverí v Boha? Ak si to myslíš, váš vzťah nemá budúcnosť. Uváž si to, ale sama, nedaj sa ovplyvňovať rodičmi

naily
28. dec 2023

Keď som domov doniesla môjho teraz už manžela a pýtala som sa otca, co na neho hovorí povedal mi, ty s ním budeš žiť nie ja. Ty musíš vedieť.
A mal pravdu. Jasné mali a majú ho radi lebo moj manžel je skvelý človek. Ale ja som si ho vybrala.
Ak vieš, že on je ten s kým chces byť (ako veriaca predpokladám do smrti) tak to rodičia pochopia.
Nie je všetko o viere. Poznám veriacich a žijú hrozne. Rodičia to predychaju a zmieria sa a ked ho spoznajú bude dobre ak je taký ako píšeš. Keby si ty bola rodič ako by si reagovala? Tak vieš, že aj oni chcú pre teba to najlepšie. Pekne im to vysvetli. 🙂
Pre mna by to bolo dôležité ja som chcela katolíka takže iným som nedala ani šancu. Lebo to len komplikuje život. Sama si urči ako to chces/ chcete. Moj švagor si tak spravil naraz krst, prijímanie aj birmovku je to skvelý cestný človek. Mám ho veľmi rada ale do kostola nejde chodí švagriná sama aj s malou. Modlí sa sama. Ano ide na pohrebnu omsu ak nam niekto umrie ale inak nechodí. Zase kamarát si tak vzal ateistku a ta uverila a chodia spolu na omše aj deti majú krst. Tak si to určite.
Odporúčam este v budúcnosti predmanželsku najlepšie s manzelmi ktori sa tomu venujú my sme mali parádnu veľa nam to dalo a boli tam aj páry kde jeden nebol veriaci.
Držím prsty. 🤞♥️