Rozvedená birmovná mama

9. mar 2023

Ahojte, syn sa chystá na birmovku, len je tu jeden háčik. Moja sestra je rozvedená, ale čo sa týka kresťanské života tak je na tom dobre. Ten rozvod bol z nejakých dôvodov, ktoré tomu nebudem konkretizovať. Veľmi by chcela syna viesť k birmovke len tuším to je zakázané. Dá sa to nejako vybaviť alebo ustanoviť nejaká výnimka? Je tu niekto, kto ma s tým skúsenosti? Vo pred ďakujem každému!

janka_lolo
9. mar 2023

najlepšie ti povie Váš farár/dekan vo farnosti ako to je a či môže byť treba za ním zájsť a porozprávať sa osobne, lebo všade to môže byť inak

kornelies
9. mar 2023

@janka_lolo Hlupost, vsade to musi byt rovnako.

janka_lolo
9. mar 2023

@kornelies nemusí, osobná skúsenosť ale nie konkrétne pri birmovke ale pri prvom sv. príjimaní matka bola rozvedená, žila s otcom dieťaťa, na úrade boli zobratý ale v kostole nie, avšak na základe prehlásenia mohli obaja pristúpiť k spovedi a k príjímaniu, keďže v tej dobe už ten ex manžel nežil ale v kostole zobratý neboli a tam dal kňaz výnimku im ale predtým čo mali kňaza tak ten o tom ani počuť nechcel

colsami
9. mar 2023

Neviem co znamena "co sa tyka krestanskeho zivota tak je na tom dobre".. Ale aj krstni a birmovni rodicia vzhladom na ich vyznam a urcenie maju svoje pravidla...

Aby niekto plnil úlohu krstného alebo birmovného rodiča, musí podľa Kódexu kánonického práva (kánon 874), atd atd... Dalej:

Krstným ani birmovným rodičom nemôže byť:

- taký pokrstený, ktorý patrí do nekatolíckej ekleziálnej spoločnosti; taký sa môže pripustiť jedine spolu s katolíckym krstným rodičom a to iba ako svedok krstu.
- taký pokrstený a pobirmovaný kresťan, ktorý nežije v platnom sviatostnom manželstve.
Ten kto je rozvedený.
- ten kto žije v spoločnej domácnosti s mužom (ženou), s ktorým (ou) neuzavrel (a) sviatostné manželstvo.

autor
9. mar 2023

@colsami Myslím to tak, že aj svoje deti vedie ku krestanskemu životu, do kostola chodí. Stačí takto? A nikoho nikdy nenapadlo, že dôvod rozvodu môže byt aj ten, že daná žena bola vo vzťahu napr. fyzicky tyrana?

colsami
9. mar 2023

Ja som sa nepytala na detaily, ja sa nezaujimam o podrobnosti k jej alebo vasmu zivotu a ani nesudim A dokonca ani nie som tvorca Kodexu...

Pytala si sa na podmienky tak som Ti poskytla info k Tvojej otazke, cisto pragmaticky. Za ucelom pomoci.
Ako s tym uz nalozite je Vasa vec. Drzim palce.

autor
9. mar 2023

@colsami Ďakujem pekne, skúsime to ešte všetko zvážiť a ďakujem za pomoc, len vidím že to sestru trápi tak sa pýtam tu.

mell27
9. mar 2023

Ak je žena vo vzťahu týraná samozrejme, sa od nej nevyžaduje,aby žila v jednej domácnosti s týmto mužom.... Kvôli tomu existuje niečo ako manželská odluka. Stačí o ňu požiadať a môže pristupovať k sviatostiam. Ja som v takom zväzku žila, kým som riešila anulaciu manželstva. ...

nikka055
9. mar 2023

Moja birmovna mama je aj bola v case mojej birmovky rozvedena, a nikto to vôbec neriešil ...

dejka77
9. mar 2023

Krstna mama mojich deti je rozvedena, takze vsetko je mozne. Jeden farar to povoli, iny nie, asi tak ti poviem.

annazozelenehodomu1
9. mar 2023

Myslím, že ide o to či má po rozvode ďalšieho partnera a žije s ním v spoločnej domácnosti .... ak po rozvode žije sama bez partnera a má od kňaza povolenie chodiť na sv. prijímanie, tak si myslím, že môže byť birmovná mama

autor
9. mar 2023

@annazozelenehodomu1 Žije sama a na sv. príjmami chodí.

annazozelenehodomu1
9. mar 2023

Tak myslím, že je to v poriadku a môže byť birmovnou mamou

janinah
9. mar 2023

Môže

basska_b
10. mar 2023

Ja si nepamatam, ze by som dokladovala, ze moja birmovna mama zije vo sviatostnom manzelstve, ani sa mna ani jej nik na to nepytal. Ale mozno len nieco zanedbali...

colsami
10. mar 2023

Autorka, to teda znamena ze pravdepodobne ma udeleny dišpenz ked pristupuje k sviatostiam, ako spominala aj Mell, takze v jej pripade by to mohlo ist.

michellemary
10. mar 2023

Autorka, v takomto prípade to nebude problém, má dišpenz.

misinka20
10. mar 2023

ja som nemohla ísť za krsnú nojím neteriam ☹ a nepomohlo ani to, že farár ma pozná a vedel, že rozvod bol nutný ☹ proste nie...