Dobrý večer. Sesternica sa vydáva v kruhu najbližších, rodičia, súrodenci… obed maju len u babky na chalupe, to je vsetko. Chcela by som poradiť, ako sa v takomto prípade zachovať. Ci je vhodne alebo nevhodne kupovať nejaky dar alebo kvety. Mame dobry vztah, pekny, ale rešpektujem, ze ma malinku svadbu. Ale chcela by som ju niesom potešiť, no neviem ani kedy jej to dam a ako, lebo teraz mam novorodenca, tak sa nestretávam zatiaľ s nikým. Co by ste take kupili alebo ako a cim zagratulovali?dakujem
Na matriku/do kostola by som išla zagratulovať, na to nepotrebuješ pozvanie.
A zablahoželať jej kyticou, alebo môžeš dať obálku s peniazmi (väčšinou ale dávajú tí, čo idú na hostinu).
Ja som dala bratrancovi obálku s peniazmi a šálky mladomanželia, tiež nejaký alkohol manžel vybral a dezert. Tiež mali malú svadbu, len rodičia a surodenci, po svadbe sme sa stretli asi o mesiac u starkej, vedela som, ze tam budu, tak som vzala veci tam. Mame dobre vzťahy, tak som to riešila takto
Ja by som buď zašla na obrad a po ňom zagratulovala, alebo deň vopred zašla za ňou. Svadobný telegram a do neho hotovosť akú uznáš za vhodné.
Ak ste dostali oznámenie tak príď na obrad, po ňom zagratuluj s obálkou a môžeš ísť domov.
Tiež ma napadlo prvé či ste dostali svadobné oznámenie? Lebo ak viem iba štílom jedna babka povedala tak nikam sa nehrniem. Napíšem aj príklad, teta bola u nás na návšteve niekedy začiatkom leta, a reč prišla nejak na sesternicu, lebo každé leto chodí domov na SVK s deťmi, že nemôže, lebo...ale príde o mesiac a pôjde za farárom a že v októbri sa plánuje po 15r vzťahu vydávať doma v kostole v rodnej obci. Nuž je polovica októbra , oznámenie nikde, neoznámi nejdem...bodka.
Ja davam peniaze do obalky a kvety. Nekupujem nic,co potrebuju,si sami kupia. Jednym som podala pred sobasom,druhym pred kostolom a sesternici asi az o 3 mesiace,ked sme sa stretli. Je to na tebe kedy jej das nieco a ci jej das nieco. Kludne staci poslat pohladnicu,ale ak chces nieco dat,daj.
Ak poslala oznámenie tak by som šla na obrad len s kvetmi.ak neposlala tak by som nešla.Mala by som nachystanu obálku doma a ak ti ona príde neskôr hocikedy zagratulovať a pozrieť bábätko tak by som zagratulovala vtedy aj jej k sobášu.
my sme mali taku malicku svadbu a preto ma milo prekvapilo ked nam niekto blízky neskor dal aj dar (uprimne sme to od nikoho neocakavali, kedze neboli na svadbe) ale potesilo to 🙂 ak to tak citis kludne jej potom neskor s niecim zablahozelaj urcite sa potesi (a teda najuniverzalnejsie su peniazky, tym nepokazis nic)
Isla by som pred svadbou, pokecala s nou o obrade, satach, pripravach, doniesla darcek (obalku), popriala im nadherny spolocny den - nesla by som teraz v zime s novorodencom cakat pred matriku/kostol, fakt nie... a dohodla sa s nimi, ze vas dojdu s manzelom pozriet (Dva-tri tyzdne po svadbe) na spolocny obed a pozriet babo napriklad... ak mate dobry vztah, bude to fajn riesenie.
chod na obrad, dones jej tam kvety, zagratuluj s usmevom. Urcite sa potesi, ze si ju prisla pozriet. Daj jej len pohladnicu s prianim a nemusis jej kupovat nic. Ak mate dobry vztah a ty chapes, ze maju malicku svadbu a preto ta nepozvali tak ona pochopi ustretove gesto, ze si ju prisla aspon pozriet. Novorodenca kludne vezmi so sebou a tatik sa moze vonku s nim prechadzat ak sa bojis ist bez neho. Ked budes prijimat navstevy neskor ked babo podrastie, zavolas ju na navstevu.
akože nejdeš ani na obrad? tak pekne starosvetsky blahoželanie poštou - a keď mimino bude trochu väčšie, pozvi ju aj s mladomanželom na návštevu ... a tam si darčeky vymeníte 🙂