Ahojte zienky,zaujimalo by ma ci ste mali niektora pri krste (sme rimokatolici) za krstneho kalvina(protestanska cirkev) ako to bral farar? Predpokladam ze na papieri bude niekto iny ale ci mu nevadilo ze ta osoba bude riadne v kostole ako krstny 🙂dakujem
@mamina1419 uz sme to v rodine riesili ale v inej farnosti preto chcem vediet ci je viac fararov ochotnych..
@nika0204 je to všetko o ľuďoch. Napríklad viem že nás by to tak nespravil. On nám dokonca zatrhol krstného ktorý žije s priateľkou bez svadby. Že žije v hriechu a nemoze byť krstným . Tak nám išla za krstnu kamarátka .
krstnym rodicom moze byt len katolik, ktory ma vsetky iniciacne sviatosti (krst, eucharistia, birmovanie). krstny rodic ma pomoct rodicom viest dieta k viere, ak krstite k katolickom kostole, tak ku katolickej viere, co asi kalvin robit nebude. Moze vsak byt zapisany ako svedok krstu.
@mamina1419 Dakujem vam za odpovede,asi to zalezi od konkretneho farara🙂))
@nika0204 držím palce nech narazíte na ochotného .
@nika0204 no aj teraz stoja, ale keď povieš farárovi že tam má stať aj hocikto iný, tak stať bude. Nie je to potrebné pre platnosť krstu. Švagriná je krstná mama a na krste bola vzadu v kostole lebo kocikovala vlastné dieťa. Ako vravím, krstný je ten kto spĺňa podmienky a je napísaný v krstnom liste.
@mamina1419 priveľa ľuďom uniká zmysel krstneho rodiča
Stretla som sa s tym (krstny mal byt evanjelik, krst katolicky), ze pri jednom fararovi to preslo a pri druhom mohol byt len ako svedok krstu (napriek tomu, ze prvemu dietatu uz krstny rodic bol) - stal vpredu pri rodicoch, ale za krstneho rodica zapisany nebol. Radsej teda majte v zalohe aj ineho krstneho rodica, ktovie ci najdete farara ktory to dovoli.
@nika0204 necitala som vyssie, mozno uz niekto napisal.... katolik je krstnym rodicom a ak je niekto ineho vyznania, ale bez vyznania, tak je zapisany ako svedok krstu. Je to uplne v pohode a bezna prax a v sulade s cirkevnym pravom. Sama som kamoskinej dcera krstna mama ( som katolicka) a jej brat je ako svedok krstu (nema sviatoti ziadne)... ziaden knaz s tym nemoze mat problem...
@nika0204 krstný je ten to je napísaný a nie ten čo tam stojí. Pochybujem že farar bude ochotný iného napísať a pri inom krstnom pokrstiť dieťa